Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή 26 Οκτωβρίου  2014   :

~** Θεία  Λειτοργία Αγιος Δημήτριος Αττικής 26/10/2014 : http://youtu.be/lSLc9zsc2kg,

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  στους ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ  Δημήτρηδες και Δημητρούλας !!!

~ Φώτο Άλμπουμ  Από εκδρομή Αύγουστο 2014 Σικελία Καλαβρία Απουλία Ν. Ιταλίας  11-18/10 :  ~**  5  Σικελία  μέσα από φωτογραφίες  Αύγουστος  2014 : http://youtu.be/QFFAP9Fd4xk ,
~**  6 Ν , Ιταλία  Σικελία  σε φωτογραφίσεις  Αύγουστος  2014 : http://youtu.be/nkTrjaiA550 ,

VIDEO  : Από  εκδρομή  11 με 18 Οκτωβρίου στην Μεγάλη Ελλάδα ,  Σικελία - Απουλία -  Καλαβρία :
102~**Καθεδρικός Ορτίγια Συρακουσών 15/10/2014 : http://youtu.be/ssX_21ObtOk ,
~** Κατάνια  Σικελίας   15/10/2014 : http://youtu.be/7LTIcmMNEZk ,
~**ΛΕΤΣΕ καθεδρικός Τιμίου Σταυρού 17-10-2014: http://youtu.be/KKcOsX7BaeA ,
~** Μεσσίνα Σικελίας  διαδρομή  16/10/2014 : http://youtu.be/dyKpSwQ3ODE ,
~**Κατάνια 16/10/2014 : http://youtu.be/UU6h3ynGLwo ,
~**Σικελία  16/10/2014 : http://youtu.be/aTR9Z03Tp3E  
 ~** Αίτνα  ηφαίστειο  15/10/2014 : http://youtu.be/b_Ez201hDG4 ,
~**Αίτνα  κρατήρας  Σιλβέστρι  15/10/2014 : http://youtu.be/TrbMnw4hXbk ,
110 ~**Σικελία Ν Ιταλία  διαδρομή  16/10/2014 : http://youtu.be/CZWCp5Fumfo ,
~**ΛΕΤΣΕ  LECCE  17/10/2014 : http://youtu.be/NlWMWjklajY , 
~** Σικελία  κοιλάδα ναών Ακράγας 13/10/2014 : http://youtu.be/g-lvx0CiONI ,
~** Σκύλα  και Χάρυβδη Καλαβρία Μεσσίνα 12/10/2014: http://youtu.be/mPTyKjS6O0U  ,
~**Τράπανι  Σεγκέστα  Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/HhLtSQHoLhY ,
115 ~**Παλέρμο Σικελίας 13/10/2014 : http://youtu.be/DU-gIQZI65M ,
~** ΚΑΛΗΜΕΡΑ ελληνόφωνο Απουλίας  17/10/2014 : http://youtu.be/KFV7LutT0Tw ,
~**ΚΑΤΑΝΙΑ  Ξενοδοχείο διαμονής  17/10/2014 : http://youtu.be/_skq9ij8QDc ,
  ~**Κατάνια Σικελία  17/10/2014 : http://youtu.be/i78cLZkQsuY
~**ΚΑΤΑΝΙΑ στο ξενοδοχείο Βίλα Ντε Βόσκο 16/10/2014 :   http://youtu.be/GCM7Mncc0a8 ,
120~** ΚΕΦΑΛΟΥ Παλέρμου Σικελίας 15/10/2014 :   http://youtu.be/eFEeBr_nPWw  
~**ΛΕΤΣΕ καθεδρικός Τιμίου Σταυρου  16/10/2014 :   , http://youtu.be/qVi5PlVEVS4 ,
~**Μεσσίνα  Ρέτζιο Χάρυβδη και Σκύλα 17/10/2014 : http://youtu.be/EvAGUqGfJQY ,
~**ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας  17/10/2014 : http://youtu.be/6a2AJR_yuPc

~**Μεσσίνα Σικελίας  καθεδρικός ναός  17/10/2014 : http://youtu.be/e2_Nuw-mgJc ,
125~** ΜΕΣΣΙΝΑ Σικελίας Καθεδρικός 17/10/2014 : http://youtu.be/xvCNiQCJLsY ,

*** Στ. Θεοδωράκης: «Η ανάπτυξη θα έρθει, αν αρχίσουμε να ξαναπαράγουμε…» (φωτογραφίες και βίντεο)         
     
 
 
 
 
 
Το «Ποτάμι» έχει έλθει σε ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα 
Χωρίς το γνώριμο σακίδιό του στην πλάτη, φορώντας ένα δερμάτινο σπορ μπουφάν και μια απλή μακρυμάνικη μακό μπλούζα, και χρησιμοποιώντας μια ντουντούκα αντί για μικροφωνική εγκατάσταση, ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης, βρέθηκε χθες και μίλησε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Είχε προηγηθεί συνάντησή του με το δήμαρχο Παν. Νίκα, ο οποίος του έπλεξε το εγκώμιο, σχολιάζοντας- μεταξύ άλλων- πως η Αυτοδιοίκηση χάνει το χαρακτήρα της όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και επειδή δήμαρχοι μετατρέπονται σε κομματικά στελέχη. «Είμαστε σύμμαχοι» του απάντησε ο κ. Θεοδωράκης, λέγοντας: «Θέλουμε να περιορίσουμε το ρόλο των κομμάτων». Και πρόσθεσε ότι τοπική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση των Δήμων.
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του «Ποταμιού» χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ως μικρό παράδεισο που μπορεί να γίνει μεγάλος, «αν βάλουμε μυαλό και απαλλαγούμε από τους κομματικούς ζυγούς».
Τάχθηκε υπέρ της διενέργειας εκλογών ανά τετραετία, αναφέροντας πως δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις αν ένα εξάμηνο μετά τις  εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά ξανά εκλογές, σημειώνοντας πως η απαίτηση για τη διενέργειά τους είναι αφορμή για να μην υπάρχουν συνεργασίες και να μένουν άλυτα πολλά από τα προβλήματα.
Μέμφθηκε την κυβέρνηση πως δεν κάνει κάτι για να λύσει τα προβλήματα, αλλά την ενδιαφέρει να μπαλώνει τρύπες και να δείχνει πως την ενδιαφέρει ο λαός, χωρίς να πηγαίνει μπροστά τον τόπο, που κάνει είτε σημειωτόν είτε βήματα προς τα πίσω.
  Πρόεδρος από τη σημερινή Βουλή
Υπογράμμισε ότι προέχει η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή και με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ σημείωσε πως δε θέλει για τη θέση αυτή ένα συνταξιούχο πολιτικό, αλλά ένα άτομο που να μπορεί να εκφράσει τον πόνο των Ελλήνων και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Επίσης, πως είναι ντροπή που Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέμα προέδρου.
  Αλλαγή του Συντάγματος
Συνεχίζοντας τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως της ασυλίας των βουλευτών και της ευθύνης υπουργών από τη σημερινή Βουλή. Επίσης, υπέρ ενός δικαιότερου εκλογικού συστήματος με πιο μικρές περιφέρειες που δε θα επιτρέπει να εκλέγονται βουλευτές άνθρωποι των καναλιών ή όσοι έχουν πολλά χρήματα. Προέβλεψε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα σκίσει το μνημόνιο, όπως έλεγε, και τον προέτρεψε να κάνει σημαντικές αλλαγές για το πολιτικό σύστημα.
Ανέφερε, όμως, πως δεν υπάρχει ιερός κανόνας για το πότε θα πρέπει να γίνονται εκλογές και συνέστησε να τακτοποιηθούν πρώτα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να ακολουθήσουν οι εκλογές.
  Καμία σχέση με την παλιά πολιτική
Ερωτηθείς γιατί δε συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, απάντησε πως ζήτησε συνάντηση τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Τσίπρα, θέλοντας να συζητήσει μαζί τους συγκεκριμένα πράγματα. «Ο Τσίπρας θεώρησε ότι μπαίνω στην ουρά για συνεργασία. Δε με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει να καταλάβω αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για ορισμένα ζητήματα. Δεν είμαι στον προθάλαμο της εξουσίας. Έχω συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα και όταν έρθει η στιγμή, θα δούμε με ποιον θα συζητήσουμε. Υπάρχει και μια τρίτη πρόταση για τη χώρα, αυτή του “Ποταμιού”», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο είπε πως στο «Ποτάμι» βρίσκονται άνθρωποι από όλους τους χώρους, καθώς υπάρχει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που δε βάζει μπροστά την ιδεολογία, αλλά τη λύση των προβλημάτων.
Κατά τον ίδιο, το «Ποτάμι» δε θέλει να έχει σχέση με την παλιά πολιτική, τονίζοντας πως, όπως και να ’χει, θα χρειαστούν συμμαχίες μετά τις εκλογές στη βάση επίλυσης των προβλημάτων.
Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα σε όσους κυβέρνησαν στο παρελθόν και υπογράμμισε πως «σκοπός είναι να φύγουμε από την κομματική χώρα. Θα εισάγουμε νέα ήθη, δεν αντιγράφουμε τα παλιά του κομματικού συστήματος, ήρθε η στιγμή αυτή η χώρα να κυβερνηθεί από την εθνική Ελλάδος (κυβέρνηση συνεργασίας)».
Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «αυτή η χώρα δε θα σωθεί, αν δεν αναλάβει ρόλο ο καθένας μας».
Πρόσθεσε, πάντως, πως το «Ποτάμι» δε θα στηρίξει κυβέρνηση ούτε δεξιού ούτε αριστερού κομματικού σωλήνα και θα εξασφαλίσει μια κυβέρνηση πατριωτική, ζητώντας ταυτόχρονα να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη τρίτη δύναμη της χώρας.
Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει αυστηρότητα των ψηφοφόρων, ενάντια στο παλιό πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
  Ανεργία και μαύρη εργασία 
Χαρακτήρισε την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, εκφράζοντας την άποψη ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να δώσει λύσεις, προσθέτοντας πως χρειάζονται μεγάλα έργα, αλλά και ώθηση στην επιχειρηματικότητα, που απαιτεί σταθερούς όρους λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Όσον, δε, αφορά στη μαύρη εργασία, πρότεινε να δοθεί μεγάλη μάχη από κοινού με τα συνδικάτα.
  Ανάπτυξη αν αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ανάπτυξη δε φέρνει η μεγάλη αύξηση στα καταστήματα που ασχολούνται με τη φροντίδα των νυχιών: «Ανάπτυξη είναι να ξεχορταριάσουμε τον κήπο μας και να αρχίσουμε να ξαναπαράγουμε. Αν δεν υπάρξει παραγωγικός σχεδιασμός, δε θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ανέργους».
Αναφέρθηκε και στο λάδι, τον πλούτο της περιοχής, λέγοντας πως δεν έχουμε κατορθώσει να εξάγουμε στις τιμές που πρέπει και εξήγησε ότι δεν υπάρχει σταθερή πολιτική στην εκπαίδευση με τα ελαιουργεία, που πρέπει να βελτιωθούν. Επίσης, πρέπει να υπάρξει μια κρατική «ομπρέλα» για την προπαγάνδιση του προϊόντος, τονίζοντας πως το κράτος δεν κερδίζει από τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά από την αύξηση της κατανάλωσης των τουριστών.
Σημείωσε δε, πως η χώρα δεν πρέπει να πανηγυρίζει για την αύξηση των τουριστών, αλλά αν υπάρξει αύξηση του ποσού που καταναλώνουν οι τουρίστες, για να συμπληρώσει πως θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα, όσον αφορά στα αγροτικά της προϊόντα, είναι τελευταία σε σχέση με άλλες χώρες στη χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα για την κατανάλωσή τους.
  Τραπεζικό σύστημα
Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, είπε πως οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύουν τις υγιείς επιχειρήσεις και όχι τους φίλους τους, ζητώντας έλεγχο του τραπεζικού μηχανισμού και η δανειοδότηση των επιχειρήσεων να είναι επιχειρηματική απόφαση και όχι πολιτική ή κομματική.  
Τέλος, είπε πως «θα πρέπει να πειστούν οι αγορές πως είμαστε έτοιμοι για την έξοδο από το Μνημόνιο, κάτι που θέλει μεγάλη προσπάθεια, ποιότητα και διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον παράδεισο και στην κόλαση και αν δεν υπάρξει αλλαγή, θα πηγαίνουμε προς την κόλαση».   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
Video 1 :  Σταύρος Θεοδωράκης Καλαμάτα   , http://youtu.be/9X2y9HjWTdo ,.-
Video 2 : ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ , http://youtu.be/yAl4OCxuMDQ ,.-
Video 3 : ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ   , http://youtu.be/0qdIfPAve6A,.-

***  Εντυπωσιακά ακροβατικά στη Διεθνή Συνάντηση Παραπέντε (φωτογραφίες)          
      
Και σήμερα το πρωί στην παραλία Καλαμάτας
Μάγεψαν μικρούς και μεγάλους χθες το πρωί στην παραλία της Καλαμάτας οι επιδείξεις και τα εντυπωσιακά ακροβατικά που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στην 1η διεθνή συνάντηση αλεξιπτώτου πλαγιάς, που διοργανώνουν η Αερολέσχη της πόλης, σε συνεργασία με το Δήμο. Ανάμεσά τους οι κορυφαίοι πρωταθλητές παραπέντε στον κόσμο Richard Gallon από τη Γαλλία και Raul Rodriguez από την Ισπανία, που είναι από τους πρωτοπόρους του αθλήματος. Εκτός από τις πτήσεις το διήμερο περιλάμβανε χθες και σεμινάριο ακροβατικών ελιγμών προς τους Μεσσήνιους και τους υπόλοιπους Έλληνες που συμμετέχουν στη συνάντηση.
Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση χθες, με σύμμαχο τον καιρό το θέαμα αναμένεται ακόμη πιο εντυπωσιακό σήμερα, από τις 10 το πρωί, στην περιοχή του Φιλοξένια…
 
***   Το ΒΙΟ.ΠΑ. «πλήρωσε» την κακοκαιρία, πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή (φωτογραφίες)         
    
 
 
 
Κακοκαιρία έπληξε και την Καλαμάτα από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες και τους δυνατούς ανέμους. Επίσης, αισθητή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, την Πυροσβεστική, αλλά και φωτογραφικό οδοιπορικό του «Θάρρους» σε διάφορες περιοχές της πόλης, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν ιδιαίτερης έντασης.
Τα σοβαρότερα προκλήθηκαν στο Βιοτεχνικό Πάρκο, που φαίνεται να πλήρωσε και το... μάρμαρο της κακοκαιρίας, αφού κομμάτια από πάνελ των οροφών διασκορπίστηκαν σε απόσταση 20 και 30 μέτρων, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Πάντως, η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και προέβη στις απαραίτητες κινήσεις για να προλάβει τα χειρότερα.
Ανάλογο φαινόμενο, σε πολύ μεγαλύτερη ένταση όμως, είχε συμβεί στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου και στο παρελθόν.
Να σημειωθεί ότι χθες επρόκειτο να επισκεφθεί το λιμένα Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica. Δεν κατόρθωσε, όμως, να καταπλεύσει στο λιμάνι λόγω του ανέμου. Το σκάφος προερχόταν από το ιταλικό λιμάνι Reggio di Calabria και συνέχισε τον πλου του για Σμύρνη. Θα επισκεφθεί εκ νέου την Καλαμάτα στις 4 Νοεμβρίου.
Πάντως, σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, τα προβλήματα στην Καλαμάτα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά που παρουσιάστηκαν σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
Η έντονη βροχόπτωση και η καταιγίδα που σημειώθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι στην Τρίπολη, ήταν η αιτία να προκληθεί καθίζηση στην περιφερειακή οδό της πόλης, σε σημείο που το προηγούμενο διάστημα γίνονταν έργα, με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο να πέσει μέσα στο χαντάκι που δημιουργήθηκε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί η οδηγός.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη      Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
~ Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 26/10/2014 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Ανά διαστήματα αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Μεγαλύτερα ανοίγματα αναμένονται προς το τέλος της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

***  Στάζει από παντού          
           
Φυσικά και πλημμύρισε ξανά το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας! Με τις πρώτες βροχές άρχισε να στάζει από δεκάδες σημεία. Σε λίγο δε θα μπορούν να συνεδριάσουν ούτε τα δικαστήρια που βρίσκονται στο ισόγειο.   Είναι επιτακτικές πλέον κάποιες εργασίες συντήρησης.  Β.Β. 

***  Σε κάθε κακοκαιρία θα μένουμε χωρίς φανάρια;           
   
Τρίτη μέρα χωρίς φανάρια όλη η Φαρών, αλλά και άλλα κεντρικά σημεία στην πόλη. Το ίδιο είχε συμβεί και με κάποιες δυνατές μπόρες στις αρχές του Σεπτέμβρη. Δηλαδή, κάθε φορά που θα έχουμε μια δυνατή βροχή, πολύ μεγάλο μέρος της πόλης θα μένει χωρίς φανάρια και για πόσο καιρό; Τουλάχιστον, ας είναι όλοι προσεκτικοί στο δρόμο, έτσι ώστε όλο αυτό να μην προκαλέσει κάποιο σοβαρό ατύχημα.    Κ. Γαζ. 

***  Κόβουν τα προνόμια από τους συνδικαλιστές (οι αλλαγές)         
   
Στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μετά από 32 χρόνια είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η «βεντάλια» των προτεινόμενων αλλαγών περιλαμβάνει την επανεξέταση όλων των συνδικαλιστικών προνομίων, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των συνδικάτων.
Ενδεικτικό του νέου πλαισίόυ – που θα τεθεί προς συζήτηση ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση- είναι πως οι συνδικαλιστές για να απουσιάζουν πάνω από επτά ημέρες από την εργασία τους θα πρέπει να παίρνουν άδεια από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών, ενώ θα μπορεί για συγκεκριμένους λόγους να απολύεται συνδικαλιστής ή να μετατίθεται αν με την απουσία του δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας.
Μέσα στην εβδομάδα
 Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα σε συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Για το θέμα αυτό υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τον κοινωνικό διάλογο.
Συγκεκριμένα το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου είχε τεθεί στη συνάντηση του Γ. Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ) στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στη Γενεύη. Μάλιστα ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για συγκεκριμένα θέματα και πάλι με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Γραφείου (με το... ραντεβού να γίνεται αυτή την φορά στην Αθήνα).
Η ατζέντα των προτεινόμενων αλλαγών – εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των κοινωνικών εταίρων- περιλαμβάνει επτά θέματα: 
1. Συνδικαλιστικές άδειες.
Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες τον μήνα. Με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα, στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως αυτή είναι διετής). Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση τον νόμο δίνονται έως 15 ημέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που... προσφέρουν απουσίας διαρκείας από την εργασία τους.
2. Απολύσεις. 
Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.
3. Αξιολόγηση από τον εργοδότη.
Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μία τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.
4. Χρηματοδότηση των συνδικάτων.
Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και τις δαπάνες τους.
5. Προκήρυξη απεργιών. 
Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ’ εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί και ένα 24ωρο).
6. Προστασία.
Το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί – εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αλλά και των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων- θα καλύπτει επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου. Ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερός ανεξαρτήτως του πόσοι αποτελούν συνολικά το προεδρείο. Σήμερα η προστασία εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης. Για παράδειγμα αν η οργάνωση έχει από 200 έως 1.000 μέλη προστατεύονται εννιά μέλη και αν έχει πάνω από 1.000 μέλη προστατεύονται έντεκα.
7. Προσωπικό ασφαλείας.
Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.
8. Διανομή ανακοινώσεων και ενημέρωση.
Είναι ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί. «Δεν μπορεί να διαλύεται μια επιχείρηση κάθε φορά που θέλουν οι συνδικαλιστές να ενημερώνουν τους εργαζομένους, ούτε μπορούν οι συνδικαλιστές να εισβάλλουν στα γραφεία μιας επιχείρησης αδιακρίτως», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές, που ασχολούνται με την κατάρτιση του νέου πλαισίου. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως στόχος είναι να υπάρξει μία πιο ήπια διαδικασία, που να μην εμποδίζει την ενημέρωση αλλά την ίδια στιγμή να μη διαταράσσει και τη λειτουργία της επιχείρησης.     real.gr

***  Πασίγνωστος τραγουδιστής είχε συναυλία στην Καλαμάτα και πήγε στην… Καλαμπάκα!
    
Μπορεί να συμβεί και αυτό; Φυσικά, αν πρόκειται για τον εν λόγω τραγουδιστή, όλα είναι πιθανά.
Την αποκάλυψη ότι είχε συναυλία στην Καλαμάτα αλλά πήγε στην Καλαμπάκα έκανε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην πρωινή ραδιοφωνική του εκπομπή. Και δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Σταρόβα ο οποίος σύμφωνα με τον παρουσιαστή, ενώ είχε συναυλία με άλλον μεγάλο καλλιτέχνη στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, εκείνοι τράβηξαν προς… βορρά. «Μου το είπε ο Δημήτρης και φυσικά γέλασα απίστευτα» είπε ο Γρηγόρης αποκαλύπτοντας ότι και άλλη φορά την… έχει πατήσει έτσι ο Σταρόβας: «Είχε κλείσει συναυλία στην Κεφαλλονιά αλλά πήγε με το καράβι στη Ζάκυνθο. Στο κισέ για να πάρει τα εισιτήριά του, είχαν δώσει το όνομά του, του έδωσαν τα εισιτήρια αλλά εκείνος δεν είδε ότι είχε γίνει λάθος και του είχαν κόψει εισιτήρια για Ζάκυνθο και όχι για Κεφαλλονιά. Όμως με έναν μαγικό τρόπο ο Δημήτρης κατάφερνε πάντα την τελευταία στιγμή να είναι παρών στο κοινό του όπου είχε κλείσει συναυλία».  gossip-tv.gr

***Επίδειξη παραδοσιακών βενεζουελάνικων χορών στην Καλαμάτα 
Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, διοργανώνουν επίδειξη παραδοσιακών βενεζουελάνικων χορών. Η επίδειξη περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της 2ης Ετήσιας Πολιτιστικής Εκδήλωσης «Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα» και θα διεξαχθεί το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και ώρα 20.00, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (Δημοσθένους 2), με ελεύθερη είσοδο. Θα χορέψει η ομάδα Venezuela y Danza, που προωθεί εδώ και 10 χρόνια την κουλτούρα και την εξέλιξη των παραδοσιακών χορών της Βενεζουέλας. Η ομάδα αυτή έχει εκπροσωπήσει τη χώρα της σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και θα χορέψει σε σειρά πόλεων της Ελλάδος, ενώ η Καλαμάτα είναι μία από τις πρώτες που θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της. Μάλιστα, έχει εξερευνήσει διάφορα χορευτικά μονοπάτια, όπως είναι ο χορός καλύψο της περιοχής Καγιάο, ο χορόπο και ο πάραμος των Άνδεων. -

***  Οι γονείς θα δουν φέτος τα παιδιά τους να κάνουν παρέλαση;          
   
Άραγε, θα αλλάξει κάτι στη φετινή παρέλαση της Τρίτης ή και πάλι η μισή πλατεία θα παραμείνει αποκλεισμένη, για να μην «πλησιάσουν» τους επισήμους;
Καλό θα ήταν η παρέλαση να γίνεται για τους μαθητές και τους γονείς και όχι για τους επισήμους, που νομίζουν ότι αποτελούν κάτι σαν στόχο Ομπάμα.   Η απάντηση την Τρίτη.   Π.Μπ. 
 
*** Ιδιοκτήτης δεν παραδίδει την απαλλοτριωμένη έκτασή του για το δρόμο 

Αίτηση αποβολής του ιδιοκτήτη έκτασης εμβαδού 1.853,66 τ.μ., που δεν παραδίδει τον προς απαλλοτρίωση χώρο του για την κατασκευή του έργου «Οδικό Δίκτυο Δροσιά - Κουρτάκι- Βλάση- Άγιοι Απόστολοι», παρόλο που έχει κάνει τις ενέργειες για αποζημίωση, θα ασκήσει ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας ο Δήμος Μεσσήνης. Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και σύμφωνα με τη γνωμάτευση της νομικής συμβούλου του Δήμου Κωνσταντίνας Κουτσούλη, άρχισε η αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δήμου Μεσσήνης, καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδος αποζημίωσης των ακινήτων και των επικειμένων τους με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Καλαμάτας, και είχε γίνει έγγραφη πρόσκληση προς τους φερόμενους ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν με τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ Μεσσήνης, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος, οι οποίοι κλήθηκαν εντός δέκα ημερών από την παραλαβή της πρόσκλησης να παραδώσουν ελεύθερη την απαλλοτριωθείσα έκταση των ακινήτων τους. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, αν και ειδοποιήθηκε και η έγγραφη πρόσκληση θυροκολλήθηκε έξω από την οικία του στο Βλάσση στις 19 Σεπτεμβρίου, αρνείται να παραδώσει την απαλλοτριωθείσα έκταση, παρεμποδίζοντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «όλως αυθαιρέτως, παρανόμως και αδικαιολογήτως την εκτέλεση του έργου της απαλλοτρίωσης», με συνέπεια να καθυστερεί. - 

*** Μετά θα μας φταίει πάλι η θάλασσα; (φωτογραφίες)          
     
Είναι γνωστό ότι θα επικρατούσε κακοκαιρία τις τελευταίες μέρες, όπως και έγινε.
Θα γράψω κάτι που γράφω κάθε χρόνο, αλλά μάλλον δεν ενδιαφέρει ούτε τις αρμόδιες αρχές ούτε τους καταστηματάρχες της παραλίας.
Πόσο παράλογο είναι κάθε φθινόπωρο που κλείνουν τα καταστήματα να αφαιρούν εντελώς ό,τι έχουν τοποθετήσει στην παραλία; Όσο για τα καταστήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά- γιατί, για παράδειγμα, σήμερα μπορεί κάποιοι να πάνε για μπάνιο-, ας μαζεύουν καθημερινά ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Μπορεί να ακούγεται κουραστικό το μάζεμα, αλλά η φύση εκδικείται και εφόσον η παραλία είναι αυτή που «δίνει» στην πόλη, ας τη σεβαστούμε κι εμείς κάποτε.   Π.Μπ. 
 
*** Αναφορά δικηγόρων Ναυπλίου και Σπάρτης για τα κρατητήρια Καλαμάτας          
           
Αναφορά για τον τρόπο αντιμετώπισης δικηγόρων που θέλουν να επικοινωνήσουν με κρατούμενους–πελάτες τους στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας κατέθεσαν τρεις δικηγόροι, δύο από το Ναύπλιο και ένας από τη Σπάρτη, ύστερα από επεισόδιο που συνέβη την Πέμπτη.
Η αναφορά τους εστάλη στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, αλλά κοινοποιείται- μεταξύ άλλων- στον πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές της Καλαμάτας και την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.
Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Μαργέλης μιλώντας στο «Θ» είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συνάντηση από τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας.
  Αρνήθηκαν
Στην αναφορά, που κατέθεσαν οι δικηγόροι Νίκος Κανελλόπουλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, από το Ναύπλιο, Αφροδίτη Σαλαπατάρα, δικηγόρος Εφετείου Ναυπλίου και Νίκος Αλεξανδρόπουλος, δικηγόρος Πρωτοδικείου Σπάρτης, περιγράφεται ότι το πρωί της Πέμπτης η δεύτερη δικηγόρος επισκέφθηκε τα κρατητήρια του ΑΤ Καλαμάτας, ώστε να ενημερώσει και προετοιμάσει κατηγορούμενο – πελάτη τους για την εκδίκαση υποθέσεώς του, η οποία θα ξεκινούσε σε μία ώρα.
Η δικηγόρος ζήτησε από τον αξιωματικό υπηρεσίας να συναντηθεί με τον κρατούμενο στο χώρο μπροστά από τα κελιά, όπου υπάρχουν καρέκλες και ένα γραφείο, ώστε στοιχειωδώς να μπορέσουν να συνεννοηθούν. Ο αξιωματικός όμως αρνήθηκε, ενημερώνοντας ότι επιτρέπεται να μιλήσει μαζί του μόνο στο χώρο επισκεπτηρίου συγγενών.
«Ο χώρος αυτός δεν πληροί καν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις επικοινωνίας και προετοιμασίας κατηγορουμένου-κρατουμένου με το δικηγόρο του. Δεν υπάρχουν καρέκλες παρά μόνο παραλληλεπίπεδοι πάγκοι από τσιμέντο, δεν υπάρχει γραφείο ή, έστω, ένας υποτυπώδης χώρος έμπροσθεν των πάγκων, όπου ο δικηγόρος να δύναται να εναποθέσει οποιαδήποτε δικογραφία ή έγγραφο και το κυριότερο, εμποδίζεται η απρόσκοπτη επικοινωνία ενός δικηγόρου με τον κρατούμενο και, φυσικά, αποκλείεται αυτή, όταν υπάρχουν πλείονες του ενός δικηγόροι, καθόσον μεταξύ δικηγόρων και κρατουμένου παρεμβάλλεται τοίχος και υαλοπίνακας, ούτως ώστε η συνομιλία να καθίσταται εφικτή μόνο δια μέσου μιας ενσυρμάτου τηλεφωνικής συσκευής. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται καμία δυνατότητα κοινής επισκόπησης, μελέτης και ανάγνωσης δικογραφιών και εγγράφων και στοιχειώδους προετοιμασίας της υπεράσπισης του κρατουμένου. Για το λόγο αυτό, αφού η δευτέρα εξ ημών συζήτησε δια της ενσυρμάτου τηλεφωνικής συσκευής για λίγα λεπτά της ώρας με τον κατηγορούμενο και αδυνατώντας, υπό τις συνθήκες αυτές, να τον προετοιμάσει για την έπειτα από μια ώρα εκδίκαση της υποθέσεώς του, απεχώρησε κατευθυνόμενη προς το Εφετείο Καλαμάτας», σχολιάζεται στην αναφορά.
  Αποχώρησαν
Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι, το ίδιο συνέβη και το απόγευμα, όταν και οι τρεις ως συνήγοροι υπεράσπισης του συγκεκριμένου κατηγορουμένου επισκέφθηκαν εκ νέου τα κρατητήρια. Εκεί τους επανέλαβαν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο μέσα από την τηλεφωνική συσκευή στο χώρο του επισκεπτηρίου συγγενών, ενώ η αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε ότι έχει λάβει αυτή την εντολή από το διοικητή της. Μάλιστα, η εντολή επιβεβαιώθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η αξιωματικός με το διοικητή.
Οι δικηγόροι τονίζουν ότι έπειτα από ολιγόλεπτη επικοινωνία με τον πελάτη τους μέσω του τηλεφώνου, αποχώρησαν καθώς δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν επαρκώς τις υποχρεώσεις τους.
Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι η δυνατότητα επικοινωνίας με εμπιστευτικό και αποτελεσματικό τρόπο του κατηγορουμένου με το δικηγόρο του είναι απαράβατο δικαίωμα, ενώ με τις συνθήκες που περιγράφουν είναι αδύνατη η ικανοποίησή του. Ζητούν, λοιπόν, να γίνουν όλες οι άμεσες και νόμιμες ενέργειες.
  Παρέμβαση Δικηγορικού
Με αφορμή το περιστατικό, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τόνισε στο «Θ» ότι πάγια θέση του Συλλόγου είναι ότι στα κρατητήρια της αστυνομίας πρέπει να υπάρχει και να εξασφαλίζεται η άνετη επικοινωνία του δικηγόρου με τον εντολέα του: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πιστεύει ακράδαντα ότι ο κάθε κατηγορούμενος - κρατούμενος δικαιού­ται να έχει επικοινωνία με το δικηγό­ρο του κατά τρόπο φυσικώς άμεσο, χωρίς “τζάμια” και “τηλέφωνα” και σε ένα χώρο άνετο, δυνάμενο να ανταποκριθεί στις α­νάγκες και τις δυσχέρειες του υπερασπι­στικού του έργου. Διότι μόνο έτσι θα αισθανθεί ο κατηγορούμενος ό­τι υπάρχουν πράγματι συνθήκες που επιτρέπουν την προετοιμα­σία της υπεράσπισής του, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτι­κά, δηλαδή ουσιαστικά. Και το δικαίωμά του αυτό δεν αποτελεί μόνο ευχή και ιδεολόγημα. Αποτελεί θετικό δίκαιο. Βρίσκει κα­ταρχάς νομικό έρεισμα στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, που δια­σφαλίζει την προστασία της αξίας του ανθρώπου, την οποία ο συ­νταγματικός νομοθέτης έχει αναγάγει σε “πρωταρχική υποχρέ­ωση της πολιτείας”. Του κάθε ανθρώπου, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, ακόμα και του υπόδικου. Βρίσκει, επίσης, ατράνταχτη νομική θεμελίωση στο άρθρο 6 παρ. 3 περ. β' της ΕΣΔΑ, που ορί­ζει ότι κάθε κατηγορούμενος δικαιούται το χρόνο και τις ανα­γκαίες ευκολίες για την προετοιμασία της υπερασπίσεώς του. Απαιτείται, συνεπώς, η ύπαρξη απόλυτης και ελεύθερης επικοινωνίας και συζήτησης μεταξύ του νομικού υπερασπιστή και του – πολλές φορές – αθώου (αλλά έστω και ενόχου) κατηγορουμένου», σημείωσε ο κ. Μαργέλης.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξει συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, για τη διευθέτηση του θέματος αυτού, ενώ κάνει αναφορά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομίας.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Έλεγχο από ΣΔΟΕ ζητά για τον εαυτό του και την οικογένεια του ο Στ. Αναστασόπουλος 

Συνέχεια στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τελευταία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης σχετικά με αδιαφανείς συναλλαγές και διαδικασίες στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, έδωσε χθες, απαντώντας στη σχετική δήλωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνη, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος. Θέλοντας, όπως είπε, να δοθεί τέλος σε αυτό το θέμα, πληροφόρησε τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης πως ζητά από το ΣΔΟΕ εγγράφως να ελέγξει τα πάντα (λογαριασμούς, περιουσιακή κατάσταση κ.λπ.) σχετικά με τον ίδιο και την οικογένειά του. «Θεωρώ», σημείωσε, «ότι μόνο το ΣΔΟΕ ως επίσημος ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους είναι ο πλέον αξιόπιστος να διενεργήσει οικονομικούς ελέγχους. Εύχομαι και ελπίζω το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων, ο κ. Τσώνης, ο κ. Σαμπαζιώτης και ο κ. Αποστολόπουλος». Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία του στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινε, με στόχο να αποκατασταθεί η αλήθεια, να επικρατήσει η διαφάνεια, να φιμωθεί η παραφιλολογία και να ξεδιαλύνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί διαπλοκής, να ανοίξουν οι προσωπικοί του λογαριασμοί. Ταυτόχρονα, προέτρεψε και τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων να κάνουν το ίδιο. Εξέφρασε τη λύπη του για τη διαστρέβλωση, όπως τη χαρακτήρισε, της πραγματικότητας, με ανακρίβειες, από το «Θ» και την «Ελευθερία», διανέμοντας ταυτόχρονα και τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης, ενώ αναρωτήθηκε αν είναι θέμα σκόπιμης διαστρέβλωσης ή ατυχούς διατύπωσης. Όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο κ. Τσώνης στον Τύπο, απάντησε πως «είναι σαφές ότι δεν έχει ακόμη αντιληφθεί και αποδεχθεί ή σκοπίμως αγνοεί ότι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί από τους δημότες μας και ανακηρυχτεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Δεδομένου ότι δεν υφίσταται θεσμός “δημάρχου κατά παραχώρηση”, εύκολα μπορεί κανείς να πει ότι η εν λόγω διατύπωση είναι απόρροια της πικρίας του κ. Τσώνη, ως υποψήφιου δημάρχου του 29%. Τέλος, φαίνεται να αρέσουν στον κ. Τσώνη οι λόγιες εκφράσεις, που όμως δε μας συνηθίζει στον προφορικό του λόγο. Φέρεται να είπε ότι “το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”. Του ανταπαντώ με την αρχαιοελληνικής καταγωγής φράση, “μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι”». -  

***
 
***  Άρωμα  στην αθλητική  ενημέρωση :

***  Μεσσηνιακός: Μένει η συγκίνηση για τη βράβευση της ομάδας του 1984… (φωτογραφίες)

 
Ο Μεσσηνιακός δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του χθεσινού αγώνα και παραδόθηκε στις ορέξεις του Πορφύρα, που είναι βέβαια πολύ αξιόλογη ομάδα. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι «πράσινες» κατόρθωσαν να πάρουν το 1ο σετ με 25-19, παρ’ ότι μάλιστα έμειναν πίσω στο σκορ, δείχνει ότι είχαν και έχουν τις δυνατότητες για κάτι καλύτερο. Η συνέχεια αποδείχθηκε καταστροφική για την καλαματιανή ομάδα η οποία έχασε με 11-25 και 9-25 τα επόμενα σετ. Η προσπάθεια στο 4ο ήταν καλύτερη, χωρίς όμως να αποδώσει, αφού οι Αθηναίες πήραν τη νίκη με 18-25, «καθαρίζοντας» το ματς και το 3ποντο. Αγωνιστικά λοιπόν δεν υπάρχουν πολλά να θυμούνται στο Μεσσηνιακό από το χθεσινό παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α2 βόλεϊ γυναικών, που ήταν το 1ο εντός έδρας. Ωστόσο, πριν από το πρώτο σερβίς στο Κλειστό της Παραλίας εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, καθώς η διοίκηση του συλλόγου τίμησε την ιστορία του, στο πρόσωπο των παικτριών που ανέβασαν το 1984 τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ στην Α’ Εθνική. Πιο συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Ρεσβάνη Κωνσταντίνα, Τσιριμπή Μαίρη, Πέτροβα Ελένη, Γυφτέα Μαρία, Σαμίου Θεώνη, Ζαχαρέα Αθηνά, Πράττη Μαρία, Καπόγλη Σταυρούλα, Βουδικλάρη Σταυρούλα, Μυτακίδη Κρυσταλλένια, Περρωτή Αφροδίτη, Βρυώνη Ιωάννα. Κάποιες έλλειπαν, κάποιες εκπροσωπήθηκαν, ακόμα και για τις απούσες όμως η συγκίνηση είναι δεδομένη. Εκ μέρους όλων η κα Γυφτέα ευχαρίστησε το Μεσσηνιακό για την ξεχωριστή τιμή και την τότε παίκτρια προπονήτρια Μαίρη Τσιριμπή που τους «δίδαξε το υπέροχο άθλημα του βόλεϊ, ομαδικό πνεύμα και απόλυτο ήθος»! Τις απονομές έκαναν τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Νταβουτιάν και Δημήτρης Πουλόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο έφορος του τμήματος Χρήστος Ζερίτης. Στη συνέχεια τον αγώνα «προλόγισε» το ροκ τραγούδι που συνέθεσε για το Μεσσηνιακό ο Βασίλης Καραβίας με την μπάντα Dreamonition. Χ.Ε. - 

***  Τοπικό ποδόσφαιρο: Τα χθεσινά αποτελέσματα και οι σημερινοί αγώνες (φωτογραφίες)          
     
 
 
 
A΄  ΤΟΠΙΚΗ
Τρεις ακόμη συναντήσεις για την 6η αγωνιστική
 Ο Πάμισος Μεσσήνης κόντρα στον Τ. Άγρα
Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, Πάμισος Μεσσήνης, υποδέχεται σήμερα τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής.
Ακόμη, ο δεύτερος της  κατάταξης ΑΟ Κυπαρισσίας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Διαβολιτσίου, ο Τσικλητήρας Πύλου περιμένει τον Δωριέα Δωρίου, ενώ ο Αστέρας Αρφαρών «συγκρούεται» με τον Ακρίτα Κορώνης.
  ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ – ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ
Νίκη με καλή εμφάνιση  θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον ΑΟ Διαβολιτσίου  ο ΑΟ Κυπαρισσίας, διατηρώντας την επαφή του με την κορυφή. Ο προπονητής Αλέξης Μαντζούνης δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του Κώστα Μανδραπήλια (τέθηκε εκτός ομάδας λόγω πειθαρχικού παραπτώματος).
Με αρκετά προβλήματα θ’ αγωνιστεί ξανά το συγκρότημα του Διαβολιτσίου.
Συγκεκριμένα, ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και ο συνεργάτης του Μιχάλης Παυλάκης δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τους Παναγιώτη Παπατζίκη, Θανάση Παπαδέα, Νίκο Ζερίτη, Βασίλη Αλεβίζο, Βασίλη Βεργόπουλο (για διάφορους λόγους).
Παρά τα προβλήματα, η ομάδα του Διαβολιτσίου θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ν’ αποσπάσει ένα καλό αποτέλεσμα.
  ΠΑΜΙΣΟΣ Μ. – Τ. ΑΓΡΑΣ
Να μεγαλώσει το νικηφόρο σερί του θα επιδιώξει στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο πρωτοπόρος Πάμισος Μεσσήνης. Το τεχνικό δίδυμο Σπύρος Τσίκινης, Νίκος Γεωργακλής θα έχει στη διάθεσή του και τους Δημήτρη Φιλόπουλο, Νίκο Πατσιώτη, οι οποίοι απουσίασαν από την προηγούμενη συνάντηση στην Ανδρούσα.
Στο στρατόπεδο τώρα των «ερυθρολεύκων» των Γαργαλιάνων, ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας δε θα έχει στη διάθεσή του τον τερματοφύλακα Πατρίκ Ανδρέου (τιμωρημένος).
Η τριφυλιακή ομάδα θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, ανεβαίνοντας βαθμολογικά.
  ΑΡΦΑΡΑ – ΚΟΡΩΝΗ
Με στόχο την πρώτη εντός έδρας νίκη (έχει τρεις ήττες από Απόλλωνα Καλαμάτας, Δωριέα Δωρίου, Τσικλητήρα Πύλου) φιλοξενεί τον Ακρίτα Κορώνης ο Αστέρας Αρφαρών, για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Παναγιώτης Βούτσας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς τον Αντώνη Καπινιάρη (τιμωρημένος), Παναγιώτη Κυριόπουλο (τραυματίας), Βασίλη και Νικοστέλιο Τομαροπανάγο (είχε πριν λίγες εβδομάδες σοβαρό ατύχημα) θ’ αγωνιστεί η ομάδα της Κορώνης. Ο προπονητής – παίκτης Δημήτρης Κουτσουμπός και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν βαθμό ή βαθμούς.
  ΠΥΛΟΣ – ΔΩΡΙΟ
Να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τις νίκες θα επιδιώξει σήμερα κόντρα στο Δωριέα Δωρίου ο Τσικλητήρας Πύλου, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική του πορεία. Ο προπονητής Μιχάλης Ζάγκος και ο συνεργάτης του Χαράλαμπος Ράλλης έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές τους  «ετοιμοπόλεμους».
Με δύο απουσίες θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Δωρίου. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός Γιάννης Αντωνόπουλος δε θα έχει στη διάθεσή του τους Άγγελο Κουλουρά, Ντίνο Βασιλόπουλο (τραυματίες). Η ομάδα της Πύλου στοχεύει σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, παραμένοντας κοντά στο γκρουπ των πρωτοπόρων.
Αναλυτικά τα σημερινά ματς με τους διαιτητές που τα «σφυρίζουν», έχουν ως  εξής…
Ώρα – 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Κυπαρισσίας
Κυπαρισσία – ΑΟ Διαβολιτσίου: Η. Νικολόπουλος, Αδαμόπουλος, Τσουλάκος
Γήπεδο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – Τέλος Άγρας: Ψηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Καρβούνης
Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Ακρίτας Κορώνης:  Νίκας, Τσίρμπας, Σακκάς
Γήπεδο Πύλου
Τσικλητήρας Πύλου – Δώριο: Μπλάνας, Κυριακόπουλος, Καλογερόπουλος
A1 KΑΤΗΓΟΡΙΑ
Xανδριναϊκός – Μιλτιάδης, Πεταλίδι – Ομόνοια για την 5η αγωνιστική
 Ο Ηρακλής Καλαμάτας υποδέχεται τον Νέο Άρι
Ο εκ των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, Ηρακλής Καλαμάτας, φιλοξενεί σήμερα τον Νέο Άρι για την 5η αγωνιστική. Ακόμη, ο Χανδριναϊκός «συγκρούεται» με τον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, ενώ ο Απόλλων Πεταλιδίου αντιμετωπίζει την Ομόνοια.
Αναλυτικά τα σημερινά ματς με τους διαιτητές που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής…
Ώρα 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Μεθώνης
Χανδριναϊκός – Μιλτιάδης: Σερεμέτης, Τσοπανάκης, Γιαννέτσος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Νέος Άρις: Λάμιας, Τσαούση, Ταβουλαρέας
Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΟ Ομόνοια: Ζαρακοβίτης, Παναγιωτόπουλος, Π. Ηλιόπουλος
* Ρεπό: Πανθουριακός
 B΄  ΤΟΠΙΚΗ
Έξι συναντήσεις για την 5η αγωνιστική
Έξι ματς περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας. Στον 1ο όμιλο η Θύελλα Μερόπης αντιμετωπίζει τον ΑΟ Πατίστα, η Αναγέννηση Παραλίας φιλοξενεί τον Διαγόρα Κοπανακίου, ενώ τα Πράσινα Πουλιά κοντράρονται με την ΑΕ Αιθαίας.
Στον 2ο όμιλο, ο Πανιώνιος περιμένει τον ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ Καλλιθέας συγκρούεται με την ΑΕ Μάνης, ενώ ο ΑΟ Στενωσιάς υποδέχεται τον Παπαφλέσσα Βλαχόπουλου.
Αναλυτικά οι σημερινοί αγώνες με τους διαιτητές που τους «σφυρίζουν», έχουν ως εξής…
Ώρα – 3.30 μ.μ.
Γήπεδο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – ΑΟ Πατίστα: Κουτσαναστάσης, Αντωνόπουλος, Σταυρόπουλος
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Αναγέννηση Παραλίας – Διαγόρας Κοπανακίου: Kαστανάς, Βρυώνης, Τάγαρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας
Πανιώνιος Κ. – ΠΑΟΚ: Κατσάς, Μανιατέας, Τσέλο
Γήπεδο Καλλιθέας
ΠΑΟ Καλλιθέας – ΑΕ Μάνης: Γκούμας, Ξηρόκωστας, Παλλαδινός
Γήπεδο Στενωσιάς
ΑΟ Στενωσιάς – Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου: Σκόρδος, Μπασιλάρης, Αγγελακάκης
6.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Πράσινα Πουλιά – ΑΕ Αιθαίας: Τουρλομούσης, Γαλακούτης, Αναγνωστόπουλος

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ 2-0
Σούπερ Μάριο (Μπιστάνης) τον οδηγεί με ασφάλεια στα ψηλά
Ο 28ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΡ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΓΚΟΛ ΣΤΟ 39΄ ΚΑΙ Σ’ ΕΝΑ ΔΙΛΕΠΤΟ (41΄) ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ Ο ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Mε τρένο χωρίς σταματημό μοιάζει στις πρώτες στροφές του πρωταθλήματος ο Απόλλωνας Καλαμάτας, πραγματοποιώντας το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων δέκα τουλάχιστον ετών. Το ιστορικό σωματείο ξεπέρασε και το εμπόδιο του Μεσσηνιακού, φθάνοντας δίκαια και σχετικά εύκολα στη νίκη με σκορ 2-0, αποτέλεσμα το οποίο τον φέρνει, έστω και προσωρινά – Πάμισος, Κυπαρισσία, Δώριο και Πύλος αγωνίζονται σήμερα – στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α΄ κατηγορίας. Καταλυτική ως προς την έκβαση της αναμέτρησης, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο «Γ. Λουκαρέας», παρουσία 150 περίπου φιλάθλων των δύο ομάδων και όχι μονάχα, ήταν η επίτευξη των δύο τερμάτων των γηπεδούχων, σ’ ένα κομβικό σημείο του ματς, συγκεκριμένα στο 39΄ και στο 41΄. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που μετέχουν σ’ αυτό, Μάριος Μπιτσάνης, μ’ ένα πανέμορφο τέρμα άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία για τους μελανόλευκους, και δύο λεπτά αργότερα ο Θόδωρος Πετράκος, μ’ ένα επίσης πολύ όμορφο και δύσκολο ταυτόχρονα γκολ, κλείδωσε τους τρεις βαθμούς για το συγκρότημα του Γιώργου Γρηγορόπουλου, που εντυπωσιάζει. Μπορεί σε κάποιους να φανεί υπερβολικό, όμως αυτή τη στιγμή ο Μπιτσάνης είναι εκ των κορυφαίων, κάνοντας τη διαφορά και έχοντας θέση σίγουρα σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Δύσκολα συναντά κανείς τέτοιους επιθετικούς στον 3ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής, όπου μετέχει η ομάδα της Καλαμάτας.
Μολονότι ο Απόλλωνας αγωνίστηκε χωρίς τον Βασίλη Πανταζή, παίκτης που κάνει πολύ δουλειά, ειδικότερα στο δημιουργικό κομμάτι, είχε από την αρχή του παιχνιδιού τα ηνία, έδειξε να πατά καλύτερα και να φθάνει με ευκολία στα αντίπαλα καρέ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σοβαρό τρόπο προσέγγισης, τη μαχητικότητα και τη σοβαρότητα που έβγαλαν οι γηπεδούχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς, έκαναν τη διαφορά, δίνοντάς τους το πέμπτο τρίποντο στα έξι πρώτα παιχνίδια.
Από την άλλη πλευρά, οι «πράσινοι» έδειχναν σαν να βρίσκονται ακόμη στο γήπεδο του Διαβολιτσίου, όπου πριν από μία εβδομάδα πήραν με άνεση την πρώτη τους νίκη. Δεν μπήκαν, παρά μόνο κατά μικρά χρονικά σημεία του ματς, στις απαιτήσεις της αναμέτρησης, και υποτάχθηκαν στις ορέξεις του Απόλλωνα. Είχαν πρόβλημα αμυντικό, όμως εμφανής ήταν και η δυσκολία ανάπτυξης και δημιουργίας. Η πλειοψηφία των παικτών του Μεσσηνιακού κινήθηκε σε χαλαρά νερά, και αυτό επηρέασε την απόδοση της ομάδας.
  Από νωρίς δυνατά, αλλά καθάρισε στο διάστημα 39΄ - 41΄
Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς, πλησιάζοντας στο γκολ στο 4΄, όμως ο Μπιτσάνης δεν εκμεταλλεύτηκε την ασίστ του Τρικουράκη, καθώς το συρτό πλασέ που επιχείρησε ήταν άσχημο, δίνοντας την ευκαιρία στο Σκαλαίο ν’ απομακρύνει με τα πόδια, ενώ στο 13΄ ο Σαραντόπουλος βρέθηκε σε καλή θέση, όμως το σουτ αποδείχθηκε αδύναμο και ο Σκαλαίος μπλόκαρε εύκολα.
Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν στο 29΄, όταν ο Μερκούρης πήρε από τον Μαργιόλη, και μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, πιάνοντας με δύναμη το σουτ με το αριστερό και υποχρεώνοντας τον Αντωνόπουλο σ’ εξαιρετική επέμβαση (κόρνερ), αλλά τελικά ο Απόλλωνας ήταν αυτός που ευτύχησε να σκοράρει πρώτος. Ήταν το 39΄ όταν ο Μπιτσάνης πήρε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, «χόρεψε» τους αμυντικούς, και με ξαφνικό αριστερό πλασέ έστειλε την μπάλα στο γάμα του ανήμπορου ν’αντιδράσει Σκαλαίου, πετυχαίνοντας το 1-0. Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ήρθε και το 2-0 στο 41΄, με τον εξαιρετικό χθες Σαραντόπουλο, να βγάζει σέντρα ακριβείας για τον Πετράκο, που έπιασε τη γυριστή κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία του πορτιέρο του Μεσσηνιακού (2-0).
  Βελτιωμένος, αλλά ακίνδυνος ο ΜΓΣ στην επανάληψη
Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν στην επανάληψη, με τον κ. Μάνα να επιχειρεί κάποιες διορθωτικές κινήσεις, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως ήταν ακίνδυνοι επιθετικά, σ’ αντίθεση με τον Απόλλωνα που έδειχνε πιο επικίνδυνος στην κόντρα.
Στο 53΄ οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι σε κεφαλιά του Μπιτσάνη, ύστερα από σέντρα του Τρικουράκη, στο 58΄ σέντρα –σουτ του Κουλουρά με τους αμυντικούς να απομακρύνουν πριν η μπάλα περάσει στη γραμμή, και στο 80΄ έγινε η μεγαλύτερη ευκαιρία του παιχνιδιού για τον Μεσσηνιακό, που εάν έφθανε στο γκολ, ίσως είχαμε δραματικά τελευταία λεπτά. Ο Μανωλόπουλος γύρισε ωραία  για τον Κουρέα, που έπιασε το σουτ στην κίνηση, αλλά ο σταθερός Αντωνόπουλος έδιωξε σε κόρνερ. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού, ήταν η σειρά του Απόλλωνα ν’ απαντήσει στην κόντρα, με τον Σαραντόπουλο να βγάζει για τον αμαρκάριστο Θειακό, όμως το συρτό σουτ του τελευταίου απομάκρυνε ο Σκαλαίος.
  Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία για Μάλαμα
Ικανοποίηση στο στρατόπεδο του Απόλλωνα και πλατιά χαμόγελα για διοίκηση και αγωνιστικό τμήμα τα οποία μετριάστηκαν λόγω του τραυματισμού του Κώστα Μάλαμα στον δεξιό αστράγαλο. Από την άλλη πλευρά, κατήφεια και προβληματισμός στο στρατόπεδο του Μεσσηνιακού για τη χθεσινή μέτρια παρουσία της ομάδας.
Ν’ αναφέρουμε κλείνοντας ότι εξαιρετική ήταν η διαιτησία του κ. Αλεξέα, ενώ σχετικά εύκολο έργο είχαν και οι βοηθοί του Σκόρδος και Αντωνόπουλος.
AΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Αντωνόπουλος, Κουκέας, Μαργιόλης, Κορδελάκος, Πετράκος, Κλουβάτος, Μάλαμας (19΄ λ. τρ. Γιακουμής), Τρικουράκης, Μπιτσάνης (90΄ Θειακός), Αντωναίος (87΄ Αλοίμονος), Σαραντόπουλος
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σκαλαίος, Σταματελόπουλος, Αρβανίτης (70΄ Μανωλόπουλος), Πανταζής, Μπιζίμης, Μπεγέτης, Μερκούρης, Κουλουράς, Κουλόπουλος (59΄ Κουρέας), Πουλάκος (46΄ Κούτρης), Κουκούτσης

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ 4-0 ΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
O Aστέρας Μικρομάνης επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-0 της ΑΕΚ Καλαμάτας χθες στο γήπεδό της και βρίσκεται στις υψηλές θέσεις του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας.
Η ομάδα της Μικρομάνης έκανε εξαιρετική εμφάνιση και αξιοποίησε τις ευκαιρίες της. Από την άλλη πλευρά οι «κιτρινόμαυροι» (γνώρισαν την τέταρτη σερί ήττα), δεν ήταν αποτελεσματικοί σ’ ακόμη ένα ματς.
Τα γκολ του Αστέρα Μικρομάνης πέτυχαν ο «γερόλυκος» χαφ Μιχάλης Γυφτοχρήστος (20΄), Μιχάλης Σκαρπαλέζος (49΄ με σουτ), Γιάννης – Χρήστος Καρδάσης (71΄ με σουτ) και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος (88΄ με σουτ).
Διαιτητής ήταν ο Νίκος Τουρλομούσης ενώ βοηθοί οι Δημήτρης Ταβουλαρέας και Μάριος Μανιατέας.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ (Μιχάλης Σκαρπαλέζος): Κουρεντζής, Αθ. Καρδάσης, Μαυροειδής, Βράχας, Μπούρας – Σουλιμάς, Γυφτοχρήστος (76΄ Πλιάτσικας), Κωνσταντακόπουλος, Χασάπης, Ι. Χρ. Καρδάσης, Σκαρπαλέζος, Αλεξόπουλος (76΄ Λυμπερόπουλος).
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Στέλιος Παπαδόπουλος, Γιώργος Αλεβίζος, Παντελής Κουμουνδούρος): Π. Αναστασόπουλος, Μαγουλιανίτης (46΄ Μαραγκός), Πολυτάρχης (46΄ Μιχαλόπουλος), Λαδάς, Ο. Βαγγέλι, Ι. Αναστασόπουλος, Μπαρούνης, Α. Βαγγέλι (76΄ Βασίλεβιτς), Παυλόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Γεωργιτσέας.
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Γιάννης Δημητρακόπουλος, ενώ γιατρός ο Ματθαίος Καπέλης.

ΕΡΑΝΗ-ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 3-0
Πρώτη νίκη για τους Φιλιατρινούς!
Χρειάστηκε να φτάσουμε στην 6η αγωνιστική για να γευθεί η Εράνη τη χαρά της νίκης. Κέρδισε χθες στην έδρα της με 3-0 τον ΑΣ Ανδρούσας, δείχνοντας αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη θέληση από τον αντίπαλό της που βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα. Μάλιστα η ομάδα του Κώστα Καρλαύτη άνοιξε το …δρόμο των «πρασίνων» για την κατάκτηση του 3πόντου, καθώς το 1-0 σημειώθηκε στο 15’ με αυτογκόλ του Μπαλόπουλου, ο οποίος στην προσπάθειά του ν’ απομακρύνει τη μπάλα μετά από κόρνερ του Σπυρόπουλου την έστειλε στα δίχτυα της εστίας του. Περίπου δέκα λεπτά αργότερα οι Τριφύλιοι κλείδωσαν σε μεγάλο βαθμό τη νίκη με το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Γκρέτσα με πλασέ, παίρνοντας το «ριμπάουντ» από την απόκρουση του Λίβα σε σουτ του Κίτου. Η Εράνη με τον Σταύρο Αντωνόπουλο πια στον πάγκο, είχαν κάποιες ακόμη ευκαιρίες σε αυτό το α’ ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη κατέβασαν ταχύτητα. Ωστόσο, με τη συμπλήρωση του 90λέπτου ήρθε και το 3ο γκολ, με τον Μπεγλεκτσή να αξιοποιεί ιδανικά με το κεφάλι το φάουλ που εκτέλεσε ο Γκρέτσα.
Εύκολο έργο για το διαιτητικό τρίο Λάμια, Κουτσαναστάση, Τσίρμπα.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Αθανασόπουλος, Μιχαλακόπουλος, Γιάννης, Μπεγλεκτσής, Μπαστακός, Κώτσος (80’ Νικολακόπουλος), Γκρέτσα, Σπυρόπουλος, Πετρόγιαννης (85’ Φουντάς), Σπανός (75’ Νικολόπουλος), Κίτος.
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑ: Λίβας, Δέδες (40’ Θεοδοσόπουλος), Γάλλος, Μπαλόπουλος, Γκούνης, Καρλαύτης, Βοσνάκης, Ζάκκας, Φαράντος, Μαραγκούλιας (75’ Καλογερόπουλος), Εμμανουήλ.

Ο ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ 1-1 ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
«Χ» το τριφυλιακό ντέρμπι
Ισόπαλο 1-1 έληξε το τριφυλιακό  ντέρμπι ΠΑΟ Καλού Νερού – Ηρακλή Κυπαρισσίας, που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας και ήταν για την 5η αγωνιστική του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας.
Στο σκορ προηγήθηκε ο Ηρακλής Κυπαρισσίας με γκολ του Θεοχαρόπουλου (33΄), ενώ για τον ΠΑΟ Καλού Νερού ισοφάρισε σε 1-1 ο Λαμπρόπουλος (92΄).
Το ματς σφύριξε ο Στάθης Ζαρακοβίτης, που είχε βοηθούς την Αναστασία Τσουκάλη και τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο.
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ (Γιώργος Μητρόπουλος): Μαντζούνης, Λαμπρόπουλος, Γ. Βλάμης, Κανελλόπουλος, Γαλάνης, Γεωργιόπουλος, Τσακάλι (72΄ Καραχάλιος), Π. Βλάμης, Κύζιλης (39΄ Γκουντουβάς), Λαχανάς (46΄ Μητρόπουλος), Βεβές.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ (Τάκης Παναγόπουλος): Αθανασόπουλος, Γκόγκας, Αρβανίτης, Σινόπουλος, Πλέσσας, Καναβός, Γεωργακόπουλος (84΄ Αναγνωστόπουλος), Τσουμάνης, Σαμπαζιώτης (71΄ Γιαννόπουλος), Μακροκάνης, Θεοχαρόπουλος (51΄ Θεοδοσόπουλος).
-          Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Αθανάσιος Κυριακού, ενώ γιατρός η Ελευθερία Αργυροπούλου.

 ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 4-1
Άργησε αλλά έκανε την αρχή και ήταν εντυπωσιακή
Η αλήθεια είναι ότι ο Εθνικός Μελιγαλά καθυστέρησε να μπει στο δρόμο των επιτυχιών, όμως το έκανε χθες στην εντός έδρας αναμέτρηση της 6ης αγωνιστικής με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Καλαμάτας, και το έκανε με εμφατικό τρόπο. Το συγκρότημα του Γιώργου Καλόμαλου επικράτησε με το ευρύ 4-1, συνδυάζοντας αποτέλεσμα, αλλά και εμφάνιση, ξεπερνώντας ιδανικά και τον βαρύ αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Μελιγαλά. Για να ’μαστε αντικειμενικοί, πρέπει να πούμε ότι ο Εθνικός είχε καλές παρουσίες στην πλάτη του, όμως του  έλειπε το αποτέλεσμα στα προηγούμενα παιχνίδια, κάτι που συνδύασε χθες με ιδανικό τρόπο.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα δύο γρήγορα γκολ που πέτυχε η ομάδα του Μελιγαλά, που σκόραρε στο 9΄ και στο 20΄, καθώς αυτά την επηρέασαν θετικά, διώχνοντας το άγχος που προϋπήρχε και που συνδυαζόταν βεβαίως με την κακή βαθμολογική συγκομιδή μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Από την άλλη πλευρά, οι ερυθρόλευκοι, που αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι έπαιξαν με σημαντικές απουσίες, φαίνονται επηρεασμένοι από τα προβλήματα που έχουν προκύψει και καλούνται για την άμεση αγωνιστική τους ανάκαμψη.
Ο Κώστας Μπαλαλάς, που μέχρι το Καλοκαίρι αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό πέτυχε στο 9΄ το 1-0 ύστερα από γύρισμα του Μουρούσια και στο 20΄ ήταν η σειρά του Λάγιου να χριστεί σκόρερ, εκμεταλλευόμενος την ασίστ του δημιουργικού χθες Ηλία Μουρούσια, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 2-0. Πρέπει να πούμε ωστόσο, ότι οι ερυθρόλευκοι ήταν εκείνοι που μπήκαν πιο δυνατά στο ματς, καθώς στο 5΄ ο Μπούνας έχασε τεράστια ευκαιρία να σκοράρει από το ύψος της μικρής περιοχής. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν για τα δύο πρώτα γκολ του Εθνικού, θεωρώντας ότι σ’ αυτό του Μπαλαλά έχει προηγηθεί επιθετικό φάουλ από τον Μουρούσια πάνω στον Μπάλα, ενώ σ’ αυτό του Λάγιου ζήτησαν οφσάιντ.
Το 3-0 έγινε στο 51΄ με σουτ του  Θανόπουλου από το ύψος του πέναλτι, και πάλι μετά από πάσα του Μουρούσια, ενώ λίγο αργότερα ο Παυλάκος είχε σουτ στο δοκάρι.  Στο 76΄ ο Μπάλας μείωσε με κοντινό πλασέ ύστερα από κόρνερ του Τζίφα σε 3-1 και στο 80΄ οι ερυθρόλευκοι είχαν δοκάρι με τον Θεοδωρόπουλο. Ό,τι δεν πέτυχε ο νεαρός επιθετικός, το πέτυχε ο Στάθης Θανόπουλος στο 89΄ με σουτ από ιδιαίτερα μακρινή απόσταση, το οποίο αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Σταυρόπουλο.
 ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Καστριτσέας, Παυλάκος, Θανόπουλος, Πιτσιλής, Κανελλόπουλος, Ντούζια, Φωτιάδης (79΄ Γερμάνης), Γεωργόπουλος, Λάγιος (84΄ Καραγιάννης), Μπαλαλάς (58΄ Δικαίος), Μουρούσιας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.: Σταυρόπουλος, Τσαναλίας (33΄ Τζίφας), Παπαλέξης, Πολυμενέας, Μπάλας, Αργάνης, Αναγνωστόπουλος (46΄ Θεοδωρόπουλος), Φιλάι, Κατσαρός (64΄ Ζωγράφος), Αλεξανδρόπουλος, Μπούνας.

ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ
Λευκή ισοπαλία στο Ασπρόχωμα

 Ισόπαλο χωρίς γκολ έληξε το ματς μεταξύ του νεοφώτιστου ΑΟ Ασπροχώματος και του ΑΟ Σπερχογείας, που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος και περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Με την ισοπαλία αυτή η ομάδα του Ασπροχώματος έφθασε τους πέντε βαθμούς, παραμένοντας χαμηλά στην κατάταξη, ενώ το συγκρότημα της Σπερχογείας έφθασε τους 9 βαθμούς και βρίσκεται στην πρώτη εξάδα.
Ο ΑΟ Σπερχογείας στο Α΄ ημίχρονο ήταν καλύτερος, χάνοντας αρκετές αξιόλογες ευκαιρίες. Στο ξεκίνημα του Β΄ ημιχρόνου, η ομάδα του Ασπροχώματος αντέδρασε και έχασε δύο καλές ευκαιρίες με τους Αντώνη Φίλιο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο.
Στη συνέχεια η ομάδα της Σπερχογείας πίεσε, χάνοντας ευκαιρίες με τους Αντώνη Χριστόπουλο, Βασίλη Βασιλόπουλο, Θανάση Γεωργαντά, Κλεομένη Παπανικολόπουλο, αλλά δεν κατάφερε να βρει στόχο, έτσι η συνάντηση σφραγίστηκε από λευκή ισοπαλία.
  ΦΑΣΕΙΣ
2΄ ο Γιάννης Γιακουμής δυνατό σουτ ο Κώστας Ζησιμάτος απέκρουσε σε κόρνερ.
20΄ ο Αντώνης Χριστόπουλος φοβερό σουτ, ο Κώστας Ζησιμάτος απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
27΄ο Δημήτρης Χριστόπουλος δυνατό σουτ, μόλις άουτ.
40΄ο Θανάσης Γεωργαντάς δυνατό σουτ, ο Κώστας Ζησιμάτος έδιωξε σε κόρνερ.
42΄ο Δημήτρης Χριστόπουλος γυριστή κεφαλιά, ο Κώστας Ζησιμάτος απέκρουσε σε κόρνερ.
50΄ ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο Βαγγέλης Τσούλος απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ.
54΄ ο Βασίλης Βασιλόπουλος κοντινό πλασέ μόλις άουτ.
57΄ ο Αντώνης Φίλιος βρέθηκε απέναντι στον Βαγγέλη Τσούλο, πλάσαρε όμως μόλις άουτ.
70΄ ο Αντώνης Χριστόπουλος σέντρα σουτ, ο Χρήστος Παπαγεωργίου έδιωξε σωτήρια πριν ο Θανάσης Γεωργαντάς προλάβει να πλασάρει.
81΄ ο Κλεομένης Παπανικολόπουλος, δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, η μπάλα μόλις άουτ.
Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Γιώργου Μπλάνα, που είχε βοηθούς τους Γιάννη Γιαννέτσο και Νίκο Κατσά.
ΑΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ (Γιώργος Μηλίτσης): Ζησιμάτος, Γεωργακόπουλος (68΄ Ορφανός), Ζαφειρόπουλος, Πολίτης, Παπαγεωργίου, Τσίρμπας, Π. Ηλιόπουλος (74΄ Γκάλα), Ξιδιάς, Φίλιος, Αρ. Ηλιόπουλος (64΄ Κουρούπης), Δημητρίου.
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ (Τάσος Χατζηαγγελής): Τσούλος,  Παντσιώτης, Μουλαβασίλης, Σωτηράκος, Παυλέας, Καράμπελας, Δ. Χριστόπουλος (46΄ Παπανικολόπουλος), Α. Χριστόπουλος, Γεωργαντάς, Δωδέκατος (44΄ λ. τρ. Βασιλόπουλος), Ι. Γιακουμής (80΄ Ασημακόπουλος).
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Στάθης Γεωργακίλας, παρατηρητής διαιτησίας ο Παναγιώτης Μανωλόπουλος, ενώ γιατρός η Μαρία Μανιτσοπούλου.
Στο Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος βρέθηκαν περισσότεροι από 150 φίλαθλοι.Ο κ. Φώτης Γιακουμής ανέλαβε αντιπρόεδρος στον ΑΟ Σπερχογείας.Ο κ. Γιακουμής είναι αδελφός του Παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Δημήτρη Γιακουμή.

 ΜΕ ΜΟΥΡΑΤΗ ΣΤΟ 20’ ΚΑΙ ΣΩΚΑΛΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ Α1
 Πέρασε και το εμπόδιο του Αίαντα η Μεθώνη
Στην κορυφή της Α1 διατηρήθηκε η Μεθώνη περνώντας χθες νικηφόρα και από το γήπεδο «Π. Μπαχράμης», όπου επικράτησε με 0-2 του Αίαντα. Οι δύο ομάδες πρόσφεραν πλούσιο θέαμα, με γρήγορο ποδόσφαιρο και εκατέρωθεν επιθέσεις, με το αποτέλεσμα να αδικεί σε μεγάλο βαθμό το νεανικό καλαματιανό συγκρότημα που πλήρωσε για μια ακόμη φορά την απειρία του και τη αδυναμία του να μετουσιώσει σε γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Στον αντίποδα το ενισχυμένο και φιλόδοξο συγκρότημα του Θανάση Λακριντή, ευτύχησε ν’ ανοίξει το σκορ στο 20’ με πλασέ του Μουράτη μέσα από την περιοχή. Στο φινάλε οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύθηκαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ομάδας του Γιάννη Σακελλαρόπουλου να φτάσουν στην ισοφάριση και σε μια αντεπίθεση από δεξιά ο Τρυφωνόπουλος (είχε μόλις μπει αλλαγή) «σέρβιρε» στον Σώκαλη, που δε δυσκολεύθηκε να νικήσει με πλασέ τον Τσιγάρο για δεύτερη φορά, διαμορφώνοντας το τελικό 0-2 στην εκπνοή, στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων.
Διαιτητές: Δημήτρης Νίκας (Μπασιλάρης-Τσουλάκος).
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Τσιγάρος, Γιαννής, Βουρλάκος (59’ Παπαβασιλόπουλος), Καραγιάννης, Περιβολάρης, Παλιατσέας, Ζέρβας, Ξενιός (73’ Βέλμαχος), Διονυσόπουλος (46’ Αντωνόπουλος), Κόντης.
ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ: Σταθάς, Τζεμάλη (42’ λ. τρ. Τσατάς), Παρασκευόπουλος, Κάππος, Κοτσίρης (64’ Κοσυφολόγος), Μουράτης, Μπούρδος, Διονυσόπουλος, Σώκαλης, Σταματελόπουλος, Παγώνης (90’+1’ Τρυφωνόπουλος). 
 
***
  *** ΑΝΑΡΤΗΣEIΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2014  :
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  01  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/01-2014.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ Επιλογές  αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014   Σάββατο 18 Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-18-2014.html .-
~  Ενημέρωση της Κυριακής  19  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/19-2014.html ,.-                     
~  Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  18  και  19  Οκτωβρίου  2014: :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/18-19-2014.html .-
~ Άρωμα ενημέρωσης  Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-           
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014    Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος 2ο Δεύτερο ! :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-21-2014.html ,.-
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  22  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/10/22-2014.html .-
~ Άρωμα  ενημέρωσης   Πέμπτη  23  Οκτωβρίου  2014   :  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/23-2014.html ,.- 
~ Άρωμα ενημέρωσης από εφημερίδα μας ,Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/10/24-2014.html ,.-
~ ΣΙΚΕΛΛΙΑ και Ελληνόφωνα χωριά Ν.ΙΤΑΛΙΑΣ  11/10  -  18/10/2014
,
  Παρασκευή  24 Οκτωβρίου  2014  ,  Μέρος Γ΄   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/1110-18102014-24-2014.html ,.-
~΄Αρωμα  ενημέρωσης  Σάββατο  25  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/10/25-2014.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο  25  και 26 Οκτωβρίου  2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/25-26-2014.html .-

~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή 26 Οκτωβρίου  2014  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/10/26-2014.html ,.-
 ~ 
 

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,             3738   video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,         2150     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =          2130   video.- 
Σύνολον                                                        8018   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2614  .-    
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
 https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    684.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   243 .-                                  ~** http://www.twitter.com/stamos01/  .-


**** Ποιήματα  Σταματάκου 26/10/2014 : http://youtu.be/brXG2Ou8P50 ,
Τραγουδάει ο Σταματάκος 26/10 / 2014 : http://youtu.be/nXJpIwgRexE ,
Προσευχή Σταματάκος 26/10/2014 : http://youtu.be/d7RnPEDCrTw ,


1 σχόλιο:

  1. ~ Όπου η αρετή αρχίζει να λάμπει , αμέσως η κακία την κατατρέχει με αυθάδεια . -

    ΑπάντησηΔιαγραφή