Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016 :
~
Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΟ πατήρ Πορφύριος διά τον εαυτόν του· «...εγώ είμαι ένας μεγάλος αμαρτωλός και προσεύχομαι ταπεινά στον Χριστό, να με ελεήσει».
 Άγιοι Aντώνιος, Eυθύμιος και Σάββας ο Ηγιασμένος - 1766 μ.Χ. - Nέα Σκήτη, Άγιον Όρος  Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com)  Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος - Ι.Ν. Αγίου Σάββα Ροδιάς
Άγιε ΣΑΒΒΑ πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών
Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου) : https://youtu.be/a8zJufQ_tOw  .-


5 Δεκεμβρίου
Μαρτύρων Αβερκίου, Αναστασίου (1) και Διογένους. Των εν Άθω («Κελλιωτών») οσιομαρτύρων. Οσίων Σάββα του ηγιασμένου (2) (†532), Φιλόθεου και Νεκταρίου, των εν Άθω. Νόννου και Γράτου επισκόπου Εφέσου. Μάρτυρος Διογένους.
(1)Ο άγιος Αναστάσιος αφιερώθηκε στην υπηρεσία των μαρτύρων της πίστης. Τους επισκέπτονταν στις φυλακές, τους έφερνε τροφές και περιποιούνταν τα τραύματά τους. Επίσης τους παρακολουθούσε και τους εμψύχωνε κατά την δίκη, τα μαρτύρια και την θανατική εκτέλεση, προσευχόμενος γι` αυτούς και τους παρακαλούσε να εύχονται γι` αυτόν στον Κύριο, ώστε να τον αξιώσει με το ίδιο τέλος. Από αυτόν τον πόθο φλεγόμενος, παρουσιάστηκε κάποια μέρα οικειοθελώς και δήλωσε στον δικαστή που είχε διατάξει να βασανιστούν μερικοί χριστιανοί, ότι μάταια κοπιάζει με τέτοια μέσα να καταπνίξει το έργο του Θεού. Γι` αυτό βασανίστηκε ανελέητα, και τέλος αποκεφαλίστηκε. Στη συνέχεια πήραν το σώμα του και το έριξαν στη θάλασσα.
Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος(2) Ο Σάββας  Έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Β` του Μικρού. Καταγόταν από τη Καππαδοκία και ήταν γόνος επιφανούς και ευσεβούς οικογενείας. Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού. Όταν ήταν δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο όσιος Θεόκτιστος. Ο Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός -παρά το νεαρό της ηλικίας- που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας από τον Μ. Ευθύμιο. Ο Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του, γι` αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα. Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη.
Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος  Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος - Ι.Ν. Αγίου Σάββα Ροδιάς
~** Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας .
Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.
Όταν ήταν δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο (βλέπε 20 Ιανουαρίου). Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο όσιος Θεόκτιστος (βλέπε 3 Σεπτεμβρίου).
Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός - παρά το νεαρόν της ηλικίας - που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας από τον Μέγα Ευθύμιο.
Ο Άγιος Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του, γι' αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα.
Για την αγιότητα της ζωής του και για τη μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δυο φορές πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, προς το βασιλιά Αναστάσιο και έπειτα προς τον Ιουστινιανό.
Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών, το 534 μ.Χ., ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη.
Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του για να ενταφιαστεί ο Ηγούμενος Κασσιανός. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών.
Για τον χρόνο άφιξης του στη Βενετία επικρατούν δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με την πρώτη το Λείψανο είχε μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου το 1026 μ.Χ. το έκλεψε ο Βενετός ευγενής Πέτρος Centranico (έπειτα Δόγης, 1026 - 1031 μ.Χ.), επί των ημερών του Δόγη Tribunio Menio (982 - 1026 μ.Χ.), το μετέφερε στη Βενετία και το κατέθεσε στο Ναό του Αγίου Αντωνίνου.
Κατά την δεύτερη παράδοση το Λείψανο δεν μεταφέρθηκε ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διαφυλάχθηκε στον Άγιο Ιωάννη της Άκρας, απ’ όπου μεταφέρθηκε από τούς Γενουάτες στην ανταγωνίστρια της Βενετίας πόλη τους. το 1257 μ.Χ. οι Βενετοί πέτυχαν να μεταφέρουν το Λείψανο στη Βενετία.
Η παρουσία του Λειψάνου του Αγίου Σάββα στη Βενετία επιβεβαιώνεται από την σχετική ομολογία του Σαββαΐτου Μοναχού Σωφρονίου στον Μητροπολίτη Ρωσίας Άγιο Μακάριο, το 1547 μ.Χ.
Το 1965 μ.Χ., μετά από ενέργειες του Πατριάρχου Βενεδίκτου, η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε το Λείψανο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φυλάσσεται έκτοτε στη Μονή του.
 Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Tῶν ὁσίων ἀκρότης καὶ ἀγγέλοις ἐφάμιλλος ὡς γὰρ ἡγιασμένος ἐδείχθης ἐκ παιδός, Σάββα ὅσιε. Οὐράνιον γὰρ βίον ἀπελθῶν, πρὸς ἔνθεον ζωὴν χειραγωγεῖς διὰ λόγου τε καὶ πράξεως ἀληθοῦς, τοὺς πίστει ἐκβοῶντας σοι. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Σήμερα 05/12/2016 εορτάζουν:
Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος, Άγιος Διογένης
 ~  Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~  Tῶν ὁσίων ἀκρότης καὶ ἀγγέλοις ἐφάμιλλος ὡς γὰρ ἡγιασμένος ἐδείχθης ἐκ παιδός, Σάββα ὅσιε. Οὐράνιον γὰρ βίον ἀπελθῶν, πρὸς ἔνθεον ζωὴν χειραγωγεῖς διὰ λόγου τε καὶ πράξεως ἀληθοῦς, τοὺς πίστει ἐκβοῶντας σοι. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
~** Απολυτίκιο Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου - 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/CjHPyx2fRug  .-

~**  Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς - 4 Δεκεμβρίου : https://youtu.be/wNT0ER37nvA .-

~ **  Ο Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας -6 Δεκεμβρίου : https://youtu.be/GjHhZ0ciiz0  .-

Αγιε μεγαλη η χαρη Σου,πρεσβεβε υπερ υμων.  Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.-
Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς
 
Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός
 
Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας

Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας
 
Προφήτης Σοφονίας

Προφήτης Σοφονίας
 
Αγία Μυρώπη

Αγία Μυρώπη
 
Προφήτης Αββακούμ

Προφήτης Αββακούμ
 
Αγία Αικατερίνη

Αγία Αικατερίνη
 
Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας σ....
 
Προφήτης Αβδιού

Προφήτης Αβδιού
 
Άγιος Πλάτωνας

Άγιος Πλάτωνας
 
***  Ξένη Αραπογιάννη, η γυναίκα που «φέρνει» στο φως την Αρχαία Θουρία μιλά στο «Θάρρος» 
Αρχαία Θουρία: Ένας «θησαυρός» σε απόσταση αναπνοής από την Καλαμάτα…
Η αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, αφού υπήρξε η σημαντικότερη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη μετά το 369 π.Χ., όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι’ αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος».
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης εντοπίζονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, στη δεξιά πλευρά του δρόμου Καλαμάτας –Τρίπολης, βόρεια της σημερινής κωμόπολης Θουρίας.
Η θέση έχει ταυτιστεί από επιγραφικά ευρήματα που αναφέρουν το όνομα της αρχαίας πόλης, ενώ κατά τον Παυσανία, ο οποίος έχει δώσει μια σύντομη περιγραφή της Θουρίας, εδώ βρισκόταν η ομηρική Άνθεια. Ο Στράβων, αντίθετα, ταυτίζει την πόλη με την ομηρική Αίπεια, από τη λέξη αιπύς που σημαίνει ψηλός ή απότομος, καθώς η Θουρία ήταν κτισμένη πάνω σε ψηλό λόφο. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι δύο σύγχρονοι γειτονικοί οικισμοί, στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος, έχουν ονομαστεί Άνθεια και Αίπεια.

Το σπουδαίο αυτό «αρχαιολογικό θησαυρό», που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, αποφάσισε να φέρει στο «φως», πριν από περίπου 10 χρόνια, η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη. Ξεκινώντας τις ανασκαφές το 2007 κατάφερε να ανακαλύψει αρχικά το «Ασκληπείο» της Αρχαίας Θουρίας, χώρο που μπορεί σήμερα κάποιος να επισκεφθεί και σώζεται σε άριστη κατάσταση. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ανακάλυψε με την αρχαιολογική της σκαπάνη ένα όνειρο δεκαετιών… το «αρχαίο θέατρο». Όταν, δε, ολοκληρωθεί η ανασκαφή του, αναμένεται να δημιουργήσει «έκρηξη» επισκεψιμότητας, αλλά και «αναγνώριση» του αρχαιολογικού χώρου…

Το «Θάρρος» συνάντησε πριν από λίγες μέρες τη κα Αραπογιάννη, η οποία αποφάσισε να «αφιερώσει» τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της, αλλά και… τα επόμενα, στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην «Αρχαία Θουρία». Μας μίλησε για τη σπουδαιότητα της «αρχαίας πόλης», για το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανασκαφή της Θουρίας, αλλά και γενικότερα για τα αρχαία μνημεία της Μεσσηνίας που έρχονται στο «φως» τα τελευταία χρόνια και αν αξιοποιηθούν και αναδειχθούν κατάλληλα, θα αποτελέσουν «πόλο έλξης» για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Αρχαιολογία;
Με την Αρχαιολογία ανέκαθεν είχα αγάπη. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου είχα πάθος με αυτή. Έτσι ακολούθησα αυτό το δρόμο και πραγματοποίησα το όνειρό μου.

-Η κάθοδος στη Μεσσηνία πότε έγινε;
Στη Μεσσηνία είμαι ουσιαστικά από το 1990. Τότε τοποθετήθηκα ως προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και είχα υπό τη διεύθυνσή μου την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο. Οπότε, έχοντας το νομό υπό την εποπτεία μου, ήταν σαν να είμαι και στη Μεσσηνία, αφού ερχόμουν πολύ συχνά εδώ.
Από τότε μου άρεσε πάρα πολύ. Με γοήτευε η περιοχή αυτή και αρχαιολογικά αλλά και ως τόπος. Πάντοτε τις διακοπές μου τις έκανα εδώ και είχα ανέκαθεν μεγάλο δέσιμο.

-Πώς προέκυψε η εμπλοκή σας στην Αρχαία Θουρία;
Το ενδιαφέρον μου για αυτή την περιοχή ξεκίνησε από τότε, δηλαδή το 1990. Ερχόμουν συνεχώς, έβλεπα το σημείο και εντόπιζα τις αρχαιολογικές περιοχές που είχαν ενδιαφέρον. Για μένα, το ιδιαίτερό μου ενδιαφέρον ήταν πάντοτε εκεί.

-Τι θυμάστε από την πρώτη φορά που βρεθήκατε εκεί;
Από τη δεκαετία του ’70 είχε ανακαλυφθεί ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ενώ είχαν ανασκαφεί 2-3 τάφοι από το νεκροταφείο των μυκηναϊκών θαλαμωτών τάφων.
Εγώ, λοιπόν, τότε ξεκίνησα με ανασκαφές στη συστάδα αυτή των θαλαμωτών τάφων, όπου έφερα στο φως περίπου 10 ακόμα.
Παράλληλα, όμως, επειδή έχω ειδίκευση στην Κλασική Αρχαιολογία, με ενδιέφερε η Θουρία περισσότερο ως αρχαία πόλη, κι επειδή τα στοιχεία που υπήρχαν επιφανειακά ήταν πάρα πολλά και ουσιαστικά αποτελεί έναν παράδεισο για τους αρχαιολόγους, από τότε με συγκινούσε και ήθελα να κάνω ανασκαφές.
Έτσι, λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ξεκίνησα με τις δοκιμαστικές ανασκαφές/τομές το 2007. Το 2009 η ανασκαφή έγινε συστηματική υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Ανασκαφικής Εταιρείας και από τότε συνεχίζεται ανελλιπώς.

-Σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Σταύρος Μπένος χαρακτήρισε το μνημείο τεράστιο δώρο για την Καλαμάτα…
Και όντως έτσι είναι. Αν θέλουμε να περιοριστούμε στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, είναι το διαμάντι της. Είναι σίγουρα ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος. Δε θέλω, βέβαια, να τον συγκρίνω με αυτόν της Μεσσήνης, αφού μιλάμε για άλλον Δήμο.

-Δηλαδή, μιλάμε για κάτι ισάξιο;
Ναι, θεωρώ ότι είναι κάτι ισάξιο. Κατ’ αρχάς, η Θουρία έχει αρχαιότερη ιστορία από τη Μεσσήνη, αφού η πρώτη κατοικήθηκε από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού μέχρι και την Τουρκοκρατία συνεχώς και, βεβαίως, τη Μυκηναϊκή Εποχή γνωρίζει τρομερή άνθηση, μια πολιτισμική έκρηξη καλύτερα-γι’ αυτό υπάρχουν κι αυτοί οι τάφοι- και η μεγάλη ιστορία της είναι στην Κλασική Αρχαιότητα, στους Ελληνιστικούς Χρόνους, στη Ρωμαϊκή Εποχή. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και τα ρωμαϊκά λουτρά. Γενικότερα έχουμε μια ολόκληρη, πολύ ισχυρή πόλη.

-Όταν επεκτάθηκαν οι ανασκαφές, υπήρξαν αντιδράσεις από όμορους ιδιοκτήτες;
Το αντίθετο θα έλεγα. Ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια. Να ξεκαθαρίσουμε ότι εκεί που είναι ο πυρήνας του αρχαιολογικού χώρου είναι σημείο με ελαιώνες, δεν είναι κατοικημένη περιοχή, επομένως δεν έχουμε πρόβλημα σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες ως προς το θέμα των κατοικιών.
Ως προς το ζήτημα των ιδιοκτησιών, όσο οι ανασκαφές προχωρούν θα τίθενται θέματα, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν είχαμε τέτοια προβλήματα.
Ενδεικτικά, όταν ανασκάψαμε το Ασκληπιείο, είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση του ιδιοκτήτη, ο οποίος από την αρχή μάς αγκάλιασε, συνεργάστηκε μαζί μας και μας έδωσε το ελεύθερο να κάνουμε ό,τι θέλουμε στο κτήμα του, αρκεί, όπως μας είχε πει, να βρεθούν και να σωθούν τα αρχαία. Όταν έγινε η απευθείας αγορά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, δεν έφερε καμία αντίρρηση.
Ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου με τον ιδιοκτήτη.

-Είπατε αρχαίο θέατρο… πάντα τα θέατρα «μαγεύουν» τον κόσμο. Μιλάμε για ένα μεγέθους της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο οι περισσότεροι έχουμε επισκεφθεί;
Ακόμα δεν μπορώ να σας πω ακριβείς διαστάσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ένα μεγάλο αρχαίο θέατρο. Χρονολογείται στον τρίτο αιώνα π.Χ. Φέτος κάναμε τρεις δοκιμαστικές τομές, οι οποίες έδωσαν τα στοιχεία που μας βεβαιώνουν ότι είναι αυτό, αλλά από το αρχαίο θέατρο έχουμε αυτή τη στιγμή ανασκάψει το 1/10. Οπότε έχουμε ένα μέλλον τεράστιο μπροστά μας.

-Ποιο το συναίσθημα ενός αρχαιολόγου, όταν βρίσκει κάτι τέτοιο;
Για μένα η συγκίνηση είναι κάθε φορά η ίδια, αλλά αμέσως το ξεχνάς, αφού θα βγει κάτι νέο. Όμως, με το θέατρο ήταν φοβερός ο ενθουσιασμός μου, γιατί ήταν κάτι που αναζητούσα πάρα πολλά χρόνια. Είχαν προηγηθεί πολλές έρευνες και δοκιμές, αλλά δεν μπορούσα να το εντοπίσω.
Όταν, λοιπόν, πείστηκα ότι είναι αυτό, δεν μπορώ να σας περιγράψω τον ενθουσιασμό μου.

-Μιλήσατε για μια τεράστια πόλη. Μπορεί να υπολογιστεί η έκτασή της; Σε τι ποσοστό έχει έρθει στο φως;
Το ποσοστό που έχει έρθει στο φως είναι ελάχιστο, αφού οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν από το 2009 ουσιαστικά. Τότε αποκαλύφθηκε μόνο το Ασκληπιείο, έπειτα κάναμε πολλές δοκιμαστικές τομές και αρχαιολογικές έρευνες σε πολλά σημεία της αρχαίας πόλης. Έχουμε εντοπίσει πάρα πολλά δημόσια κτήρια, ενώ υπάρχουν πολλά κινητά ευρήματα, όπως, για παράδειγμα, κεραμική τέχνη. Το επιστέγασμα ήταν η εύρεση του αρχαίου θεάτρου.
Η έρευνα, όμως, δε σταματά, αφού έχουμε σκοπό να ερευνούμε, εκτός από το θέατρο, κι άλλες περιοχές, αφού μιλάμε για μια ολόκληρη αρχαία πόλη.
Σχετικά με τη συνολική της έκταση, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουμε πληροφορίες από αρχαίες πηγές ότι συνόρευε με την Αρχαία Μεσσήνη και τη Μεγαλόπολη. Άρα μιλάμε για τεράστια πόλη, η οποία αρχικά ήταν χτισμένη πάνω στο λόφο, που έχει μήκος 3 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, όμως, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, το δεύτερο αιώνα από ψηλά κατέβηκε χαμηλά και έφτασε στον κάμπο, εξ ου και χαμηλά υπάρχουν τα ρωμαϊκά κτήρια.
Τελικά, αυτή η πόλη έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Το Ιερό του Ποσειδώνος στα Ακοβίτικα ανήκε σε αυτή. Μάλιστα, γι’ αυτό έρχονταν από τη Σπάρτη άνθρωποι, που συμμετείχαν σε ιππικούς αγώνες στο Ποσειδώνιο.
Για το συγκεκριμένο σημείο, να αναφέρω ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα. Ειδικότερα, έχει ανασκαφεί ένα πολύ μικρό τμήμα, που έχει προβλήματα με τα νερά της βροχής και έτσι συνεχώς καταχώνεται. Εκεί, λοιπόν, χρειάζονται έργα προφύλαξης.
Επίσης εκεί υπάρχει το Πρωτοελλαδικό Μέγαρο. Είναι τεράστιας σημασίας αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος όμως δεν έχει ανασκαφεί.
Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει αρχικά είναι να ξεκινήσουμε από το παλιό τμήμα της πόλης, γι’ αυτό και έχουμε επικεντρωθεί εκεί.
Βέβαια, το Ασκληπιείο ήταν στους πρόποδες του λόφου και δεν είχαμε καμία πληροφορία για την ύπαρξή του. Είναι ένα νέο ιερό που ήρθε ξανά στο φως, σε εξαιρετική κατάσταση. Πραγματικά συγκλονίζει η κατάστασή του.

-Ποιος ο στόχος σας;
Έχουμε μπροστά μας μεγάλο δρόμο. Είμαι σίγουρη ότι, όπου και αν ανασκάψουμε, θα έχουμε ευρήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μια πολύ σημαντική πόλη, που θα μας δώσει πάρα πολλά, αλλά το να πούμε ότι την ολοκληρώνουμε, είναι ουτοπία, αφού είναι ένας τεράστιος χώρος.
Στόχος, λοιπόν, είναι να βγάλουμε όσο πιο πολλά αρχαία μπορούμε στην επιφάνεια, ώστε να αποκτήσουμε και μια γνώση της δομής της πόλης.
  
-Ποιες οι δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα;
Οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες. Αρχικά, οι συστηματικές ανασκαφές δεν έχουν λάβει οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, αλλά από ιδιώτες. Εμείς εδώ είχαμε τη μεγάλη τύχη αρχικά να μας στηρίξει ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανάλογα πάντα με τις δυνατότητες που έχουν. Είχαμε ακόμα τεράστια υποστήριξη από το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και ουσιαστικά αυτό αποτέλεσε το οξυγόνο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα. Υπήρξε βοήθεια και από τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, αλλά και από το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Τέλος, πρέπει εδώ να αναφέρουμε τα μέλη της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας, που δίνουν ό,τι μπορούν, αλλά κυρίως να σημειώσουμε την αγάπη και τη συμπαράστασή τους στο έργο μας.
  
-Η Εταιρεία πόσο μέλη διαθέτει;
Αυτή τη στιγμή έχουμε 150 μέλη, αριθμός που αυξάνεται όσο περισσότερο γίνεται γνωστό το εγχείρημα.
  
-Θεωρείτε ότι η κοινωνία της Καλαμάτας το γνωρίζει;
Η αλήθεια είναι πως όχι, γι’ αυτό κι εγώ από την πλευρά μου, για να μαθαίνει ο κόσμος τι υπάρχει εκεί, βγάζω ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα, αλλά και τις εξελίξεις που έχουμε. Επίσης, μέσω διαλέξεων μιλάω για τη Θουρία, ενώ κάνω πολλές ξεναγήσεις στο χώρο.
  
-Αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι επισκέψιμος;
Είναι περιφραγμένος, όμως ακόμα δεν έχει κηρυχτεί ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Όμως, όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν, μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας και να πραγματοποιηθεί επίσκεψη.
Για να γίνει επισκέψιμος, φέτος με τη βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου έγινε μια εκτεταμένη διαμόρφωση στο χώρο του Ασκληπιείου και έτσι το σημείο έχει αναδειχθεί εξαιρετικά. Οπότε, τουλάχιστον αυτός, θα μπορούσε να γίνει οργανωμένα επισκέψιμος, αλλά τούτο είναι απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει θέμα προσβασιμότητας, αφού ο δρόμος δεν είναι πολύ καλός και δεν μπορούν να πλησιάσουν μεγάλα οχήματα. Πιο δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη είναι η πρόσβαση στο αρχαίο θέατρο, αλλά και στους τάφους.
  
-Μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα αυτό;
Πιστεύω, ναι. Απλά πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο πρόσβασης, αφού είναι αρκετά ανασταλτικό αυτό ώστε να γίνει ο χώρος επισκέψιμος.
  
-Μιλώντας με τον κ. Θέμελη, μας είχε πει για μια ενιαία διαδρομή, αυτή του Παυσανία, που θα ένωνε ουσιαστικά όλα τα αρχαία μνημεία της Μεσσηνίας και θα αποτελούσε ένα δίκτυο για τους επισκέπτες…
Θεωρώ κι εγώ ότι πρέπει να οργανωθεί μια διαδρομή που θα πατά στα βήματα του Παυσανία. Με βάση αυτή να γίνει ένας χάρτης στον οποίο και τα μνημεία θα είναι ενταγμένα και θα γίνεται μια ξενάγηση από την Προϊστορική Εποχή μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Δε χρειάζονται πολλά λόγια, ο επισκέπτης κουράζεται. Αυτό που θέλει είναι ένας οδηγός που θα του δείχνει πού και πώς να πάει, αφού πολλοί χώροι δεν είναι προσβάσιμοι και επισκέψιμοι.
Στη Μεσσηνία, επισκέψιμα οργανωμένα σημεία αυτή τη στιγμή έχουμε την Αρχαία Μεσσήνη και το Ανάκτορο του Νέστορος. Ουσιαστικά αυτοί οι δύο είναι οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι. Γενικότερα υπάρχει πληθώρα αρχαιολογικών χώρων, όπως και πληθώρα θολωτών μυκηναϊκών τάφων, κυρίως στην Πυλία, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο της Πελοποννήσου, αφού είναι εφάμιλλοι εκείνων της Αργολίδας και της Λακωνίας.
Επομένως, χρειάζεται βούληση και συνεργασία πολλών φορέων. Είναι κρίμα να περνά κάποιος από τη Μεσσηνία, έναν τόπο με τεράστια ιστορία, από τους αρχαιότατους χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και να μην τη γνωρίζει και, τελικά, να βλέπει μόνο το υπέροχο τοπίο.
Αυτή τη στιγμή εν δυνάμει αναπτυσσόμενος αρχαιολογικός χώρος είναι αυτός της Θουρίας, απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και μόλις σε ένα τέταρτο που θα χρειαστεί κάποιος για να φτάσει, θα μείνει έκθαμβος.
Αυτό το έχω ζήσει από ανθρώπους που φτάνουν για πρώτη φορά και όλοι λένε ότι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι υπάρχει ένας τέτοιος χώρος δίπλα στην πόλη.
  
-Σε πόσο χρόνο, δηλαδή, θεωρείτε ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος;
Ήδη είναι ένας χώρος που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος ώστε να τον γνωρίσει, αλλά θεωρώ ότι μετά το τέλος των ανασκαφών του θεάτρου θα έχουμε «έκρηξη» επισκεψιμότητας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα αρχαίο θέατρο είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο, που δίνει άλλη σημασία και για το κοινό και για το περιβάλλον και για την εξέλιξη του τόπου. Πάντοτε ένα αρχαίο θέατρο δίνει άλλη αίγλη στο χώρο που βρίσκεται.
Στόχος μας είναι γενικότερα να υπάρξουν 4-5 πυρήνες που θα είναι επισκέψιμοι, αφού, όπως προείπα, η πόλη είναι τεράστια, όμως για ακόμα μια φορά πρέπει να τονίσουμε το θέμα προσβασιμότητας.
  
-Το μέλλον της Ξένης Αραπογιάννη;
Εύχομαι και ελπίζω να είναι στη Μεσσηνία. Αγαπώ την περιοχή πάρα πολύ και ας μην έχω καμία σχέση με αυτή. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, αλλά πλέον εδώ είναι το δεύτερό μου σπίτι.
  
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, σύμφωνα με την κα Αραπογιάννη, είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Το ιδιαίτερο με αυτό είναι ότι αφορά σε όλη τη Μεσσηνία και είναι ένα μουσείο διαχρονικό, αφού ξεκινά την ξενάγηση από τους αρχαιοτάτους χρόνους και φτάνει στη Βυζαντινή Εποχή.
Με λίγα λόγια, ο επισκέπτης αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της Μεσσηνίας.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη 

***   Περί χειμάρρου «Κερεζένια» 
Κύριοι υπεύθυνοι,
παρακολουθήσαμε με ικανοποίηση, αλλά και έκπληξη, τις εργασίες καθαρισμού της κοίτης του χειμάρρου Κερεζένια, στην Ανατολική Παραλία, που έγιναν το μήνα Νοέμβριο.
Με έκπληξη, διότι αναρωτιόμαστε πόσο δύσκολο ήταν να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού αυτή η παρέμβαση αφαίρεσης, κυρίως, βλάστησης (καλαμιών, φραγκοσυκιών, λυγαριών, πλατανιών κ.λπ.), που είχε κυριολεκτικά κλείσει την κοίτη του ποταμού.
Να τονίσουμε ότι δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που ξανακαθαρίστηκε το ποτάμι.
Κατά τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, η κοίτη του ποταμού, κοντά στις εκβολές του, ήταν μισοάδεια, κι αυτό, διότι το νερό είχε φρακάρει πιο ψηλά, υπερχειλίζοντας και πλημμυρίζοντας τα πάντα (σπίτια, επιχειρήσεις, ξενοδοχείο, καλλιέργειες, δρόμους). Παρατηρήθηκε, δε, να απορρέουν νερά, από τα παρακείμενα οικόπεδα, μέσα στη μισοάδεια κοίτη.
Περιττό να αναφερθεί ότι κατά τις πρόσφατες εντονότατες βροχοπτώσεις (της 28ης Νοεμβρίου) η απορρέουσα ποσότητα των νερών, δια μέσου της καθαρισμένης πλέον κοίτης, ήταν υποπολλαπλάσια  αυτής που θα μπορούσε να παροχετευθεί.
Αλήθεια, πόσο λιγότερα θα ήταν τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, εάν είχε γίνει ο παραπάνω καθαρισμός, έστω και μία φορά τα τελευταία χρόνια;
Τέλος, πόσο βαρύ θα ήταν εάν στο «υπευθύνους» που απευθύνεται αυτή η επιστολή μπουν εισαγωγικά; Κάτοικοι της περιοχής

*** Κωνσταντίνος Φιλίππου: Ο σεφ από την Καλαμάτα που έχει κατακτήσει τους Βιεννέζους 
Δε χρειάζεται να προβληματιστείς ιδιαίτερα για την εθνικότητα του, διεθνούς φήμης, σεφ Konstantin Filippou, του σεφ της χρονιάς 2016 σύμφωνα με τον οδηγό «Gault Millau», γιατί είναι κάτι που «φωνάζει» από μόνο του. Το πληθωρικό παρουσιαστικό του, τα φυσικά του χρώματα, τα γρήγορα αντανακλαστικά του, το χιούμορ του, αλλά και η «αύρα» του δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι είναι 100% Έλληνας.
Γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας (το 1979) και μεγάλωσε με δύο κουλτούρες, δύο γλώσσες, δύο πατρίδες και με δύο γονείς που αγαπούσαν τη μαγειρική και ταξίδευαν ως και δύο ώρες για να απολαύσουν το καλό φαγητό ή να ανακαλύψουν το καλό υλικό. Για αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να πει κάποιος πως η αγάπη του για τη δημιουργική κουζίνα έχει και μια κληρονομική διάσταση. «Από μικρός έβλεπα και τους δυο γονείς μου να μαγειρεύουν. Δεν ήξερα τι ήθελα να γίνω μικρός, ήξερα όμως ότι ήθελα να κάνω κάτι με το φαγητό και με τα χέρια.
Στα 13 μου εξέφρασα την επιθυμία να γίνω σεφ. Η μητέρα μου με παρότρυνε να σπουδάσω τουριστικά επαγγέλματα, όμως δεν ήταν αυτό που ζητούσα. Έτσι κατέληξα να σπουδάσω Μαγειρική σε μια σχολή μιας μικρής πόλης έξω από το Σάλτσμπουργκ. Σπούδασα τρία χρόνια και από το δεύτερο κιόλας έτος έκανα πρακτική κοντά σε μεγάλους σεφ», διηγείται ο ίδιος.
Ο Καλαματιανός πατέρας του, που τη δεκαετία του ’70 βρέθηκε στην Αυστρία για να σπουδάσει μηχανικός και κατέληξε να παραμείνει εκεί για πάντα «υποδουλωμένος» στον έρωτα της Αυστριακής μητέρας του, αλλά και εκείνη, ευθύνονται για το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο του Κωνσταντίνου, το οποίο βρίσκει την καλύτερη έκφρασή του στην κουζίνα του εστιατορίου του, στην οδό Dominikanerbastei 17 στην περιοχή Schwedenplatz, λίγο πιο κάτω από την ελληνική συνοικία, στη Βιέννη.
Εκεί με περιμένει, εξάλλου, το απόγευμα μιας καθημερινής μέρας, ακριβώς στις πέντε, λίγο πριν ανοίξει την πόρτα του για να υποδεχτεί τους γευστικά «ψαγμένους» επισκέπτες, που συρρέουν καθημερινά για να βιώσουν τις γευστικές εμπειρίες που προσφέρει ο Ελληνοαυστριακός σεφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γαστρονομικής σκηνής.
  Βροχή οι διακρίσεις
Και μπορεί από τον πρώτο χρόνο κιόλας λειτουργίας του εστιατορίου του οι διακρίσεις να πέφτουν βροχή (αστέρι Michelin, 18 πόντους και 3 σκούφους στο οδηγό Gault Millau, 95 πόντους στον Falstaff και 3ο καλύτερο εστιατόριο της Βιέννης), εντούτοις εκείνος δεν κομπάζει και δεν «πατάει» πάνω σε αυτές.
«Οι διακρίσεις προκύπτουν στην πορεία και είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι. Είναι καλές για το εστιατόριο και για την ομάδα. Το σημαντικό, όμως, είναι να έρχεται κόσμος στο χώρο σου. Να σε τιμά. Υπάρχουν αρκετά άδεια εστιατόρια που έχουν κερδίσει μέχρι και 3 αστέρια Michelin. Για μας τα βραβεία είναι μια αφετηρία για να εξελίξουμε τη δουλειά μας. Κι εδώ που τα λέμε δεν τα πολυσκεφτόμαστε κιόλας (γέλια)», σχολιάζει.
Η κουζίνα του Κωνσταντίνου Φιλίππου είναι γευστικά «καθαρή», με πολυπολιτισμικές αναφορές και ταυτόχρονα τολμηρή, καθώς του αρέσει να κινείται αντισυμβατικά, προσεγγίζοντας το προϊόν του με πάθος του εξερευνητή και αναδεικνύοντας την ουσία της κάθε γεύσης, πάντα όμως σε μινιμαλιστική βάση. «Για μένα η τελειότητα βρίσκεται στην απλότητα.
Το απλό -και όχι το απλοϊκό- και ταυτόχρονα ποιοτικό είναι το δύσκολο. Η φιλοσοφία μας είναι: ένα πράγμα, αλλά να είναι το καλύτερο. Ένα πράγμα το απολαμβάνεις καλύτερα. Θα φανεί λίγο απόλυτο αυτό που θα πω, αλλά στη δική μας κουζίνα υπάρχει μόνο το μαύρο και το άσπρο και όχι το ενδιάμεσο. Ή αγαπάς κάτι ή το μισείς, δεν υπάρχει μέσος όρος. Εδώ μέσα όλα κινούνται σε αυτό πλαίσιο.
Τον Έλληνα δημιουργό τον ενδιαφέρει πολύ να γίνει αναγνωρίσιμος στη χώρα του. Στην ερώτηση πόση Ελλάδα βάζει στις δημιουργίες του απαντάει όλο και περισσότερη και ταυτόχρονα μου δείχνει την «κληρονομιά» του, το 352 σελίδων καινούργιο cook book με 80 συνταγές που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο και που είναι γεμάτο με εικόνες και χρώματα της Ελλάδας.
  Πάει στην Καλαμάτα
Ο ίδιος προσπαθεί να περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στην πατρίδα του και ιδιαίτερα στην Καλαμάτα, όπου έχει φίλους και συγγενείς και από όπου προμηθεύεται πολλά από τα φρέσκα υλικά του, με πρώτο το ελαιόλαδο. Μάλιστα, η σκέψη να ανοίξει ένα εστιατόριο στην πανέμορφη πόλη της Μεσσηνίας έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό του, αλλά δε βιάζεται. Προς το παρόν επιθυμεί να αγοράσει αμπελώνες για να παράγει το δικό του κρασί και απολαμβάνει μαζί με τους φίλους του, κατά τις μέρες των διακοπών του, τον τόπο από όπου έχει τις περισσότερες μνήμες από τον πολυαγαπημένο του πατέρα, ο οποίος έχει «φύγει» από τη ζωή.
«Ο πατέρας μου υπήρξε πολύ ισχυρή προσωπικότητα και με επηρέασε πολύ. Ήταν ο άνθρωπος που με έμαθε να πιάνω τα χταπόδια με γυμνά χέρια. Αυτό είναι κάτι που λέω συχνά στους Αυστριακούς που έρχονται στο εστιατόριο, οι οποίοι, στην ιδέα και μόνο, τρομάζουν (γέλια). Μετά το θάνατό του, παρότι έχασα την άμεση επαφή μου με την ελληνική γλώσσα, την οποία καταλαβαίνω αλλά δε μιλάω καλά, νιώθω πιο κοντά την Ελλάδα. Είναι φυσικό, εξάλλου, αφού το μισό μου DNA είναι ελληνικό».
Αφήνοντας κάποιος το εστιατόριο του πολυβραβευμένου σεφ αναρωτιέται αν τελικά η επιτυχία οφείλεται στην τύχη ή στη σκληρή δουλειά. Ο ίδιος πιστεύει πολύ στη σκληρή δουλειά, αλλά και στην πίστη σε αυτό που κάνεις. Στη μέχρι τώρα πορεία του αρκετοί ήταν εκείνοι που του είπαν να παραιτηθεί από το όνειρό του γιατί, σύμφωνα με τη γνώμη τους, «δεν ήταν αρκετά καλός».
Εκείνος, όμως, πίστεψε στον εαυτό του και στις δυνατότητές του και τα κατάφερε. Από τότε έχει αποφασίσει να βάζει στη ζωή του μόνο ανθρώπους με θετική ενέργεια και έχει καθιερώσει ως μότο του το: «Ποτέ μην παραιτείσαι!»  Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου

***  Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 5/12/2016 προβλέπεται αρχικά άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή ασθενούς καταιγίδας. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%.
Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** 5 γυναίκες τραγουδούν για τον εθελοντισμό απόψε στην Καλαμάτα 
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει, διοργανώνει γιορτή για να τιμήσει τους εθελοντές του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που έχει ορισθεί να είναι η 5η Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς.
Απόψε στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «5 γυναίκες τραγουδούν για τον εθελοντισμό», κατά τη διάρκεια της οποίας θα τραγουδήσουν η Σταυρούλα Νικολόπουλου, η Μιμίκα Τάσση, η Claudia Delmer, η Σοφία Γιαννοπούλου και η Ευτυχία Δημητρακοπούλου. Μουσική θα παίξει το συγκρότημα «Εκτός απροόπτου».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχθές, ο δήμαρχος είπε τα εξής, παρουσία του αντιδημάρχου Δημήτρη Βεργόπουλου και ορισμένων από τις τραγουδίστριες που θα τραγουδήσουν στην εκδήλωση της Δευτέρας: «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καλαμάτας, τους δεκάδες εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι είναι παρόντες σε κάθε πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζει η πόλη και προληπτικά σε μεγάλες εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται. Τους ευχαριστώ για τον κόπο, για την προσοχή τους και τη διάθεσή τους να βοηθήσουν το συνάνθρωπο.
Ευχαριστώ τους δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές δομές, είτε του Δήμου είτε της Εκκλησίας είτε άλλων φορέων, οι οποίοι προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στο Δημοτικό Παντοπωλείο, στο Ιατρείο, στο Φαρμακείο, οι οποίοι στηρίζουν τα ειδικά σχολεία.
Ευχαριστώ τους δεκάδες εθελοντές που στηρίζουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σχεδόν καμία πολιτιστική εκδήλωση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δε θα μπορούσε να οργανωθεί, εάν δεν είχαμε την ανιδιοτελή προσφορά εθελοντών από το καλλιτεχνικό μέχρι το οργανωτικό επίπεδο.
Εθελοντές είναι και οι καλλιτέχνες που είναι δίπλα μας, εθελοντικά θα έρθουν να προσφέρουν την τέχνη τους τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.
Η συμπεριφορά των εθελοντών σε μία πόλη εθελοντισμού, όπως η δική μας, είναι παραδειγματική συμπεριφορά. Καλώ τους συμπολίτες που έχουν χρόνο και περίσσευμα ψυχής και διάθεση προσφοράς στο συνάνθρωπο να πυκνώσουν τις δομές του εθελοντισμού, όπου και αν αυτές υπάρχουν».

*** Ο χάρτης των αρδευτικών φραγμάτων στη Μεσσηνία 
Η ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας είναι ο στόχος μεγάλων, αλλά και μικρών φραγμάτων που έχει εντάξει στον προγραμματισμό της η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στην πραγματικότητα, η κατασκευή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά, αλλά πρόκειται για έργα που έχουν πολύ υψηλά κόστη και ο μόνος τρόπος για την κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων είναι η ένταξή τους στα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επειδή, όμως, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μικρά αρδευτικά φράγματα, η Περιφέρεια έχει δώσει οδηγίες στην αρμόδια υπηρεσία της να ετοιμάσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό μικρού κόστους αλλά σημαντικής αξίας φραγμάτων, για τα οποία θα αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή.
Αυτή τη στιγμή τα φράγματα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  Φιλιατρινό φράγμα
Η κατασκευή του φράγματος της λεκάνης του Φιλιατρινού ποταμού ξεκίνησε το 2010 από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με προϋπολογισμό 35.300.000 ευρώ και τελικό κόστος 24.032.737 ευρώ.
Η κατασκευή περιλαμβάνει τρία κύρια έργα:
-Το φράγμα στη λεκάνη του Φιλιατρινού ποταμού
-Το τμήμα του αγωγού μεταφοράς ύδατος προς κατανάλωση και
-Τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας μεταξύ της πόλης των Φιλιατρών και του οικισμού Χριστιανουπόλεως.
Η χωρητικότητα της λεκάνης του φράγματος είναι 7.810.000 m3. Ο ετήσιος διαθέσιμος όγκος νερού για κατανάλωση 9.000.000 m3. Ο κύριος όγκος του φράγματος 430.000 m3. Το μήκος του είναι 246 μ., το πλάτος 7 μ. και το μήκος υπερχείλισης 24 μ. Το ύψος του 55 μ. από τη θεμελίωση και 45 μ. από το φυσικό έδαφος.
Σκοπός του φράγματος είναι η άρδευση 30.000.000 m2 γεωργικής γης.
Σήμερα το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, δεδομένου ότι έχει ήδη εκτελεσθεί ποσοστό εργασιών της τάξης του 90%. Έχει ολοκληρωθεί η τελευταία μεγάλη εργασία της στεγανοποίησης της ανάντη πλευράς του φράγματος με την πλέον σύγχρονη γεωσύνθετη μεμβράνη.
Οι εργασίες που απομένουν για την ολοκλήρωση του φράγματος είναι:
-Ολοκλήρωση της νέας οδοποιίας 4,3 χλμ (κυρίως ασφαλτοστρώσεις), που περνά πάνω από το φράγμα και συνδέει τα Φιλιατρά με τη Χριστιανούπολη
-Τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης της λειτουργίας του φράγματος
-Τάπωμα του φράγματος και 1η πλήρωση της λεκάνης με παράλληλη τοποθέτηση των σωληνώσεων και των βανών εντός της στοάς
-Η αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν με την τελευταία θεομηνία στις 7 Σεπτεμβρίου με κόστος 335.000 ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο ότι θα ενταχθεί και το έργο των δικτύων του, το οποίο ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ, στη νέα προγραμματική περίοδο.
Τη συγκεκριμένη δέσμευση διεκδικεί έντονα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς χωρίς την ολοκλήρωση των δικτύων δε θα είναι λειτουργικό το φράγμα.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Φιλιατρινό φράγμα, μαζί με την ολοκλήρωση του έργου  των αρδευτικών δικτύων, ο ταμιευτήρας της Τάκας και η ένταξη του έργου της β΄ φάσης αρδευτικών έργων της τεχνητής λίμνης, η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού Κορινθίας και το φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, είναι έργα που η ολοκλήρωσή τους θα δώσει στρατηγικές αναπτυξιακές προοπτικές.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, έχει εγκριθεί η Α.Ε.Π.Ο.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει κατασκευή δικτύου 46 χλμ., το οποίο θα αρδεύει έκταση 32.000 στρεμμάτων γεωργικής γης, 3 δεξαμενές συνολικού όγκου 6.000 μ3 και 3 αναρρυθμιστικά φρεάτια.
Οι διατάξεις των αγωγών μεταφοράς και αρδευτικών δικτύων προβλέπουν τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων ζωνών ως εξής:
-Η ζώνη 1 (βορειότερη) του αρδευτικού δικτύου καλύπτει το τμήμα της περιοχής μελέτης μεταξύ του ρέματος Φιλιατρινού και της οδού που συνδέει τους οικισμούς Αγρίλος και Χαλαζόνι.
-Η ζώνη 2 (κεντρική) του αρδευτικού δικτύου καλύπτει το τμήμα της περιοχής μελέτης μεταξύ του ρέματος Φιλιατρινού και του σχεδίου πόλης των Φιλιατρών
-Η ζώνη 3 (νότια) του αρδευτικού δικτύου καλύπτει το τμήμα της περιοχής μελέτης μεταξύ του σχεδίου πόλης των Φιλιατρών και του ρέματος Ευαγγελιστρίας.
  Μιναγιώτικο
Η προμελέτη και η οριστική μελέτη του Μιναγιώτικου φράγματος, καθώς και η οριστική μελέτη του αρδευτικού του δικτύου, είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η μελέτη που συντάσσεται αφορά σε δύο κύρια έργα:
-Το φράγμα στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος και
-Το αρδευτικό δίκτυο, το οποίο θα εξυπηρετήσει το φράγμα.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1.567.930,20 ευρώ.
Σήμερα η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης, η οποία θα διαρκέσει 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Το φράγμα θα κατασκευασθεί 1 χλμ. δυτικά της Φοινικούντας και 5,5 χλμ βόρεια της εκβολής του ποταμού και σκοπός του είναι η άρδευση 35.000.000 m2 γης. Η χωρητικότητα της λεκάνης του φράγματος θα είναι 12.500.000 m3 και η έκταση της λίμνης του ταμιευτήρα 850.000 m2. Το δε ύψος του θα φτάνει τα 49 m και η κατασκευή του (σύμφωνα με αρχικη προεκτίμηση υπηρεσίας) στα 120.000.000 ευρώ.
  Χάραδρος
Το τρίτο κατά σειρά στον προγραμματισμό είναι το αρδευτικό και αντιπλημμυρικό φράγμα στον ποταμό Χάραδρο, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.
Με την κατασκευή αυτού του φράγματος αναμένεται διπλασιασμός της ελαιοκομικής παραγωγής, πενταπλασιασμός των κτηνοτροφικών προϊόντων και αναβάθμιση των όψιμων καλλιεργειών (π.χ. καλαμπόκι, τριφύλλι κ.λπ.).
Επιπλέον, αναμένεται ριζική αλλαγή και του τουριστικού τοπίου, μέσω της δημιουργίας λίμνης 2,5 χλμ., κάτι πολύ σημαντικό για μια απομονωμένη περιοχή. Τέλος, με την κατασκευή του φράγματος θα αντιμετωπίζονται πλημμυρικά φαινόμενα, επειδή το 40% της ροής του Παμίσου σε πλημμύρες το προκαλεί ο ποταμός Χάραδρος.
Η λεκάνη κατάκλυσης του φράγματος θα είναι 2,5 χλμ, αρδευόμενη έκταση 30.000 στρ., το μήκος της στέψης 150 μ. και το μέγιστο ύψος 50 μ.
  Λαγκούβαρδος
Για το φράγμα Λαγκούβαρδου στην Πυλία έχει εγκριθεί από το 2002 ως ανάδοχος της μελέτης η εταιρεία ΥΔΡΟΤΕΚ ΕΠΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου έχει υπολογισθεί στα 38.000.000 ευρώ.
Το ύψος  του φράγματος έχει υπολογισθεί στα 39 μ., η χωρητικότητα της λίμνης στα 7,5 εκατομμύρια m3, το μήκος στέψης του φράγματος στα 320 m. και η επιφάνεια λεκάνης απορροής στα 19.60 Km2.
Για το έργο αυτό υπάρχει προμελέτη, αλλά απαιτούνται ακόμα οριστική μελέτη του φράγματος και οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωργική μελέτη και τεύχη δημοπράτησης.
Το συνολικό κόστος των μελετών ανέρχεται στα 2.500.000 ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Ταξίδι στο Παλέρμο για το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 
Ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πραγματοποίησαν μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας από τις 20 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + “Partageons nos valeurs dans l’effort”, στο οποίο το σχολείο λαμβάνει μέρος για δεύτερη συνεχή χρονιά. Προσκεκλημένοι του σχολείου Istituto d’ Istruzione secondaria di 1o Grado “Leonardo da Vinci”, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου, Αγγουρά Ρουμπίνη-Μαρία, Αλειφέρη Αγγελική, Βασιλόπουλος Παναγιώτης, Γιαμπουλάκης Γεώργιος-Στυλιανός, Λιάπης Γιάννης, Μουτζούρη Βασιλική και Στασινός Νταβέας και οι καθηγητές Ντανάκας Δημήτριος και Σκλήκα Ουρανία, επισκέφθηκαν πολλά αξιοθέατα της πόλης του Παλέρμο και της Σικελίας και πραγματοποίησαν πολλές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου μαζί με τους μαθητές των άλλων 5 χωρών που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα.
Κάποια από τα αξιοθέατα που επισκέφθηκαν ήταν το παλάτι των Νορμανδών, η Καπέλα Παλατίνα με τα ψηφιδωτά της, ο καθεδρικός ναός του Παλέρμο, οι 4 γωνιές που αναπαριστούν τις 4 εποχές, ο ναός του Σαν Κατάλντο, το Δημαρχείο, η Φοντάνα Pretoria, ο βοτανικός κήπος, το παλιό λιμάνι, ο κήπος Γκαριμπάλντι με τους φίκους – μανόλιες, το κινέζικο περίπτερο. Επίσης, πραγματοποίησαν εκδρομή στις αλυκές του Τράπανι, στη Μότζια, το νησί των Φοινίκων, στη Μαρσάλα, στο Σαν Πελλεγκρίνο με τη σπηλιά της Αγίας Ροζαλίας, στο Μοντέλλο με την αμμώδη παραλία του.
Τις μέρες που οι μαθητές βρίσκονταν στο σχολείο έλαβαν μέρος σε εργαστήρια, δραστηριότητες, αθλοπαιδιές και προετοίμασαν το θέμα της βραδιάς Erasmus. Οι καθηγητές, από την άλλη, επιμορφώθηκαν σε τρόπους διδασκαλίας με διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στα σχολεία των εταίρων και συζήτησαν για την περαιτέρω πορεία του προγράμματος.

*** Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 
Να γράψουμε και μια ευχάριστη- όσο γίνεται- είδηση. Για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, η καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2017 θα γίνει νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2017 θα καταβληθούν ως εξής: 1. Στους συνταξιούχους Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη. 2. Στους συνταξιούχους Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς (ΙΚΑ, ΝΑΤ) και το Δημόσιο στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. 3. Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. 4. Τα μερίσματα του ΜΤΠΥ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.   Α.Π. 

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

  ***  ΔΕΥΤΕΡΑ  05-Δεκεμβρίου 2016 :

   Ηρακλής-ΠΑΣ Γιάννινα    2-1 , (1-1) .- ^
7' ΓΚΟΛ 0-1 Ο ΠΑΣ! Ο Κοζορώνης βαίνει στην πλάτη της άμυνας και με σουτ στην κίνηση νικάει τον Χουάντερσον. , 14' ΓΚΟΛ 1-1 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ! Άμεση απάντηση για από τους γηπεδούχους. Φοβερή εκτέλεση του Περόνε, που υποδέχεται την μπάλα με άψογο κοντρόλ και νικάει τον Περιστερίδη. ,88' ΓΚΟΟΟΟΛ 2-1 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ!Εξαιρετική αντεπίθεση του Γηραιού, ο Λεοζίνιο γυρνάει την μπάλα στον Αγγελόπουλο κι αυτός πλασάρει εύστοχα! ,
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Δημήτριος Καραντώνης
Κάρτες : 50' Κίτρινη κάρτα στον Κούτρη για φάουλ στον Μοντέιρο. ,67' Κίτρινη κάρτα στον Κούρο , 73' Κίτρινη κάρτα στον Περόνε για τράβηγμα στον Μοντέιρο. Σωστή ,
Αλλαγές : 64' Αλλαγή για τον ΠΑΣ. Ο Μπουκουβάλας στη θέση του Καρανίκα , 70' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Ο Λεοζίνιο αντί του Πασά. 71' Αλλαγή και για τον ΠΑΣ. Ο Μαμπουλού στη θέση του Ζάιρο., 83' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Ο Λουκίνας αντί του Μπαρτολίνι. ,
 Ηρακλής (Σάββας Παντελίδης): Χουάντερσον, Κυριακίδης, Στάμου, Ζιάμπαρης, Σαραμαντάς, Μπαρτολίνι, Ιντζόγλου, Πασάς, Μοντέιρο, Κούρος, Περόνε
Στον πάγκο: Περνίς, Καραγκούνης, Βοσνακίδης, Λάμπρου, Λεοζίνιο, Αγγελόπουλος, Λουκίνας
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Περιστερίδης, Μπέριος, Τζημόπουλος, Κοζορώνης, Κούτρης, Μιχαήλ, Λίλα, Καρανίκας, Ζάιρο, Κόντε, Γιάκος .-
Στον πάγκο: Πασχαλάκης, Μπουκουβάλας, Ακόστα, Μαμπουλού, Γαρουφαλιάς, Σκόνδρας, Δώνης .-

~*  Εισβολή οπαδών - Μάχες σώμα με σώμα στο Καυτανζόγλειο!
Εισβολή οπαδών του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Διεκόπη το ματς για περίπου πέντε λεπτά.

Μεγάλης έκτασης επεισόδια στο Καυτανζόγλειο με αποτέλεσμα το παιχνίδι του Ηρακλή με τον ΠΑΣ Γιάννινα να διακόπτεται για περίπου ένα πεντάλεπτο.
Στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης μια μερίδα οπαδών του "γηραιού" εισέβαλλαν στο γήπεδο. Αρχικά, υπήρξαν συμπλοκές με τις αστυνομικές Αρχές στην είσοδο προς τις κερκίδες. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση κρότου λάμψης για να αποτρέψουν την είσοδό τους. 
Τα επεισόδια όμως κλιμακώθηκαν με κάποιους οπαδούς να περνούν στο ταρτάν του σταδίου και να φτάνουν ακόμη και κοντά στους πάγκους των δύο ομάδων. 
Υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα των οπαδών με τους αστυνομικούς, με τους οπαδούς να χρησιμοποιούν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Από τα επεισόδια αυτά υπήρξε ένας τραυματίας στον οποίο δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. 
Κάποιοι από τους οπαδούς προσπάθησαν και κατάφεραν να ανέβουν σε κάποιες κερκίδες και να αποφύγουν την αστυνομία. 
Τα επεισόδια, τουλάχιστον εντός του γηπέδου σταμάτησαν μετά από περίπου πέντε λεπτά και την δυναμική επέμβαση της αστυνομίας, ωστόσο η κατάσταση έξω από το γήπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να μυρίζει "μπαρούτι". 
Θυμίζουμε ότι είχαν υπάρξει εξελίξεις που είχαν ανεβάσει αρκετά την κόντρα μεταξύ των οπαδών και της διοίκησης. Χθες είχε γίνει γνωστό ότι η διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής δεν προχωρούσε στην έκδοση εισιτηρίων κάτι που είχε προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών. 
Ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι, τελικά, λήφθηκε η απόφαση να ανοίξουν οι θύρες μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν, και λόγω των κινητοποιήσεων των φίλων του Ηρακλή που είχαν αρχίσει από το βράδυ της Κυριακής.

*** Συνοπτικά το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 3-12-2016 :
Πλατανιάς-Πανιώνιος 1-1
80΄ Μανούσος - 27΄ Μπεν
 Βέροια-Παναιτωλικός 1-1
30΄ Σαρπόνγκ - 3΄ Μάκος
 Κέρκυρα-ΑΕΚ 1-1
74΄ Τουράμ - 14΄ Λαμπρόπουλος
ΚΥΡΙΑΚΗ 4-12-2016 :
Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 4-0
48΄,74΄ Ιντέγε, 69΄ Μιλιβόγεβιτς, 71΄ Φορτούνης
 ΑΕΛ-Ατρόμητος 1-2
47΄ Μαρουκάκης - 45΄ Λημνιός, 56΄ Λε Ταλέκ
 Ξάνθη-Αστέρας Τρίπολης 3-1
2΄ Βασιλακάκης, 14΄ Γιουνές, 31΄ Λάζιτς - 53΄ Ιωαννίδης
 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-0
69΄ Λουντ

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών:
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 
Απόλλων Π.-Δόξα Λευκάδας 74-65
Άρης-Κολοσσός Ρ. 84-60
Κύμη-ΠΑΟΚ 93-82
ΑΕΚ-Κόροιβος 89-75
Ρέθυμνο-Προμηθέας Π. 104-97

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016
«Σίφουνας» πέρασε από τα Τρίκαλα ο Ολυμπιακός
    Τρίκαλα-Ολυμπιακός  60-81 .-^
Τα δεκάλεπτα: 14-18, 29-48, 44-67, 60-81
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ανδρικόπουλος-Τσαρούχα-Κάρδαρης
 ΤΡΙΚΑΛΑ (Γιάννης Καστρίτης): Κάφεϊ 12 (2), Μπιρουτα 12 (2), Τσαγκαράκης 2, Μπάρλοου 8 (1), Χότον 7, Μανωλόπουλος 3, Λιπόβι 4, Άτιτς 5 (1), Πουλιανίτης 5 (1), Καλλές 2, Βαρυτιμιάδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γιανγκ 9, Σπανούλης 6 (1), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 10 (2), Χάκετ 2, Γκριν 9, Μπιρτς 4, Παπαπέτρου 8, Μιλουτίνοφ 2, Λοτζέσκι 4, Αθηναίου 23 (2).

Περίπατος του Παναθηναϊκού στο Λαύριο με 84-60
Λαύριο-Παναθηναϊκός   60-84  .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καλδίρης-Παγώνης-Τζιοπάνος
Τα δεκάλεπτα: 10-25, 32-48, 44-64, 60-84
ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερελης): Χάμιλτον 2, Γιανγκ 11, Πάντερ 4, Γιαννακόπουλος 3 (1), Κοκ 4, Σέλτον 10, Στεφανίδης 1, Αθανασούλας 9 (1), Περράκης 4, Κακλαμανάκης 8, Αναγνωστάκης 4.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 11 (1), Νίκολς 4, Φελντέιν 13 (3), Χαραλαμπόπουλος 10 (2), Καλάθης Ν. 7 (8 ασ.), Ρίβερς 13 (3), Μποχωρίδης 2, Καλάθης Π., Φώτσης 2, Παππάς 8 (2), Γόντικας, Μπουρούσης 14 (5 ασ.).

~** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 9 αγώνες)  Β. 1. Ολυμπιακός 18
2. ΑΕΚ 17
. Παναθηναϊκός 17
4. Αρης 14
. ΠΑΟΚ 14
. Ρέθυμνο 14
7. Κολοσσός Ρόδου 13
. Προμηθέας Πατρών 13
. Κύμη 13
10. Απόλλων Πατρών 12
11. Δόξα Λευκάδας 11
Κόροιβος 11
Τρίκαλα 11
Λαύριο 11

***  Αναλυτικά η τέταρτη αγωνιστική  στη  Β΄ εθνική ποδόσφαιρο :
Κυριακή 4/12/2016
Αναγέννηση Καρδίτσας-Απόλλων Σμύρνης 0-0 
Παναιγιάλειος-Αγροτικός Αστέρας 1-0
(83’ Ξόμπλιος) 
Σπάρτη-Αιγινιακός 3-2
(2’ Γιαννίτσης, 80’ Μπουντόπουλος, 82’ Αναστασάκος – 29’ Ζούρκος, 55’ Πατράλης)
Πανθρακικός-Κισσαμικός 1-0
(85’ Κουσίδης) 
Χανιά-Αχαρναϊκός 2-3
(40’ Θεολόγου, 90+5’ Σταματής – 34’ , 57’ πεν. Ματσούκας, 90’ πεν. Τζιώρας) 
Λαμία-Πανελευσινιακός 4-0
(13’, 45’ Βασιλόγιαννης, 38’ Ντούρμισαϊ, 42’ Όμο)
Δευτέρα 5/12/2016
Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 0-1
(42’ Χατζηδημητρίου)
Άρης-Καλλονή 5-0
(12’ Ίλιτς, 74’, 88’ Τάτος, 76’ Καπνίδης, 80’ Μπαργκάν)
Τετάρτη 7/12/2016
Τρίκαλα-ΟΦΗ (15:00)

Η επόμενη (5η) αγωνιστική:
Απόλλων Σμύρνης-Αγροτικός Αστέρας
Αιγινιακός-Αναγέννηση Καρδίτσας
Πανσερραϊκός-Παναιγιάλειος
Κισσαμικός-Σπάρτη
Αχαρναϊκός-Καλλιθέα
Καλλονή-Πανθρακικός
ΟΦΗ-Χανιά
Πανελευσινιακός-Άρης
Λαμία-Τρίκαλα

Κόκκινο το «αιώνιο» ντέρμπι λόγω... Αγκάμεζ
*** Volley League Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-1.  σετ .-
  Τα σετ: 3-1 (25-22, 19-25, 25-23, 25-23) σε 116'

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ :
~  Λάρισσα-Ατρόμητος 1-2  04/12/2016:
 https://youtu.be/_qOfVNjFRhI .-
~  Ολυμπιακος-Λεβαδειακός 4-0 04/12/2016:
https://youtu.be/kI_Bis_pGyM .-
~Κέρκυρα-ΑΕΚ 1-1  03/12/2016 :
 https://youtu.be/ASDDfRLnsr4 .-
~ Πλατανιάς-Πανιώνιος 1-1  3/12/2016:
https://youtu.be/2ciB5x1EE3U .-
~*ΑΕΛάρισσα-Ατρόμητος 1-2  2ο γκολ Ατρομήτου 4/12/2016:
https://youtu.be/OhbUO9suLyE .-
~*ΞΑΝΘΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ  1ο  γκ0λ  4/12/2016:
 https://youtu.be/EDnPRSwsreQ .-
~*ΞΑΝΘΗ ΑΣΤΕΡΑΣ  3ο γκολ 4/12/2016:
 https://youtu.be/kdK1lBUpPCo.-
~*ΞΑΝΘΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ 2ο  γκολ  4/12/2016:
https://youtu.be/NmyUQYahRVw .-
~*Ξάνθη-Αστέρας 3-1 γκολ Τρίπολ  4/12/2016:
 https://youtu.be/ku80cRZutBA .-
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 4-0 13η  αγων, δηλώσεις γκολ  4-12-2016: https://youtu.be/7JP38NMuRrI .-
~*ΟΣΦΠ-Λεβαδειακός  2ο γκολ  4/12/2016:
https://youtu.be/rJUlz9NaxtE .-
~*ΟΣΦΠ-Λεβαδειακος 1ο γκολ 4/12/2016 :
 https://youtu.be/RhlA3jNYENI .-
~*ΟΣΦΠ-Λεβαδειακός 4ο γκολ  4/12/2016:
 https://youtu.be/afVabYA8WxA .-
~*Νταρουσάφακα-ΟΣΦΠ  71-77  5 στη 2η  περίοδο  02/12/2016:
 https://youtu.be/cqCumLDI6TI .-
~*ΗΡΑΚΛΗΣ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ  2-1  13η αγωνισ  5/12/2016 :
https://youtu.be/SOe-ycl5VGs .-
~*Νταρουσάφακα-ΟΣΦΠ  71-77  1 στη 2η  περίοδο  02/12/2016 : https://youtu.be/XjFfAS_QAm4 ,-
~*Νταρουσάφακα-ΟΣΦΠ   71-77   6 στη 2η  περίοδο  02/12/2016: https://youtu.be/z5nA1KmVlIk .-
~*Μπαρτσελόνα-ΠΑΟ  72-57    περίοδος  2/12/2016:
 https://youtu.be/QeIcBFeL_8E .-
~*Μπαρτσελόνα-ΠΑΟ  Α΄ημίχρ   36-31  2/12/2016
https://youtu.be/y_1R2cH6__Y  .-
~*Νταρουσάφακα-ΟΣΦΠ  71-77   3 στη 2η  περίοδο  02/12/2016:
https://youtu.be/3NoX2dOhARE  .-
~Νταρουσάφακα-ΟΣΦΠ  71-77   4 στη 2η  περίοδο  02/12/2016:
 https://youtu.be/84QHmU3b8xA  .-
~ΞΑΝΘΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ  3-1  γκολ δηλώσεις 13η  αγων  4/12/2016:
ttps://youtu.be/Vz9aeMJLXc4 .-

~   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  : 
 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :

http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
 ~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :
  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .-  
 65~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 :
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-

 ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/news-27-2016.html . -
~  Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 26  και 27  Νοεμβρίου  2016  : 
 http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/26-27-2016-12-2-0-1-1-3-0.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016   :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/news-28-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 29 Νοεμβρίου  2016: 
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-29-2016.html .- 
67 ~   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30  Νοεμβρίου 2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-30-2016-30-1-62.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 30- Νοεμβρίου  2016 :

  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/news-30-2016-video-30112016-httpsyoutu.html .-
-------------------------------------------
~  ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:

~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02  Δεκεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-02-2016-2.html .- 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  03 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-03-2016-3.html  .-

~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04 Δεκεμβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-04-2016-3122016-super.html .-   
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ *
** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5080 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3257   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3254 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 591  βίντεο   .-  
~
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου