Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018 ,
 ~
                                    Φωτογραφίες  από την Αίγινα  ..
~* Όταν είμουν νέος πίστευα πως το χρήμα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Τώρα που είμαι γέρος, το ξέρω.
Όσκαρ Ουάιλντ
~* Ο Φάουστ μέσα στις θάλλασες του μυαλού του, σέρνει ολάκερη τη νύχτα του Μεσαίωνα. Και όλα τα χρώματα και τις εκρήξεις της Αναγέννησης. Είναι ο παλαιός και ο νέος.
Δημήτρης Λιαντίνης, "Γκέμμα". Το τελευταίο του βιβλίο.
σσ. Αναφορά στους ανθρωπότυπους του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γκαίτε.
~* Σκιάς όναρ άνθρωπος.
μτφρ: ο άνθρωπος είναι τ’ όνειρο μιας σκιάς.
Πίνδαρος, ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητος
~* Αν δεν κάνεις αγώνα για τις ιδέες σου, είτε εσύ δεν αξίζεις, είτε οι ιδέες σου.
Έζρα Πάουντ
Συγγραφέας, λόγιος του 20ου αιώνα.
~* Δεν υπήκουσα παρά είς μίαν ιδέαν. Το να φανώ χρήσιμος, είς τον πλήσιον και είς τον τόπον μου.
Παύλος Μελάς
~* Στην προσπάθεια σου να αλλάξεις το κόσμο, ξεκίνησε πρωτίστως απο τον εαυτόν σου. Το πλέον δύσκολο έργο που μπορείς να αναλάβεις.
~* alea jacta est   Ο κύβος ερρίφθη  Ιούλιος Καίσαρας
~* Τα πάντα ρεί και ουδέν μένει - Ηράκλειτος.
~* Ου πάντα τοις πάσι ρητά.
μτφρ: δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους
Πυθαγόραςο Σάμιος. Εκ των σημαντικότερων Ελλήνων φιλοσόφων
~* Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ   Περικλής Γιαννόπουλος   1870-1910

~ 23 Ιανουαρίου
Κλήμεντος ιερομάρτυρος, επισκόπου Αγκύρας (†312). Μάρτυρος Αγαθαγγέλου (†312). Αθανασίου αναγνώστου. Οσίων Διονυσίου του εν Ολύμπω (1) (†1540). Ευσεβίου ηγουμένου εν τη μονή του αββά Αμμωνίου, Μαυσιμά του Σύρου και Σαλαμάνη του ησυχαστού.
(1) Γεννήθηκε λίγο πριν το 1500 στο ορεινό χωριό Σκλάταινα της Καρδίτσας, την σημερινή Δρακότρυπα. Το όνομά του ήταν Δημήτριος και από παιδί επέδειξε ζήλο για την διδασκαλία του Χριστού και την ασκητική ζωή. Σε ηλικία 18 ετών μόνασε στα Μετέωρα λαμβάνοντας το όνομα Δανιήλ. Τρία χρόνια αργότερα, αναζητώντας πιο απομονωμένο τόπο και επειδή δεν του έδιναν την ευκαιρία ν’ αναχωρήσει, πήδηξε ως δια θαύματος κάτω από το βράχο των Μετεώρων και μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους. Εκεί έγινε ιερεύς και μεγαλόσχημος μοναχός, μετονομασθείς σε Διονύσιο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην σκήτη Καρακάλου όπου έζησε ερημικά για δέκα έτη με αυστηρή άσκηση, προσευχή και νηστεία, βιώνοντας πολλές θαυματουργικές ενέργειες του Θεού. Η ισάγγελη ζωή του στάθηκε αιτία της εκλογής του ως ηγουμένου της βουλγαρικής, τότε, μονής Φιλοθέου. Συναντώντας μεγάλες αντιδράσεις για τον τρόπο ζωής που θέλησε να εφαρμόσει στην μονή εγκατέλειψε το Άγιο Όρος και εγκαταστάθηκε γύρω στο 1524 στην μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια. Θέλοντας ν’ αποφύγει την εκλογή του σε επίσκοπο που επεδίωκαν οι κάτοικοι της περιοχής, αναχώρησε κρυφά και μετέβη στον Όλυμπο. Εκεί ασκήτευσε σ’ ένα σπήλαιο που σώζεται μέχρι και σήμερα. Συκοφαντούμενος όμως εκδιώχθηκε από το ασκητήριό του και αναχώρησε για το Πήλιο, όπου το 1542 ίδρυσε τη μονή της Αγ. Τριάδος Σουρβίας έπειτα από θαυματουργική υπόδειξη του Θεού. Μετά από τρία έτη και λόγω της παντελούς ανυδρίας που έπληξε τον τόπο των διωκτών του, επέστρεψε επισήμως με πρόσκληση του διώκτη του Αγά Σάκου. Με την αγγελική βιωτή του γρήγορα προσείλκυσε πλήθος μοναχών, ο ίδιος όμως χρησιμοποιούσε τα πλησιόχωρα σπήλαια για προσευχή και ησυχία. Δεν παρέλειπε, ωστόσο, να περιέρχεται τα γύρω χωριά για να κηρύξει, να εξομολογήσει και να στηρίξει τους σκλαβωμένους Έλληνες. Είχε απέραντη αγάπη για το λαό. Εκοιμήθη εν ειρήνη, αφήνοντάς μας για ανεκτίμητο θησαυρό τα χαριτόβρυτα λείψανά του.
~
** ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ώρα μηδέν: Λαός και κλήρος μίλησαν- Η ΕΡΤ σώπασε!
  ~ Του Γιώργου Θεοχάρη
Εικόνες που συγκλονίζουν. Ιεράρχες, μητέρες με τα μωρά στα καροτσάκια, γριούλες με τα μπαστουνάκια, έφιπποι, νέοι και κάθε ηλικίας Ελλήνων έδωσαν δυναμικό παρών στο ιστορικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που πλησίασε το μισό εκατομμύριο κόσμου, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
 * Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ήταν εκεί και κατέγραψε κι το παρασκήνιο .
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ έστω και την ύστατη στιγμή άλλαξε στάση και παραβρέθηκε στην Παλλαϊκή συγκέντρωση. Λάθος του όμως που βιάστηκε να απαξιώσει το ιστορικό συλλαλητήριο.
Τελικά, πήρε τους 14 Ιεράρχες που είχε καλέσει για τον πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και καταχειροκροτούμενοι ανέβηκαν στην εξέδρα.
Ορισμένοι Ιεράρχες άφηναν υπονοούμενα και για το ΟΧΙ του Ιερώνυμου στη λαϊκή μάζωξη.
Επιτέλους, ο λαός βγήκε στους δρόμους. Κάτι το οποίο όμως έπρεπε να κάνει και για τα μνημόνια και όλα τα φρικτά μέτρα που πήραν ο Τσίπρας κι ο Καμμένος και δεν κουνήθηκε φύλλο. Χωρίς αντίδραση η δημοκρατία απειλείται…!
Από την μεριά της κυβέρνησης διαπιστώσαμε ότι εκτός της απαξίωσης του συλλαλητηρίου υπήρξε σχέδιο ΑΚΡΑΣ υποβάθμισης μέσα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που πληρώνουμε όλοι μας.
Απο το ΑΠΕ έως την ΕΡΤ.
 ~ Επειδή κάλυψα δημοσιογραφικά την συγκέντρωση και ήμουνα από νωρίς το πρωί εκεί έως αργά το βράδυ, υπογραμμίζω την έκπληξη μου για αυτά που είδα στην ΕΡΤ.
Εκτός το ότι δεν είχε ζωντανή σύνδεση στα δελτία ειδήσεων έπαιξαν πλάνα που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματική εικόνα. Τα πλάνα δεν ήταν πανοραμικά. Έδειχναν το … τίποτα!
Και αυτό προφανώς ήταν εντολή του Μαξίμου.
Ότι και να κάνετε πλέον δεν πρόκειται να σας σώσει.
Ο λαός μίλησε. Η Θεσσαλονίκη σείστηκε!!!
ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ κλήρο και λαό. ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διότι όταν ο πολιτικός δεν αντιπροσωπευει τον λαό τότε καταλύεται κι η Δημοκρατία. Θα πάρετε την απάντηση σας όταν έρθει η ώρα σας …
 ~
** Το επίσημο βίντεο του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού 
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί εδώ και μερικές ώρες το βίντεο που παρουσιάζει το Καλαματιανό Καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί για 6η χρονιά στην πόλη μας.
Πρωταγωνιστής του βίντεο είναι ο αθλητικογράφος,  Σωτήρης Γεωργούντζος, που με το δικό του τρόπο παρουσιάζει ποδοσφαιρικά το φετινό καρναβάλι.
Video: 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι - Video Spot  , https://youtu.be/kPT96j_FibM  .-

***  Αρχή αγροτικών κινητοποιήσεων και στη Μεσσηνία 
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και στους εργαζόμενους και επαγγελματοβιοτέχνες να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις απευθύνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, που διοργανώνει για μεθαύριο το απόγευμα, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, συνάντηση των αγροτών για το ξεκίνημα κινητοποιήσεων ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα κατά του αγροτικού πληθυσμού.
Το ραντεβού έχει προσδιοριστεί για τις έξι το απόγευμα και το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος ταυτίζεται με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Ειδικότερα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε σχετική του ανακοίνωση: «Αγρότη, Αγρότισσα, Λαέ του Δήμου Μεσσήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ζεσταίνουμε τις μηχανές, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, βγαίνουμε για άλλη μια φορά στο δρόμο. Μέσα από το Σύλλογό μας, οργανωμένα και συντεταγμένα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα, μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Όλοι και όλες δίνουμε την μάχη! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με στόχο τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στα μπλόκα.
Την Πέμπτη 25 Γενάρη, στις 6.00 το απόγευμα, στο σταθμό της Μεσσήνης κάνουμε την αρχή του αγώνα μας.
Και αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε., των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας».

*** Ο δήμαρχος Καλαμάτας κάνει… πολιτική με το στρατόπεδο 
Με την τακτική του «ναι μεν αλλά», συνοδευόμενη από μια όμορφης εκτέλεσης… κυβίστηση, εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξη Τύπου για όσα πρόκειται να συμβούν με το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.
Στην αρχή αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις που δίνονται εδώ και μια 5ετία για αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, οι οποίες παρουσιάζονται ως αντιστάθμισμα, κατά κάποιον τρόπο, για το κλείσιμο του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Ο δήμαρχος τόνισε ότι, εφόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι εξαγγελίες για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, τότε τα 220 στρέμματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού πρέπει να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. «Αλλά για ποια αναβάθμιση μιλάμε», διερωτήθηκε, «όταν δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη», υπενθυμίζοντας το πρόσφατο περιστατικό με το εκπαιδευτικό αεροπλάνο που κατέπεσε στη Δυτική Καλαμάτα.
Επιπλέον, υπογράμμισε, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για μια τέτοια εξέλιξη, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί στο υπό κατάργηση στρατόπεδο χώρος φιλοξενίας προσφύγων, υποστηρίζοντας ότι όπου δημιουργήθηκε τέτοιος, τινάχτηκαν οι τοπικές κοινωνίες στον αέρα. Πρόσθεσε ακόμη, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δε φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δε φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων
Ο δήμαρχος, όμως, αμφισβήτησε και προηγούμενη δημόσια θέση του, όταν ρωτήθηκε από το «Θάρρος» για το αν είναι διατεθειμένος ο Δήμος Καλαμάτας να αναλάβει την τύχη των χώρων του στρατοπέδου, μετά τη σαββατιάτικη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα, ο οποίος σχολίασε ότι αυτό (σ.σ. το στρατόπεδο) θα παραχωρηθεί είτε στο Δήμο είτε σε ιδιώτη.
Και το λέμε αυτό, διότι λίγους μήνες πριν ο κ. Νίκας, σε ευρεία σύσκεψη φορέων της πόλης για το ίδιο θέμα, είχε εκφράσει την άποψη ότι και να παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας "δε θα το δεχθούμε".
Κατά τ' άλλα, σχολίασε ότι "διαφωνούμε απολύτως με το κλείσιμο του στρατοπέδου", προσθέτοντας ωστόσο ότι ούτε οι δήμαρχοι ούτε οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να διαμορφώσουν το στρατιωτικό δόγμα της χώρας ή και να ρωτιούνται γι’ αυτό. Πρόσθεσε, όμως, ότι της ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας θα έπρεπε να είχε προηγηθεί κάποια επικοινωνία, αντί να τηρηθεί αυτή η στρατιωτικού τύπου διαδικασία, όπως τη χαρακτήρισε.
Για να κάνει περισσότερο "δραματική την απόφαση", τόνισε ότι η περιοχή θα υποστεί οικονομικό πλήγμα από την κατάργηση του στρατοπέδου και ειδικότερα αναφέρθηκε στα διαμερίσματα που νοικιάζονται στα στρατιωτικά στελέχη, στις συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες και στα καταστήματα που συναλλάσσονται με το στρατόπεδο και τους στρατιώτες.
"Για αυτή την εξέλιξη εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας για λόγους, ιστορικούς, οικονομικούς, αλλά και ασφάλειας της περιοχής, που έχουν κατά καιρούς και επαρκώς αναλυθεί και αιτιολογηθεί με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου", υπήρξε η πεμπτουσία των δηλώσεών του.
Πάντως, απ' όλο το ιστορικό των χθεσινών δηλώσεων του δημάρχου δεν καταλάβαμε τους "ιστορικούς" και "ασφάλειας της περιοχής" λόγους που επικαλέστηκε.
Υπάρχει κάποιος Καλαματιανός, εκτός ελαχίστων, που γνωρίζει την ιστορία του 9ου Συντάγματος Πεζικού; Ακόμα κι αν συμβαίνει το αντίθετο, υπάρχει η κατασκευή της πύλης στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που κρατά ζωντανή τη μνήμη. Εκεί είναι η ιστορία και όχι στο νέο κτήριο. Είναι σαν να υποστηρίζουμε ότι αν αντιγράψουμε την… Ακρόπολη, τότε η μνήμη και η ιστορικότητα του χώρου θα μεταφερθούν στο αντίγραφο.
Έπειτα ποιοι είναι οι λόγοι της εθνικής ασφάλειας; Κινδυνεύει η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας από κάποιον; Κι αν πάρει ο Δήμος Καλαμάτας τους χώρους, έχει τα χρήματα για τη συντήρηση των κτηρίων; Ή θα μιλάμε και πάλι για ΣΔΙΤ;
Συμπέρασμα: Όταν ζεις σε συνθήκες αποικίας χρέους, δεν έχεις- δυστυχώς- και πολλά περιθώρια… Οι θεσμοί ζητούν "επενδύσεις".
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Υν . : Αν  οι Μεσσήνιοι Βουλευτές , όλων των κομμάτων , δεν είναι βολευτάκιδες , πρέπει  άμεσα  ,για το θέμα του στρατοπέδου , να παρατηθούν .- !!

*** Με διεύθυνση κατοικίας ένα «ιστιοφόρο» στη μαρίνα Καλαμάτας 
Περνώντας κανείς από τη μαρίνα Καλαμάτας, ανάμεσα στα εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά σκάφη που βρίσκονται αγκυροβολημένα συναντά σε αρκετά «μπουγάδες» πάνω στα κατάρτια, δορυφορικά πιάτα, ποδήλατα… ακόμα και κατοικίδια ζώα… Άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο «ξεχειμωνιάζουν» στην Καλαμάτα, με «σπίτι» τους ένα σκάφος… Άλλοι βρέθηκαν εδώ επειδή χρειάστηκε να επισκευάσουν το σκάφος τους, άλλοι γιατί θέλουν να γνωρίσουν όλο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που βρέθηκαν τυχαία στην πόλη, τη λάτρεψαν και αποφάσισαν να επιστρέφουν κάθε χρόνο.
Το «Θάρρος» συνάντησε μερικούς από τους «μόνιμους κάτοικους» της μαρίνας και μας περιέγραψαν την εμπειρία τους.

Andria and Pop από την Αγγλία
Η επισκευή του σκάφους τους έφερε στην Καλαμάτα
Συνταξιούχος μουσικός ο Pop από τη Μεγάλη Βρετανία, αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του Andria να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους έξω από το Liverpool και να κάνουν «σπίτι» τους το ιστιοφόρο «Dorado», το οποίο αγόρασαν πριν από δύο χρόνια. Όπως δηλώνουν, είναι αυτό που τους αρέσει, καθώς το σκάφος τους έχει ό,τι ακριβώς χρειάζονται. Στην Καλαμάτα βρέθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε, «γνωρίζοντας» τις θάλασσες του Μεσσηνιακού… Μια βλάβη στο κατάρτι του ιστιοφόρου τούς οδήγησε να  «επιστρέψουν» τον Οκτώβριο στη μαρίνα Καλαμάτας. Ευρισκόμενοι ήδη στην πόλη εδώ και 4 μήνες, βρήκαν την Καλαμάτα πανέμορφη…
Στα σχέδιά τους είναι να αποχωρήσουν από τη μαρίνα τον προσεχή Απρίλιο, ώστε να γνωρίσουν κι άλλες θάλασσες  σ’ όλο τον κόσμο.
Όπως σημειώνει ο Pop, το ταξίδι και η μόνιμη «σχέση» με τη θάλασσα δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά κρύβει, όπως είναι φυσικό, και αρκετές περιπέτειες και κινδύνους. Σίγουρα, προσθέτει, δεν μπορείς να το κάνεις αν πραγματικά δεν το «αγαπάς»…

Renate από τη Γερμανία
Από τη Βόρεια Θάλασσα στην Καλαμάτα…
H Renate από τη Γερμανία μαζί με το σύζυγό της βρίσκονται από τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα, για πρώτη φορά. Ξεκινώντας το μακρύ τους ταξίδι με το Catamaran «Meerkat of Cowes» που αγόρασαν το καλοκαίρι, άρχισαν τον Ιούλιο το ταξίδι τους από τη Βόρεια Θάλασσα φθάνοντας στο «στόχο» τους που ήταν η Ελλάδα με τα υπέροχα νησιά… H Renate βρίσκει την πόλη μας υπέροχη, καθώς, όπως σημειώνει, η αγορά της έχει ό,τι χρειάζονται, ενώ μαζί με το σύζυγό της είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και αρκετές συναυλίες, όπως και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που τους εντυπωσίασαν, στο Πνευματικό Κέντρο. Παράλληλα, δηλώνουν ευχαριστημένοι και με τις συνθήκες διαμονής.
Ανεπιφύλακτα θα πρότειναν την πόλη μας και στους φίλους τους στη Γερμανία.
Όσον αφορά στο ταξίδι, όπως τονίζει η Renate, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς θυμάται πως το Σεπτέμβριο από τη Σικελία και μέχρι να φθάσουν στην Ελλάδα είχαν περιπέτειες με τη «φουρτουνιασμένη» θάλασσα.

Roberto από την Ιταλία
Ο οδοντίατρος από τη Φλωρεντία για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα…
Ο Roberto, συνταξιούχος οδοντίατρος από την Ιταλία, έχει μετατρέψει το σκάφος του  σε μόνιμη κατοικία τα τελευταία 5 χρόνια, αφού πούλησε το μικρό του διαμέρισμα στη Φλωρεντία, τόπο καταγωγής του.
Στην Καλαμάτα βρέθηκε πολλά χρόνια πριν, όντας νεότερος, για διακοπές, όχι όμως με το ιστιοφόρο του. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να περάσει το χειμώνα του στη μαρίνα της Καλαμάτας. Έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τη φιλοξενία τόσο της πόλης όσο και των ανθρώπων της μαρίνας, και έτσι φέτος τον Οκτώβριο επέστρεψε ξανά. Σχεδιάζει να «αποπλεύσει» την άνοιξη για το γύρο της Πελοποννήσου και θεωρεί πιθανό να επιστρέψει στην Καλαμάτα και για τον επόμενο χειμώνα. Αναφορικά με τη ζωή σ’ ένα σκάφος, δηλώνει ότι είναι αυτό που του αρέσει, αν και στα ταξίδια έχει «κινδυνέψει». Είναι, όμως, και αυτή η περιπέτεια που προσδίδει ξεχωριστή «γοητεία» σ’ αυτό που έχει αποφασίσει να αποκαλεί «σπίτι» του, το “Gran Finish”, για το υπόλοιπο της ζωής του.
  Claudio από την Ιταλία
Από το Τορίνο… «μόνιμος» κάτοικος Καλαμάτας τα 5 τελευταία χρόνια
Ο Claudio και η σύζυγός του είναι από τους νεότερους σε ηλικία «μόνιμους κατοίκους» της μαρίνας Καλαμάτας. Μηχανικός ο ίδιος στο επάγγελμα με οικογενειακή επιχείρηση με «παγωτά» στο Τορίνο, αποφάσισαν από κοινού με τη σύζυγό του να πουλήσουν το διαμέρισμά τους στην Ιταλία και να μετατρέψουν το σκάφος με το ινδικό όνομα «Sasikala» σε σπίτι τους τα τελευταία 6 χρόνια. Στην Καλαμάτα βρίσκονται από το χειμώνα του 2013. Εδώ βρήκαν μια πόλη ιδανική για τα «γούστα» τους, μετατρέποντάς τη σε «λιμάνι» τους κυριολεκτικά.
Όπως τονίζει, η Καλαμάτα έχει υπέροχους ανθρώπους, όμορφη αγορά και είναι όσο μεγάλη πρέπει για να έχει κάποιος μια ανθρώπινη ζωή… Είναι ιδιαίτερα, δε, χαρούμενοι που η πόλη μας τους προσφέρει τη δυνατότητα να κινούνται εύκολα και παντού με τα ποδήλατά τους.
Ρωτώντας τον Claudio για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ζωής στη θάλασσα, μας απαντά πως ως πλεονέκτημα θεωρεί την αίσθηση ελευθερίας, καθώς μπορείς να πηγαίνεις και να σταματάς όπου εσύ επιλέγεις… Επίσης, ζώντας σ’ ένα σκάφος εκπληρώνει το «όνειρο» κάθε ανθρώπου που επιθυμεί ένα σπίτι κοντά σε θάλασσα… Αυτοί το έχουν ακόμα πιο κοντά, μέσα στη θάλασσα, υπογραμμίζει.
Τέλος, προσθέτει κάτι πολύ σημαντικό, ότι η ζωή στη θάλασσα τους «έμαθε» να σέβονται το περιβάλλον. Ακόμα και ένα σκουπίδι που πετάμε σ’ ένα πεζοδρόμιο, θα καταλήξει στη θάλασσα, τονίζει.
Ως μειονέκτημα της ζωής σ’ ένα σκάφος, που στο τέλος μπορεί να είναι και πλεονέκτημα, αναφέρει ότι είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τη «φύση»… Έτσι, αρκετές φορές χρειάζεται υπομονή για να φθάσεις σ’ ένα μέρος που επιθυμείς, όταν ο καιρός δεν είναι καλός, με αποτέλεσμα, όποιος ζει στη θάλασσα, να μην μπορεί να μπει ουσιαστικά σε «πρόγραμμα». Αυτό, βέβαια, ίσως είναι και καλό, υπογραμμίζει ο Claudio…
Κλείνοντας τη μικρή συνέντευξη μαζί του, ο ίδιος και η σύζυγός του δηλώνουν «πρεσβευτές» της Καλαμάτας, καθώς δε χάνουν στιγμή να τη διαφημίζουν στους φίλους τους στην Ιταλία και σ’ όλο τον κόσμο.

Η μαρίνα Καλαμάτας
Σύμφωνα με τη διεύθυνση της μαρίνας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 134 ετήσια συμβόλαια φιλοξενίας, με τα 91 από αυτά ανήκουν σε ξένους, ενώ φιλοξενεί συνολικά 250 σκάφη.
Μέσα στα 91 σκάφη που ανήκουν στους ξένους, πάνω από 20 άτομα έχουν αποφασίσει να μένουν σε αυτά.
Πέρα, όμως, από όσους μένουν σε αυτά, υπάρχουν και κάποιοι ταξιδιώτες που έφτασαν στη μαρίνα, εντυπωσιάστηκαν από την περιοχή και αγόρασαν σπίτι στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Ακόμα, υπήρξαν περιπτώσεις ταξιδιωτών που, αφού έμειναν καιρό στην πόλη μας, αποφάσισαν να πουλήσουν το σκάφος τους και να αγοράσουν σπίτι στη Μάνη.
Επίσης, αυτό που αρέσει πολύ σε όσους φθάνουν στη μαρίνα Καλαμάτας είναι το κλίμα που επικρατεί σε αυτήν, αφού τη χαρακτηρίζουν οικογενειακή, ενώ άλλες τις θεωρούν απρόσωπες, κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που μένουν στην Καλαμάτα.
  Οι παροχές στους «μόνιμους» κάτοικους
Όπως είναι λογικό, αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν, τουλάχιστον, για πολύ διάστημα αυτόνομα, έτσι η μαρίνα της Καλαμάτας τούς παρέχει κτηριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να κάνουν μπάνιο, καθώς και πλυντήρια- στεγνωτήρια.
Ακόμα, στις παροχές είναι το ίντερνετ, φυσικά το ρεύμα και το νερό, ενώ από τα γραφεία της εταιρείας που διαχειρίζεται το χώρο καθημερινά παραλαμβάνουν την αλληλογραφία τους.

Τα οφέλη για την πόλη
Σχετικά με το τι μένει στην πόλη, ο κ. Παναγιώτης Μπούνας, γενικός διευθυντής της μαρίνας, μας είπε ότι είναι πολύ σημαντική για την Καλαμάτα η ύπαρξη της μαρίνας, αφού στα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτή έχουν μέσο όρο τα 3 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι στην Καλαμάτα αφήνουν χρήματα, είτε με την τροφοδοσία τους είτε με τη συντήρηση του σκάφους τους, αλλά και γενικότερα όσο καιρό μένουν στην πόλη κυκλοφορούν και έτσι συμμετέχουν ενεργά στην τοπική οικονομία.
  Η πρόταση του Δήμου να βάλει γιοτ και άλλα σκάφη στο λιμάνι
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Μπούνα για την πρόθεση του Δήμου να προσελκύσει μεγάλα γιοτ εντός του προλιμένα, ο διευθυντής της μαρίνας μάς είπε ότι αν το κρίνει ανταγωνιστικά είναι αδιάφορο. Αντίθετα, μάλιστα, το θεωρεί καλό, αφού η μαρίνα δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλα γιοτ που επιθυμεί ο Δήμος να προσελκύσει.
Πάντως, όπως μας είπε, θεωρεί ότι είναι κάτι δύσκολο να γίνει, αφού είναι μια σοβαρή επένδυση με μεγάλο ρίσκο.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη

*** Από χώρος στάθμευσης… λίμνη 
Απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας έχει δημιουργηθεί ένα χώρος στάθμευσης, ο οποίος εξυπηρετεί τους επισκέπτες.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Η… μεταμόρφωση αυτή ακυρώνει, φυσικά, το λόγο που δημιουργήθηκε.   Κάποιος δεν πρέπει να κάνει κάτι ώστε ο χώρος να είναι και πάλι λειτουργικός; Επίσης, αν είναι να γίνει κάτι, ας είναι μόνιμη παρέμβαση, γιατί σε περίπτωση νέων βροχοπτώσεων θα επαναληφθεί το φαινόμενο.  Α.Π.  

*** Παρουσιάστηκε χθες στην Καλαμάτα αφιερωμένο σε όλη τη Μάνη το Λακωνικό Ημερολόγιο 

 
Tη Μάνη, Λακωνική και Μεσσηνιακή, παρουσιάζει το Λακωνικό Ημερολόγιο 2018 στις 480 σελίδες του, ενώ η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης και τις Εκδόσεις «Ιδιομορφή» (Σπάρτη). Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας.
Για τη δημιουργία του Λακωνικού Ημερολογίου συνεργάστηκαν ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, κοινωνιολόγοι, συλλέκτες, μελετητές, περιβαλλοντολόγοι, ποιητές, με έναν κοινό παρονομαστή: την αγάπη γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, τη Μάνη, κι έδωσαν ένα σύνολο πολύπλευρο, πρωτότυπο, θα λέγαμε πλήρες.
Σε αυτό περιλαμβάνονται:
–Η ιστορία της Χερσονήσου του Ταινάρου από τους παλαιολιθικούς χρόνους, την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους, από την Επανάσταση του 1821 έως και σήμερα
–Τα μοναστήρια και οι ναοί, τα κάστρα, οι πύργοι, τα μουσεία, οι φάροι, οι αλυκές
–Λαογραφία, οικονομία, ιατρική
–Η αρχιτεκτονική, η μουσική, τα μεταλλεία, η χλωρίδα, τα σπήλαια, οι περιοχές Natura, οι πεζοπορικές διαδρομές
–Μια αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας της περιοχής από σπάνιους χάρτες
–Επίσης, μελέτες για τα μοιρολόγια, αλλά και τα τραγούδια της, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τη ζωγραφική.

*** Γιάννης Λαμπρόπουλος: Ο λαός δεν ξεχνάει 
Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, προανήγγειλε το κλείσιμο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συμπληρώνοντας ότι σε αντιστάθμισμα θα αναβαθμιστεί η 120 ΠΕΑ σε Διεθνές Κέντρο «Προπόνησης-Εκπαίδευσης», όπως επί λέξει είπε.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που πρόκειται να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα, οι νεοσύλλεκτοι θα παρουσιάζονται σε σημεία υποδοχής στα νησιά και τη Θράκη και μετά δυο ημέρες θα οδηγούνται στις μονάδες, όπου θα εκπαιδεύονται και θα υπηρετούν.
Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή είναι μεγάλο λάθος για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν είναι δυνατόν ένας νέος, που φεύγει από το σπίτι του, να βρεθεί σε δυο ημέρες στο Καστελόριζο ή σε όποια άλλη προκεχωρημένη μονάδα.
2. Στις μέχρι τώρα ορκωμοσίες, τα Ελληνόπουλα, σε πολυπληθείς τελετές, με επισημότητες και παρουσία των οικογενειών τους, δίνουν τον ιερότερο όρκο και είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους. Αυτά πλέον δε θα μπορούν να γίνονται.
3. Τα έξοδα μετακίνησης των νεοσυλλέκτων και των οικογενειών τους, από Αθήνα, Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη, θα είναι μεγάλα.
4. Σε περίπτωση ανάγκης-πολέμου, αλλά και ειρήνης, παντού και πάντοτε λειτουργούσαν, λειτουργούν και θα λειτουργούν τα Κέντρα Εκπαίδευσης στα μετόπισθεν. Μην ξεχνάμε και τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές.
5. Οι συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης σε προκεχωρημένες μονάδες δε θα είναι ίδιες με αυτές που συναντάμε στα μέχρι σήμερα Κέντρα Νεοσυλλέκτων.
6. Δεν πρόκειται να επιτευχθεί ούτε οικονομία, αλλά ούτε και βελτίωση της επάνδρωσης των μάχιμων Μονάδων.
7. Θα πληγούν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες και επαγγέλματα που ωφελούντο από τη λειτουργία των Κέντρων.
8. Δεν έχει πρώτα εφαρμοστεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης Μονάδων Μάχιμων και μη.
9. Το ιστορικό 9ο Σύνταγμα διαθέτει καινούργιες εγκαταστάσεις, άριστες κλιματολογικές συνθήκες για εκπαίδευση και έχει χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας.
10. Το 2006 είχε ξεκινήσει περιορισμένα και πιλοτικά κάποιο ανάλογο σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια ανακλήθηκε.
Όσον αφορά στην αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, είναι ένα μεγάλο ψέμα, που στόχο έχει να «χρυσώσει το χάπι».
Το έτος 2006, με τον τότε αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Γεώργιο Αυλωνίτη, είχαμε εξετάσει και συζητήσει την εκπαίδευση πιλότων από Πολεμικές Αεροπορίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Τούτο είχε ως βασική προϋπόθεση την αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών στη θέση των πεπαλαιωμένων Τ2. Με την οικονομική κρίση δεν αγοράστηκαν και ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο.
Άρα, το να υπόσχονται σήμερα, ενώ γνωρίζουν και τα τόσα άλλα προβλήματα που υπάρχουν, δεν είναι απλώς κοροϊδία, αλλά ντροπή.
Ελπίζω και εύχομαι να μην κρύβεται πίσω από αυτήν την απόφαση η χρησιμοποίηση των Κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες.
Η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου εκλέχθηκε με τα ψέματα, κυβερνάει με ψέματα και θα πάει σε εκλογές πάλι με ψέματα.
Ο λαός δεν ξεχνάει. Ιωάννης Δ. Λαμπρόπουλος 
Υν . : Αν  οι Μεσσήνιοι Βουλευτές , όλων των κομμάτων , δεν είναι βολευτάκιδες , πρέπει  άμεσα  ,για το θέμα του στρατοπέδου , να παρατηθούν .- !!

***  Τοποθέτηση για το πρόβλημα των σχολείων της Μεσσήνης από την Ενωτική Πρωτοβουλία Ριζοσπαστών Καθηγητών 
«Να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους
της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε»
 Από την περίοδο της συγχώνευσης του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, το ΓΕΛ λειτουργούσε σε δύο κτήρια, που είχαν όμως κοινό προαύλιο. Στο ισόγειο του ενός κτηρίου στεγαζόταν το ΕΠΑΛ. Το πρόβλημα του ΓΕΛ Μεσσήνης, δηλαδή η λειτουργία σε δύο κτήρια, έρχεται τώρα να λυθεί σε βάρος του ΕΠΑΛ Μεσσήνης, που παρά την αντίρρηση του Συλλόγου των καθηγητών και των συμβούλων παιδαγωγικής καθοδήγησης, κλήθηκε να μετακομίσει. Η απόφαση αυτή που πάρθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μεσσήνης, έπειτα από ελλιπή ενημέρωση και ύστερα από διαβεβαιώσεις ότι γίνεται προς όφελος του ΕΠΑΛ, από το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν έπρεπε να υλοποιηθεί, γιατί, όπως μπορεί να γίνει από όλους κατανοητό, είναι πολύ δύσκολο να γίνει μετακόμιση στο μέσον της σχολικής χρονιάς (όπως και αποδείχθηκε περίτρανα).
Επίσης, στο κτήριο που πάει το ΕΠΑΛ, δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήριά του, μερικά από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν. Εκτός αυτών, το κτήριο που στεγαζόταν το ΓΕΛ ήταν παρατημένο για πολλά χρόνια και σε κακή κατάσταση. Δηλαδή, η αλλαγή αυτή γίνεται σε βάρος του ΕΠΑΛ.
Τα ΕΠΑΛ δεν είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας, έτσι ώστε να μη λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις γνώμες της αντίστοιχης εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν μπορεί με το έτσι θέλω κάποιοι να επιβάλλουν την γνώμη τους σε άλλους. Πολύ περισσότερο απαράδεκτη είναι η παρουσία αστυνομικών μέσα στα σχολεία, για να γκρεμιστούν οι “ενοχλητικοί” τοίχοι.
Δεν αρμόζουν οι πράξεις αυτές στο δημόσιο δημοκρατικό σχολείο που θέλουμε και υπερασπιζόμαστε! Μέσα από τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 2/1/2018 με τη βίαιη εισβολή, παρουσία αστυνομικών, προκύπτουν κάποια ερωτήματα:
1. Από τη στιγμή που υπήρχε διαφωνία των δύο σχολείων, την εισήγηση για τις αλλαγές στα σχολεία, στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας της Μεσσήνης, έπρεπε να την κάνει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας ή περιφερειακός διευθυντής;
2. Αφού ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας ήταν γνώστης της απόφασης, καθόσον είχε παραστεί στην επιτροπή, γιατί δεν είχε ειδοποιήσει εγκαίρως το διευθυντή του ΕΠΑΛ και γιατί δεν είχε έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο για την μεταφορά των σχολείων; Μήπως απλώς η θέλησή τους ήταν να υπάρξει αιφνιδιασμός;
3. Ήταν από πολλά χρόνια η προσωπική επιδίωξη του νυν διευθυντή του ΓΕΛ να αποσπάσει εξ ολοκλήρου το κτήριο του ΕΠΑΛ;
4. Υπάρχει πολεοδομική άδεια για να γίνουν οι εργασίες τροποποίησης του κτηρίου;
5. Γιατί ενώ είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα μετά τις διακοπές το ΕΠΑΛ δεν έχει λειτουργήσει ακόμα; Δεν υπάρχουν ευθύνες για αυτό και ποιος τις έχει;
6. Ασκήθηκαν πιέσεις σε εκπαιδευτικούς να δεχτούν την απόφαση και στο τέλος ο διευθυντής του ΕΠΑΛ οδηγήθηκε σε παραίτηση;
7. Ποια η σκοπιμότητα της παραμονής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος και της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, των δύο μελών της με ίδιο συμφέρον;
8. Παρέμεινε ή όχι και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κατά τη διάρκεια της ψήφισης της απόφασής της και ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος και οι ενέργειές του σε αυτήν τη διαδικασία;
9. Τελικά, το κείμενο που δόθηκε προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, ήταν η απόφαση της αντίστοιχης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ή η ίδια η εισήγηση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
10. Άραγε, αν ο διευθυντής του ΓΕΛ και πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας ήταν διευθυντής του ΕΠΑΛ και όχι του ΓΕΛ, σήμερα ποιο σχολείο θα ήταν «βολεμένο» και ποιο θα έμενε στο δρόμο;
Η παράταξή μας στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και των δύο σχολείων και ειδικά σε αυτούς που έχουν υποστεί μια κατάφωρη αδικία και στο διευθυντή του ΕΠΑΛ που οδηγήθηκε σε παραίτηση, αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο.
Ζητάμε:
Να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στους υπευθύνους της μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε, χωρίς σοβαρούς λόγους στο μέσον της σχολικής χρονιάς, που κόστισε σε απώλεια πολλών και πολύτιμων διδακτικών ωρών.
Να γίνουν άμεσα οι επιδιορθώσεις στο κτήριο που αναγκάστηκε να μετακομίσει το ΕΠΑΛ, ώστε να μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις διδακτικές διαδικασίες και να σταματήσει οποιαδήποτε αδικία απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ΕΠΑΛ.

*** Συνελήφθη ο εμπρηστής των κάδων ανακύκλωσης στη Μεσσήνη 
Φωτιές σε πέντε κάδους ανακύκλωσης σε διαφορετικά σημεία στη Μεσσήνη είχε βάλει ένας 58χρονος άνδρας, όμως οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από κάμερες παρακολούθησης.
Η δράση του 58χρονου τελείωσε το πρωί του Σαββάτου στη Μεσσήνη, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς του εκεί τμήματος γιατί είχε διαρρήξει αυτοκίνητο γυναίκας.
Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, αλλά ήταν ανασφάλιστο. Περίπου στις 7.00 το πρωί ο 58χρονος αφαίρεσε από το αυτοκίνητο την τσάντα της γυναίκας, η οποία περιείχε 2 κινητά τηλέφωνα, καθώς και προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα. Όλα βρέθηκαν στην κατοχή του και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.
Λίγη ώρα αργότερα τον συνέλαβαν αστυνομικοί στην περιοχή της Μεσσήνης.
Ωστόσο, από κάμερες ασφαλείας είχαν προκύψει στοιχεία σε βάρος του και για εμπρησμό σε κάδους απορριμμάτων. Ειδικότερα, στις 10 Ιανουαρίου, ξημερώματα, έβαλε φωτιά σε κάδο ανακύκλωσης του Δήμου Μεσσήνης επί της οδού Μεταμόρφωσης Σωτήρος. Ξημερώματα στις 19 Ιανουαρίου έκανε το ίδιο πράγμα σε κάδο στην ίδια οδό και στις 20 Ιανουαρίου, πάλι ξημερώματα, έβαλε φωτιά σε τρεις κάδους ανακύκλωσης έξω από σούπερ μάρκετ της Μεσσήνης, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο κατάστημα. Επίσης, όλοι οι κάδοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.

***  Ο δήμαρχος Καλαμάτας έστειλε άθελά του στο σκαμνί δύο αντιδημάρχους του, για τα μοσχάρια στον Ταΰγετο 
Άλλη μια πρωτοτυπία για το Δήμο Καλαμάτας, μιας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας «έστειλε» με μήνυσή του… κατηγορουμένους για παράβαση καθήκοντος δύο αντιδημάρχους του! Μπορεί αυτή να μην ήταν η αρχική του πρόθεση, όταν κατέθεσε δύο μηνύσεις για την υπόθεση των ανεπιτήρητων βοοειδών στον Ταΰγετο, αλλά το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας ήταν να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας οι δυο του αντιδήμαρχοι, με συγκατηγορουμένους έναν άντρα και δύο γυναίκες που φέρονται ως ιδιοκτήτες των ζώων.
Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, αλλά ζητήθηκε αναβολή και ως νέα ημερομηνία ορίσθηκε η 16η Μαΐου.
  Έψαχνε τους υπευθύνους
Η υπόθεση αφορά στη διετία 2013-2015 και έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και κατοίκων του Ταϋγέτου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κατέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου κατέθεσε δύο μηνύσεις, μία το 2014 και μια το 2015, για τα αδέσποτα βοοειδή που βόσκουν ανεπιτήρητα στα χωριά της περιοχής της Αλαγονίας και προκαλούν σημαντικές ζημιές σε κήπους, δένδρα και υποδομές.
Μάλιστα, μετά την κατάθεση και της δεύτερης μήνυσης και έπειτα από συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών το Μάρτιο του 2015, ο κ. Νίκας δήλωνε επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους, πλην του Δήμου: «Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην Αλαγονία είναι εξόχως σύνθετο και θα κάνουμε μία προσπάθεια, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα, για την αντιμετώπισή του. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μοσχαριών, βοδιών, αγελάδων, που περιφέρονται στην περιοχή της Αλαγονίας. Υπάρχει εμπλοκή πολλών υπηρεσιών. Υπάρχει εμπλοκή της εφορίας, διότι πολλά απ’ αυτά τα ζώα δεν έχουν ενώτια. Σφάζονται και πωλούνται χωρίς φορολογικά παραστατικά. Υπάρχει εμπλοκή της Διεύθυνσης Υγείας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, διότι πιθανότατα να υπάρχουν ασθένειες και να κινδυνεύει ο πληθυσμός. Υπάρχει εμπλοκή του Δασαρχείου, διότι ενώ επιτρέπεται η ελεύθερη βοσκή, όχι όμως χωρίς επιτήρηση, αυτά τα ζώα δεν επιτηρούνται. Επίσης, υπάρχει εμπλοκή της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ο Δήμος θα κάνει και κάνει ό,τι μπορεί. Το πρόβλημα δε θα αντιμετωπισθεί, αν οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίσουν να αδιαφορούν, αποσείοντας ευθύνες».
  Στο σκαμνί
Από τις μηνύσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα, από την οποία τελικά ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά δύο αντιδημάρχων του και κατά τριών πολιτών, κατά περίπτωση για παράβαση καθήκοντος και διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους με πρόθεση, με ενέργεια και δια παραλείψεως.
Οι τρεις πολίτες, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, κατηγορούνται ότι με πρόθεση διατάραξαν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους, δημοτικούς και αγροτικούς, στην ευρύτερη περιοχή Νέδουσας – Αλαγονίας – Αρτεμισίας – Λαδά και Καρβελίου, και θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Συγκεκριμένα, από τη δίωξή τους αποδίδεται η ιδιότητα των ιδιοκτητών και υπευθύνων για την επιτήρηση 600 περίπου βοοειδών ελευθέρας βοσκής, μεγάλου σωματικού βάρους, τα οποία είχαν αφήσει να περιφέρονται χωρίς ενώτια, ελεύθερα και ανεπιτήρητα, σε ημιάγρια κατάσταση, σε πολυπληθείς αγέλες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ασφάλεια.
Στους δύο αντιδημάρχους το κατηγορητήριο αποδίδει ότι με πρόθεση παρέλειψαν να αποτρέψουν τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, ο μεν ένας τότε με την ιδιότητα του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Πρασίνου και ο δεύτερος ως εντεταλμένος σύμβουλος για τα αγροτικά θέματα και την αγροτική πολιτική του Δήμου Καλαμάτας. Τους αποδίδεται ότι είχαν την αρμοδιότητα διαχείρισης, περισυλλογής, μεταφοράς, φύλαξης, εκποίησης ή σφαγής των ανεπιτήρητων ζώων. Επίσης, κατηγορούνται ότι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντά τους, με σκοπό να προσπορίσουν στους ιδιοκτήτες και υπεύθυνους των ζώων παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην εκ μέρους τους συνέχιση της παράνομης εκμετάλλευσης των ζώων, δίχως να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενο από το νόμο πρόστιμα.
Οι κατηγορίες είναι ιδιαίτερα βαριές για τους αντιδημάρχους, αν υπολογίσει κανείς ότι σε περίπτωση καταδίκης τους οι ποινές προβλέπουν ακόμα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Η εκδίκαση της υπόθεσης το Μάιο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Μίλτος Χρυσομάλλης: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» 
Σαφή θέση, και μάλιστα μια μέρα πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, πήρε για το «Σκοπιανό» ο πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, Μίλτος Χρυσομάλλης.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας το βράδυ του Σαββάτου, ο Μίλτος Χρυσομάλλης έκοψε ένα κομμάτι, το οποίο αφιέρωσε στη Μακεδονία, στέλνοντας «ηχηρό» μήνυμα πως η «Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Παράλληλα, ευχήθηκε το 2018 να είναι χρονιά εθνικής ανάτασης, υπενθυμίζοντας ότι ως έθνος ξεπεράσαμε κατά το παρελθόν ανάλογες οικονομικές κρίσεις, όχι όμως τις εθνικές καταστροφές που ακολούθησαν.  Κ. Γαζ. 

*** Έκοψε πίτα και τίμησε τη Μαρίζα Κωχ ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας 
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας το περασμένο Σάββατο.
Στη διάρκειά της Μανιάτες-Μανιάτισσες, αλλά και φιλομανιάτες, αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά, διασκέδασαν και χόρεψαν έως τις πρωινές ώρες, παρέα με τη μοναδική Μαρίζα Κωχ, την οποία και ο Σύλλογος τίμησε. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη βραδιά… και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για αυτή την όμορφη εκδήλωση!
Από την πλευρά τους, η πρόεδρος του Συλλόγου, Αμαλία Νίκα-Ρουτζούνη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαριστούν όσους με την παρουσία τους τίμησαν το Σύλλογο, τους χορηγούς, το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππο», όλους τους τοπικούς Συλλόγους που παραβρέθηκαν, τα Μέσα Ενημέρωσης για την προβολή,  και εύχονται χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία και χαμόγελα το 2018.

*** Ιστορικές οικογένειες στην Παλιά Καλαμάτα: «Οικογένεια Κουτσομητόπουλων» 
Υπάρχουν στην πόλη μας ιστορικές οικογένειες, οι οποίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Απεναντίας, πρέπει να μνημονεύονται για τις προσφορές τους στην κοινωνία, αλλά και για να μαθαίνουν οι νέες γενιές τους ανθρώπους της πόλης που προσέφεραν έργο – ευεργεσία και στήριξη στην ανόρθωση και ανάπτυξή της.
  «Οικογένεια Κουτσομητόπουλων»
Οι ρίζες αυτής της οικογένειας ξεκινούν πριν από 200 χρόνια, όταν το 1810 εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος απ’ το Λεβίδι της Αρκαδίας. Σπούδασε φαρμακοποιός στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας (1834 – 36) και το 1837 πήρε άδεια και άνοιξε το πρώτο φαρμακείο στην πόλη μας. Σημειωτέον ότι τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν τυποποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα έφτιαχναν οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού. Ο Κωνσταντίνος πέθανε στην Καλαμάτα το 1888.
Δεύτερος εμφανίζεται ο Βασίλης – γιος του Κωνσταντίνου (1865 – 1939), γεννημένος στην Καλαμάτα. Σπούδασε δικηγόρος σε Αθήνα, Γερμανία και Γαλλία. Δικηγόρησε στην Καλαμάτα και αναδείχθηκε ένας από τους καλύτερους με πανελλήνια προβολή. Πέθανε στην Καλαμάτα το 1939.
Τρίτος εμφανίζεται ο Γεώργιος (1871 – 1921), γιος κι αυτός του Κωνσταντίνου, ο οποίος σπούδασε γιατρός. Σπούδασε Ιατρική σε Βιέννη και Παρίσι. Διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας το 1902.
Τέταρτος στη σειρά ο Δημήτρης, γιος κι αυτός του Κωνσταντίνου (1854-1906). Γεννημένος στην Καλαμάτα, πέθανε στην Αθήνα. Βοτανολόγος. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και ειδικότερα Βοτανική στη Γερμανία. Διετέλεσε υφηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1884) και επιμελητής του Βοτανικού Μουσείου (1895).
Έγινε γραμματέας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1895) και καθηγητής (το 1897). Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Βοτανολόγους της Ελλάδος και έγραψε πολλές μελέτες.
Πέμπτος ο Θεμιστοκλής. Γιος κι αυτός του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε και πέθανε στην Καλαμάτα (1856 – 1934). Σπούδασε φαρμακοποιός στην Αθήνα και διαδέχθηκε τον πατέρα του στη διεύθυνση του φαρμακείου (1877). Τριάντα χρόνια πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καλαμάτας και πολλά χρόνια πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής της Καλαμάτας.
Υπήρξε ακόμα πληρεξούσιος Μεσσηνίας στη Β΄ Αναθεωρητική Βουλή το 1911.
Με την ιδιότητα του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου μπήκε στο συμβούλιο των εκτελεστών της διαθήκης Αλεξανδράκη και έγινε πρόεδρος του συμβουλίου το 1929.
Στο βιβλίο του Αλεξανδράκειου Ιδρύματος το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα. Το ίδρυμα στην περίοδο 1919 – 1928 περνούσε μεγάλη οικονομική κρίση και ήταν σε οικτρή οικονομική κατάσταση. Διεσώθη από τη χρεοκοπία, χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και αγώνες του αείμνηστου Θεμιστοκλή. Λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα αναφέρονται στην έκδοση του βιβλίου της Ιεράς Μητρόπολης με την επιγραφή «Η ιστορία του Αλεξανδράκειου Ιδρύματος».
Στη συνέχεια του οικογενειακού δέντρου των Κουτσομητόπουλων εμφανίζεται ο Παναγιώτης, ο οποίος ήταν γιος του γιατρού Γεωργίου (1887 – 1957).
Καθηγητής Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Μονπελιέ και πήρε δίπλωμα μηχανικού – γεωπόνου, ενώ παρακολούθησε  ειδικά μαθήματα στη Γερμανία.
Από το 1917 υπηρέτησε στο υπουργείο Γεωργίας, τμηματάρχης του Γεωργικού Τμήματος και αργότερα διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας μέχρι το 1932. Εξέδωσε βιβλία με μελέτες Φυτοπαθολογίας.
Ο φαρμακοποιός Θεμιστοκλής είχε παιδιά: τον Κωνσταντίνο γιατρό, τον Αντώνη (Ντόνο) και τον Γιώργο δικηγόρο (δίδυμο αδελφό του), τον Αριστείδη που παντρεύτηκε την Παναγιώτα (Τούλα) Γκουζούλη και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Θεμιστοκλή, τον Γιώργο και τον Παναγιώτη (Τάκη).
Είχε ακόμη και δύο κόρες, την Ελένη, που παντρεύτηκε τον Νικήτα Καίσαρη και τη Χρυσούλα, που παντρεύτηκε τον Στρατηγό Λαμπρόπουλο.
Ο Αντώνης (Ντόνος) γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1899. Υπήρξε επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας από το 1952 μέχρι το θάνατό του το 1979.
Ο Κωνσταντίνος (1890 – 1952), γιατρός – χειρουργός, γεννήθηκε και πέθανε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Μονάχου. Επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα (1933 – 1952). Στην εχθρική κατοχή συνελήφθη από τους Ιταλούς και κρατήθηκε όμηρος σε στρατόπεδο της Ιταλίας. Παντρεύτηκε την Αλίκη Καίσαρη και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Θεμιστοκλή, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1922. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Καλαμάτας και σπούδασε φαρμακοποιός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1954 άνοιξε φαρμακείο στην Καλαμάτα, μέχρι το 1976 το θάνατό του. Υπήρξε γραμματέας του φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Παντρεύτηκε την Κική Σταμπάκη, καθηγήτρια των Γαλλικών και για πολλά χρόνια διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου της Καλαμάτας. Απέκτησαν μια κόρη, την Αλίκη.
Άλλος του γιος ήταν ο Νικήτας. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1928. Σπούδασε γιατρός χειρουργός, αλλά ατυχώς πέθανε το 1973, σε ηλικία μόλις 45 ετών.
Τρίτος γιος του Κωνσταντίνου είναι ο γνωστός μας γιατρός Φαίδων Κουτσομητόπουλος, Παντρεύτηκε την εξαίρετη Βάσω Δημητρακοπούλου και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Νικήτα γιατρό ενδοκρινολόγο, την Αλίκη και την Αναστασία.
Πρόκειται για οικογένεια με μακραίωνη ιστορία. Φαρμακοποιοί – γιατροί – νομικοί – πολιτικοί – καθηγητές Πανεπιστημίων – γεωπόνοι – πρόξενοι ξένων χωρών – ευεργέτες της πόλης μας, με μεγάλη προσφορά στην κοινωνία της Καλαμάτας μας.

*** Η δική μας Ιωάννα Παρασκευοπούλου σε μια ξεχωριστή παράσταση 
Στις πρόβες της παράστασης Ιόν του Χρήστου Παπαδόπουλου
Το νέο αστέρι της χορογραφίας που ανατέλλει στην Ευρώπη, θέτει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ερωτήματα ανθρώπινης φύσης.
Το Ιόν αποδεικνύει γιατί ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλάει για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει: στο μινιμαλιστικό, ποιητικό καλλιτεχνικό του σύμπαν μπορείς να κατοικήσεις. Μια παράσταση που επικεντρώνεται στη μικροφυσική της κίνησης, στον όγκο των λεπτομερειών που μπορούν να προκύψουν από ένα κινητικό μοτίβο, επιτρέποντας στο βλέμμα να περιπλανηθεί, να ταξιδέψει στο ανεξάντλητο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων.
Το πέταγμα των πουλιών, ο συντονισμός των πυγολαμπίδων, μια σειρά από μικροφαινόμενα που συνιστούν τον κόσμο της φύσης γίνονται η αφορμή για την κινητική έρευνα του Χρήστου Παπαδόπουλου. Ωστόσο, ο χορογράφος δεν αρκείται στο να αναπαραστήσει απλώς τις παραπάνω γοητευτικές συμπτώσεις, αλλά προχωρά σε μια αφαιρετική προσέγγιση των κινητικών μοτίβων που απαντώνται γύρω μας. Με γλώσσα μινιμαλιστική –στοιχείο που μέχρι τώρα έχει χαρακτηρίσει τις δουλειές του– αναζητά τους μηχανισμούς ή τον αλγόριθμο πίσω από τη λειτουργία του συντονισμού. Ένα ζωντανό σύστημα από 10 χορευτές δοκιμάζει την παρατηρητικότητά μας στις ανεπαίσθητες αλλαγές, στις αθόρυβες μεταβάσεις, προκειμένου να αποκαλυφθεί η ευθραυστότητα των ανθρώπινων σχέσεων που επαληθεύουν τον ρυθμό της ζωής, τη φυσική τάξη των πραγμάτων.
Έτσι, ενώ ο τίτλος μάς παραπέμπει άμεσα στο φαινόμενο του ιονισμού, θα λέγαμε ότι η παράσταση λειτουργεί μάλλον συνειρμικά προς αυτό, εντοπίζοντας στοιχεία που πάνε πέρα από τη φόρμα, τον μηχανισμό της χορογραφίας, την αυστηρότητα ενός συστήματος. Άλλωστε, αυτό που γοητεύει τον χορογράφο δεν είναι η «επικράτεια των σημείων», αλλά το πώς ενώνονται αυτά φτιάχνοντας έναν κόσμο μοναδικό. Η σαγήνη του συντονισμού βρίσκεται τόσο στη σύντομη διάρκεια του φαινομένου, στην παροδικότητά του, όσο και στην εντύπωση του τυχαίου, που δημιουργεί και την προσδοκία της επανεμφάνισής του.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος καταθέτει με τη νέα του δημιουργία, Ιόν, ένα πολυαισθητηριακό πείραμα, το οποίο δεν εξαντλείται στους εύκολους μηχανισμούς εντυπωσιασμού. Η χορογραφία στοχεύει στην ανάδειξη του ελαχίστου, στην εκστατική ηρεμία, όπως εκείνη η ρωγμή από την οποία εισέρχεται το φως προτού μας αποκαλυφθεί το μεγαλείο της φωτεινότητας του ουρανού. Η γραφή του Χρήστου Παπαδόπουλου εστιάζει στην επαναληπτικότητα των κινητικών μοτίβων, στην καθαρότητα του σκηνικού χώρου που διαμορφώνεται μέσα από τους φωτισμούς και την ίδια τη δράση. Ο χορογράφος εμπιστεύεται τα πρωτογενή υλικά που συνθέτουν το έργο του: ρυθμός, κίνηση, χώρος και χρόνος. Ωστόσο, ο τρόπος που υφαίνει τις δράσεις μάς επιτρέπει να ανακαλύψουμε σταδιακά την αλληλεπίδραση της κίνησης με τα λοιπά στοιχεία, την έμφαση του φωτός στα κινούμενα σώματα, την επίδραση της μουσικής στη δημιουργία ενός ηχητικού περιβάλλοντος που δεν καθοδηγεί απλώς, αλλά συνομιλεί με τη χορογραφία.
Info:
ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ (Κεντρική Σκηνή)
Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα,
219 9005800
Ώρα: 20:30, Εισιτήριο: 8- 22 ευρώ
Από 01/02 έως 04/02
Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Γεώργιος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά κ.α.
Μουσική: Coti K
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Πηγή: lifo.gr
Ιωάννα Παρασκευοπούλου. «Ο χορός είναι μια παράλληλη προσωπική μου ιστορία»

*** Έρχεται η “Πρόβα Νυφικού” από τη Θεατρική Διαδρομή 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας για το ανέβασμα της «Πρόβας Νυφικού». Το έργο της Ντόρας Γιαννακοπούλου θα κάνει πρεμιέρα τέλη Φεβρουαρίου. Η θεατρική διασκευή είναι του Θανάση Νιάρχου και της συγγραφέως ενώ η θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Κώστα Χαλκιά.
«Η “Πρόβα Νυφικού” ως βιβλίο είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τριών τελευταίων δεκαετιών. Η τηλεοπτική σειρά σε σενάριο Βαγγέλη Γκούφα και σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, άφησε εποχή.
Το 2014 ως θεατρικό έργο με την ως άνω διασκευή παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μετά το Εθνικό Θέατρο, για πρώτη φορά παίζεται πανελλαδικά από τη Θεατρική Διαδρομή» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του σχήματος.
«Πρόκειται για μια πολύπλοκη, αριστοτεχνικά δομημένη θεατρική σύνθεση, που διαδραματίζεται παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας.
 Με φόντο τον επερχόμενο πόλεμο και τη δικτατορία του Μεταξά, οι ήρωες της “Πρόβας Νυφικού” παρασυρμένοι από το πάθος τους για ζωή, μοιραία επαναλαμβάνουν κάθε τι ανθρώπινο σε πράξεις ανθρωπιάς, έρωτα, μίσους, προδοσίας, πατριωτισμού, αυτοθυσίας για την πατρίδα και το δίκιο. Κι όπως πάντα, οι περισσότεροι από τους ήρωες της “Πρόβας Νυφικού” νομίζουν ότι το οποιοδήποτε κακό δεν θα φτάσει στη πόλη τους η δεν έχουν την δυνατότητα να αντιληφθούν ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο κατώφλι τους. Το κακό φτάνει, κι όπως τις περισσότερες φορές, τους βρίσκει απροετοίμαστους και τους ρίχνει σ’ έναν ακόμα μεγαλύτερο “τυφώνα” παθών. Πάθη που θα εξελιχθούν στη διάρκεια της κατοχής με δυσοίωνες προβλέψεις για όλη τη δεκαετία του ΄40 που μας ακολουθούν έως σήμερα».
Στη νέα παραγωγή της Θεατρικής Διαδρομής συμβάλλουν οι συνεργάτες και ερασιτέχνες ηθοποιοί της: Αγγελική Κανδηλιώτη, Γιώργος Ιατρόπουλος, Ελένη Γιαννούλη, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Στράτης, Καΐκης, Κωστής Παναγόπουλος, Έλενα Χριστοπούλου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Παρθένιος, Νίκος Χατζηγιαννόπουλος, Ευτυχία Μουτεβελή, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Χριστιάνα Ρούπα, Βίλμα Ταγαρούλια, Εύα Τσίγκου, Μανώλης Σηφογιωργάκης, Πάνος Σιάχος, Χριστίνα Ζήρα, Ιωάννα Μπακάλη, Πάρις Καλογεράκος, Νίκος Κολόζης, Γιώργος Παναγόπουλος, Ζιζέλ Παππά, Τζένη Τσακάλη, Μαρία Τούμπουρου, Χρήστος Καράμπελας. Αποστόλης Ασημακόπουλος, Γιώργος Τσόπελας, Νικήτας Μπιτσάνης, Γιάννης Κυριακόπουλος, Στάθης Μητσέας, Αντώνης Κατσάς, Σοφία Τσόπελα, Θωμάς Παλάντζας, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Σταθέας, Τζένη Αραπάκη, Νικήτας Κότσιαρης, Γιώργος Λαπέας, Γιάννης Γιάνναρος.

*** Στόχος η ανάδειξη του Μουσουλμανικού Τεμένους Κυπαρισσίας 
Μετά από ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στην Οικονομική Επιτροπή δήμου Τριφυλίας αναρτήθηκε στη Δι@υγεια περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας του έργου με τίτλο «Προκαταρκτικές Εργασίες Μουσουλμανικού Τεμένους Κυπαρισσίας». Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, «Ο Δήμος Τριφυλίας διακηρύττει ότι την 30η του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας, θα διεξαχθεί με συνοπτικός διαγωνισμός με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, μόνο βάσει της τιμής, πάνω σε συμπληρωμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς της υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την κατασκευή του έργου με τίτλο: "Προκαταρκτικές Εργασίες Μουσουλμανικού Τεμένους Κυπαρισσίας". Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 01/2018 από το Τμήμα Μελετών, Εκτέλεσης Έργων & Πολ. Προστασίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολ. Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας, ανέρχεται στο ποσό των 29.838,71 ΕΥΡΩ (χωρίς Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 37.000,00 ΕΥΡΩ (με Φ.Π.Α.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβάνουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από το Τμήμα Μελετών, Εκτέλεσης Έργων & Πολ. Προστασίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολ. Προστασίας του Δήμου Τριφυλίας, Ι. Μεταξά & Βασ. Παύλου, Τ.Κ. 24300, Φιλιατρά, με την υποβολή αίτησης χορήγησης μέχρι και την 26- 01-2018 ημέρα Παρασκευή και μέχρι την 14:00 ώρα». Στη Διακήρυξη συνοπτικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου του έργου και συγκεκριμένα στην «Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου» αναφέρεται: «Η παρούσα σύμβαση αναφέρεται στις απαραίτητες προκαταρκτικές και διερευνητικές εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα του Μουσουλμανικού Τεμένους Κυπαρισσίας, μαζί με τις απαραίτητες υποστυλώσεις επικίνδυνων ή ετοιμόρροπων στοιχείων, όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στην εγκριτική απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/23762/1655/9-8- 1996, προκειμένου να συνταχθεί οριστική μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, η οποία θα εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ. πριν από την δημοπράτηση του έργου. Πρόκειται κυρίως για διερευνητικές εργασίες καθαιρέσεων και εκσκαφών, με σκοπό να αποκαλυφθούν τα διάφορα συστήματα δόμησης, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και να αποκτηθούν οι απαραίτητες αρχιτεκτονικές και δομικές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης του έργου της αποκατάστασης του συνόλου. Επίσης απαιτούνται να πραγματοποιηθούν εργασίες στερέωσης και υποστύλωσης επικίνδυνων ή ετοιμόρροπων αρχιτεκτονικών μελών ή στοιχείων που κινδυνεύουν να προκαλέσουν βλάβη σε πολίτες, οχήματα ή στο ίδιο το μνημείο.. Το προς δημοπράτηση έργο αφορά στην εκτέλεση άμεσων μέτρων επί κηρυγμένου μεταβυζαντινού μνημείου που προστατεύεται από τον Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ως εκ τούτου η απαιτούμενη τεχνική και επαγγελματική ικανότητα των οικονομικών φορέων, σε εκτέλεση συναφών με το αντικείμενο της σύμβασης έργων, αφορά σε εκτέλεση παρόμοιων έργων επί μνημείων. Επομένως, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να διαθέτουν, τους αναγκαίους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους καθώς και την εμπειρία - τεχνογνωσία σε εκτέλεση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης επί μνημείων, για την εξασφάλιση της εκτέλεσης της συγκεκριμένης σύμβασης σε κατάλληλο επίπεδο ποιότητας (άρθρο 75 ν.4412/2016). Επισημαίνεται ότι, το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων δεν πρέπει να μεταβάλλεται ουσιωδώς κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 132 ν. 4412/2016. Δυνατότητα μεταβολής υφίσταται, μόνο υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων 132 και 156 ν. 4412/2016…». Αξίζει να σημειωθεί πως, για το Μουσουλμανικό Τέμενος Κυπαρισσίας, το Μάιο του 2014, στο 34ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρίας, μίλησε η αρχιτέκτων Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα, η οποία έχει εκπονήσει και μελέτη αποκατάστασής του από το 1995! Στην ομιλία – εισήγησή της τόνισε: «Το τέμενος, χωρίς τον τρούλο του, κατείχε τη θέση υπερυψωμένου αίθριου της κατοικίας του Παναγιώτη Αντωνόπουλου, που ήταν γνωστός ως “Κάμπρας” στη μικρή κοινωνία της Άνω Πόλης. Από το εσωτερικό του αιθρίου καθίσταντο ορατά τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ίχνη επί των τοιχοποιιών που ήταν αρκετά για να καθοδηγήσουν τη γραφική αποκατάσταση του τεμένους. Η θέση του τεμένους είναι χαρακτηριστικής σημασίας για την πολεοδομική ανάπτυξη του οικισμού της Αρκαδιάς. Το τέμενος της αγοράς προβαλλόταν στο ψηλότερο σημείο της μεσαιωνικής αγοράς και μετέπειτα παζαριού της οθωμανικής περιόδου, που αναπτυσσόταν με γραμμική σταυροειδή διάταξη διατρέχοντας το κέντρο του οικισμού. Ενταγμένο στο πλάτωμα όπου ανοίγεται η είσοδος στο μεσαιωνικό φρούριο, τη γνωστή ως “πλατεία Ελένης Χαμέρη” με τον πλάτανο και την περίοπτη κρήνη, επί της κεντρικής οδού που οδηγούσε στην πίσω ρούγα και τους Μύλους, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του οικισμού. Η κατασκευή του τεμένους χρονολογείται στους πρώτους μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους, καθώς διακρίνεται σαφώς στη γνωστή γραφική απεικόνιση της πόλης της Αρκαδιάς από τον Coronelli που δημοσιεύτηκε το 1685 στη Βενετία. Πρόκειται για μία τυπική διάταξη τεμένους εξωτερικών διαστάσεων 11,00Χ11,00 μ. με πάχος λιθοδομής 1,20 μ. και άφθονη χρήση κεραμιδιών στους αρμούς της τοιχοποιίας του. Στη διαμόρφωση των τόξων των ημιχωνίων στήριξης του σφαιρικού τρούλου, του “μιχράμπ” και των τοξωτών φεγγιτών, χρησιμοποιούνται λαξευτοί λίθοι. Το “μιχράμπ” έχει κωνική προς τα άνω απόληξη, είναι ημικυκλικό σε κάτοψη και φέρει ανατολίτικο διάκοσμο με πρισματικά ανάγλυφα στοιχεία. Τα ορθογώνια ανοίγματα του τεμένους έφεραν ανακουφιστικό χαμηλωμένο τόξο και τύμπανο σε ελαφρά εσοχή πιθανότατα διακοσμημένο. Στη δυτική του όψη διακρίνονται ίχνη προστώου στον όροφο με τρεις τρουλίσκους υποβασταζόμενους με κίονες. Στο ισόγειο της δυτικής κύριας όψης του υπήρχαν τρία καταστήματα, διάταξη την οποία ευνόησε η επικλινής διαμόρφωση του εδάφους και ήταν αρκετά διαδεδομένη στην αρχιτεκτονική τεμενών, ιδίως σε κεντρικούς χώρους των πόλεων και σε αγορές. Η ιδιοκτησία στην οποία περιλαμβάνεται το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό μνημειακό κτίσμα δωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη της μετά θάνατον στο Δήμο Κυπαρισσίας, προκειμένου να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο της Άνω Πόλης. Η μελέτη αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος ολοκληρώθηκε από τη γράφουσα το 1995, έπειτα από ανάθεση του Δήμου Κυπαρισσίας. Ως γενική αρχή από τη μελέτη ήταν η επιλογή της δεύτερης οικοδομικής φάσης του ως κυρίαρχης στη σημερινή κατάσταση, κατοχυρωμένης στη συνείδηση των πολιτών. Τα στοιχεία της πρώτης οικοδομικής φάσης και ιδιαίτερα των ερειπίων του τεμένους διατηρούνται και αναδεικνύονται, αφού ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική τεκμηρίωσή του με σχολαστικούς καθαρισμούς, καθαιρέσεις ευτελών προσθηκών και αρχαιολογική διερεύνηση του χώρου. Στόχος είναι να συμπληρωθεί ο τρούλος, ώστε να αναδειχθεί το τέμενος ως κεντρικός πυρήνας του μουσείου, με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων».
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» στην Κινηματογραφική Λέσχη την ερχόμενη Πέμπτη 
  Το «I, Daniel Blake» είναι η τελευταία ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Ken Loach και απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών. Αφορά την προσπάθεια ενός 59χρονου ξυλουργού να λάβει το κρατικό επίδομα έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο που του στοίχησε τη δουλειά του. Σύντομα, βρίσκεται αντιμέτωπος με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες και υπαλλήλους που κάθονται στα ευθυγραμμισμένα γραφεία τους και αδυνατούν να τον κατανοήσουν, αδιαφορούν για τον πόνο και τις δυσκολίες του και τον αντιμετωπίζουν σαν έναν ακόμη αριθμό στις οθόνες του υπολογιστή τους. Παράλληλα, ο Daniel Blake γνωρίζει μια άνεργη μητέρα δυο παιδιών που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ίδιες δυσκολίες, αν όχι μεγαλύτερες.
Σκοπός της ταινίας είναι να καταγγείλει την γραφειοκρατία και τους δυσλειτουργικούς μηχανισμούς του κράτους και να καταδείξει πόσο απάνθρωπα τεχνοκρατική είναι η σημερινή κοινωνία. Παράλληλα όμως, η ταινία αποτελεί ύμνο στην ανθρώπινη αλληλεγγύη και τονίζει ότι όσο απάνθρωπες κι αν είναι οι εποχές, η ανθρωπιά θα θριαμβεύει πάντα.
Η ταινία δεν ξεχωρίζει για την τεχνική της, ούτε την καλλιτεχνική της αξία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οπτικά θυμίζει περισσότερο ντοκιμαντέρ παρά ταινία μυθοπλασίας. Είναι εξαιρετικά λιτή και μας θυμίζει τρομακτικά την καθημερινότητά μας. Ο Ken Loach επιλέγει να δώσει έμφαση στο μήνυμα και όχι στο οπτικό αποτέλεσμα.
 Μπορεί συχνά να φλερτάρει με την απλοϊκότητα, όμως τελικά η καταγγελία, η κραυγή οργής ενάντια σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν νούμερα, είναι πιο δυνατή από οποιαδήποτε έλλειψη σκηνοθετικής μαεστρίας. Ίσως τελικά αυτό να είναι που μας συγκινεί και μας κινητοποιεί στην ταινία: η συνειδητοποίηση ότι ο Daniel Blake  δεν είναι ένας φανταστικός ήρωας ενός μη πραγματικού σεναρίου, αλλά ένας πραγματικός άνθρωπος στου οποίου τη θέση θα μπορούσαμε να βρεθούμε και εμείς οι ίδιοι ανά πάσα στιγμή. Η τεχνική αρτιότητα θυσιάζεται στο βωμό της αλήθειας, μιας αλήθειας στην οποία ο Ken Loach μας καλεί να αντιδράσουμε.
Η ταινία απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα για το 2016 και διακρίθηκε σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χρονιάς».
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΕΓΩ, Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΛΕΙΚ - I, DANIEL BLAKE -Drama | 2016 | UK | 100 ’. Σκηνοθεσία: Ken LoachΠαίζουν: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy 21:30, Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18.

***  37χρονος διέρρηξε 4 καταστήματα στο Μελιγαλά 
Ένας 37χρονος τσιγγάνος είναι ο δράστης τεσσάρων διαρρήξεων και κλοπών που σημειώθηκαν μέσα στο μήνα σε ισάριθμα καταστήματα στο Μελιγαλά. Όμως, οι αστυνομικοί γρήγορα έφτασαν στην ταυτοποίηση των στοιχείων του, καθώς παθόντες τον είχαν δει και τον αναγνώρισαν. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές.
  Διαρρήξεις
Καθώς μέχρι τον Ιανουάριο είχαν σημειωθεί 4 κλοπές σε καταστήματα στο Μελιγαλά, είχαν ενταθεί οι έρευνες του Αστυνομικού Τμήματος Οιχαλίας. Έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως και 17 Ιανουαρίου ο 37χρονος τσιγγάνος διέρρηξε 4 επιχειρήσεις στο Μελιγαλά, αφαιρώντας χρήματα και γεωργικό μηχάνημα.
Ειδικότερα:
-Στις 4 προς 5 Ιανουαρίου διέρρηξε στο Μελιγαλά κατάστημα πώλησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων. Από εκεί αφαίρεσε 50 ευρώ και ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο αξίας 300 ευρώ. Για να καταφέρει να μπει έσπασε την τζαμαρία της κεντρικής πόρτας
-Την ίδια νύχτα διέρρηξε, πάλι στο Μελιγαλά, κατάστημα πώλησης ζωοτροφών και αφαίρεσε 150 ευρώ. Αυτή τη φορά με παραβίαση της πόρτας
-Νυχτερινές ώρες στις 7 Ιανουαρίου διέρρηξε καφετέρια, σπάζοντας την κεντρική γυάλινη τζαμαρία, ενώ αφαίρεσε 5 ευρώ, καθώς και 30 δολάρια Αμερικής.
-Τέλος, στις 17 Ιανουαρίου πολύ νωρίς το πρωί διέρρηξε σούπερ μάρκετ στο Μελιγαλά και αφαίρεσε 400 ευρώ. Στο σούπερ μάρκετ μπήκε παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο.
  Ίδια μέθοδος
Ορισμένοι από τους παθόντες αναγνώρισαν το δράστη από φωτογραφίες που τους έδειξαν οι αστυνομικοί, καθώς είχαν γίνει αντιληπτές οι κινήσεις του.
Η σε βάρος του δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής του 37χρονου τσιγγάνου σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Νέα μεγάλη δωρεά της Καρέλια Α.Ε. στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Σε μια ακόμη πράξη ανθρωπιάς προχώρησε χθες η Καπνοβιομηχανία Καρέλια ΑΕ προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με μία σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για τη δωρεά 50.000 ευρώ για την προμήθεια πολυθρόνων αιμοκάθαρσης, που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η εταιρεία Καρέλια ΑΕ είχε δωρίσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής, εις μνήμην του Ιωάννη Μπουσούνη. Το δε έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Με αφορμή τα παραπάνω ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες και τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για ακόμη μια φορά απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Καρέλια Α.Ε. Η έμπρακτη αγάπη της και η συνεχή της αρωγή και στήριξη προς το νοσοκομείο όλων μας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι καταγεγραμμένη διαχρονικά.
Με τη σημερινή της δωρεά προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα αναβάθμισης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Σε συνδυασμό με την προμήθεια 20 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και της αντικατάστασης του συστήματος επεξεργασίας νερού, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μέσω ΠΔΕ, η Μονάδα Τεχνητού εκσυγχρονίζεται πλήρως. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διοίκηση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια Α.Ε.».

*** Έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση o φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία 
Τροπολογία για το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Στην τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, το διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό με την έκδοση σχετικού παραστατικού.
Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, 1-2 αστέρων, ο φόρος είναι 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση, για 3 αστέρια ανεβαίνει σε 1,5 ευρώ, για 4 αστέρια σε 3 ευρώ και για 5 αστέρια σε 4 ευρώ. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα ο φόρος διαμονής είναι ενιαίος στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
 
*** Για την Α1 στο Ελληνικό  Μπάσκετ Ανδρών :
~ Δευτέρα  22-01-2018 :
 ~*  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ  98-98 κ.α. ( 57- 50) .- ^
Στην : 1η παρατ. : 107-107 , 2η  παράταση: 120-118 .- ^Μούρ 30
Τα δεκάλεπτα : 27-23 , 30-27 , 20-24 , 21-24 , Ο.Τ. :  9-9 , 12-11  .- ^

*** Οριστικά στις 26/2/2018  οι εκλογές της ΕΠΣΜ 
Οριστικοποιήθηκε για την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, το απόγευμα στην αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας.
Θα είναι μια ΓΣ ορόσημο, καθώς μετά την αποχώρηση του Αριστείδη Σταθόπουλο, κλείνει τον κύκλο του και ο Λεωνίδας Οικονομίδης, μετά από 28 χρόνια θητείας, από 1990 εως το 2010 ως γενικός γραμματέας και από ’15 έως τώρα ως πρόεδρος. Εάν δεν προκύψουν εκπλήξεις την ηγεσία της ΕΠΣΜ θα διεκδικήσουν δυο παρατάξεις με επικεφαλής τον Τάκη Βασιλόπουλο και τον Ηρακλή Τσίκινη. 

***

~ Τα  βίντεο  μας  για σήμερα  :
~* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21/01/2018 από συγκέντρωση:
~* Συγκέντρωση συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη 21/01/2018: https://youtu.be/a_U3pwXOcmI .-
~*Φρ  Φραγκούλης  Ιβαν  Σαββίδης 21/01/2018 στη συγκέντρωση ;: https://youtu.be/wprDJ3UiPpY .-
~*Συγκέντρωση λαοθάλασσα Θεσσαλονίκη 21/01/2018:
 https://youtu.be/XHxuGM9Csts .-
~ * Θεσσαλονίκη  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΕΛΛΑΔΑ 21/01/2018: https://youtu.be/W2NsSsrvCmo  .-
~*Θεσσαλονίκη Από EΡT ΜΑΥΡΟ στη  συγκέντρωση 21/01/2018: https://youtu.be/e8V8Wo2VGfw  .-
~*Θεσσαλονίκη Διαδήλωση πρωτοφανή συγκέντρωση 21/01/2018: https://youtu.be/oEVeIDYdLsg .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5970   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3836   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3834  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 660   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου