Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζει της ενημέρωσης Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015   :
Φωτογραφίες από αρχαιολογικό χώρο  Ελευσίνας  15/11/2015  Κυριακή  . :



~   17 Νοεμβρίου
Γρηγορίου επισκόπου Νεοκαισαρείας, του θαυματουργού († 270). Γενναδίο (†471) και Μαξίμου πατριαρχών ΚΠόλεως. Οσίων Γενναδίου του εν Άθω, Ζαχαρίου του «σκυτόμου», Ιουστίνου, Ιωάννου του από «περιφανών», Ιωάννου του Δερμοκαΐτου. Λαζάρου ζωγράφου του ομολογητού (1). Λογγίνου του ασκητού και Νίκωνος θαυματουργού, του Ρώσου. Μάρτυρος Σάκ (Σάκτου) του Πέρσου.
(1)Ο όσιος Λάζαρος από την παιδική του ηλικία, ασπάστηκε το μοναχικό βίο. Έμαθε τη ζωγραφική τέχνη και την άσκησε σαν επάγγελμα. Φρόντισε από νεαρή ηλικία να σκληραγωγήσει τον εαυτό του και να μάθει την εγκράτεια. Ήταν ελεήμων με τους άπορους και όσους είχαν την ανάγκη της βοήθειάς του. Έτσι λοιπόν, διακρινόμενος για την βαθιά του πίστη και τον πλούτο των αρετών του, τιμήθηκε με το αξίωμα της ιεροσύνης. Όταν ο άγιος χειροτονήθηκε ιερέας, άρχισε σκληρούς αγώνες ενάντια σε όλες τις αιρέσεις. Υπέστη πολλές διώξεις και θλίψεις από τους οπαδούς των αιρέσεων των Ευτυχούς, Νεστορίου και Διοσκόρου. Ο όσιος ήταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής της πίστεως που μετέβη στη Ρώμη για να αγωνιστεί για τα αποστολικά και πατερικά δόγματα. Επέστρεψε μετά από μεγάλες επιτυχίες από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Πηγαίνοντας και πάλι στη Ρώμη για τους αγώνες του, αρρώστησε στο μέσο της πορείας του. Έτσι απεβίωσε εν ειρήνη. Το τίμιο σώμα του ανακομίστηκε και ενταφιάστηκε στην Ι.Μ. του Ευάνδρου. - 
Σήμερα 17/11/2015 εορτάζουν:
Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας ο Θαυματουργός, Άγιοι Γεννάδιος και Μάξιμος Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέ....
 
Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»

Όσιος Νέστωρ ο Χρονογράφος «ὃ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
 
Απολυτίκιο Άγ. Γενναδίου - 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ , :
https://youtu.be/VBaVEkoso1Q?list=PL4E0FCC4F7EB4AEDC  .-


***  Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 2 νεκροί από το φονικό σεισμό στη Λευκάδα! (βίντεο)         
      
Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί της Λευκάδας στις 9:10 το πρωί προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων, ενώ οι καταστροφές είναι πάρα πολλές σε χωριά και δρόμους.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του My Lefkada τα θύματα είναι δύο και υπάρχουν φόβοι για τρίτο αν όχι και περισσότερα (κάποιοι λένε πως μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 6. Την ίδια στιγμή, οι ζημιές στην νότια Λευκάδα είναι τεράστιες.
Σεισμός Λευκάδα: Και δεύτερη γυναίκα νεκρή από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ
Τα πρώτα θύματα από το σεισμό
Μία 64χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε μετά το σεισμό 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα. Η άτυχη γυναίκα έμενε στον Άγιο Πέτρο και έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Λίγο αργότερα ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς, επιβεβαίωσε και δεύτερη νεκρή στο χωριό Αθάνι, που καταπλακώθηκε μέσα στο σπίτι της.
Στο νοσοκομείο οι τραυματίες
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση δύο τραυματιών κρίνεται σοβαρή.
Σεισμός: Σοβαρότατες ζημιές και στην Ιθάκη - «Κομμένο» στα δύο το νησί λόγω των κατολισθήσεων
Τεράστιες ζημιές σε σπίτια στο χωριό Αθάνι
Τεράστιες ζημιές στο χωριό Αθάνι στη Λευκάδα που βρίσκεται στα νότια του νησιού, πάνω από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κάτοικος του νησιού στο MEGA, από το σεισμό κατέρρευσαν σπίτια και η εκκλησία, ενώ μαγαζιά υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Ο κάτοικος του χωριού έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα σπίτια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Σεισμός - Κεφαλονιά: Δέκα σπίτια εκκενώθηκαν στην Ερισσό - Καταστράφηκαν κτίρια στο Ληξούρι
Ζημιές στο λιμάνι της Βασιλικής και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο
Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.
Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, ο δρόμος προς Εγκρεμνούς κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.
Πηγή:iefimerida.gr
Σεισμός Λευκάδα: Συνεχίζεται ο τρόμος στο νησί - Νέος μετασεισμός 4,6 βαθμών
Την πληροφορία, για ένα ακόμα θύμα, μετά την 60χρονη στο χωριό Πόντη Βασιλικής, από τον ισχυρό σεισμό στη Λευκάδα, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος. Πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα στο χωριό Αθάνι.
Ψυχραιμία συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Ιονίου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.
«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι σε όλο το Ιόνιο γιατί τα κτίρια και οι υποδομές αντέχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτή την ώρα, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, μηχανικοί της Περιφέρειας είναι στη Λευκάδα και έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους, αρχικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές σε παλιές οικοδομές και κτίρια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο οδικό δίκτυο, κυρίως νότια της Λευκάδας. «Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται» πρόσθεσε.
Σεισμός Λευκάδα: Διαψεύδεται η είδηση για τρίτο νεκρό
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  φωτογραφία:  www.Lefkadanews.gr   
Video: ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ 6,2 ΡΙΧΤΕΡ 17/ 11/ 2015 , https://youtu.be/L4RJg-5JpaY  .-
{ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ} .-
 
***  ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ!!!!ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ!!!ΜΕΓΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ…
17 ΚΑΙ Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΞΕΧΕΕ ΤΗΝ ΦΙΑΛΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΗΛΘΕ ΦΩΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΛΕΓΟΥΣΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗ
18 ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΑΝ ΦΩΝΑΙ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΠΑΙ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΓΕΙΝΕΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΣΟΝ ΠΟΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦ. 16( ΕΠΤΑ ΦΙΑΛΕΣ)
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ »ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ…
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ !
Βίντεο 1  :  ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ! , https://youtu.be/vZzOwjWvzmM  .-
Βίντεο  2  : ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑΣ ''ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ...''  , https://youtu.be/VWZv0b1iGxw .-

*** ΤΑ 10 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΓΑΘΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ!!!


Τό κελλάρι σας θά πρέπει νά αποτελείται άπό τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, καί βοηθητικά τρόφιμα. Γιά τά τρόφιμα σέ κονσέρβες, νά ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε νά τά ανανεώνετε.
Πάντα νά τοποθετείτε τίς νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος του ραφιού, καί νά μετακινείτε τίς παλιότερες μπροστά. Νά ...

τρώτε τά παλιότερα τρόφιμα πρώτα. Είναι καλή ιδέα νά βάζετε ημερομηνία σέ κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Έγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο μέ μύτη μέσου πάχους.
'Άν έχετε πολλές κονσέρβες νά σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης.
Γιά νά είστε πάντα ενήμεροι, νά χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών.
Μερικά  επιπλέον πράγματα πού θά χρειαστείτε στό κελλάρι σας
Καπάκια κονσερβοποίησης καί δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά επιπλέον γιά νά τά χρησιμοποιήσε­τε ώς ανταλλάξιμο είδος.
Αλάτι. Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν τό καταφύγιο σας βρίσκεται περισσότερο από πε­νήντα χιλιόμετρα μακριά από τίς ακτές.
Θειάφι γιά νά αποξηραίνετε φρούτα
Ξύδι. Αγοράστε ένα - δύο κιβώτια μέ δίλιτρες μπουκάλες.
Καρυκεύματα
Μαγειρική σόδα
Μαγιά
Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (γιά ψυγείο καί αεροστεγείς).
Αλουμινόχαρτο. Νά αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, καί μία από αυτές είναι οί πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι.
Μεγάλες σακκούλες γιά αποθήκευση κυνηγιού.
Τά Δέκα Βασικά
01)   Αλάτι: Πρέπει νά αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο γιά τήν γεύση όσο καί γιά τήν συντήρηση των τροφίμων, αλλά καί ώς έναν πρακτικό τρόπο γιά νά ελκύετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Σέ πολλές περιοχές, οί εκτάσεις μέ φυσικό αλάτι είναι απαγορευμένες στους κυνηγούς, άφού τό κυνήγι εκεί είναι υπερβολικά εύκολο καί δεν θεωρείται άθλημα. Αυτό θά πρέπει νά σάς λέει κάτι. Σας συστήνω λοιπόν νά αποθηκεύσετε πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού άπό αυτήν πού φαντάζεστε πώς μπορείτε νά χρειαστείτε. Έκτος καί αν ζείτε κοντά σέ αλυκή ή άλλο τόπο μέ φυσικό αλάτι, δεν μπορώ νά σάς περιγράψω πόσο μεγάλη σημασία έχει ή αποθήκευση αλατιού. Τό αλάτι είναι φτηνό καί άφθονο τώρα, αλλά σέ περίπτωση κρίσης, θά είναι ένα σπάνιο καί πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά άπό τήν θάλασσα. Επίσης, τό αλάτι έχει μία σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Κάντε μία έρευνα πάνω στά αποθέματα φυσικού αλατιού πού υπάρχουν στήν περιοχή όπου σκοπεύετε νά κάνετε τό καταφύγιο σας. Αυτή μπορεΐ νά αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σέ πε­ρίπτωση κρίσης. Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι γιά κάθε μέλος της οικογένεια σας. Μπορεί νά σας φαίνετε πολύ, άλλά πε­ριλαμβάνει καί επιπλέον γιά νά προσελκύσετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Όσο θά χρησιμοποιήσετε στό μαγείρεμα καί στό τραπέζι πρέπει νά είναι ιωδιούχο.



02) Ρύζι: Προτιμώ τό καστανό ρύζι γιά τά διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω καί άν ό χρόνος συντήρη­σης του είναι μικρότερος άπό εκείνον τού λευκού. Τό συνδυασμένο βάρος θά πρέπει νά είναι περίπου δε­καπέντε κιλά άνά ενήλικο άτομο άνά έτος. Ό χρόνος πού μπορεί νά διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.



03) Σιτάρι άλλα δημητριακά): Ή αποθήκευση δημη­τριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τά σιτηρά μπορεί σύντομα νά μήν είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, γιά αυτό αποθηκεύστε. Αγοράστε 100 κιλά άνά ενήλικα άνά έτος. (Ένα μέρος άπό αυτά μπορεί νά είναι μέ τήν μορφή ζυμαρικών). Μπορούν νά διατηρηθούν μέχρι καί τριάντα ή καί πα­ραπάνω χρόνια. Συστήνω επίσης τήν αγορά επιπλέον κιλών γιά ανταλλαγές καί αγαθοεργίες. Δέν σας συστήνω νά αποθηκεύσετε αλεύρι, άφοϋ αυτό διατηρείται μόνο γιά δύο ή τρία χρόνια. Τό σιτάρι πού δέν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί τό 80% της θρεπτικής του αξίας γιά τριάντα καί πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι καί έναν χειρόμυλο γιά νά τό αλέθετε. Μή παραβλέψετε τήν εύκολώτερη μέθοδο προετοιμα­σίας: τούς μουλιασμένους σπόρους. 'Άν μουλιάσετε σέ νερό γιά εικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες τό σιτάρι, αυτό φουσκώνει καί μαλακώνει, ένώ στην συνέχεια, αν τό ζεστά­νετε, φτιάχνετε μέ αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.



04) Καλαμπόκι: Τά ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο άπό τά σπυριά τού καλαμποκιού ή τό καλαμποκάλευρο. γι' αυτό νά αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια καί νά αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τόν χρόνο. Ό χρόνος αποθήκευσης τού ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, άλλά τό σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ μέ τριάντα έξι μήνες.



05) Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ό χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία μέ έπτά χρόνια, ανάλογα μέ τήν ποικιλία καί τήν μέθοδο συσκευασίας.
06) Λίπη καί έλαια: Σάς συστήνω νά αποθηκεύετε κυ­ρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σέ πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σέ σφραγισμένα δοχεία, καί φυστικοβούτυρο. Τό συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει νά είναι γύρω στά πενήντα κιλά άνά ενήλικα, ανά χρόνο. Τά συσκευασμένα προϊόντα θά πρέπει νά ανανεώνονται συνεχώς, ή διαφορετικά νά δωρίζονται σέ φιλανθρωπικές οργανώσεις άνά δύο χρόνια. Τό παγωμένο λάδι πρέπει επίσης νά ανανεώνεται ή νά δωρίζεται κάθε τέσσερα χρόνια.



07) Γάλα σέ σκόνη: Αγοράστε τήν ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος. Γιά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σέ σκόνη συσκευασμένο μέ άζωτο, άπό έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό τό είδος μπορεί νά κρατήσει γιά πέντε καί πλέον χρόνια.



08) Φρούτα καί Λαχανικά σέ Κονσέρβες: Είναι πιό οικο­νομικό (καί μία καλή εξάσκηση) νά κονσερβοποιείτε τά δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς τό απόθεμα σας, πρέπει νά ετοιμάζετε αρκετές ώστε νά καλύ­πτουν τίς ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας γιά δύο χρόνια. Οι ποσότητες θά ποικίλλουν ανάλογα μέ τό πόσα φρούτα καί λαχανικά καταναλώνετε στό διαιτολόγιο σας.



09) Κρέας σέ Κονσέρβες: Καί πάλι, θά πρέπει νά ανα­νεώνετε τό απόθεμα συνεχώς, και δέν θά πρέπει νά αποθηκεύετε περισσότερο άπό όσο θά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σέ δύο χρόνια. Έγώ προτιμώ τά κονσερβαρισμένα χοιρινά της μάρκας DAK.
10) Σάκχαρα: Προτιμώ τό μέλι (έκτος, ασφαλώς, γιά τά βρέφη), άλλά ανάλογα μέ τά γούστα σας μπορεί επίσης νά θέλετε νά δημιουργήσετε ένα απόθεμα μέ ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου, καί διά­φορες μαρμελάδες καί ζελέδες. Τό συνδυασμένο βά­ρος όλων αυτών θά πρέπει νά είναι περίπου είκοσι πέντε κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος.




-  Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι νά διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά καί τήν δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών καί λαχανικών.
-  'Άν ανησυχείτε γιά τήν διατροφική αξία τών τροφίμων, τότε τίποτα δέν ξεπερνά σε αξία τά φρέσκα καλλιεργημένα τρό­φιμα. Θά πρέπει νά σκεφτείτε πώς ή αποθήκευση σπόρων πού δέν ανήκουν στά υβρίδια έχει ίση, ίσως καί μεγαλύτερη σημασία από τήν αποθήκευση τροφίμων.
Ή καλλιέργεια ενός δικού σας λαχανόκηπου καί ή εκτροφή οικόσιτων ζώων είναι τά σημαντικότερα πράγματα πού θά εξασφαλίσουν τήν διατροφή μας στήν περίπτωση ενός σεναρίου ιδιαίτερα μακρόχρονης κατάρρευσης   .-  http://www.eleftheriskepsis.gr

***  Κάλεσμα στις σημερινές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα για την επέτειο του Πολυτεχνείου         
     
Σ. ΤΣΩΝΗΣ: ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Κάλεσμα στη σημερινή εκδήλωση στις 6.30 μ.μ.
Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, απόψε στις 6.30, έξω από το κτήριό του, παραχώρησε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης.
Ο κ. Τσώνης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες και φορείς της πόλης, σε αυτή την εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις ημέρες μας, την εποχή των μνημονίων, είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.
Στη συνέχεια τόνισε ότι με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου η χώρα θα μπει σε νέα περίοδο ύφεσης, ενώ αναμένεται σύντομα να ανοίξει και το δύσκολο «κεφάλαιο» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν και υπάρχει ασάφεια από την πλευρά της κυβέρνησης, οι βασικές του πινελιές έχουν ήδη μπει και είναι γνωστές, ενώ όλα δείχνουν ότι στο μέλλον η κοινωνική ασφάλιση και προστασία θα είναι ένα «άπιαστο όνειρο» για τους εργαζομένους.
Εκτός αυτού, τα υπόλοιπα προβλήματα για τους εργαζομένους σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, είναι: το ύψος του κατώτατου μισθού, οι φόροι, οι συλλογικές συμβάσεις που στην ουσία εξαφανίζονται και το ένα εκατομμύριο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που παραμένουν απλήρωτοι από δύο μέχρι και πέντε μήνες.
Κλείνοντας εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Παρίσι και παράλληλα την αλληλεγγύη του προς το γαλλικό λαό για το άγριο χτύπημα που δέχθηκε από τους τρομοκράτες.
του Κώστα Γαζούλη
Πορεία για Πολυτεχνείο από Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
 Στην πορεία για το Πολυτεχνείο που καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα συμμετάσχει η γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.
Στο μεταξύ, οι εγγραφές για το Λαϊκό Φροντιστήριο συνεχίζονται (τηλ επικοινωνίας: 6985698656, Γιάννης και 6993038041, Βασίλης).
«Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»
 «Σήμερα, 42 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, την ώρα που η κοινωνία βιώνει τη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά της από την εξουσία, την ώρα που η εκπαίδευση έχει γίνει ένα χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα, την ώρα που η καταστολή απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζεται, είναι απαραίτητο να προετοιμάσουμε, να οργανώσουμε και να ζήσουμε τα δικά μας Πολυτεχνεία» αναφέρει η Ανοιχτή Συνέλευση και καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σήμερα στις 19.00.
Εκδήλωση για το Πολυτεχνείο από ΑΔΕΔΥ και Δασκάλους
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Α΄ ΕΛΜΕ, καθώς και όλα τα σωματεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα πραγματοποιήσει στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, εκδήλωση για την επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου.
«Στη σημερινή συγκυρία, που η βία κατά των λαών εξαπλώνεται ανά την υφήλιο, τα θύματά της είναι απλοί πολίτες που πέφτουν από τα πυρά τρομοκρατών, φανατισμένων και νομιμοποιημένων πολιτικών των δυτικών κρατών, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε. Ο αγώνας για τη δημοκρατία , την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και την επικράτησή τους είναι πάντα επίκαιρος. Το διαρκώς αυξανόμενο κύμα προσφύγων στα σύνορά μας, η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη, η οικονομική εξαθλίωση δε μας επιτρέπουν να το ξεχάσουμε, ούτε και να επαναπαυόμαστε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία.
Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ για επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Κάλεσμα στη νεολαία, τους εργαζομένους, τους ανέργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη, για να συμμετάσχει ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης, σήμερα στις 7.00 μ.μ., απευθύνει και ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ
Ανακοίνωση–κάλεσμα στη συγκέντρωση
για την επετειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου
 Στη συγκέντρωση και πορεία που οργανώνουν το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού, για να τιμηθεί η 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σήμερα στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, καλεί η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας τα μέλη, τους φίλους της και όλους τους δημοκράτες του νομού.
Όπως σχολιάζεται σε σχετική ανακοίνωση, «στην εποχή των μνημονίων και της γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου διατηρεί ακέραια την επικαιρότητα».

***  Στις 7 Δεκεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία Σγούρου - Κομμάτη 

 Για τις 7 Δεκεμβρίου όρισε, τελικά, ο εισαγγελέας Εφετών τη διεξαγωγή της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, όσον αφορά στη διπλή δολοφονία πέρυσι τον Αύγουστο στη Μάνη του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο. Δράστες της φρικτής δολοφονίας οι δύο 19χρονοί από τον Κάμπο Μάνης και την Καλαμάτα, οι οποίοι έχουν αποδώσει τα αίτια του εγκλήματος στη μεταξύ τους αγοραπωλησία αναβολικών στεροειδών. Η δίκη είχε ορισθεί να ξεκινήσει στις 9 Νοεμβρίου, όμως δόθηκε αναβολή έπειτα από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια. Αν και υπήρχε αίτημα δικηγόρων για τον ορισμό της δίκης στις 21-22 Δεκεμβρίου, τελικά η νέα δικάσιμος ορίσθηκε για τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η διάρκεια της δίκης δεν μπορεί να προβλεφθεί και οι δικαστές δε θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει κίνδυνος με τη λήξη της 18μηνης προφυλάκισης των κατηγορουμένων.Β.Β. - 

***  Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπόθεση όλων οι εκλογές στη Νέα Δημοκρατία (φωτογραφίες & βίντεο)         
      
Έκλεισε την προεκλογική του περιοδεία στη Νότια Ελλάδα από την Καλαμάτα
 Την επισήμανση ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ. δεν αφορούν μόνο στους Νεοδημοκράτες, αλλά όλους τους Έλληνες, καθώς είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου, έκανε χθες από την Καλαμάτα, κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στη νότια Ελλάδα, ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μόνο μια ανανεωμένη Ν.Δ. θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορέσει να πάει μπροστά τη χώρα.
Πιθανή και δεύτερη αναμέτρηση
Ο υποψήφιος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 29 Νοεμβρίου, χαρακτήρισε σημαντικό να ψηφίσουν όλοι και τις δύο Κυριακές και η συμμετοχή στις κάλπες να είναι μαζική. Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την ενότητα της παράταξης, καθώς όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρόεδροι θα ταχθούν υπό το νικητή και θα την υπηρετήσουν ως απλοί στρατιώτες.
Η Ν.Δ. δεν πρέπει να βγει μόνο ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη, είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι συγκρούονται η συντηρητική προσέγγιση που υπάρχει σήμερα στο κόμμα, που είναι γερασμένο σε ιδέες, δομές και διαδικασίες, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται ανανέωση αλλά με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. «Θέλει προσοχή», είπε, «να μη γίνουμε σαν τον Τσίπρα, αλλά να φέρουμε το νέο, την πολιτική αποτελεσματικότητα. Σήμερα, είναι η εποχή της ουσίας και όχι των ανέξοδων υποσχέσεων. Θέλω τη Ν.Δ. να παράγει ουσιαστικό πολιτικό λόγο με εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την οδηγήσει σε απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Μπορώ να κάνω τη Ν.Δ. του 28% μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, όπου θα συνυπάρχουν οι δεξιοί με τους μετριοπαθείς κεντρώους και με εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας κάτι το νέο. Αυτό, όμως, θα γίνει μόνο με ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και δομές».
Ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα
Στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης όλων, ακόμη και του προέδρου, ο οποίος θα πρέπει να έχει θητεία, αλλά και υπέρ της πραγματοποίησης συνεδρίου πολιτικής ετησίως, με αποτέλεσμα να παράγει πολιτική η βάση και όχι η ηγεσία.
Πρότεινε να αποκτήσουν όλοι φωνή, να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες, καθώς αυτό σημαίνει ανοιχτό συμμετοχικό κόμμα.
«Δε θέλω η Ν.Δ. να είναι χωρισμένη σε Μητσοτακικούς, Καραμανλικούς ή Σαμαρικούς, αλλά να ανήκει σε όλους», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, και συνέχισε λέγοντας πως αυτή η Ν.Δ. θα έχει απήχηση σε όλους.
Αναφέρθηκε στη διαδρομή του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέγοντας πως παρά τα δύσκολα μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει, έλαβε τετραπλάσιες ψήφους σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και ζήτησε τη στήριξη όλων για να υλοποιήσει αυτή την πολιτική.
Αναφέρθηκε, δε, στις δύσκολες περιόδους που περνά η Ευρώπη με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, σημειώνοντας πως η απάντησή της πρέπει να είναι ενότητα και αποφασιστικότητα, για να ξεριζωθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Είμαστε σε πόλεμο, πρόσθεσε και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες και το τι θα κάνει η Ν.Δ. είναι διπλά σημαντικό.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης
Επιτέθηκε ακόμη κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως οδηγεί τη χώρα σε λανθασμένη κατεύθυνση σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μεγαλώσει το κράτος περισσότερο από όσο αυτό αντέχει, δε θέλει την επιχειρηματικότητα. Μίλησε για θεσμική διολίσθηση, αναφέροντας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή και το σάλο που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις του τέως υπουργού Γιάννη Πανούση, χωρίς να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από την κυβέρνηση.
Σχολίασε πως έχουμε απέναντί μας την Αριστερά της μετριότητας, με πολύ επιεική χαρακτηρισμό, και ζήτησε να παρατεθεί απέναντί της η ποιότητα.
«Να εκλέξετε τον καλύτερο»
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο άνεργος δε θα βρει δουλειά από μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά από μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, ενώ τόνισε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ζήτησε από τους παρισταμένους να εκλέξουν εκείνον που θεωρούν καλύτερο, αλλά καλύτερος, είπε, είναι εκείνος που συνθέτει, που μπορεί να έχει ουσιαστική πολιτική παρουσία στη Βουλή («φωτογραφίζοντας» τη σχετική αδυναμία του Απόστ. Τζιτζικώστα), που μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα με επάρκεια, να ξέρει να στέκεται προσοχή με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και να μπορεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις στα αγγλικά.
Αναφερόμενος στον εαυτό του, είπε πως είναι πολύ περήφανος για το όνομά του, και πως δεν κρίνεται η πολιτική υστεροφημία του Κων. Μητσοτάκη από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Πρόσθεσε ότι είναι στο κόμμα από τα 15 του και δεν έφυγε ποτέ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για στήριξη των παρισταμένων, για να συνεχίσει να υπηρετεί τη Ν.Δ. ως επόμενος πρόεδρός της.
«Ζητώ να πάρετε την τύχη της Ν.Δ. στα χέρια σας. Αφήστε στην άκρη τους μηχανισμούς. Η εκλογή είναι δική σας. Ψηφίστε τον καλύτερο για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.», ήταν οι φράσεις με τις οποίες έκλεισε, καταχειροκροτούμενος, την ομιλία του.
Είχε προηγηθεί χαιρετισμός από το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, ο οποίος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ελπίδα για καλύτερες μέρες και δήλωσε πως ήταν τιμή για αυτόν να υπογράψει την υποψηφιότητά του.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου   ,   Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
Video: Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καλαμάτα   , https://youtu.be/4p7Waj9dz4k
 
*** Η κοινωνία… αγκάλιασε το «Αλληλέγγυο Σχολείο»

 Στις 23 Νοεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα Η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη λειτουργία του «Αλληλέγγυου Σχολείου» έχει αγκαλιαστεί από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην Καλαμάτα, όπως μαρτυρούν οι μέχρι σήμερα εγγραφές μαθητών, αλλά και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τις δράσεις του και το διδακτικό του πρόγραμμα. Άλλωστε, το «ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ» - μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών λειτούργησε πέρυσι με 100 εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, εθελοντές και πάνω από 250 παιδιά! Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «συνεχίζονται και φέτος οι εγγραφές στο αλληλέγγυο Σχολείο μας, μια εθελοντική δράση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ένα εργαστήρι συνεργατικής μάθησης, εξερεύνησης της γνώσης, δημιουργίας και φαντασίας. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με πολύ αγάπη για να κάνει χαρούμενα και δημιουργικά τα απογεύματα των παιδιών, να τα εξοπλίσει με γνώσεις και να τους καλλιεργήσει δεξιότητες, να τους αναπτύξει το συλλογικό πνεύμα, την αυτοεκτίμηση, το σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, την αλληλεγγύη. Αυτή την εβδομάδα οι εγγραφές θα γίνουν από τις 5.00 έως τις 8.00, αύριο Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Δε θα γίνουν εγγραφές σήμερα 17 Νοεμβρίου. Το Σχολείο μας το αγκάλιασαν από την πρώτη κιόλας ημέρα οι μαθητές και μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί να συμμετέχουν 120 παιδιά. Υπάρχουν ακόμα θέσεις στα 72 τμήματα που έχουν δημιουργηθεί για πολλά παιδιά ακόμα. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 23 Νοεμβρίου». Α.Π. - 

***  Το Κάστρο της Κορώνης αλλάζει όψη         
      
 
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, για την πορεία του έργου «Προστασία παράκτιας ζώνης και στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης», που πρόσφατα επισκέφθηκε, διαπιστώνοντας τον ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό με τον οποίο προχωρά ο ανάδοχος τις εργασίες.
Σχετικά ο κ. Καφαντάρης δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στη διαφύλαξη και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χάρη στην ταχύτητα και την άμεση αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού θέματος, που επέδειξαν όλοι οι δημόσιοι φορείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, πλέον υλοποιείται με ικανοποιητικό ρυθμό από την ανάδοχο εταιρεία».

***  Η τελευταία ανάρτηση του Pierro στο Facebook… 

 
Ο Pierro Inocenti ήταν 40 χρόνων, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Παρίσι, συνεργάτης και γνωστός του Καλαματιανού Αλέξανδρου Ράλλη με την εταιρεία “Profil Grec”, αλλά και γνωστός φίλου μου που ζει στην Καλαμάτα... Το πρωί του Σαββάτου, ο φίλος μου, μου έδειχνε την τελευταία ανάρτηση του Pierro στο facebook... Η αναγγελία της παρουσίας του στη συναυλία του ροκ συγκροτήματος “Eagles” στο Bataclan... Από κάτω είχε γύρω στα 300 σχόλια από φίλους του που ανησυχούσαν μετά τα όσα συνέβησαν και κανένα σημείο ζωής από τον ίδιο... Δυστυχώς, το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο Pierre ήταν ανάμεσα στους δεκάδες αθώους που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες μέσα στην αίθουσα της συναυλίας... Τα σχόλια αγωνίας στο Facebook... έγιναν προσευχές για τον Pierro... Κ. Γαζ. -
~
*** Η Εξεγερση του Πολυτεχνείου
ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Η εξέγερση του πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, ασφαλώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αν και πολλοί αιφνιδιάσθηκαν από το ραγδαίο των εξελίξεων.
Όταν ξέσπασε, το καθεστώς της 21ης Απριλίου βρισκόταν στη δίνη μιας βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης παρόλο που το ίδιο επιχειρούσε, με μια σειρά μέτρα που έπαιρνε να δείξει ότι ήταν στο ζενίθ της σταθερότητάς του. Για παράδειγμα το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 1973 η χούντα πήρε μια σειρά μέτρα που επιφάνεια αν τα εξετάσει κανείς σχηματίζει την εντύπωση ότι το καθεστώς ήταν στην καλύτερη στιγμή του: παραχωρήθηκε γενική πολιτική αμνηστία, καταργήθηκε η μοναρχία, πραγματοποιήθηκε το ψευτοδημοψήφισμα για την «Δημοκρατία» όπου υπερίσχυσε το «ΝΑΙ στην αβασίλευτο», μπήκε σε εφαρμογή η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος και ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σπ. Μαρκεζίνης ο οποίος υποσχέθηκε εκλογές για το Φλεβάρη του 1974. Όλα αυτά όμως στην πραγματικότητα υποδήλωναν την αδυναμία και όχι την δύναμη της δικτατορίας, μια αδυναμία που όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και μεγαλύτερη υποχρεώνοντας τους δικτάτορες και τους ξένους προστάτες τους, τους Αμερικανούς, να προετοιμάσουν μια διάδοχη ελεγχόμενη πολιτική λύση.
Καθεστώς σε κρίση
Οι φοιτητικές εκδηλώσεις πριν το πολυτεχνείο, το κίνημα του ναυτικού και μια σειρά άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα η διακοπή των αναβολών στράτευσης των φοιτητών, φανερώνουν την κρίση που περνούσε το καθεστώς. Μια κρίση που οξυνόταν ακόμη περισσότερο αν υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι καθημερινά χειροτέρευε το βιοτικό επίπεδο του λαού. Ήδη από τα τέλη του 1972 έκανε την εμφάνιση του ο πληθωρισμός, η άνοδος του οποίου στην αρχή ήταν βραδεία αλλά μέσα στο 1973 μετατράπηκε σε ραγδαία. Ακόμη, από το 1971-1972 παρουσιάζεται μια επιδείνωση στον τομέα της αγοράς εργασίας και η ανεργία κάνει την εμφάνιση της απειλητικά, ενισχυμένη και από τη σημαντική συρρίκνωση των οικοδομικών δραστηριοτήτων. Επίσης, μεταξύ άλλων τα οικονομικά σκάνδαλα, όπως αυτό των κρεάτων, καθώς και η ασύδοτη δράση στη χώρα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, προκαλούν αναταραχή ανάμεσα στους πολίτες και την κατακραυγή προς το καθεστώς.
Την κρίση του καθεστώτος επιδεινώνουν και οι διεθνείς εξελίξεις. Ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος που ξέσπασε τον Οκτώβρη του 1973, οι αμερικανικές απειλές για άμεση επέμβαση στις αραβικές πετρελαιοπηγές, η απόφαση του προέδρου Νίξον στις 23 Οκτωβρίου 1973 να θέσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανά τον κόσμο -και αυτές που στάθμευαν στην Ελλάδα- «εις συναγερμόν Πυρηνικού πολέμου» και εν τέλει ο άμεσος κίνδυνος να μετατραπεί το ελληνικό έδαφος σε πολεμικό ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων, έφερνε τη χούντα σε δεινή θέση αν και αυτή για να καθησύχαση τα πνεύματα και να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις έσπευσε να δηλώσει ουδετερότητα της χώρας μπρος στο διαγραφόμενο κίνδυνο του πολέμου. Είναι πάντως γεγονός ότι αυτή η κατάσταση ενίσχυε το μίσος των λαϊκών μαζών ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που ήταν και το στήριγμα της χούντας.Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας ενίσχυαν επίσης η χοντροκομμένη αμερικανική επέμβαση στη Χιλή και η επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος του Πινοσέτ καθώς και οι παρεμβάσεις της χούντας στην Κύπρο που στόχευαν στην υπονόμευση την ανεξαρτησίας του νησιού και στην μετατροπή του σε Νατοϊκή βάση. Από την άλλη, οι επιτυχίες μιας σειράς εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων αν τον κόσμο (εξέγερση λαού και φοιτητών στην Ταϊλάνδη, νίκες της επανάστασης στο Βιετνάμ, άνοδος του κινήματος στην Αφρική κ.λπ.) δυνάμωναν την πίστη του λαού στις δυνάμεις του και ενίσχυαν μέσα στις τάξεις του τις αγωνιστικές διαθέσεις για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Ας δούμε όμως πως αυτές οι διεργασίες εμφανίζονται στο λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα στο κίνημα της σπουδάζουσας νεολαίας που σήκωσε το κύριο βάρος της εξέγερσης.
Το κίνημα των εργαζομένων
Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι η επιβολή του Δικτατορικού καθεστώτος το 1967 αποτέλεσε ισχυρό χτύπημα για το προδικτατορικό λαϊκό-μαζικό κίνημα, το οποίο υποχρεώθηκε να αναδιοργανωθεί σε νέα βάση, λόγω των πολιτικών μεταβολών που συνέβησαν και αφού δεν μπόρεσε άμεσα και από την πρώτη στιγμή να αντιπαρατεθεί αποφασιστικά με τη δικτατορία και να την εμποδίσει, όσο ήταν δυνατό, να σταθεροποιηθεί. Έτσι η χούντα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με την τρομοκρατία, το χαφιεδισμό, την δράση των πρακτόρων της στις μαζικές οργανώσεις, αλλά και με επιμέρους παραχωρήσεις που έκανε κατάφερε να εμποδίσει το ξέσπασμα μαζικών αγώνων που θα την έφερναν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ή θα την απειλούσαν εκ βάθρων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι υπήρξε πλήρης απουσία αγώνων. Αντίθετα μαζικοί αγώνες υπήρξαν από την πρώτη στιγμή της εγκαθίδρυσης του καθεστώτος της 21ης Απριλίου όπως η απεργία των ταξιτζήδων Αθήνας-Πειραιά για τη μη κατάργηση της περιμετρικής ζώνης (1967), η απεργία των τυπογράφων της εφημερίδας «Ακρόπολις» για αύξηση των αποδοχών τους, η απεργία στη ΒΙΑΜΑΞ με αίτημα να σταματήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων κ.ο.κ. Σε γενικές γραμμές οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι η συνδικαλιστική δράση τελούσε υπό καθεστώς διωγμών και παρανομίας κατάφεραν με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, διαμαρτυρίες κ.λπ. να αποκρούσουν πολλά αντεργατικά σχέδια της Χούντας όπως η εφαρμογή του ασφαλιστικού κώδικα που στόχευε στην καταλήστευση των ταμείων τους.
Η κατάσταση στο μαζικό-λαϊκό κίνημα αποκτάει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και κορυφώνεται το 1973 όταν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δυναμώνουν, επεκτείνονται και αγκαλιάζουν όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομικής ζωής της χώρας. Μία μετά την άλλη οι ομοσπονδίες, ένας μετά τον άλλον οι κλάδοι των εργαζομένων καταγελούν τις συμβάσεις εργασίας και ζητούν αυξήσεις των αποδοχών τους κατά 40-50% απειλώντας ότι η μη αποδοχή των αιτημάτων τους θα αντιμετωπιστεί με απεργιακές κινητοποιήσεις. Έτσι το 1973 ξέσπασαν μια σειρά απεργίες οι σημαντικότερες από τις οποίες ήταν η απεργία των αλιεργατών Καβάλας, των τυπογράφων Αθήνας, του τεχνικού προσωπικού της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, των συνταχτών των πρωινών εφημερίδων Αθήνας, του προσωπικού των τρόλεϊ, των εργαζομένων στη ΔΕΗ κ.ο.κ.
Κινητοποιήσεις ενάντια στη χούντα είχε και η αγροτιά. Αρχικά με ψηφίσματα, διαμαρτυρίες, παραστάσεις επιτροπών στους αρμοδίους και στη συνέχεια με συλλαλητήρια όπως αυτά στα Καλύβια Τρικάλων, στα Μέγαρα, στα Σπάτα, στο Μενίδι, Σκαραμαγκά κ.λπ. Μέσα στο 1973 οι αγρότες προχωρούν σε μαζικότερες και οξύτερες μορφές πάλης. Έτσι για παράδειγμα αρνήθηκαν την παράδοση ή πώληση των προϊόντων τους, μέτρο που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Το Φοιτητικό κίνημα
Ισχυρό ήταν το χτύπημα που κατάφερε η χούντα και στο προδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Τα πιο μαχητικά στελέχη αυτού του κινήματος που ανήκαν κατά κανόνα στην Αριστερά και τη Νεολαία Λαμπράκη βρέθηκαν στις φυλακές, τις εξορίες ή στην παρανομία. Από την άλλη η βία, η συνεχής αστυνόμευση, ο χαφιεδισμός και η τρομοκρατία κυριαρχούν ανοιχτά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο φόβος της χούντας απέναντι στα πανεπιστήμια -ως χώρος που κυοφορούνται, αναπτύσσονται και ανταλλάσσονται οι ιδέες- είναι έντονος κι αυτό φαίνεται από τα μέτρα που παίρνει. Έτσι:
• Διαλύει τους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους και αναστέλλει τη λειτουργία άλλων. Ιδρύει καινούργιους συλλόγους και τροποποιεί τα καταστατικά εκείνων που δεν διέλυσε και, τέλος, διορίζει στους συλλόγους ελεγχόμενα απ' αυτήν Δ.Σ. που καθοδηγούνται από τα όργανά της και κυρίως από το σπουδαστικό τμήμα της ασφάλειας.
• Απολύει από τα πανεπιστήμια τους δημοκρατικούς καθηγητές και υπαλλήλους.
• Καταργεί την αυτοτέλεια και τη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στα πανεπιστήμια και δίνει τη δυνατότητα στα πειθαρχικά συμβούλια των σχολών να αποβάλουν από τις σχολές πρόσκαιρα ή οριστικά φοιτητές, δηλαδή εκείνους τους φοιτητές που θα υποδείξουν τα όργανα του καθεστώτος.
• Με νομοθετικό διάταγμα του 1970 ο υπουργός Άμυνας αποκτάει το δικαίωμα να διακόπτει κατά την κρίση του τις αναβολές στράτευσης των νέων και να καλεί στο στράτευμα τους φοιτητές εκείνους που θα υποδείκνυε η ασφάλεια.
Προς την εξέγερση
Το φοιτητικό κίνημα, που υπήρξε ο πρωταγωνιστής της εξέγερσης του Νοέμβρη, από το 1972, με κεντρικό του αίτημα την διενέργεια ελεύθερων εκλογών στους φοιτητικούς συλλόγους, δείχνει εμφανή στοιχεία ουσιαστικής ανάκαμψης. Η πορεία, όμως, προς την εξέγερση δεν ήταν μια απλή πορεία διεκδίκησης φοιτητικών αιτημάτων, όσο σοβαρά κι αν θεωρηθούν αυτά. Ήταν ταυτόχρονα μια πορεία προς την πολιτικοποίηση των φοιτητών και των αγώνων τους, προς τη άρρηκτη εν τέλει σύνδεση των φοιτητικών προβλημάτων με το βασικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Έτσι, σιγά-σιγά το αίτημα για ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους, συνδέεται με τα γενικότερα αιτήματα για πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, με τα αιτήματα για πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών και κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας ως βασική προϋπόθεση για να μπορεί ο λαός να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του και να είναι αφέντης στον τόπο του. Την πορεία αυτή της πολιτικοποίησης και «κοινωνικοποίησης» των φοιτητικών αγώνων μπορούμε να την δούμε -ακόμη και στις λεπτομέρειες της- αν παρακολουθήσουμε όλες τις βασικές στιγμές όπου οι φοιτητές συγκρούονται με το καθεστώς (διεκδίκηση ελεύθερων φοιτητικών εκλογών, νόθες φοιτητικές εκλογές Νοέμβρης του 1972, γεγονότα της Νομικής Μάρτης 1973 κ.λπ.) και ως τη στιγμή της κορύφωσης, τότε που με κεντρικά συνθήματα την πτώση της χούντας και την απαλλαγή της χώρας από την εξάρτηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα εκδηλωθεί η εξέγερση με επίκεντρο το Πολυτεχνείο.
Η κατάσταση που περιγράψαμε, σε πολύ χοντρές γραμμές, παραπάνω μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τις αιτίες και τους όρους εξέγερσης του πολυτεχνείου αν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι η χούντα ουδέποτε απέκτησε τη λαϊκή ανοχή κι ότι από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε ξεσήκωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό μια πλούσια και συνεχώς ογκούμενη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Μια δραστηριότητα, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές και που στο μεγαλύτερο μέρος της είχε ως συστατικό της στοιχείο και την πάλη ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν ήταν δυνατό να επιβληθεί και να κρατηθεί στην εξουσία για επτά ολόκληρα χρόνια το καθεστώς των συνταγματαρχών.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 1972-1973: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ
Αν το 1973 υπήρξε ο χρόνος κορύφωσης των φοιτητικών αγώνων ενάντια στη δικτατορία και τους ξένους προστάτες της, το 1972 ήταν ο χρόνος αφύπνισης του φοιτητικού κινήματος. Με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διορισμένων διοικήσεων στους φοιτητικούς συλλόγους και την πραγματοποίηση ελεύθερων εκλογών ώστε οι ίδιοι οι φοιτητές να εκλέξουν τα συλλογικά τους όργανα, από τις αρχές του 1972 παρατηρείται μια συσπείρωση και μια κινητικότητα του φοιτητικού κόσμου που συνεχώς, μέρα με τη μέρα, αυξάνει αλματωδώς.
Είναι γεγονός ότι από την πρώτη χρονιά που διορίστηκαν διοικήσεις στους φοιτητικούς συλλόγους (1969) υπήρχε και απόφαση του Πρωτοδικείου η οποία όριζε ότι με το πέρας της θητείας αυτών των διοικήσεων έπρεπε να διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων. Κι όμως το καθεστώς αναδιορίζει διοικήσεις για τα ακαδημαϊκά έτη 1970-1971, 1971-1972 και το ίδιο θα έκανε για την περίοδο 1972-1973 αν αυτή τη φορά δεν συναντούσε τη φοιτητική αντίδραση. Συγκεκριμένα οι φοιτητές αντιδρούν στις διορισμένες διοικήσεις με κάθε μέσο: Με το θεσμό των παράνομα εκλεγμένων επιτροπών που θα κυριαρχήσει σύντομα σ' όλο το φοιτητικό χώρο κόντρα στις διορισμένες διοικήσεις, με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας καθώς και με προσφυγές στο πρωτοδικείο όπως αυτή των φοιτητών της Νομικής Αθηνών στις 21 Μάρτη του 1972. Η κατάσταση αυτή καθώς και οι αποφάσεις των πρωτοδικείων για διενέργεια εκλογών στους φοιτητικούς συλλόγους το αργότερο μέχρι τις 10 Γενάρη του 1973 υποχρεώνει τη χούντα και τα όργανά της να προκηρύξουν εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου 1972. Όμως προηγουμένως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε το αποτέλεσμα να είναι στα μέτρα του καθεστώτος: Εξαγγέλλονται 5 μέρες πριν τις εκλογές μέτρα υπέρ των φοιτητών, στρατεύονται δέκα συνδικαλιστές φοιτητές γιατί «δεν επέδειξαν εθνικήν διαγωγήν», οι πιο δραστήριοι κουβαλιούνται μαζικά στην ασφάλεια για τη σχετικές συστάσεις, δηλαδή για τρομοκράτηση των ίδιων και των συμφοιτητών τους. Επίσης σε πολλές σχολές οι εφορευτικές επιτροπές διορίζονται αντί να εκλέγονται και απαγορεύεται η παρουσία φοιτητών κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι οι εκλογές είναι εκλογές-παρωδία. Πάντως το φοιτητικό κίνημα επικροτεί τη θέση της αντί-ΕΦΕΕ για αγωνιστική συμμετοχή, καταγγελία και αντιμετώπιση στο μέτρο του δυνατού των προσπαθειών νόθευσης του αποτελέσματος, αποκρούει την παθητικότητα και την αποχή αν και σε ορισμένες σχολές αποχή πραγματοποιείται και μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα.
Γενικά οι εκλογές, πέραν της επιχείρησης νόθευσης, χαρακτηρίζονται από τις επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών, τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τις αθρόες συλλήψεις πρωτοπόρων του κινήματος. Έτσι το φοιτητικό κίνημα παίρνει το βάπτισμα του πυρός.
Ο θερμός Φλεβάρης του 1973
Ο Φλεβάρης του 1973 αν και χειμωνιάτικος μήνας υπήρξε αρκετά θερμός για το φοιτητικό κίνημα που είχε βγει, πιο έμπειρο, περισσότερο ώριμο, πιο μαχητικό, περισσότερο ατσαλωμένο από την αντιπαράθεση με τη χούντα στις εκλογές-παρωδία του Νοέμβρη του 1972.
Στις 20 του Γενάρη πραγματοποιείται η αποχή των Αρχιτεκτόνων και των Χημικών Μηχανικών από τα μαθήματα που καταγελούν τη χούντα ότι προσπαθεί να ιδρύσει ξενόγλωσσα πανεπιστήμια και ξενόγλωσσες ανώτερες σχολές στην Αθήνα. Σε απάντηση η σύγκλητος του Πολυτεχνείου κλείνει το ίδρυμα και μέχρι της 31 του μήνα που θα μείνει κλειστό φρουρείται από ασφαλίτες. Οι φοιτητές αντιδρούν στην απόφαση για κλείσιμο του Πολυτεχνείου με αντιδικτατορική πορεία προς τη Νομική η οποία θα καταλήξει σε σύγκρουση με την αστυνομία στο ύψος της Ιπποκράτους.
Στις 12 του Φλεβάρη η χούντα προχωρεί σε μια ακόμη πρόκληση εναντίον του φοιτητικού κινήματος. Δημοσιεύει το περιβόητο 1374/73 διάταγμα που αφορά την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η διακοπή αναβολής των φοιτητών με διάφορες προφάσεις και με ουσιαστικό σκοπό να χτυπηθεί ο φοιτητικός συνδικαλισμός και να αποκεφαλιστεί το φοιτητικό κίνημα από την ηγεσία του. Το διάταγμα ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο μέσα στους φοιτητές. Το καταγελούν με κοινή δήλωση τους ακόμη και κορυφαίοι αστοί πολιτικοί όπως ο Π. Κανελλόπουλος, ο Γ. Μαύρος, ο Ι. Ζίγδης, ο Π. Παπαληγούρας, ο Γ. Ράλλης και ο Δ. Παπασπύρου καθώς και πανεπιστημιακοί όπως ο Γ. Πεσμαζόγλου και ο Ι. Θεοδωρόπουλος. Όμως το καθεστώς δεν υποχωρεί και στις 15 Φεβρουαρίου αναγγέλλει τη στράτευση 37 φοιτητών ενώ την επομένη άλλων 51.
Στις 13 Φλεβάρη η αστυνομία θα διαλύσει με ξεχωριστή αγριότητα νέα διαδήλωση των φοιτητών του Πολυτεχνείου που κατευθύνεται προς την Αλεξάνδρας και την Πατησίων με σκοπό να φτάσει στην Εμπορική Σχολή. Εκείνες τις μέρες εκδηλώσεις των φοιτητών της Θεσσαλονίκης τους φέρνουν σε σύγκρουση με τα όργανα της χούντας. Ο Σταματόπουλος υφυπουργός προπαγάνδας της Δικτατορίας δηλώνει ότι «οι επιτροπές των φοιτητών καθοδηγούνται από τους κομμουνιστάς, μέσω των ραδιοφωνικών εκπομπών της Φωνής της Αλήθειας».
Στις 14 Φεβρουαρίου χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώνονται στους πανεπιστημιακούς χώρους -στην Πανεπιστημιούπολη, στη Νομική, στο Χημείο, στο Πολυτεχνείο και αλλού- για να οργανώσουν την αντίδραση τους στο φασιστικό μέτρο της στράτευσης. Η αγωνιστική διάθεση έχει φτάσει στο κατακόρυφο και το καθεστώς δείχνει τα δόντια του στο Πολυτεχνείο όπου εκατοντάδες αστυνομικοί το έχουν ζώσει και είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, η απόφαση του καθεστώτος ήταν να χτυπήσει πάση θυσία στο Πολυτεχνείο πράγμα που έκανε κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες κι όταν όλα έδειχναν ότι η κατάσταση είχε εκτονωθεί. Έτσι η εισβολή των οργάνων της τάξης στο χώρο του ιδρύματος εξελίχθηκε σε πραγματικό μακελειό. Οι αστυνομικοί συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον σε βαρβαρότητα. Πολλοί είναι οι φοιτητές που τραυματίζονται και πάνω από 100 θα συλληφθούν. Η σύγκλητος του Πολυτεχνείου παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις 16 Φεβρουαρίου το κτήριο της Νομικής και της Φιλοσοφικής στη Σόλωνος κατακλύζεται από 2.500 περίπου φοιτητές που ζητούν να τους δοθεί αίθουσα για να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για ακαδημαϊκές ελευθερίες και απόσυρση του φασιστικού μέτρου για τη στράτευση. Το τετράγωνο πολιορκείται από αστυνομικές δυνάμεις, ασφαλίτες και φιλοδικτατορικούς φοιτητές, τραμπούκους της ΕΚΟΦ. Οι φοιτητές κλείνουν τις πόρτες και ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτηρίου, πετούν προκηρύξεις, φωνάζουν συνθήματα. Κατά τις 5 το απόγευμα και αφού έχουν πάρει υποσχέσεις από τον πρύτανη ότι θα προωθηθούν τα αιτήματά τους αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το κτήριο. Ομάδες φοιτητών σπάζουν τον αστυνομικό κλοιό και ξεχύνονται στους δρόμους φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Μέσα στη Νομική και έξω στους δρόμους γίνονται συμπλοκές με την αστυνομία και η τελευταία ως συνήθως επιδεικνύει ξεχωριστή βαρβαρότητα. Την άλλη μέρα στην πόρτα του κτηρίου της Νομικής και Φιλοσοφικής τοποθετείται πινακίδα που γράφει: «ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΔΙ' ΕΠΙΣΚΕΥΑΣ».
Στις 21 Φεβρουαρίου, από πολύ πρωί φοιτητές και φοιτήτριες συρρέουν στο κτήριο της Νομικής και το καταλαμβάνουν. Κατά το μεσημέρι στο χώρο της σχολής έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τέσσερις χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Οι πόρτες αμπαρώνουν, ο ενθουσιασμός και το πάθος για αγώνα έχει φτάσει στο Ζενίθ. Η ταράτσα του κτηρίου είναι κατάμεστη, η σημαία μεσίστια και τεράστια πανό απλώνονται. Ακούγονται τραγούδια της αντίστασης και κυριαρχούν συνθήματα με αντιδικτατορικό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο όπως «Κάτω η Χούντα», «Έξω οι Αμερικανοί» κ.ά. Σιγά-σιγά γύρω από τη νομική συγκεντρώνεται λαός για συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους φοιτητές. Το πλήθος όλο και αυξάνει και κάποια στιγμή θα ξεπεράσει τις 30 χιλιάδες. Το καθεστώς ανησυχεί. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις, απομονώνει τη Σόλωνος, τη Μασσαλίας, τη Σίνα, διακόπτει τη συγκοινωνία στην Ακαδημίας. Στο κέντρο της πρωτεύουσας πραγματοποιούνται μικροσυμπλοκές πολιτών με την Αστυνομία.
Στις 22 Φεβρουαρίου η Αθήνα είναι και πάλι στο πόδι. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές μέσα από τη Νομική, από την ταράτσα και τα παράθυρα δίνουν τον τόνο φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο καθεστώς. Ο λαός αρχίζει και πάλι να συρρέει κατά κύματα. Στο κέντρο της Αθήνας οργανώνονται δεκάδες διαδηλώσεις. Οι δρόμο γεμίζουν προκηρύξεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν αργούν να έρθουν.
Τελικά ύστερα από διαπραγματεύσεις, κατά τις 6 το απόγευμα οι φοιτητές ανοίγουν τις πόρτες της Νομικής και εγκαταλείπουν τη σχολή. Οι αστυνομία προσπαθεί να αποκόψει το ρεύμα των φοιτητών που αποχωρούν από το λαό που είχε συγκεντρωθεί στους γύρω δρόμους. Κι αυτό για να αποφύγει τις διαδηλώσεις. Δεν τα καταφέρνει. Σε λίγο Αθήνα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, τραγούδια, συνθήματα και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η ανοικτή αντιπαράθεση λαού και καθεστώτος θα κρατήσει ως αργά το βράδυ.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 του Μάρτη ο Δικτάτορας Παπαδόπουλος συγκεντρώνει στην αίθουσα της Βουλής τα μέλη των Συγκλήτων και βρίζει, απειλεί, εξευτελίζει όλους αυτούς που αποτελούν την πνευματική ηγεσία του τόπου. Αντίδραση καμία. Το καθηγητικό κατεστημένο λουφάζει.
Το φοιτητικό κίνημα όμως δεν θα λουφάξει. Οι αγώνες στις σχολές, όχι μόνο της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων της χώρας, θα συνεχιστούν αμείωτα ως την έναρξη των διακοπών του καλοκαιριού.
Η εξέγερση του Νοέμβρη
Η Έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, το Φθινόπωρο του 1973 βρίσκει το φοιτητικό κίνημα ισχυρό, ακμαίο, ωριμότερο, αμετακίνητο στις θέσεις του, με υψηλό φρόνημα, έτοιμο να παλέψει για να πετύχει τους στόχους του. Άλλωστε λήγει και η θητεία των διοικήσεων των φοιτητικών συλλόγων που είχαν προέλθει από τις εκλογές-παρωδία του προηγούμενου έτους και είναι φανερό πως οι φοιτητές με ακόμη μεγαλύτερη οξύτητα θα διεκδικήσουν ελεύθερες εκλογές και συλλόγους με διοικήσεις εκλεγμένες από τους ίδιους.
Από την άλλη το καθεστώς περνάει δύσκολες στιγμές όσο κι αν επιδιώκει να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα. Το κίνημα του Ναυτικού στις 23 Μάη του 1973, η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός, η άνοδος των εργατικών, αγροτικών και άλλων λαϊκών αγώνων, οι διεθνείς εξελίξεις που ενισχύουν το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό ρεύμα, οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και στη Μεσόγειο κ.ά. φέρνουν τη χούντα σε πολύ δύσκολη θέση. Γίνεται πια φανερό σ' αυτούς που κινούν τα νήματα, στους Αμερικανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους, πως πρέπει να ετοιμαστεί διάδοχη λύση. Κι όντως ετοιμάζεται με την κατάργηση της μοναρχίας, το δημοψήφισμα για το πολιτειακό και τη «φιλελευθεροποίηση» του Μαρκεζίνη. Ο λαός όμως και το φοιτητικό κίνημα δεν ξεγελιούνται. Τα σχέδια της χούντας και των ξένων υποστηρικτών της ξεσκεπάζονται και σ' αυτό συμβάλουν αποφασιστικά εκείνες οι αντιστασιακές δυνάμεις, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, που καταγελούν τη «φιλελευθεροποίηση» και βγάζουν τη μάσκα από το καθεστώς.
Τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη (ως την κατάληψη του Πολυτεχνείου). Τα γεγονότα κυλάνε σα χιονοστιβάδα. Η 28η Οκτωβρίου γιορτάζεται από το λαό με μαχητικές αντιδικτατορικές διαδηλώσεις. Στις 4 του Νοέμβρη που είναι το μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου οργανώνεται παλλαϊκή αντιδικτατορική διαδήλωση. Πραγματοποιούνται συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλαμβάνονται 17 που θα δικαστούν λίγες μέρες μετά στις 8 του μηνός. Η δίκη αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για να διαδηλώσουν ο λαός και η φοιτητική νεολαία τα αντιδικτατορικά τους αισθήματα. Γίνεται μεγάλη συγκέντρωση και κυριαρχούν τα συνθήματα: «Κάτω η Χούντα», «Δημοκρατία», «φτάνει η δικτατορία», «ο φασισμός δεν θα περάσει», «να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μαρκεζίνη», «Λευτεριά στους κρατούμενους» κ.ά. Νέες επιθέσεις της αστυνομίας, νέες συγκρούσεις, νέες συλλήψεις. Όλα δείχνουν πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Στους φοιτητικούς χώρους η κατάσταση είναι έκρυθμη. Ο Νοέμβρης βρίσκει τους φοιτητές της Γεωπονικής να πραγματοποιούν για δεύτερο δεκαπενθήμερο απεργία. Γίνονται συγκεντρώσεις στις σχολές χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών. Πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη. Γενικά επικρατεί μια κατάσταση αναβρασμού και ο χουντικός υπουργός Παιδείας Π. Σιφναίος αναγκάζεται να κάνει ελιγμό: Υπόσχεται ελεύθερες εκλογές στα Πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές. Δηλώνει ότι θα επαναφέρει τους στρατευθέντες φοιτητές την Άνοιξη του 1974 κι ότι θα πάρει και άλλα μέτρα για «να εξαλειφθούν λυπηρά κατάλοιπα του πρόσφατου παρελθόντος». Οι φοιτητές δεν ξεγελιούνται.
Από τις 7 ως τις 14 Νοεμβρίου σημειώνεται άνοδος των αγώνων του φοιτητικού κινήματος. Στις 7 Νοέμβρη οι αγρονομοτοπογράφοι και οι χημικοί μηχανικοί του Πολυτεχνείου σε συγκέντρωσή τους διακηρύσσουν τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος και αποφασίζουν εκλογές για τις 27 Νοέμβρη. Στις 8-12 Νοέμβρη: 1500 περίπου φοιτητές της ιατρικής κάνουν μαχητική συγκέντρωση στο Γουδί. 600 φοιτητές πραγματοποιούν μαχητική συγκέντρωση στην Πάτρα. Οι φοιτητές της Γεωπονικής αποφασίζουν να συνεχίσουν την αποχή. Στην Πάντειο και την Οδοντιατρική εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις τα διορισμένα Δ.Σ. κ.λπ.
Η χούντα επιχειρεί έναν ακόμη ελιγμό όταν στις 13 Νοέμβρη ο Σιφναίος πηγαίνει στο Πολυτεχνείο και προσπαθεί να πείσει τις επιτροπές αγώνα των 5 σχολών ότι δεν πρέπει να ζητάνε φοιτητικές εκλογές πριν τις βουλευτικές. Στην πραγματικότητα εκβιάζει λέγοντας ότι έχει το νομοσχέδιο για τις φοιτητικές εκλογές στην τσέπη και αν οι φοιτητές δεν το δεχτούν εκείνο που θα ακολουθήσει -αν ξεσπάσουν διαδηλώσεις και απεργίες- θα είναι η αιματοχυσία.
Στις 14 του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο γίνεται συγκέντρωση ώστε να πειστεί η σύγκλητος και να δώσει τυπικά την άδεια να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις που έχουν οριστεί για το μεσημέρι. Το ίδιο χρονικό διάστημα στη Νομική πραγματοποιείται παμφοιτητική συγκέντρωση για να καθοριστεί η στάση των φοιτητών απέναντι στη άρνηση του Σιφναίου να πραγματοποιηθούν μέσα στο Φθινόπωρο οι φοιτητικές εκλογές. Κατά το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο αρχίζουν οι γενικές συνελεύσεις ενώ στο προαύλιο συνεχίζεται η συγκέντρωση των φοιτητών με αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία ζώνει το κτήριο και οι σπουδαστές πετάνε νεράντζια στους αστυνομικούς. Στη Νομική που γίνεται η παμφοιτητική συγκέντρωση φτάνει η είδηση ότι στο Πολυτεχνείο γίνονται επεισόδια. Έτσι σε λίγο όλοι θα κατηφορίσουν προς το Πολυτεχνείο και θα μείνουν εκεί. Σε λίγο αρχίζει να συγκεντρώνεται λαός απ' έξω. Το φρόνημα είναι υψηλό, ο αγωνιστικός ενθουσιασμός στο κατακόρυφο και η κατάληψη που κανείς δεν προπαρασκεύασε γεγονός. Μια κατάληψη που έμελλε να είναι η κορυφαία εκδήλωση του αντιδικτατορικού αγώνα κι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Μια κατάληψη που βάφτηκε στο αίμα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Εκτός από τον ξεσηκωμό του λαού και των φοιτητών ενάντια στο Δικτατορικό καθεστώς στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ανάλογες εκδηλώσεις, το ίδιο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Γιάννενα. Φυσικά δεν ήταν εκδηλώσεις της ίδιας έκτασης και δυναμικότητας μ' αυτές που ξεδιπλώθηκαν στην πρωτεύουσα, πράγμα φυσικό αφού ότι το φοιτητικό κίνημα της Αθήνας ήταν πιο μαζικό, πιο ώριμο και δοκιμασμένο στους αγώνες, πιο άμεσα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις που συντελούνταν στη χώρα, πιο στενά δεμένο με τις αντιδικτατορικές οργανώσεις και την πάλη κατά της δικτατορίας γενικότερα. Όμως όταν μιλάμε για το Πολυτεχνείο ως ιστορικό γεγονός, όταν δηλαδή το αποδεσμεύουμε από το συγκεκριμένο χώρο και τόπο όπου υπάρχει ως ίδρυμα και χαρακτηρίζουμε μ' αυτό -με τον όρο δηλαδή Πολυτεχνείο- ένα ολόκληρο κίνημα, οφείλουμε να αναφερόμαστε και στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις των άλλων πόλεων αν θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συνέβει στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 1973.
Στη Θεσσαλονίκη
Τα γεγονότα της Αθήνας το Νοέμβρη του 1973 έγιναν γνωστά στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου. Οι ειδήσεις, όπως ήταν φυσικό σε κείνες τις συνθήκες ήταν διογκωμένες. Μιλούσαν όχι μόνο για κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Πρωτεύουσα αλλά κι ότι η Αθήνα ήταν σε κατάσταση γενικού ξεσηκωμού. Έτσι την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου οι φοιτητές μπαίνουν μαζικά στο Πολυτεχνείο της συμπρωτεύουσας και το καταλαμβάνουν. Ήταν γύρω στα 2.000 άτομα. Στη συνέχεια εκλέχτηκε Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης καθώς και επιτροπές περιφρούρησης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Τύπου. Το βράδυ της ίδιας μέρας γύρω στις 7 με 8 η ώρα άρχισε να λειτουργεί και ραδιοσταθμός. Το πρώτο μήνυμα που μεταδόθηκε έλεγε:
«Εμείς οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης σήμερα 16 Νοεμβρίου καταλάβαμε το κτήριο του Πολυτεχνείου για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη Χούντα, η οποία καταπιέζει όλο τον ελληνικό λαό. Διατρανώνοντας την πίστη μας στο δίκαιο αγώνα μας, είμαστε δε σίγουροι ότι το τέλος των προσπαθειών μας θα στεφθεί από επιτυχία. Ζήτω η λευτεριά».
Τα κύρια συνθήματα που θα δώσουν τον τόνο στην κατάληψη είναι αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά. Όπως αυτά που φώναζαν οι φοιτητές στην Αθήνα.
Αργά το βράδυ άρχισαν να φτάνουν ειδήσεις από την Αθήνα ότι γίνονται συγκρούσεις κι ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Όμως κανένας από τους συγκεντρωμένους φοιτητές δεν δείχνει να δειλιάζει, σε κανενός το μυαλό δεν περνάει η ιδέα για αποχώρηση.
Από τα μεσάνυχτα και μετά το πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης θα περικυκλωθεί και από στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες θα προστεθούν στις δυνάμεις της αστυνομίας και των τραμπούκων που είχαν ζώσει το ίδρυμα από την αρχή.
Η εκκένωση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε στις 4 το πρωί του Σαββάτου όταν μπροστά στην πύλη είχαν φτάσει τα τανκς και είχαν παραταχθεί οι λοκατζήδες, οι ασφαλίτες και οι τραμπούκοι. Οι καθεστωτικοί είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα πείραζαν κανένα. Όμως πιάστηκαν και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια 250 άτομα.
Στην Πάτρα και στα Γιάννενα
Το φοιτητικό κίνημα στην Πάτρα είχε ιστορία αγώνων από τις αρχές του 1972. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η παρέμβασή του στις νόθες φοιτητικές εκλογές το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου όπου έγινε δυνατό να κατέβει δημοκρατικό ψηφοδέλτιο και να αποκαλυφθεί η νοθεία.
Το Μάρτη του 1973 ύστερα από σύγκρουση φοιτητών και αστυνομικών στη φοιτητική λέσχη συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, για σωρεία αδικημάτων, 8 φοιτητές. Η δίκη τους που ορίστηκε, όχι τυχαία, τον Αύγουστο ήταν μία ακόμη πρόκληση για αγώνα. Οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και μια μεγάλη διαδήλωση με αποτέλεσμα τέσσερις φοιτητές να αθωωθούν και τέσσερις να καταδικαστούν με αναστολή.
Τη μέρα που γίνεται η κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα οι φοιτητές της Πάτρας πραγματοποιούν συγκέντρωση-συζήτηση για να αποφασίσουν τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν. Την επομένη 1800 και πάνω φοιτητές προχωρούν στην κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου. Συγκροτούν επιτροπές, βγάζουν ψηφίσματα, αναρτούν πανό, ανεβαίνουν στην ταράτσα και ρίχνουν αντιχουντικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ο λαός της πόλης συμπαρίσταται στα παιδιά του συρρέοντας στο χώρο της κατάληψης, φέρνοντας τρόφιμα αλλά και χρήματα. Επίσης κατά τα πρότυπα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τίθεται σε λειτουργία ραδιοφωνικός σταθμός που μεταδίδει στα μεσαία, στους 1600 χιλιοκύκλους, όλο το εικοσιτετράωρο. Το πρώτο μήνυμα λέει:
«Εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρακολουθούμε από κοντά τον δύσκολο αγώνα των συναδέλφων μας της Αθήνας για την αποκατάσταση των λαϊκών ελευθεριών. Τασσόμενοι στο πλευρό τους δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη».
Πέραν της κατάληψης οι φοιτητές φροντίζουν να σκορπίσουν το πνεύμα του αγώνα έξω από την πύλη του πανεπιστημιακού κτηρίου, προκαλώντας μια μεγάλη διαδήλωση που θα φτάσει ως τα Ψηλά Αλώνια και στην οποία θα πάρουν μέρος εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι πολίτες.
Το βράδυ της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου κάποια τανκς άρχισαν να κινούνται από το ΚΕΤΧ ενώ μπροστά στο πανεπιστήμιο μαζεύονται αστυνομικοί οι οποίοι προκαλούν και χτυπούν τους συγκεντρωμένους. Υπό αυτές τις συνθήκες με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής οργανώνεται η συντεταγμένη εκκένωση του κτηρίου η οποία και ματαιώνει το σχέδιο των δυνάμεων καταστολής για εισβολή στο ίδρυμα. Η αστυνομία που εκείνη τη στιγμή δεν θα καταφέρει να κάνει συλλήψεις θα εξαπολύσει τις επόμενες μέρες και ώρες σωστό ανθρωποκυνηγητό.
Στα Γιάννενα οι φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο για λίγες ώρες. Κυρίως δραστηριοποιήθηκαν κάνοντας συγκεντρώσεις, εκδίδοντας ψηφίσματα και άλλο αντιδικτατορικό υλικό, ενημερώνοντας το λαό και καλώντας τον να δράσει για να κερδίσει την ελευθερία και την Εθνική ανεξαρτησία του. Την τελευταία μέρα του ξεσηκωμού της Αθήνας οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση που θα ξεκινήσει από το χώρο του Πανεπιστημίου, θα διασχίσει την πόλη και θα καταλήξει στη Νομαρχία.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973: Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε αναβρασμό ύστερα από την προσπάθεια εκβιασμού-εκφοβισμού που επιχείρησε την προηγούμενη μέρα η χούντα, όταν ο υπουργός της για θέματα Παιδεία Π. Σιφναίος, επικαλούμενος ως δεύτερη εναλλακτική λύση τον κίνδυνο της αιματοχυσίας, κάλεσε τους φοιτητές να δεχτούν την αναβολή των εκλογών στους φοιτητικούς συλλόγους για μετά τις βουλευτικές εκλογές (μετά δηλαδή τις 15 Φλεβάρη του 1973).
Στο Πολυτεχνείο ορίζονται γενικές συνελεύσεις των σχολών για το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ το πρωί της ίδιας μέρας στην αυλή του ιδρύματος πραγματοποιείται παμπολυτεχνική συγκέντρωση για να πιεστεί η Σύγκλητος να δώσει την τυπική άδεια πραγματοποίησης των συνελεύσεων. Την ίδια ώρα της συγκέντρωσης οι επιτροπές των πέντε πολυτεχνικών σχολών συνεδριάζουν για να συζητήσουν κοινή πρόταση που θα κατέβει στις μεσημεριανές γενικές συνελεύσεις. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στη Νομική πραγματοποιείται παμφοιτητική συγκέντρωση για να καθοριστεί στάση αντιμετώπισης της πρόκλησης Σιφναίου.
Το μεσημέρι της Τετάρτης αρχίζουν στο Πολυτεχνείο οι γενικές συνελεύσεις ενώ στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές συνεχίζουν την συγκέντρωσή τους φωνάζοντας αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία που έχει ζώσει το κτήριο προκαλεί και οι φοιτητές απαντούν πετώντας νεράντζια. Αυτές οι αψιμαχίες φτάνουν στη Νομική διογκωμένες: Στο Πολυτεχνείο γίνεται το σώσε…
Έτσι οι συγκεντρωμένοι φοιτητές της Νομικής αποφασίζουν να κατέβουν προς το Πολυτεχνείο και να μοιραστούν την τύχη των συναδέλφων τους. Στη Κάνιγγος και τη Στουρνάρη συγκρούονται με την αστυνομία που έχει αποκλείσει της προσβάσεις προς το Μετσόβιο. Οι περισσότεροι σπάνε τον κλοιό και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο. Όσοι δεν τα καταφέρνουν συγκροτούν διαδηλώσεις προς την Ακαδημίας και την Ομόνοια.
Ως αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη των πραγμάτων. Κατά το απόγευμα όμως, όταν τελειώνουν οι γενικές συνελεύσεις αρχίζει να συζητιέται η παραμονή στο χώρο του Πολυτεχνείου για το βράδυ της Τετάρτης. Προς αυτή την εξέλιξη ευνοεί και το γεγονός ότι γύρω από το ίδρυμα μαζεύεται κόσμος και υπάρχει συμπαράσταση. Πάντως η κατάληψη δεν είχε σχεδιαστεί. Προήλθε «αυθόρμητα» από την πορεία που πήραν τα πράγματα.
Όταν πια είναι καθαρό ότι τουλάχιστον για το βράδυ της Τετάρτης οι φοιτητές θα μείνουν μέσα στο Πολυτεχνείο, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της ΑντιΕΦΕΕ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και επιβάλλεται έλεγχος -αν και χαλαρός- σε μια σειρά λειτουργίες (μεγάφωνα, σταθμός, συνθήματα κ.ά.), οργανώνεται η σίτιση, η περιφρούρηση κ.λπ.
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1973: Το πρωί η μαζικότητα και ο ενθουσιασμός της εκδήλωσης έχει πέσει αλλά κατά το μεσημέρι η λαϊκή συμπαράσταση μεγαλώνει απότομα. Στο χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένοι εργάτες, οικοδόμοι με πλακάτ, νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους. Η κοινωνική σύνθεση των συγκεντρωμένων θα ολοκληρωθεί όταν στο χώρο της εκδήλωσης θα φτάσουν πολυάριθμοι αγρότες των Μεγάρων που προηγουμένως είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο διαμαρτυρόμενοι για τις απαλλοτριώσεις χάριν της ιδρύσεως διυλιστηρίου του Ωνάση.
Η συμπαράσταση του λαού ανεβάζει το αγωνιστικό φρόνημα. Από τις 12 το μεσημέρι στους 1015 χιλιοκύκλους λειτουργεί νέος πομπός των εξεγερμένων φοιτητών -πολύ πιο ισχυρότερος από τον προηγούμενο- που εκπέμπει σ' ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής και αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα αφύπνισης των λαϊκών συνειδήσεων. Μέσα στο Πολυτεχνείο δυναμώνει η εσωτερική οργάνωση των φοιτητών, τα συνθήματα αποκτούν πια σαφή αντιχουντικό και αντιαμερικανικό περιεχόμενο.
Από τη νύχτα της Πέμπτης γίνονται γενικές συνελεύσεις από τις οποίες θα προκύψει άμεσα νέα συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από 32 μέλη: 7 είναι της ΑντιΕΦΕΕ, 8 του Ρήγα Φεραίου, 3-4 οργανωμένοι αριστεριστές και οι υπόλοιποι διαφόρων τάσεων, βασικά ανοργάνωτοι αριστεριστές. Υπήρχαν επίσης 2 εκπρόσωποι της «εργατικής συνέλευσης».
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1972: Το Πολυτεχνείο είναι και πάλι στο πόδι. Εκατοντάδες φοιτητές μοιράζουν προκηρύξεις στους δρόμους. Άλλοι γαζωμένοι στα κιγκλιδώματα φωνάζουν αντιχουντικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Μικτές ομάδες φοιτητών και εργατών τρέχουν στους χώρους δουλειάς για να μεταφέρουν το μήνυμα της εξέγερσης. Ο σταθμός εκπέμπει και τα μεγάφωνα μεταδίδουν την φωνή των ελευθέρων φοιτητών, των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Χιλιάδες λαού συγκεντρώνονται από νωρίς έξω από το κτήριο.
Το μεσημέρι συνεδριάζει για πρώτη φορά ύστερα από την εκλογή της η νέα Συντονιστική Επιτροπή. Η συνεδρίαση είναι θυελλώδης. Συζητιέται το περιεχόμενο της Διακήρυξης που εκ των πραγμάτων θα προσδιορίζει τον πολιτικό χαρακτήρα της κατάληψης. Τελικά εγκρίνεται η ιστορική ανακοίνωση που προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι ο χαρακτήρας της εκδήλωσης είναι αντιφασιστικός-αντιιμπεριαλιστικός.
Από το απόγευμα της Παρασκευής, ιδιαίτερα δε τις πρώτες βραδινές ώρες, φαίνεται ότι τα πράγματα οδηγούνται σε σύγκρουση. Έξω από το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνται συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία. Τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα πέφτουν βροχή στο κέντρο της Πόλης. Πολλά άτομα τραυματίζονται και μεταφέρονται στο Πολυτεχνείο. Επίσης ο Σταθμός Α' Βοηθειών είναι γεμάτος από τραυματίες. Ο σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα.
Τώρα πια το ενδιαφέρον των φοιτητών και των άλλων διαδηλωτών έχει στραφεί εντελώς στο πρόβλημα της επικείμενης επίθεσης των καθεστωτικών δυνάμεων. Έτσι ανεγείρονται οδοφράγματα κοντά στο Πολυτεχνείο και γι' αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα, τρόλεϊ, λεωφορεία και ότι άλλο είναι πρόσφορο γι' αυτή τη δουλειά. Γύρω στις 10 το βράδυ, στην περιοχή του Πολυτεχνείου ακούγονται πυροβολισμοί. Τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα πέφτουν βροχή, οι τραυματίες πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και οι εκκλήσεις για φαρμακευτικό υλικό, γιατρούς και ασθενοφόρα. Κατά τις 11 οι πυροβολισμοί γενικεύονται, οι διαδηλωτές ενισχύουν τα οδοφράγματα και ο σταθμός των φοιτητών απευθύνει εκκλήσεις στο λαό των Αθηνών για ενεργό συμπαράσταση.
Ώρα 12 τα μεσάνυκτα: Από τους στρατώνες του Γουδί και του Διονύσου βγαίνουν οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973: Από τη στιγμή που ο στρατός θα κάνει την εμφάνισή του στο Πολυτεχνείο ο ραδιοσταθμός της εξέγερσης αλλά και οι φοιτητές που είναι γαζωμένοι στα κάγκελα ρίχνουν συνθήματα συναδέλφωσης λαού και στρατού. μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου τα τανκς θα φτάσουν στις 2 πάρα τέταρτο, το πρωί του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου. Κι ενώ οι προβολείς τους θα φωτίζουν το χώρο, ενώ οι κάνες τους θα τους σημαδεύουν, οι εξεγερμένοι φοιτητές θα τραγουδούν τον Εθνικό ύμνο και θα φωνάζουν: «Ο στρατός με το λαό», «Είσαστε αδέλφια μας», «Όχι άλλο αδελφικό αίμα», «Ο στρατός μαζί μας».
Στις 3 παρά τέταρτο οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές καλούν με τηλεβόα τους φοιτητές να εκκενώσουν το χώρο της κατάληψης.
Στις 3 ακριβώς ένα τανκ πέφτει στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου και την γκρεμίζει. Θα ακολουθήσουν συμπλοκές αστυνομικών και φοιτητών μέσα στους χώρους του ιδρύματος και τους γύρω δρόμους. Λίγα λεπτά πριν ο σταθμός των ελεύθερων πολιορκημένων έδινε το τελευταίο μήνυμά του: «Τώρα μπαίνουν μέσα. Βλέπω έναν έφεδρο ανθυπολοχαγό. Ξέρω τι με περιμένει. Εδώ Πολυτεχνείο… εδώ Πολυτεχνείο… Αγαπητοί ακροατές θα διακόψουμε για λίγο τη μετάδοση. Μείνετε στους δέκτες σας στο ίδιο μήκος κύματος». Ακολούθησε ο εθνικός ύμνος και στη συνέχεια ο σταθμός καταστράφηκε για να μην χρησιμοποιηθεί από το στρατό και την αστυνομία.
Μετά την «άλωση» του Πολυτεχνείου
Οι συγκρούσεις του λαού με το δικτατορικό καθεστώς δεν σταματάνε με την «άλωση» Πολυτεχνείου από τα τανκς και το μακελειό που ακολούθησε. Το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Νοεμβρίου οι μαζικές συγκεντρώσεις, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τα όργανα της τάξης συνεχίζονται. Τώρα στους δρόμους κυριαρχούν οι εργάτες, οι οικοδόμοι, ο μαθητόκοσμος και μετά έρχονται οι φοιτητές.
Το Σάββατο το πρωί οι οικοδόμοι δεν πάνε στα γιαπιά, πολλά εργοστάσια αδειάζουν, τα γραφεία κλείνουν και οι μαθητές από τα σχολεία κατεβαίνουν στους δρόμους τους ελεγχόμενους από τα άρματα μάχης. Στις 10 το πρωί διαδηλώσεις ξεφυτρώνουν παντού: στην πλατεία Κοτζιά, στην Ομόνοια, στην Πειραιώς, στην Πατησίων μπροστά στον ΟΤΕ, στη Βικτώρια, στην πλατεία Αμερικής, στα Χαυτεία, στη Σταδίου και λίγο αργότερα στη Βάθης, στη Μητρόπολη, στην Ακαδημίας, στου Φιξ, στο Σύνταγμα. Στο Αιγάλεω ο μαθητόκοσμος ξεσηκώνεται και καταλαμβάνει πρόσκαιρα το Δημαρχείο. Από τη Ριζούπολη ένας παράνομος πομπός καλεί το λαό να ξεσηκωθεί. Σε λίγο τα ραδιογωνιόμετρα της Ασφάλειας θα τον ανακαλύψουν.
Απέναντι στον άοπλο λαό τα όργανα του καθεστώτος δεν θα διστάσουν να πυροβολήσουν στον ψαχνό με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Όμως ο λαός δεν γονατίζει. Νέο κύμα διαδηλώσεων θα ξεχυθεί στους δρόμους της στρατοκρατούμενης πρωτεύουσας την Κυριακή 18 Νοεμβρίου και θα κρατήσουν ως αργά το βράδυ. Τα όργανα της χούντας χτυπάνε και πάλι στον ψαχνό ότι κινείται και οι συλλήψεις πολιτών δίνουν και παίρνουν. Δύο μέρες αργότερα το καθεστώς θα παραδεχτεί τη σύλληψη 866 προσώπων (στην πραγματικότητα οι συλλήψεις ήταν πολλαπλάσιες) και δίνει στοιχεία για την κοινωνική τους ταυτότητα: 475 εργάτες, 268 φοιτητές, 74 μαθητές και 49 σπουδαστές του Πολυτεχνείου.
Τη Δευτέρα η «τάξις» έχει αποκατασταθεί. Ο στρατιωτικός νόμος εν πλήρη ισχύ, οι συλλήψεις συνεχίζονται, η πρωτεύουσα στρατοκρατείται και ο επίσημος απολογισμός -που σε αριθμούς σίγουρα υστερεί της πραγματικότητας- κάνει λόγο για 18 νεκρούς «πλήρως βεβαιωθέντες», για 16, τουλάχιστον, νεκρούς «βασίμως προκύπτοντες» και τραυματισμένους 1103 πολίτες και 61 αστυνομικούς. Όπως αργότερα κατατέθηκε, με επίσημα στοιχεία, στη δίκη του Πολυτεχνείου τις μέρες του ξεσηκωμού η αστυνομία έριξε 34 χιλιάδες σφαίρες και 300 χιλιάδες έριξε ο στρατός. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο απολογισμού. Μα πάνω από κάθε τέτοιο ή άλλο απολογισμό είναι το μήνυμα εκείνων των ημερών ότι χωρίς αντίσταση, χωρίς αγώνα και θυσίες τίποτα δεν κερδίζεται. Αν λοιπόν άφησε κάτι μεγάλο και σημαντικό το Πολυτεχνείο, πέρα από τη θυσία και την αυτοθυσία ως στάση ζωής, είναι αυτό το ανυπότακτο πνεύμα αντίστασης σε κάθε ντόπιο και ξένο δυνάστη.

Γιώργος Πετρόπουλος

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Ψυχραιμία στην Καλαμάτα και στο βάθος Παναρκαδικός…  

Η επόμενη ημέρα είχε για την αποστολή της Καλαμάτας ρεπό μετά το κουραστικό ταξίδι και το φορτισμένο παιχνίδι, ενώ οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές προπονήθηκαν το μεσημέρι στο γήπεδο του Ασπροχώματος. Εκεί όπου θα ξεκινήσει σήμερα η προετοιμασία για την επόμενη αναμέτρηση, εντός έδρας (θα γίνει κανονικά στο γήπεδο του Μεσσηνιακού μετά τις εργασίες συντήρησης) την προσεχή Κυριακή, με τον εκ των πρωτοπόρων Παναρκαδικό. Ένας αγώνας κομβικός τόσο για βαθμολογικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Η διατήρηση της ψυχραιμίας όλων αποτελεί το βασικό ζητούμενο στην παρούσα φάση, με τη διοίκηση να στηρίζει τον νέο προπονητή Λεωνίδα Μπίλη, ρίχνοντας το φταίξιμο των κακών τελευταίων αποτελεσμάτων στη διαιτησία που έχει καταδικάσει την τοπική μας ομάδα με διαδοχικές αποβολές, αλλά και πέναλτι τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν αποκλείεται να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ, με σχετική επιστολή διαμαρτυρίας, αφού τα περιστατικά είναι αλλεπάλληλα και εκτός από τους χαμένους βαθμούς, δημιουργούν αναταραχή στις τάξεις των «μελανόλευκων». Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία ότι η ομάδα μπορεί πραγματικά να κινδυνέψει με υποβιβασμό, με τον αγωνιστικό στόχο να παραμένει το …όσο γίνεται ψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για τη συνέχεια, αφού λιγότερο από 1/3 του πρωταθλήματος έχει διεξαχθεί έως τώρα.
 Γ’ ΕΘΝΙΚΗ-3ος ΟΜΙΛΟΣ Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής
Βύζας Μεγάρων-Λεβάντε ΑΟ5-2
Κανάρης Χίου-Καλαμάτα2-1
Δόξα Ν. Μανωλάδας-Παναρκαδικός1-1
Ηρακλής Ψαχνών-Σπάρτη0-2
 Ερμιονίδας ΑΕ-Παναργειακός1-2
Παμβουπρασιακός-Χαλκίς ΑΟ 2-1
Αιολικός-Λουτράκι ΠΑΟ 2-2
Η βαθμολογία Θ. Ομ. Υπ./Κ. Β.
1 Παναργειακός 12-6 16
2 Παναρκαδικός 15-4 14
3 Σπάρτη 11-6 14
4 Παμβουπρασιακός 13-8 13
5 Βύζας Μεγάρων 11-14 12
6 Αιολικός 10-6 11
7 Λουτράκι ΠΑΟ 7-7 10
 8 Χαλκίς ΑΟ 7-6 10
9 Δόξα Ν. Μανωλάδας 8-8 9
10 Καλαμάτα 7-6 8
11 Κανάρης Χίου 4-10 7
12 Ηρακλής Ψαχνών 2-10 6
13 Ερμιονίδας ΑΕ 7-9 6
14 Λεβάντε ΑΟ 2-16 0
Η επόμενη αγωνιστική (22/11/2015, 15:00)
ΑΕ Ερμιονίδας -Ηρακλής Ψαχνών
Σπάρτη-Παμβουπρασιακός
Παναργειακός-Αιολικός
ΑΟ Χαλκίδας-Βύζας Μεγάρων
ΠΑΟ Λουτράκι -Κανάρης Χίου
ΑΟ Λεβάντε -Δόξα Ν. Μανωλάδας
Καλαμάτα-Παναρκαδικός - 

Η Εθνική στάθηκε όρθια στο φιλικό της Κωνσταντινούπολης
***  Φιλικό 17/11/2015 :  ΤΟΥΡΚΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ  0-0  .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πάολο Βαλέρι
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: -
ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Βολκάν, Κοϊμπάσι, Τσαλχάνογλου (81΄ Τασντεμίρ), Γκονούλ, Τοσούν (64΄ Μάλι), Αρντά Τουράν (90΄+ Γιασίν), Σαχάν (73΄ Οκάι), Οζιακούπ (63΄ Τσολάκ), Τοπάλ, Τουφάν (86΄ Ποτούκ), Αχμέτ Γιλμάζ Τσαλίκ
ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Μανωλάς (78΄ Σιόβας), Τοροσίδης, Χολέμπας, Τζιόλης, Σάμαρης, Ταχτσίδης (46΄ Πέτσος), Φορτούνης (90΄+ Καρέλης), Μήτρογλου (70΄ Γιάννου).

 ~***  Video   από την   παρακολούθηση κατά πρώτον 16.00 ώρα μ.μ. της Κυριακής  15/11/2015 , της παράστασης "ΤΙΤΑΝΕΣ" πλανητάριο , στην αίθουσα "ΘΟΛΟΣ " (Θέατρο  εικονικής πραγματικότητας) είσοδο με 7  ευρώ .- Στη συνέχεια ώρα 18,30 μ.μ. μετάβαση δίπλα στο  Πολιτιστικό Κέντρο " Ελληνικός Κόσμος " του ιδρύματος μείζονος Ελληνισμού  και παρακολούθηση της Θεατρικής παράστασης ¨ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ¨" 3,5  ώρες θεατρικής παράστασης (των Μ. Ντενίση , Κ. Βουτσά , Τσέρτου  κ.α. ) με εισητήριο 22 ερώ  ή 12  ευρώ .-
~* Θ. Έργο Σμύρνη μου Αγαπημένη 15/11/2015  Ταύρος Αθήνα: https://youtu.be/KJiIy1ocSjc .-   
~*  Έργο Σμύρνη μου Αγαπημένη θέατρο Ταύρος Αθήνα  15/11/2015: https://youtu.be/6O3F61uxnpU .-
~Σμύρνη μου αγαπημένη Μ  Ντενίση  15/11/2015  Ταύρος Αθήνα : https://youtu.be/sD_ON5DkQgU .-
~Σμύρνη μου Αγαπημένη Μ  Ντενίση , Βουτσάς Τσέρτος    15/11/2015: https://youtu.be/R1z0pI84qL4 .-
~ ΑΘΗΝΑ  αίθουσα Θόλος στο πολιτιστικό  κέντρο  Ελληνικός Κόσμος  ΤΙΤΑΝΕΣ 15/11/2015 :
https://youtu.be/TU7MRLUhTgs .-
 ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                        
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-       
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-   
 ~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-  
~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-~
  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .- 
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-    
~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-
~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .- 
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .- 
~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .-     
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 10  Νοεμβρίου  2015:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-10-2015.html .-    
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-11-2015.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .- 
~ ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .-  
~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σ/Κ 14, 15-11-2015 , ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/14-15-11-2015-arfara-news.html .-  
~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο  14  και  15  Νοεμβρίου  2015     http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/14-15-2015.html .- 
  ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html .-~
~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-    

~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-      
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,
  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4620 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.436   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου