Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

 ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ   Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :





 ***  ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ  parthenonas-  Του Ιωάννη Μ. Ασλανίδη Αντιστράτηγου ε.α
Επίτιμου Διοικητού Σ.Σ.Ε.
Πρέπει ο Ελληνικός Λαός, κάποτε να καταλάβει ότι, όταν είναι ενωμένος και τον βραχίονα του τον ενδυναμώνει η θέληση, τότε αυτός γίνεται ακατάβλητος.
Είμαστε ένας λαός με μια τεράστια πολιτιστική, ιστορική, γλωσσική και ντιενετική Κληρονομική συνέχεια, που θα πρέπει να υπερασπιζόμεθα ανά πάσα στιγμή, επειδή είναι τα μοναδικά και δυνατά εχέγγυα διαβατήρια στον δρόμο για το μέλλον. Μάλιστα! Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η δυναμική μας αντίσταση μέσω ενωτικού χαρακτήρα του λαού μας, χρειάζεται να είναι περισσότερο ισχυρή και ουσιαστική, διότι τα φερέφωνα του οικουμενισμού επιχειρούν να παρουσιάσουν την ύψιστη βιολογική πραγματικότητα της φυλής, ως μια παρωχημένη θεωρία ή ακόμη χειρότερα μια δήθεν τελειωμένη υπόθεση, βάλλοντας έμμεσα στο γένος των Ελλήνων, με το αστήρικτο επιχείρημα ότι, οι φυλετικές διαφοροποιήσεις που καθορίζουν την βιοψυχική ιδιοσυστασία κάθε έθνους, έχουν δήθεν καταρριφθεί. Όμως! Έρχεται η Επιστήμη με τις έρευνές της, να θέσει φραγμό σε όλες αυτές τις ανιστόρητες και αντι-επιστημονικές αυθαιρεσίες, αποκαλύπτοντας μάλιστα την αδιασάλευτη φυλετική συνέχεια των Ελλήνων.
Αυτό το μεγαλείο της Ιστορικής συνέχειας της Ελληνικής φυλής, που τόσα προσέφερε στην ανθρωπότητα, δεν άφησε ασυγκίνητους του άλλους λαούς.
Στις δύσκολες στιγμές του Έθνους μας, όταν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, το Ελληνικό έθνος αγωνίζετο για την ελευθερία του και την πολιτική του Ανεξαρτησία από τον πιο βάρβαρο ζυγό το αλλόφυλου και αλλόθρησκου κατακτητή, εμφανίστηκε ένας μεγάλος σύμμαχος στο πλευρό των μαχόμενων Ελλήνων, οι Φιλέλληνες της Ευρώπης και όχι μόνο. Οι Φιλέλληνες όχι μόνο διέθεσαν από την προσωπική των περιουσία τεράστια ποσά για τον Αγώνα των Ελλήνων, όχι μόνο μετέτρεψαν το πνεύμα του τότε συντηρητισμού της Ευρώπης, με πρωταγωνιστή τον Αυστριακό Καγκελάριο Μέτερνιχ, που ήτο κατά της ανεξαρτησίας μας, αλλά ακόμη ήλθαν και πολέμησαν στο πλευρό των Επαναστατημένων Ελλήνων και πολλοί εξ αυτών έδωσαν και την ζωή για την Ελευθερία των Ελλήνων.
Ο Φιλελληνισμός είναι ένα ιδεολογικό κίνημα, που δεν έχει ημερομηνία λήξεως, έστω και αν παρουσιάζει διακυμάνσεις που οφείλονται σε πολιτικές συγκυρίες και απογοήτευση ίσως πολλών φιλελλήνων, από τους σύγχρονους πολιτικούς της χώρας μας και σύγχρονους λοιπούς Έλληνες.
Άρα το Ελληνικό Έθνος ποτέ δεν ήτο μόνο, ούτε θα μείνει ποτέ η Ελλάδα και οι Έλληνες χωρίς τους ένθερμους υποστηρικτές της, το οποίο βέβαια έχει άμεση σχέση με τον Νεοέλληνα και την υπεύθυνη έναντι της Ιστορίας του συμπεριφοράς του.
Ας τεκμηριώσουμε με ελάχιστα από τα πάμπολλα σύγχρονα παραδείγματα φιλελληνισμού, που είναι και μοναδικό φαινόμενο.
ΠΡΩΤΟΝ: Ο μεγάλος αμερικανός ηθοποιός ΡΟΜΠΙΝ ΟΥΙΛΙΑΜΣ, πρόσφατα είχε εκφράσει τον θαυμασμό του και την αγάπη του για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην Ελληνική Ιστορία. Μπορεί η οικονομία της χώρας σας να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαστε ανίσχυροι. Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς για όλους, αυτό που δεν αλλάζει σ’ εσάς είναι η κληρονομιά σας, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα, είναι εκεί για να θυμίζει ότι, η πρόοδος και η ακμή μπορούν να επιστρέψουν…» είπε επίσης: «Στην Αγγλία δεν πήγα πουθενά, τι να δω! Το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Όπως και στην Γερμανία τι να δω! Το τείχος του Βερολίνου; Ωστόσο, την Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες δεν μπορείς να τις αγνοήσεις.»
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο Tommy Lee, μεγάλος μουσικός, ο οποίος σημειωτέον γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Los Angeles, πρόσφατα κοινοποίησε, δια της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ένα καταπληκτικό κείμενο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, το οποίο αγκαλιάστηκε από όλους ανά τον κόσμο θαυμαστές του και συγκίνησε το Hollywood.
Παρακάτω παραθέτω μερικά «Επειδή» από τα 39 του μηνύματός του:
«Επειδή είμαστε μια μικρή χώρα, γεμάτη με ανθρώπους με μεγάλες καρδιές.
Επειδή ποτέ δεν επισκεπτόμαστε κάποιον με άδεια χέρια,
Επειδή υπάρχει ακόμη κάτι πολύτιμο στις Ελληνικές Οικογένειες,
Επειδή έχουμε την λέξη φιλότιμο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον Κόσμο.
Επειδή όταν οι ξένοι δεν μπορούν να βρουν μια λέξη για κάτι, χρησιμοποιούν μια δική μας.
Επειδή ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνες.
Επειδή ανακαλύψαμε το θέατρο, την Δημοκρατία, την Λογική.
Επειδή είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας.
Επειδή οι Έλληνες δεν μάχονται σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες (Ουίστον Τσόρτσιλ, 1941)
Επειδή δεν ντρεπόμαστε όταν κλαίμε.
Επειδή οι εκκλησίες μας δεν είναι σκοτεινές, αλλά πλημμυρίζουν από ένα ξεχωριστό φως.
Επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα.
Επειδή το 40% των λημμάτων του λεξικού της Οξφόρδης είναι λέξεις Ελληνικές.
Επειδή ο ουρανός μας είναι Γαλανόλευκος
[…]
Για όλα αυτά είμαστε Έλληνες
ΤΡΙΤΟΝ: Είπε ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΙΝΤΕΛ, μόλις προ ημερών: «Το Ελληνικό τοπίο αποτελεί την ωραιότερη παρηγοριά για τον άνθρωπο, που θρηνεί τον χαμένο του Παράδεισο».
Ας έχουμε λοιπόν, υπ’ όψιν μας εμείς οι Νεοέλληνες, την ρήση του ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ για την Ιστορία: «Ευτυχείς είναι οι λαοί που γνωρίζουν την Ιστορία των, αλλοίμονο στους λαούς που την λησμόνησαν, είναι μοιραίο κάποτε να χαθούν από το πρόσωπο της Γης».
Και! Τέλος, ας έχουμε επίσης υπ’ όψιν μας οι Νεοέλληνες ότι, ο Φιλελληνισμός είναι ένα κίνημα που γιγαντώνεται ή αδρανεί ανάλογα με την συμπεριφορά μας.-

***  Το νησί της Αποκάλυψης  ... ΠΑΤΜΟΣ 
Το νησί της Αποκάλυψης
Η Πάτμος μαζί με την Αστυπάλαια και τη Λέρο υπάγονται στην επαρχία της Καλύμνου. Αποτελεί θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και τη Μονή της Πάτμου, ενώ παράλληλα προσφέρει έναν ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν διακοπές που συνδυάζουν ηρεμία και ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Είναι νησί ηφαιστειογενές, βραχώδες και άνυδρο, με αραιή βλάστηση.
Η Χώρα, πρωτεύουσα του Δήμου της Πάτμου είναι κτισμένη σε ύψωμα, όπου υπερέχει η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου σε μορφή μεγάλου κάστρου. Άλλοι μικρότεροι συνοικισμοί του νησιού είναι η Σκάλα, ο Κάμπος, το Διακόφτι και ο Σταυρός.
Το νησί προσφέρει στον επισκέπτη όμορφες παραλίες και καθαρά νερά. Η εύκολα προσβάσιμη παραλία της Σκάλας, ο Κάμπος, αλλά και η Ψιλή Άμμος, η οποία θεωρείται η ομορφότερη παραλία του νησιού, πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνονται στα σχέδια του επισκέπτη.
Από τις πιο ήσυχες παραλίες του νησιού είναι ο βοτσαλωτός Γερανός, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με αλμυρίκια κι ένα μικρό νησάκι με μια εκκλησία απέναντι να δημιουργούν ειδυλλιακό σκηνικό. Η ηφαιστειογενής περιοχή «Ζουλούφι» βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της Πάτμου. Η ηφαιστειακή τέφρα εναλλάσσεται με την λάβα η οποία κύλησε και πάγωσε από τη θάλασσα, συνθέτοντας ένα άκρως εντυπωσιακό τοπίο.
Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης
Το σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στο μέσον περίπου της διαδρομής από το λιμάνι της Σκάλας μέχρι τη χώρα. Η χριστιανική παράδοση υποστηρίζει ότι μέσα στη σπηλιά σχίστηκε ο βράχος και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία τριάδα, ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Η σπηλιά διαμορφώθηκε σε λατρευτικό χώρο από τον ιδρυτή της μονής της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο.
Σήμερα ο προσκυνητής μπορεί να δει το σημείο που γράφτηκε η Αποκάλυψη, τον τόπο κατακλίσεως του Ιωάννη, τον πελώριο βράχο, που σχίστηκε και από εκεί ο Θεός υπαγόρευσε την Αποκάλυψη στον Ιωάννη, το σημείο στο οποίο ο Ευαγγελιστής ακουμπούσε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί και ένα κοίλωμα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών το νότιο τμήμα του Σπηλαίου έχει μετατραπεί σε Ναό.
Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Εκτός του ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Πάτμου και Λέρου είχαν κοινή προστάτιδα θεά την Άρτεμη ήταν εντελώς άσημοι μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους που το νησί ήταν τόπος εξορίας πολιτικών καταδίκων και αυτόν τον χαρακτήρα διατήρησε και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όπου και εξορίστηκε ο μαθητής του Ιησού, Ιωάννης , ο οποίος συνέγραψε στην Πάτμο την Αποκάλυψη και το φερώνυμο αυτού «Ευαγγέλιο», τα ιερά βιβλία των Χριστιανών στην Καινή Διαθήκη.
Ο μοναχός Όσιος Χριστόδουλος από τη Βιθυνία έλαβε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α” τον Κομνηνό (1081 – 1118) την άδεια να ιδρύσει στην Πάτμο τη Μονή Ιωάννου του Θεολόγου επί υψώματος ψηλότερα από το σπήλαιο της Αποκαλύψεως ακριβώς επί του αρχαίου βωμού της Θεάς Άρτεμης. Παράλληλα, με την Μονή, η οποία κτίζεται σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου λειτουργεί και Σχολή, από την οποία προήλθαν πλείστοι διδάσκαλοι του Γένους, λόγιοι και διάσημοι Αρχιερείς και Πατριάρχες.
Στο Καθολικό της Μονής, υπάρχει το τέμπλο, μοναδικής τέχνης, έργο του 1820, φιλοτεχνημένο  από 12 γλύπτες. Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του Καθολικού είναι αξεπέραστης  ομορφιάς και αξίας.
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της Μονής είναι η Βιβλιοθήκη της. Η Βιβλιοθήκη είναι η γραπτή ιστορία τόσο της Μονής όσο και του νησιού ολόκληρου. Το σημαντικότερο τμήμα της Βιβλιοθήκης συνίσταται από:
  1. 1.197 χειρόγραφους κώδικες που αναφέρονται στην Κλασσική έως την Μεταβυζαντινή περίοδο. Οι εικονογραφήσεις πολλών εξ αυτών είναι μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας και ταυτόχρονα καλά διατηρημένες.
  2. Περισσότερα από 13.000 έγγραφα της ίδιας περιόδου, τα οποία αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις της Μονής με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (του οποίου η Μονή αποτελεί έως σήμερα «Σταυροπήγιον») αλλά και με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Δυτικούς Ηγεμόνες. Μεγάλος αριθμός εγγράφων αναφέρεται επίσης στις οικονομικές και άλλου είδους σχέσεις που είχε αναπτύξει η Μονή στις γειτονικές της περιοχές αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.
  3. Περισσότερα από 4.000 παλαίτυπα έντυπα βιβλία καθώς και
  4. Περισσότερα από 15.000 σύγχρονα έντυπα βιβλία και περιοδικές εκδόσεις.
Μέσα στα έγγραφα της Βιβλιοθήκης υπάρχει και το ιδρυτικό χρυσόβουλο, όπου ο Αλέξιος ο Α” ο Κομνηνός παραχωρούσε το 1088 στον Όσιο Χριστόδουλο την Πάτμο. Είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών για τον μοναστικό βίο και τις συνθήκες που έθεταν οι εκάστοτε κατακτητές.
Η Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.
 ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
– Στο νησί εξορίστηκε ο μαθητής του Ιησού, Ιωάννης που συνέγραψε στην Πάτμο την Αποκάλυψη και το φερώνυμο αυτού «Ευαγγέλιο», τα ιερά βιβλία των Χριστιανών στην Καινή Διαθήκη.
-Το 1999 το Σπήλαιο της Αποκάλυψης κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
-Η Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο, με λεπτομέρεια «καρφίτσας». Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.
-Πάνω από τις δύο και μοναδικές πόρτες της Μονής, υπάρχει ο λεγόμενος φονιάς, ένα είδος εξώστη, από τον οποίο έριχναν ζεματιστό λάδι, για να εμποδίσουν την είσοδο των πειρατών.
Γενέτειρα ενός εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, του Εμμανουήλ Ξάνθου, με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο η Πάτμος έγινε ναυτικό επαναστατικό κέντρο και πολλοί κάτοικοί της έλαβαν μέρος στον αγώνα της Εθνεγερσίας. Με τη συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως ( 1832 ) η Πάτμος περιήλθε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το 1912, οπότε κατελήφθη από τους Ιταλούς μέχρι το 1943 και τους Γερμανούς εν συνεχεία. Τελικά, με τη συνθήκη του 1947 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα μαζί με όλα τα πρώην ιταλοκρατούμενα νησιά
-Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το πολύτιμο χειρόγραφο με τους διαλόγους του Πλάτωνα που διεσώθη  και βρισκόταν στην Ιερά Μονή Πάτμου εκλάπη γύρω στο 1800 και βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι ο κώδικας αριθ. 39 της συλλογής Κλάρκ.

*** Το νησί του «Απέραντου γαλάζιου» ..ΑΜΟΡΓΟΣ
Το νησί του «Απέραντου γαλάζιου»
Η Αμοργός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια. Συνδυάζει το άγριο και ορεινό τοπίο με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα στο κέντρο και την Αιγιάλη στα βόρεια. Μεγάλο τμήμα των ακτών της είναι εξαιρετικά βραχώδες και καταλήγει απότομα στη θάλασσα. Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Η περιήγηση στα στενά  λιθόστρωτα δρομάκια με τις κατάλευκες εκκλησίες και τα διώροφα αρχοντικά είναι μαγευτική. Η περίφημη πλακόστρωτη «Λόζα» και το ιστορικό Κάστρο, που δεσπόζει πάνω στο βράχο προκαλούν εντύπωση στον επισκέπτη.
Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι πλούσιο σε ιστορικά κειμήλια και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Αποτελεί μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα και είναι χτισμένη στον πιο απόκρημνο βράχο του όρους Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό το 1088. Το κτίριο εκτείνεται σε μήκος 40 μέτρων ενώ το πλάτος του δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα. Η ανάβαση ίσως δυσκολέψει κάποιους, αλλά μόλις φθάσετε η θέα θα σας αποζημιώσει.
Σε απόσταση 12 χιλιόμετρων από τη Χώρα, βρίσκονται οι οικισμοί Καμάρι και Βρούτση της Κάτω Μεριάς  με την ιστορική  εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Καστρί, την αρχαία ακρόπολη της Αρκεσίνης και φυσικά την καταπληκτική παραλία  του Μούρου.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αιγιάλη. Είναι ένας κόλπος με αμμουδερές παραλίες υπέροχης φυσικής ομορφιάς. Στις πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκαρφαλωμένα τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν οι παλιοί ανεμόμυλοι, το φαράγγι του Αρακλού, η ιστορική Καστροκκλησιά της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία της Πανωχωριανής και το παλιό χωριό Στρούμπος.
Το νησί προσφέρει αρκετές παραλίες. Η Αγία Άννα απέχει 3 χλμ από την Χώρα ενώ η παραλία της Καλοταρίτισσας απέχει 23 χλμ και αν προτιμάτε χρυσή άμμο και τα διάφανα νερά τότε θα σας εντυπωσιάσει. Η παραλία της Αιγιάλης έχει σχήμα πετάλου όπου εμφανίζονται όλες οι αποχρώσεις του μπλε, έχει λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινη θάλασσα. Η παραλία Παραδείσια, όπως θα σας πουν οι ντόπιοι, είναι ένας μικρός παράδεισος.
Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Υπάρχουν μονοπάτια και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου.
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
– Στην Αμοργό γυρίστηκε η ταινία Απέραντο Γαλάζιο, του σκηνοθέτη Luc Besson
– Τα μονοπάτια, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80,  αποτελούσαν τον βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών της Αμοργού. Σήμερα στην Αμοργό έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί τα 6 κύρια μονοπάτια της και έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός.
– Η Μονή της Χοζοβιώτισσας, ένα σύμβολο για την Ορθοδοξία, ενδέχεται σε λίγα χρόνια να αποτελεί και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κι αυτό χάρη στον Ιταλό αρχιτέκτονα Tζόρτζιο Μαρτίνο, που αγάπησε το νησί και επιχειρεί να βάλει τη Μονή στην περίφημη λίστα της Ουνέσκο. Μαζί με τους Τζοβάνι Περότι και Δημήτρη Πικιώνη, είναι οι τρεις που φροντίζουν για τον φάκελο της σχετικής υποψηφιότητας.
– Η Αμοργός είναι γνωστή για την ψημένη ρακή που γίνεται με ρακή, μέλι και βότανα. Επίσης για το πατάτατο ένα παραδοσιακό πιάτο με αρνί και πατάτες.

  ***  Το σμαράγδι του Ιονίου  ...  ΠΑΞΟΙ  .
 Το σμαράγδι του Ιονίου
Οι Παξοί είναι ένα μικρό νησί στα Επτάνησα, στο Ιόνιο Πέλαγος. Βρίσκεται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας και διοικητικά ανήκει στο Νομό Κέρκυρας. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος, ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο.
Χαρακτηρίζονται από τη πυκνή τους βλάστηση και κυρίως φημίζονται για τους απέραντους ελαιώνες τους, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν. Θα συναντήσετε πολλά σπήλαια και θειούχες πηγές. Από τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι των Παξών ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού. Το ελαιόλαδο των Παξών είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται και στην παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν.
Δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικοί όρμοι, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνοι εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τις ξερολιθιές. Στους εκπληκτικά όμορφους όρμους των Παξών ελλιμενίζονται πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη.
Οι Αντίπαξοι είναι εξίσου μαγευτικοί. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις όμορφες παραλίες που είναι εύκολα προσβάσιμες όπως το Λεβρεχιό, το Κηπιάδι, το Μαρμάρι, η Κακή Λαγκάδα, το Κλωνί Γουλί, το Αρκουδάκι και ο Ερημίτης.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινά του από την Κέρκυρα το νησί, που αποτέλεσε ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Οι Παξοί, που έχουν ως σύμβολό τους την τρίαινα, συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα, την ιστορική πορεία της οποίας ακολούθησαν. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους. Επί Ενετοκρατίας στο νησί αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία και η γεωργία. Οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί, όπως και τα άλλα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864. 
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
– Ένα τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Παξών είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και απέχουν μόλις μια ώρα με το πλοίο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
-Περίπου 300 χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επιλέγουν τους Παξούς για τις διακοπές τους. Οι όμορφες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα μαγευτικά τοπία δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
– Το νησί δεν κατακλύζεται από ξενοδοχειακές μονάδες, θα βρείτε μικρούς ξενώνες ή σπίτια που νοικιάζουν οι ντόπιοι
-Επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές του νησιού στον Οζιά, στο Γιαννά και στη Γλυφάδα
-Ο επιβλητικός πέτρινος φάρος της Λάκκας χρονολογείται από το 1832.
-Το Μουσείο των Παξών, στο Γάιο,  στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

***  Δύο ελληνικά νησιά στα 10 καλύτερα «αφανή» νησιά στην Ευρώπη  ...... ΑΙΓΙΝΑ ,  και   ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ .
Η βρετανική εφημερίδα Guardian διερευνά τα λιγότερο γνωστά νησιά της Ευρώπης και προτείνει 10 από τα ομορφότερα νησιά, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε ένα χαλαρό διάλειμμα, να κάνετε πεζοπορία, θαλάσσια σπορ ή ακόμα να μην κάνετε απολύτως τίποτα απολαμβάνοντας ονειρικές παραλίες και τοπία. Δύο νησιά από αυτά που ξεχώρισε η Guardian είναι ελληνικά.
Πρόκειται για την Αίγινα που βρίσκεται στην τρίτη θέση για την ηρεμία που προσφέρει και η Σαμοθράκη στην ένατη θέση  για την αίσθηση που προσφέρει στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε έναν άλλον πλανήτη!
Δείτε όλη τη λίστα:
1. Νησιά Lyngør, Νορβηγία
Στη δυτική ακτή των φιόρδ, στις ακτές της Νορβηγίας, οι Νήσοι Lyngør προσφέρουν ηρεμία παρά τα άγρια κύματα του Ατλαντικού. Επιλέξτε ως βάση το νησί του Sandøya ή Borøya (όπου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας) και χρησιμοποιήστε τα πορθμεία για να περιηγηθείτε στις κοντινές περιοχές. Οι Νορβηγοί επιλέγουν να κάνουν καγιάκ ανάμεσα σε αυτά τα μικροσκοπικά νησιά. Στο νησί Lyngør μπορεί να φθάσετε μόνο με βάρκα και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα.
2. Mljet, Κροατία
Ο Οδυσσέας φέρεται να είχε κρατηθεί αιχμάλωτος εδώ, για επτά χρόνια, από την Καλυψώ. Είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά της Κροατίας, είναι περισσότερο γνωστό για την εξαιρετική τοπική παραγωγή και την άγρια ομορφιά του. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για πεζοπορία γύρω από τις δύο λίμνες αλμυρού νερού στο Εθνικό Πάρκο Mljet και μπορείτε να νοικιάσετε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος για να φτάσετε στο μοναστήρι Βενεδικτίνων του 12ου αιώνα. Περιπλανηθείτε στα σκιερά μονοπάτια του νησιού και κολυμπήστε σε μερικές από τις καθαρότερες θάλασσες στην Αδριατική στον κόλπο Μπλάτσε.
3. Αίγινα, Ελλάδα
Ελάτε για τα θαλασσινά, αλλά μείνετε για την ηρεμία που προσφέρει. Η Αίγινα, μόλις μία ώρα με το πλοίο από την Αθήνα, αποτελεί την ιδανική βάση κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος που διαρκεί ένα Σαββατοκύριακο το καλοκαίρι. Όσο για την πεζοπορία, τα μονοπάτια του νησιού θα σας οδηγήσουν σε ερειπωμένους ναούς, σε λιβάδια με αγριολούλουδα και απόκρημνες πλαγιές.
4. Fehmarn, Γερμανία
Το Fehmarn είναι ένα νησί έξω από τη Βαλτική ακτή της Γερμανίας, μάλιστα φιλοξενεί kite surfing διαγωνισμούς κάθε χρόνο.
5. Inis Oírr, Νήσων Aran, Ιρλανδία
Αυτό είναι ένα νησί των αρχαίων γλωσσών και της μυθολογίας, όπου οι λευκές παραλίες απλώνονται στον Ατλαντικό. Το μικρότερο νησί του αρχιπελάγους Aran, Inis Oírr (προφέρεται Inisheer) απέκτησε μόνιμο ρεύμα μόλις το 1997.
6. Belle-Île en Mer, Βρετάνη, Γαλλία
Ένα νησί που επιβεβαιώνει το όνομά του που σημαίνει το όμορφο νησί στη θάλασσα. Η ακτογραμμή του και το πράσινο ενέπνευσαν τους συγγραφείς του 19ου αιώνα και καλλιτέχνες, όπως οι Φλωμπέρ και Μονέ. Το Belle-Île έχει μερικά αξιοθέατα, όπως το σπίτι της Sarah Bernhardt, που λειτουργεί ως μουσείο, και το φάρο στο Bangor.
7. Νησιά Cíes, Γαλικία, Ισπανία
Η παραλία Rodas  στο Las Islas Cies είναι μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, αλλά τα νησιά αυτά παραμένουν ένα στολίδι καλά κρυμμένο, χάρη σε ένα αυστηρό όριο που επιτρέπει μόλις 2.200 τουρίστες την ημέρα. Το ψευδώνυμο τους είναι  οι Μαλδίβες ή οι Σεϋχέλλες της Ισπανίας και δίνει μια σαφή ένδειξη για το τι να περιμένουμε: πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο, τιρκουάζ νερά … Με άλλα λόγια, έναν ανέγγιχτο παράδεισο!
8. Hiiumaa, Εσθονία
Η μυρωδιά της φύσης επικρατεί στο Χιίουμαα. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας, είναι το κατάλληλο μέρος για να έρθει κάποιος που θέλει να γράψει ένα βιβλίο ή να ζωγραφίσει. Για τους λάτρεις της ιστορίας, υπάρχει ένα παλιό σοβιετικό καταφύγιο για να εξερευνήσετε, αλλά ως επί το πλείστον οι άνθρωποι έρχονται εδώ για να νιώσουν την άμμο μεταξύ των δαχτύλων τους και να καθαρίσει τα μυαλό τους.
9. Σαμοθράκη, Ελλάδα
Οι επισκέπτες του νησιού, επί το πλείστον επιστρέφουν χάριν στην ανεπηρέαστη φύση αυτού του βόρειου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Τα μονοπάτια πεζοπορίας, ο καταρράκτης και οι ερημικές παραλίες, οι ιαματικές πηγές του νησιού και οι πλάγιες θερμικές πισίνες συμβάλλουν στην αίσθηση της ότι βρίσκεσαι σε έναν άλλον πλανήτη!
10. Το νησί της Μαργαρίτας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Το Νησί της Μαργαρίτας, στη μέση του Δούναβη, στο κέντρο της Βουδαπέστης, περνά τον χειμώνα τυλιγμένο σε ομίχλη. Όταν έρχεται το καλοκαίρι το νησί είναι μια όαση στη μέση της πόλης. Η ψευδαίσθηση ενός νησιού διακοπών ενισχύεται από δύο συγκροτήματα spa. Κάντε μια ρομαντική βόλτα γύρω από το νησί για να επισκεφθείτε τα ερείπια της μονής του 13ου αιώνα.

***   Το νησί των Iπποτών .... ΡΟΔΟΣ
  Το νησί των Iπποτών
Το «σμαραγδένιο νησί» κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες από όλα τα μέρη της Γης που το επισκέπτονται για να απολαύσουν τη θάλασσα, τη φύση και τα αξιοθέατα του, τα γνωστότερα από τα οποία είναι : η Παλιά (Μεσαιωνική) Πόλη της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου ή Καστέλο (κάστρο των Ιπποτών του τάγματος του Αγ. Ιωάννη), το Αρχαιολογικό μουσείο, το ενυδρείο στην πόλη της Ρόδου, το πάρκο Ροδίνι, το όρος του Προφήτη Ηλία, η ακρόπολη της Λίνδου, η αρχαία πόλη της Καμείρου, η αρχαία πόλη της Ιαλυσού, η κοιλάδα των πεταλούδων, η κοιλάδα των πεταλούδων, η κοιλάδα των 7 πηγών, τα ιαματικά λουτρά της Καλλιθέας, το φράγμα της Απολλακιάς, το Πρασονήσι, η Φιλέρημος, η Παναγιά Τσαμπίκα- η Ψηλή.
Η Ρόδος, με έκταση 1400,68  χλμ2, είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο σε έκταση νησί της Ελλάδας, μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο. O πληθυσμός της ανέρχεται σε 115.290 κατοίκους, σύμφωνα με απογραφή που έγινε το 2011, και καθιστά τη Ρόδο το πολυπληθέστερο ελληνικό νησί -εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας. Βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας και 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Διαθέτει ακτογραμμές μήκους 253 χιλιομέτρων. Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς.
Αποτελεί έδρα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τα νησιά Χάλκη, Σύμη, Τήλος και Καστελλόριζο. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Ρόδου με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκων. Στην πόλη της Ρόδου υπάρχει η Μεσαιωνική πόλη, η οποία έχει ενταχθεί από το 1988 στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στο νησί λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου που απαρτίζεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών. Οι σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές είναι το προσκύνημα στην Παναγιά της Κρεμαστής (πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου) με πλούσιες εκδηλώσεις πολιτισμού, της Παναγιάς Τσαμπίκας (8/9), του Αγίου Σουλά (τέλος Ιουλίου), της Παναγιάς Σκιαδενής στο χωριό Μεσαναγρός (Σάββατο του Λαζάρου – Κυριακή του Θωμά) με λιτανεία εικόνας που γίνεται με τελετουργικό τρόπο, της Παναγιάς Υψενής στη Λάρδο και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)στο χωριό Απόλλωνα.
Η προέλευση του ονόματος Ρόδος που επικράτησε για το νησί έχει κυρίως συσχετισθεί με το ρόδο, ιερό λουλούδι του θεού Ήλιου. Επίσης η Ρόδος είχε από την αρχαιότητα πολλές ονομασίες που σχετίζονται με την βλάστηση, το σχήμα και άλλες ιδιότητες του νησιού:
  • Αιθρία: για το ωραίο κλίμα της.
  • Αστερία: για τον έναστρο ουρανό της.
  • Ασταυρίας : Το ψηλότερο βουνό της ονομάζεται Αττάβυρος.
  • Ηλιάς : Λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του έτους.
  • Κορυμβία: για το σχήμα κορύμβου που καταλήγει σε δυο κορυφές.
  • Μακαρία: δηλαδή ευτυχισμένη.
  • Οφιούσα – Ολόεσσα: γιατί είχε πολλά φίδια.
  • Πελαγία : Το νησί αναδύθηκε μέσα από το πέλαγος.
  • Ποιήεσσα: για την πλούσια βλάστηση της.
  • Ποντία: θαλασσινή.
  • Σταδία: Από το σχήμα του νησιού που είναι σαν αρχαίο στάδιο.
  • Τελχινίς: από τους πρώτους κατοίκους της.
  • Τρινακρία: γιατί το σχήμα της αποτελείται από δύο τρίγωνα.
  • Ελαφούσα: Λόγω των ελαφιών Πλατόνι ή Dama
  • Ανεμόεσσα: Λόγω των δυνατών ανέμων ιδίως στη βορεινή πλευρά του νησιού
Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, όταν ο Δίας επικράτησε των Γιγάντων, αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους Ολύμπιους Θεούς. Ο Ήλιος όμως, έλειπε από τη μοιρασιά κι έμεινε χωρίς γη. Ο Δίας για να μην τον αδικήσει είπε να ξανακάνουν τη μοιρασιά, αλλά ο Ήλιος τότε είπε πως η γη που θα αναδυόταν από τη θάλασσα, όταν θα ανατέλλει το επόμενο πρωινό, θα γινόταν δική του. Έτσι αναδύθηκε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί, η Ρόδος. Ο Ήλιος συνεπαρμένος από την ομορφιά της την έλουσε με τις ακτίνες του. Από τότε η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, το πιο φωτεινό και λαμπερό.
Το πολεοδομικό σχέδιο της αρχαίας πόλης της Ρόδου βασίστηκε στις πολεοδομικές και φιλοσοφικές ιδέες του διάσημου αρχαίου Έλληνα πολεοδόμου Ιππόδαμου. Το σχέδιο των δρόμων της αρχαίας πόλης είναι γνωστό χάρη σε αρχαιολογικές ανασκαφές δεκαετιών. Τα οικοδομικά τετράγωνα, είχαν τις ακόλουθες διαστάσεις 47,70×26,50 m και είχαν όλα το ίδιο μέγεθος. Καθένα από αυτά περιελάμβανε τρία σπίτια και περιτριγυριζόταν από δρόμους πλάτους 5-6 μέτρων. Το πιο ονομαστό δημιούργημα ήταν ο Κολοσσός, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου, ο οποίος φτιάχτηκε ανάμεσα στο 304 π.Χ. με 293 π.Χ. από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη. Η κατασκευή του Κολοσσού διήρκεσε 12 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 282 π.Χ. Για πολλά έτη, το άγαλμα ήταν τοποθετημένο, πιθανότατα, στην είσοδο του λιμανιού και προσωποποιούσε τον θεό Ήλιο μέχρι την στιγμή που ένας δυνατός σεισμός χτύπησε την Ρόδο το 226 π.Χ. Η πόλη υπέστη σοβαρότατες ζημιές και το άγαλμα του Κολοσσού κατέρρευσε.
Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με στόχο την νοσηλεία και περίθαλψη των προσκυνητών και σταυροφόρων αλλά πολύ σύντομα μετεξελίχθηκε σε μάχιμη στρατιωτική μονάδα η οποία απέκτησε μεγάλες εκτάσεις γης. Έχοντας οπισθοχωρήσει από την Ιερουσαλήμ και αργότερα από την Κύπρο, το τάγμα ίδρυσε την έδρα του στη Ρόδο και απέκτησε κατά την χρονική περίοδο αυτή ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την διάρκεια της παραμονής των Ιπποτών στη Ρόδο, οι οχυρώσεις επεκτάθηκαν, εκσυγχρονίσθηκαν και συνεχώς ενισχύονταν. Ένα νοσοκομείο, ένα παλάτι, αρκετές εκκλησίες ήταν ορισμένα από τα πολλά δημόσια κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν την εποχή αυτή. Τα κτίρια αυτά αποτελούν αξιοσημείωτα παραδείγματα της Γοτθικής και Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Παρόλες τις προστριβές που υπήρχαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το θαλάσσιο εμπόριο αποτελούσε πηγή πλούτου και οι αγορές της πόλης ήταν ακμάζουσες. Την περίοδο της κατοχής των Ιπποτών το νησί της Ρόδου διήγε περίοδο ακμής και οι σχέσεις μεταξύ των Ιπποτών και των ντόπιων χαρακτηρίζονταν από ανοχή και συχνά από στενή συνεργασία. Οι περισσότεροι από τους δρόμους της Μεσαιωνικής πόλης συμπίπτουν με τους δρόμους της αρχαίας πόλης ενώ διατηρήθηκε η διαίρεση της πόλης σε δύο ζώνες. Το τάγμα στη Ρόδο διατηρούσε ένα πολύ καλά οργανωμένο αρχείο το οποίο περιλάμβανε έγγραφα που είχαν εκδοθεί από τις διοικητές αρχές, αλληλογραφία, νομικά έγγραφα κ.α. Το αρχείο αυτό διατηρείται έως τις μέρες μας και σώζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μάλτας. Το αρχείο αυτό αποτελεί μια αξιόλογη πηγή πληροφόρησης για την περίοδο αυτή.
Η πόλη είχε διαιρεθεί σε δύο ζώνες με ένα εσωτερικό τείχος. Το βόρειο τμήμα το οποίο ήταν γνωστό ως Chastel, Chateau, Castrum, Castellum ή Conventus, όπου βρισκόταν το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ο καθολικός καθεδρικός ναός και η κατοικία του καθολικού επισκόπου, τα καλύμματα των «γλωσσών», οι κατοικίες των Ιπποτών, ένα νοσοκομείο κ.α. Το νότιο τμήμα γνωστό ως ville, burgus ή burgum ήταν η περιοχή όπου ζούσαν οι λαϊκοί και περιλάμβανε την αγορά, συναγωγές, εκκλησίες καθώς και δημόσια και εμπορικά κτίρια. Το 1522 η πόλη κατακτήθηκε από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.
Με την τουρκική κατάκτηση η Ρόδος έμεινε υπόδουλη για τέσσερις αιώνες έως το 1912 οπότε και κατελήφθη από τους Ιταλούς. Με την παράδοση της Ρόδου, οι ιπποτικές γαλέρες πήραν τους ιππότες που σώθηκαν και τα κειμήλια που μπορούσαν να μεταφέρουν και έφυγαν για την Κρήτη. Μαζί τους έφυγαν 4 με 5 χιλιάδες Ροδίτες που δεν είχαν εμπιστοσύνη στους νέους κατακτητές.
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ... 
– Στην παραλία Άντονι Κουίν έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» που γυρίστηκαν εκεί με πρωταγωνιστή το διάσημο ηθοποιό Anthony Quinn.
– Το 1988, η παλιά πόλη της Ρόδου ανακηρύχθηκε από την UNESCO Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
– Το πιο ονομαστό δημιούργημα ήταν ο Κολοσσός, ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου, ο οποίος φτιάχτηκε ανάμεσα στο 304 π.Χ. με 293 π.Χ. από τον Λίνδιο γλύπτη Χάρη. Η κατασκευή του Κολοσσού διήρκεσε 12 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 282 π.Χ. Για πολλά έτη, το άγαλμα ήταν τοποθετημένο, πιθανότατα, στην είσοδο του λιμανιού και προσωποποιούσε τον θεό Ήλιο μέχρι την στιγμή που ένας δυνατός σεισμός χτύπησε την Ρόδο το 226 π.Χ. Η πόλη υπέστη σοβαρότατες ζημιές και το άγαλμα του Κολοσσού κατέρρευσε.
– «Hic Rhodus, hic salta» δηλαδή το γνωστό ρητό «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» προέρχεται από έναν μύθο του Αισώπου.
– Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

***  Η θρυλική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας  ... ΣΠΑΡΤΗ
Η θρυλική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας
Πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η Σπάρτη είναι χτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας ομώνυμης πόλης, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευρώτα. Αποτελεί την έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου Σπαρτιατών με έκταση που φτάνει τα 1.181,78 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμός 38.079 κάτοικοι.
 Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Λακωνίας και είναι μια πόλη με σύγχρονη ρυμοτόμηση, καλές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες καθώς και πολλές υποδομές για διαμονή και περιηγήσεις. Διαθέτει νοσοκομείο, αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, τουριστική αστυνομία και μικρό αεροδρόμιο ενώ επικοινωνεί οδικώς με την Καλαμάτα και την Τρίπολη. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 220 χλμ., από την Τρίπολη 60 χλμ. και από την Καλαμάτα 58 χλμ. Εντός των ορίων του νομού, η Σπάρτη απέχει 40 χλμ. από το Γύθειο, 63 χλμ. από την Αρεόπολη, 94 χλμ. από τη Μονεμβασιά και 132 χλμ. από τη Νεάπολη. Η καστροπολιτεία του Μυστρά απέχει μόλις 6 χλμ. από την πόλη. 
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ... 
– Έχει αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και μουσείο της ελιάς. Είναι η μόνη πόλη πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου που δε συνδέεται με σιδηροδρομικό δίκτυο
– Η θυσία των 300 του Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων στο στενό των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. θα γινόταν το συγκλονιστικότερο γεγονός αυτής της περιόδου, καθώς οι Σπαρτιάτες έπεσαν υπακούοντας στον άγραφο νόμο που όριζε ότι δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης.
– Το Σπαρταθλον λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 1983. Είναι ένας υπερμαραθώνιος που ξεκινά από την Αθήνα και καταλήγει στην Σπάρτη.

  ***  Οι μαθητές της Β' Λυκείου διαφημίζουν την Καλαμάτα

Με πρωτοβουλία του Δήμου και της αρμόδιας τουριστικής επιτροπής Σε μια περίοδο που η Παιδεία και στην Καλαμάτα αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, ο Δήμος προκηρύσσει διαγωνισμό δημιουργίας τηλεοπτικού σποτ από μαθητές της πόλης, με σκοπό την προσέλκυση μαθητών από άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο των πολυήμερων εκδρομών τους. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δήμος και όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, «προκειμένου ο Δήμος μας να καταστεί ελκυστικός προορισμός για το μαθητικό τουρισμό, είναι χρήσιμο να εντατικοποιηθούν οι δράσεις προβολής του που στοχεύουν στην ιδιαίτερη ομάδα των μαθητών, αφού κάθε χρόνο ένα αξιόλογο μέρος της τουριστικής αγοράς ενισχύεται από τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ιδιαίτερα τις εποχές εκτός τουριστικής αιχμής. Ένας τρόπος προσέλκυσης της συγκεκριμένης ομάδας, αποτελεί και η πρόσκληση των μαθητών του Δήμου μας προς τους συνομηλίκους τους, να επισκεφθούν την πόλη και τις κοντινές της περιοχές, προκειμένου να μοιραστούν μαζί τους τις εμπειρίες που βιώνουν, ζώντας σε μια περιοχή που είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας τηλεοπτικών σποτ, για την ανάδειξη της πόλης μας ως τουριστικού προορισμού για τις μαθητικές εκδρομές, διάρκειας 5΄ και 30΄΄ αντίστοιχα». Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές της Β Λυκείου, ενώ μπορούν να κάνουν δήλωση μέχρι τις 6 Νοέμβρη. Τα τρία καλύτερα σποτ θα βραβευθούν με τα χρηματικά έπαθλα των 1.000, των 800 και των 500 ευρώ αντίστοιχα και θα φιλοξενηθούν σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας. Το πρώτο spot θα χρησιμοποιηθεί σε καμπάνιες του Δήμου για θέματα τουριστικής προβολής και θα διανεμηθεί σε όλα τα Λύκεια της επικράτειας». -

***   Ιστορική πόλη γεμάτη ομορφιές και ευκαιρίες για διασκέδαση...  ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ  :
Ιστορική πόλη γεμάτη ομορφιές και ευκαιρίες για διασκέδαση
-   Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού Αχαΐας, 77 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά του, την Πάτρα. Πρόκειται για ορεινή κωμόπολη, η οποία έχει άρρηκτα συνδεθεί με το χειμερινό τουρισμό, καθώς αποτελεί τη βάση χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, που έρχονται για να επιδοθούν σε χειμερινά σπορ σο παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρο.
Η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα κατοικήθηκε και κατά την αρχαιότητα, καθώς το 776 π.Χ. νοτιοανατολικά των σημερινών Καλαβρύτων εμφανίζεται οικισμός με το όνομα Κυναίθη, που φανερώνει και την αγάπη των κατοίκων για το κυνήγι. Το όνομα Καλάβρυτα εμφανίζεται κατά τη Φραγκοκρατία και προέρχεται από τις λέξεις καλά βρύα, καθώς το υγρό στοιχείο ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, τόσο μέσα όσο και έξω από την αχαϊκή κωμόπολη.
Σε απόσταση 22 χλμ. βρίσκεται η παραθαλάσσια κωμόπολη του Διακοπτού, με την οποία τα Καλάβρυτα συνδέονται μέσω του περίφημου οδοντωτού σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος αυτός είναι o μοναδικός στο είδος του σε όλο τον κόσμο, και διασχίζει μία υπέροχη διαδρομή μέσα από το επιβλητικό φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Στην περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα ο επισκέπτης θα βρει πολλά και αξιόλογα μοναστήρια, με επιφανέστερα την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.
Στη σκιά του όρους Χελμού, σε υψόμετρο 756 μ., βρίσκεται η γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων, η οποία αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς τόσο για τους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου το χειμώνα, που βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ., όσο και γι’ αυτούς που έρχονται για να θαυμάσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο και να περιπλανηθούν σε προορισμούς ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μοναδική εμπειρία, που δεν πρέπει με τίποτα να χάσει ο επισκέπτης, είναι η βόλτα με το τρενάκι του οδοντωτού σιδηροδρόμου, το οποίο συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό. Γαντζωμένος από την πέτρα, ο οδοντωτός «τρυπάει» τα βουνά, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού και αφήνοντας τον ταξιδιώτη άναυδο από το εντυπωσιακό τοπίο: πλούσια βλάστηση, άγρια τοπία, καταρράχτες και σπηλαιώδεις σχηματισμοί συνθέτουν το τοπίο μιας από τις θεαματικότερες διαδρομές των Βαλκανίων, όπως έχει χαρακτηριστεί. Ο οδοντωτός κατασκευάστηκε πριν από 117 χρόνια και η διαδρομή του παρέμεινε απαράλλαχτη στο χρόνο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και διανύει μία απόσταση 22 χιλιομέτρων.
Κεντρικό σημείο της κωμόπολης είναι ο γραφικός δρόμος της Αγοράς, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί βότανα, καρύδια τσάι, μέλι, χυλοπίτες, κάστανα, καθώς και την περίφημη ροδοζάχαρη, το γλυκό κουταλιού από τριαντάφυλλο. Μέσα στην πόλη βρίσκεται επίσης το περίφημο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, το αναστηλωμένο κτίριο του 15ου αιώνα, το οποίο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό πολυχώρο.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο δημιουργήθηκε με το χρηματικό ποσό που κληροδότησε το 1897 ο Ανδρέας Συγγρός στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διατεθεί για τη δημιουργία σχολείων και ιδρυμάτων. Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου διαδραματίστηκε μέρος της τραγωδίας της 13ης Δεκεμβρίου 1943, που έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως ένα από τα χειρότερα πολεμικά εγκλήματα που συντελέστηκαν ποτέ σε βάρος της Ελλάδας. Το σχολείο επισκευάστηκε και το 1986 κυρήχθηκε διατηρητέο μνημείο, το οποίο θα στέγαζε το Μουσείο, που στέκει σήμερα ως ενθύμηση για όλους όσους άδικα χάθηκαν στη λαίλαπα των βιαιοπραγιών. Περίπου 500 μ. ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο λόφος του Καπή, όπου συναντάμε τον Τόπο Θυσίας με το μεγάλο σταυρό, που στέκει ως υπόμνηση της εκτέλεσης των κατοίκων από τους Γερμανούς κατακτητές.
Η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα βρίθει από θρησκευτικά μνημεία, που μαρτυρούν τον έντονο μοναστικό βίο που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, 5 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς εδώ έγινε η ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και εδώ υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης, το οποίο φυλάσσεται ακόμα στη Μονή. Σημαντικό μοναστήρι είναι επίσης η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, 10 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, η οποία χτίστηκε το 362 και διαφυλάσσει πλήθος σπουδαίων κειμηλίων, ανάμεσά τους και η εικόνα της Παναγίας που φιλοτεχνήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα ακόμα σημαντικό αξιοθέατο, γεωλογικής σημασίας, το Σπήλαιο των Λιμνών. Βρίσκεται στο χωριό Καστριά και αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, με ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε κανένα άλλο σπήλαιο του κόσμου: οι πολλές μικρές λίμνες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του εκτείνονται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 500 μέτρα του σπηλαίου. Ο επισκέπτης εισέρχεται στον δεύτερο όροφο από τεχνητή σήραγγα, ενώ τις λίμνες διαβαίνει από μικρές τεχνητές γέφυρες. Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, καθώς σε αυτό ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα ανθρώπινα οστά, καθώς επίσης οστά ζώων, αλλά και ενός ιπποπόταμου. 
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ... 
– Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων. Η Μονή άρχίσε να οικοδομείται το 961
– Η απελευθέρωση των Καλαβρύτων έγινε στις 25 Μαρτίου ύστερα από πενθήμερη αντίσταση των Τούρκων. Παρά τις πυρκαγιές και λεηλασίες που έγιναν στο Μοναστήρι το Λάβαρο δεν υπέστη καμία φθορά. Συντηρήθηκε το 1993 και διαφυλάσσεται σε ειδική θήκη στη Μονή. Σήμερα αποτελεί τον πολυτιμότερο Εθνικό θησαυρό.

*** Το νησί που σμιλεύτηκε από τη λάβα... ΝΙΣΥΡΟΣ :
Το νησί που σμιλεύτηκε από τη λάβα
-  Η Νίσυρος είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν αν βιώσουν μία διαφορετική εμπειρία. Το ενεργό Ηφαίστειο και τα θερμά λουτρά είναι ο πόλος έλξης και ο κύριος λόγος επίσκεψης του νησιού. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια. Απόκρημνες ακτές και πράσινες πλαγιές διακόπτονται από ιδιαίτερης ομορφιάς παραλίες.
Η Νίσυρος αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά, ενώ το κέντρο της νήσου καταλαμβάνει μία καλδέρα διαμέτρου 4 χλμ. Μέσα στην καλδέρα βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, ο Στέφανος, ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρα, ενώ συνολικά η Νίσυρος έχει 5 κρατήρες. Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου έλαβε χώρα το 1888. Λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας υπάρχουν θερμές πηγές με θερμοκρασία από 30 μέχρι 60 °C, εκ των οποίων οι κυριότερες είναι στα Λουτρά και τους Πάλους.
Την καλύτερη θεά προς το ηφαίστειο θα τη δείτε από το παλιό καφενείο στην πλατειά του Εμπορειού. Η πλατεία των Νικειών μάλιστα, η επονομαζόμενη «Πόρτα» έχει βραβευθεί σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης. Γι’αυτό μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε. Στους Πάλους υπάρχουν τα Αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά και μέσα σε αυτά βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Θερμιανής.
Στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού, υπάρχει το Ιπποτικό Κάστρο μέσα στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, που η ίδρυση του χρονολογείται γύρω στο 1400. Από την κλασσική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Μανδρακίου, το Παλαιόκαστρο. Επισκεφτείτε και την Ηλικιωμένη, τη μεγάλη πλατεία με τους ψηλούς φίκους στο Μανδράκι, η οποία είναι ιδανική για ένα μικρό διάλειμμα με μια «σουμάδα», τον τοπικό χυμό-απόσταγμα από πικραμύγδαλα και δοκιμάστε τα «πιτθιά» όπως λέγονται οι ρεβυθοκεφτέδες και το «τυρί της τυριάς», ντόπιο τυρί ψημένο σε κόκκινο κρασί.
Θα εντοπίσετε όμορφες παραλίες, εκ των οποίων θα αναφέρουμε μερικές όπως οι Χοχλάκοι, με τα μεγάλα μαύρα βότσαλα από λάβα που προσφέρουν μια ιδιαίτερη εμπειρία, ειδικά σε συνδυασμό με το ηλιοβασίλεμα. Κοντά στους Πάλους, βρίσκονται δυο εντυπωσιακές παράλιες, η Άσπρη Άμμος, μια εντυπωσιακή παραλία με άσπρη λεπτόκοκκη άμμο και οι Λυές. 
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
-Η πλατεία των Νικειών, η ονομαζομενη Πόρτα, είναι ελλειπτική σε σχήμα και έχει βραβευθεί σαν μια από τις καλύτερες πλατείες της Ευρώπης.
-Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας, βοηθώντας το Δία στον αγώνα του κατά των Τιτάνων, κατεδίωκε σε στεριές και θάλασσες τον τρομερό γίγαντα Πολυβώτη. Φτάνοντας μπροστά στο νησί της Κω, απέσπασε με την τρίαινά του ένα κομμάτι του νησιού, το εκσφενδόνισε κατά του Πολυβώτη και τον έθαψε κάτω απ” αυτό. Αυτό το αποσπασμένο κομμάτι της κωακής γης είναι η Νίσυρος.
-Ο Όμηρος αναφέρει τους κατοίκους της Νισύρου να παίρνουν μέρος, μαζί με τους άλλους νησιώτες, στην τρωική εκστρατεία. Τους Νισυρίους βρίσκουμε και στους φορολογικούς καταλόγους της αθηναϊκής συμμαχίας.
-Η Νίσυρος περιέρχεται στους Ιππότες της Ρόδου το 1312. Οι Ιππότες σημάδεψαν τη παρουσία τους με τα πέντε φρούρια που έχτισαν σε διάφορες στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες του νησιού.

*** Μεταξύ βουνού και θάλασσας  ....  ΑΣΤΡΟ  ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ  :
Μεταξύ βουνού και θάλασσας
-   Το Άστρος είναι παράλια κωμόπολη και βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα του νομού Αρκαδίας, σε μια πεδινή περιοχή κοντά στην ακτή του Αργολικού κόλπου, 44 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελεί έδρα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας ο οποίος έχει πληθυσμό 10.380 άτομα.
Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, την ελαιοκομία, την αμπελουργία, αν και τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση των κατοίκων του.
Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου. Το Άστρος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση: στις 29 Μαρτίου του 1823 συγκροτήθηκε εκεί η Β’ Εθνική Συνέλευση, με την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να ψηφίσει την αναθεώρηση του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος της Επιδαύρου.
Χαρακτηριστικά της περιοχής είναι το «αντάμωμα» των όμορφων βουνών με τη στραφταλίζουσα θάλασσα, η έντονη εναλλαγή του απόλυτου μπλε με το υπέροχο πράσινο των ελαιώνων και το επιβλητικό φόντο των ελατοσκέπαστων δασών και των παραγωγικών καστανεώνων. Ο Δήμος, είναι μία πολύ όμορφη γωνιά της πανέμορφης χώρας μας, που απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μπορεί να προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.
Τα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα, όπως το Παράλιο Άστρος, το Ξηροπήγαδο, η περιοχή «πόρτες» της Μελιγούς, η παραλία των Βερβένων, και η παραλία του Αγίου Ανδρέα, ο Πάρνωνας, το όμορφο αλλά και ευκολοδιάβατο βουνό, του οποίου η ψηλότερη κορυφή του, η Μεγάλη Τούρλα, με υψόμετρο 1936 μέτρα βρίσκεται στην καρδιά του Δήμου μας ανάμεσα στον Άγιο Πέτρο και στην Καστάνιτσα, είναι γεμάτος με Ιστορικά, Θρησκευτικά και Πολιτιστικά μνημεία, αλλά και πολλούς προορισμούς, που αποτελούν εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν, τη φύση και τη ξεγνοιασιά που αυτή προσφέρει.
Οι όμορφες παραλίες της περιοχής, με τα καθαρά νερά, είναι ιδανικά μέρη για ατέλειωτες ώρες κολύμβησης και διακοπές υψηλού επιπέδου.
Η περιοχή που σήμερα αποτελεί το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, κουβαλάει από τα βάθη των αιώνων και διατηρεί μέχρι και σήμερα. πλούσιο και αναλλοίωτο ιστορικό και λαϊκό πολιτισμό, σπουδαίες παραδόσεις, όμορφα έθιμα, και αξιόλογη αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Η Ιστορία του τόπου είναι γραμμένη στα Κάστρα, στα πεδία των ιστορικών μαχών όπως των Δολιανών και των Βερβένων, στον τόπο που έγινε η Β΄ των Ελλήνων Εθνοσυνέλευση, στην έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, και στα λείψανα των αρχαίων πόλεων και λιμανιών.  
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...   
– Στην περιοχή Κότρωνα, υπάρχει υπαίθριο αμφιθέατρο πολύ καλής ακουστικής όπου μπορεί κανείς να απολαύσει με θέα τον Αργολικό κόλπο, τη δροσιά της θάλασσας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι.
– Η πρώτη επίσημη αναφορά της πόλης με το όνομα «Άστρος» συναντάται σε χρυσόβουλο του έτους 1293 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β” Παλαιολόγου
– Απέχει 169 χιλιόμετρα από την Αθήνα (2 ώρες) 30 χλμ από το Ναύπλιο (μισή ώρα) και 40 χλμ από την Τρίπολη (40 λεπτά). Πήρε το όνομά του από το αστεροειδές σχήμα του υψώματος στη βόρεια πλευρά του, που αποκαλείται «Νησί».

***    Πασχαλινοί προορισμοί στην Ελλάδα
 Πασχαλινοί προορισμοί στην Ελλάδα
Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται το Πάσχα με μοναδικό τρόπο. Έθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν και λαογραφικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης. Η κάθε περιοχή όμως έχει και τον δικό της τρόπο που γιορτάζει τόσο τα Πάθη όσο και την Ανάσταση.
Στην Ύδρα τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική. Στη συνέχεια οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα.
Στην Αράχωβα, ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν γύρω στα 500 άτομα, ντυμένα όλα με παραδοσιακές Αραχωβίτικες ενδυμασίες. Από την Κυριακή ξεκινάει το «Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου», όπως το λένε οι ντόπιοι, που διαρκεί μέχρι την Τετάρτη και περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια και αγωνίσματα, όπως η σφαιροβολία, η πάλη και το σήκωμα της πέτρας.
Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι. Εκεί βρίσκονται αναμμένες δάδες, ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι συνθέτοντας μία φαντασμαγορική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στον χώρο αυτό.
Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται ο χαλκουνοπόλεμος στο Αγρίνιο με τα αυτοσχέδια πυροτεχνήματα. Επί τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι δοκίμαζαν την ποιότητα του μπαρουτιού, το οποίο χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια κατά των Τούρκων. Οι λεγόμενοι χαλκουνάδες συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία της πόλης και συμμετείχαν στον χαλκουνοπόλεμο.
Την τρίτη μέρα του Πάσχα τρία διαφορετικά έθιμα αναβιώνουν στο νομό Χαλκιδικής και συγκεκριμένα, στην Ιερισσό, στην Αρναία και στη Συκιά. Το έθιμο «Του μαύρου νιου τ αλώνι»,  έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό.  Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους το 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν δύο νεαροί με υψωμένα σπαθιά και στη μέση του τραγουδιού «διπλώνεται» στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό.
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας θα αναβιώσει το έθιμο «Κουνιές». Το έθιμο αυτό γινόταν γιατί η «αιώρηση», δηλαδή το κούνημα, θεωρούνταν ότι γινόταν «σε καλό», υπέρ υγείας και πλούσιας σοδειάς.
Στο Λεωνίδιο, το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός γεμίζει με φωτεινά αερόστατα, τα οποία ανυψώνονται από τους πιστούς κάθε ενορίας. Τα αερόστατα άρχισαν να κατασκευάζονται στο χωριό στα τέλη του 19ου αιώνα και οι Λεωνιδιώτες συνεχίζουν να τα φτιάχνουν μέχρι σήμερα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε ντόπιους ναυτικούς που γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο ασιατικής χώρας και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους.
Στην Καλαμάτα, αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών» (ομάδες παικτών) ή αλλιώς σαϊτοπόλεμος. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή. Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Στην Κύθνο την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του νησιού στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του «συχώριου». Ολοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.
Στη Σύρο οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα. Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Ανω Σύρο ξεκινούν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη ο επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστών, οι επιτάφιοι των Ορθοδόξων, από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και τη Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως. Κατά την περιφορά τους συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση.
Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, κάνει δεκαπέντε περίπου στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση. Όταν τελειώσει ο επιτάφιος τα κεριά δεν τα πετάνε αλλά τα κρατούν και όταν έχει φουρτούνα, βρέχει ή αστράφτει, τα ανάβουν για να περάσει η κακοκαιρία.
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, επίκεντρο των τελετών και ακολουθιών αποτελεί ο «Νιπτήρας». Στολίζεται με λαμπρές βάγιες και ποικιλία ανοιξιάτικων λουλουδιών. Τη Μ. Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του «Μυστικού Δείπνου» του Νιπτήρα σε κεντρική πλατεία της Χώρας, όπου ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, όπως έκανε και ο Ιησούς με τους μαθητές του. Την Κυριακή του Πάσχα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο μπορούμε να το ακούσουμε σε επτά γλώσσες (ιταλικά, ρώσικα, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και αρχαία ομηρικά ελληνικά).
Στη Χίο, ο γνωστός πλέον ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Από τα αυτοσχέδια κανονάκια, που έφτιαχναν οι ενορίτες φτάσαμε στις σημερινές αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά, φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Οι ποσότητες, τα τελευταία χρόνια, φτάνουν στις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που δημιουργούν οι ρουκέτες, όταν εκτοξεύονται στον ουρανό του Βροντάδου είναι εντυπωσιακό. Εξαιτίας ατυχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων αλλά και των κτιρίων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.
Στην Κέρκυρα στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου όταν τελειώσει η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης στη Μητρόπολη και αφού τελειώσει και η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες, πήλινα δοχεία γεμάτα νερό (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Στην «Pinia» και κάτω από την μεταλλική κουκουνάρα, που κρέμεται αναβιώνει το έθιμο της «Μαστέλας». Στη μέση του πεζοδρομίου τοποθετούμε ένα ξύλινο βαρέλι, στολισμένο με μυρτιές και βέρντε γεμάτο με νερό. Ο κόσμος ρίχνει νομίσματα για ευχές στο νερό και μόλις ακουστούν οι καμπάνες τρέχουν να μπουν στο βαρέλι. Όποιος προλάβει να μπει, παίρνει τα χρήματα.
Στη Ζάκυνθο τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας αποκαλούνται «αντέτια». Από αυτά, ξεχωρίζουν τα άσπρα περιστέρια που αφήνει ο ιερέας κατά την Πρώτη Ανάσταση, ενώ οι νοικοκυρές ρίχνουν πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια, κατά τις προσταγές ενός εθίμου, αντίστοιχου με αυτό της Κέρκυρας. Το Ευαγγέλιο της Ανάστασης ψάλλεται με τον ιδιαίτερο «μουσικό» τρόπο της Επτανησιακής παράδοσης, ενώ η Αναστάσιμη ακολουθία πραγματοποιείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μόνο στον Άγιο Μάρκο. Οι υπόλοιπες εκκλησίες αρκούνται στο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας και πραγματοποιούν την ακολουθία το πρωί της Κυριακής.
Στα περισσότερα χωριά της Κρήτης, πριν την ανάσταση, όλα τα παιδιά μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στα προαύλια των εκκλησιών. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή του τοποθετούν τον Ιούδα, ένα σκιάχτρο κατασκευασμένο από ένα παλιό κουστούμι και την ώρα που ο παπάς λεει το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα και οι καμπάνες των χωριών χτυπούν συνεχώς.
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ... 
-Στη Νάξο στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.
-Στην Αμφίκλεια και συγκεκριμένα το Δαδί δημιουργούνται «λάκκοι», όπου ψήνονται πολλά αρνιά μαζί, ενώ προσφέρονται αυγά, κρασί, και γλυκά.
-Στην Κάλυμνο τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται η αναπαράσταση της αναχώρησης των σφουγγαράδων. Ο κόσμος μαζεύεται στο λιμάνι, οι ιερείς κάνουν αγιασμό στις βάρκες και στήνεται γλέντι με παραδοσιακή μουσική.
-Στην Κάρπαθο αντί για σουβλιστό αρνί, την Κυριακή του Πάσχα τρώνε το «βυζάντι». Είναι γεμιστό αρνί με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια.
Στα Βυζαντινά χρόνια έφτιαχναν κουλούρα που στην μέση της είχε ένα κόκκινο αυγό. Το αυγό, από το οποίο βγαίνουν τα πουλιά, συμβολίζει τη ζωή, ενώ το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωής.
-Τα έθιμα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, που τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν το «Λάζαρο», συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά. Την Μ. Τετάρτη γίνεται το πλύσιμο και το καθάρισμα του σπιτιού ενώ το απόγευμα γίνεται στην εκκλησία το ευχέλαιο. Τη Μ. Πέμπτη βάφουν τα αυγά. Τη Μ. Πέμπτη το βράδυ, αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσι τη Μ. Παρασκευή το πρωί ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το «σώμα του Χριστού» κατά την Αποκαθήλωση. Η Μ. Παρασκευή, είναι ημέρα πένθους, ο λαός ζει με μεγάλη κατάνυξη το Θείο Δράμα.

 *** Η πριγκίπισσα του Ιονίου ... ΛΕΥΚΑΔΑ  .
 Η πριγκίπισσα του Ιονίου
Η Λευκάδα είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Παξούς αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η Λευκάδα ένα απ” τα πιο πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα στη Μεσόγειο, ενώ η συχνή ενασχόληση των κατοίκων με τη Γεωργία, την Αμπελουργία, την Ελαιουργία και την Αλιεία απ” τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Είναι το ένα από τα δυο νησιά στην Ελλάδα, στα οποία η πρόσβαση γίνεται οδικώς.
Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ” το ακρωτήριο Λευκάτα η αλλιώς Κάβος της Κυράς, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ, απ” τη νήσο Λέσβο, πήδηξε απ” το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ” τον έρωτά της για τον Φάωνα. Κοντά σ” εκείνη την περιοχή υπάρχει και ο ναός του θεού Απόλλωνα, στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός βράχος. Πιο παλιά το νησί ονομαζόταν Αγία Μαύρα παίρνοντας το όνομα αυτό απ” τον ομώνυμο ναό που ήταν κτισμένος μέσα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι απ” την πόλη της Λευκάδας και το οποίο αποτελούσε πρότυπο οχυρωματικής τέχνης.
Το 1963 ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι απ” τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα στο κοσμοπολιτικό Νυδρί, το οποίο απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ” όλη την υφήλιο. Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής, για να τιμήσουν τον Έλληνα εφοπλιστή, έχτισαν προς τιμήν του ένα άγαλμα, το οποίο κοσμεί την πλατεία του χωριού.
Στην είσοδο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το περίφημο πάρκο των ποιητών, οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν Μποσκέτο, το οποίο φιλοξενεί τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων του νησιού: Βαλαωρίτης, Σικελιανός, Λευκάδιος Χερν, Δημήτριος Γολέμης, Κλεαρέτη Δίπλα – Μαλάμου, οι οποίοι άφησαν εποχή με την καλλιτεχνική τους αύρα και τα θαυμαστά έργα τους.
Αξίζει όμως κανείς να περπατήσει πάνω στην ξύλινη γέφυρα που είναι κτισμένη πάνω απ” το κανάλι, που βρίσκεται μπροστά ακριβώς απ” τον πεζόδρομο με τα καφέ-μπαρ, δίπλα απ” το λιμένα της πόλης. Οι κάτοικοι την αποκαλούν γέφυρα των στεναγμών ή γέφυρα των ερωτευμένων. Χτίστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και με την αρχιτεκτονική της δίνει βενετσιάνικο αέρα στην πόλη.
Κοντά στο χωριό Φρύνι, λίγο έξω απ” την πόλη βρίσκεται η Ιερά Μονή Φανερωμένης, που αποτελεί μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Δυο χλμ νότια της πόλης υπάρχει η περιοχή του Καλλιγονίου, η οποία περιλαμβάνει τα ερείπια που σώζονται απ” την προϊστορική πόλη Νήρικος. Ο συγκεκριμένος τόπος έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.
Εκτός απ” αυτά όμως, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει και τα πανέμορφα φυσικά τοπία που διαθέτει το νησί. Οι παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού πολλές απ” αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου, με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο. Υπάρχουν επίσης και οι καταρράκτες στο Δημοσάρι, λίγο έξω απ” το Νυδρί, καθώς και το Φαράγγι της Μέλισσας στο δήμο Σφακιωτών.
Στην παραλία του Αη Γιάννη, με την τεράστια αμμουδιά της, μπορεί κανείς να έρθει σε πρώτη επαφή με το kitesurfing και να μάθει τα μυστικά του. Μάλιστα κάθε χρόνο διοργανώνονται επίσημοι αγώνες με την συμμετοχή αθλητών απ” όλο τον κόσμο. Στον κόλπο της Βασιλικής, στην παραλία Πόντι, είναι το στέκι των windsurfers. Εκατοντάδες αθλητές επισκέπτονται το συγκεκριμένο μέρος κάθε χρόνο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα της ιστιοσανίδας, ενώ κι εκεί διοργανώνεται Φεστιβάλ Σερφ. Κι οι δύο προαναφερθείσες παραλίες συγκαταλέγονται στις τρεις καταλληλότερες της Ευρώπης και στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους extreme sports.
 ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...
– Το 1963 ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα που βρίσκεται απέναντι απ” τις ανατολικές ακτές της Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα στο κοσμοπολιτικό Νυδρί, το οποίο απέκτησε, έκτοτε, παγκόσμια φήμη, φιλοξενώντας κατά καιρούς πλήθος επισκεπτών αλλά και προσωπικοτήτων απ” όλη την υφήλιο.
-Από ανασκαφές που πραγματοποίησε ο Γερμανός αρχαιολόγος Βίλελμ Ντέρπφελντ στην περιοχή του Νυδρίου, ανακάλυψε ευρήματα απ” την εποχή του Χαλκού (2000 π.χ.) και διατύπωσε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη.
-Το 1479 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το νησί, κυριαρχία που κράτησε για περίπου 200 χρόνια. Η Λευκάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, γίνεται το μοναδικό νησί απ” τα Επτάνησα που γνωρίζει την τουρκική κατοχή.
– Το 1864, η Λευκάδα μαζί με τα άλλα Ιόνια νησιά, σύμφωνα με τις συνθήκες του ’63 και ’64, παραχωρείται επίσημα στην Ελλάδα και τα Επτάνησα μετά από πολλούς αιώνες ξένων κατοχών είναι πλέον ελεύθερα.
-Οι παραλίες αστείρευτης ομορφιάς, για τις οποίες η Λευκάδα είναι γνωστή παγκοσμίως, αφού πολλές απ” αυτές έχουν ψηφιστεί επανειλημμένα από τουριστικούς οδηγούς ως οι καλύτερες της Μεσογείου, με πιο γνωστές το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, αποτελούν πόλο έλξης πολλών εκατομμυρίων τουριστών ανά τον κόσμο

***  Βίντεο  Ελλάδα  Παντού  ! ............
~**  Αγροτική μετακόμιση στο Νομό Φωκίδας 18/10/2015 : https://youtu.be/usNdyVJij8A .-
~**Δημοτικά Τεχν.  Λίμνη Μόρνου 18/10/2015 : https://youtu.be/cGIF7Ppt9y4 .-
~**Λιδορίκι  αφήγηση  Τ. Λ.  Μόρνου από Γ. Α . Δαβίλα  18/10/2015
~** Τ. Λ.  Μόρνου τραγούδι μικρού Δημήτρη  18/10/201 : https://youtu.be/1awifYx4oVA ,.-
~**     Φράγμα Τ . Λ . Μόρνου αξιοσημείωτο γεγονός συμβάν  18/10/2015: https://youtu.be/O7S31OFrI7A .-
~**  Διαδρομή προς Ι. Μ  Βαρνάκοβας 18/10/2015 : https://youtu.be/jyu7fhSy_5c .-
~** -ΑΡΑΧΟΒΑ  διασκέδαση  17/10/015  : https://youtu.be/fGsjx5RzaZ4 .-
~**Αράχοβα φαγητό διασκέδαση 17/10/2015 : https://youtu.be/Vp3acHgMpDs .-
~** ΕΥΠΑΛΙΟ Φωκίδος 18/10/2015 : https://youtu.be/9pQpjDRYVA8 ,.-
~** Ι . ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ φτάνοντας 18/10/2015: https://youtu.be/ISk8uCW3LrQ .-
~** ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ προσκύνημα  18/10/2015 : https://youtu.be/FjSFVWTwlBM ,
~**Αράχωβα  ενημέρωση από Γ. Α. Δαβίλα  17/10/2015 : https://youtu.be/QgGUs1eQ2XQ ,
~**ΔΕΛΦΟΙ  αφήγηση Γ .Α. Δαβίλα 17/10/2015 : https://youtu.be/7gQYVX3ceGs ,
~**Ι. Μ.  Μεταμόρφωσης Παναγίας  Ναυπακτιώτισσας 17/10/ 2015: https://youtu.be/DZN_K1Faq8k ,
  ~ ΙΤΕΑ  Ενημέρωση από Χ. Α .Δαβίλα 17/10/2015 : https://youtu.be/CHey8KHaYKw .-
~**ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ  Λιμάνι  17/10/2015 : https://youtu.be/laXoN827o64 .-
 ~**ΑΜΦΙΣΣΑ  φτάνοντας 18/10/2015 : https://youtu.be/taRAsSrylYk .-
~ Άμφισσα δρόμος προς Λιδορίκι  18/10/2015 : https://youtu.be/fitBpmjFdak .-
~  ΑΜΦΙΣΣΑ ενημέρωση από Γ. Α. Δαβίλλα  18/10/2015 :    https://youtu.be/tB8vRJVC3QQ .-
~Αράχωβα  διασκέδαση φαγητό εκδρομή 17/10/2015 : https://youtu.be/uSmzi7bdvus   .-
~ΑΡΑΧΩΒΑ χορός  εκδρομή  17-10-2015: https://youtu.be/eCeK755icro .-
~Αράχωβα εκδρομή διασκέδαση  17/10/2015 : https://youtu.be/oZN7C2banJY  .-
~Αράχωβα χορός  εκδρομή  17/10/2015 : https://youtu.be/JYbPaw2x-tk .-
~ΑΡΑΧΩΒΑ Χορός εκδρομή διασκέδαση 17/10/2015 : https://youtu.be/vvE68DAc4ec  .-
~ ***  ΑΡΑΧΩΒΑ χορός διασκέδαση  17/10/2015: https://youtu.be/Andm935kpYE .- ~***ΑΡΑΧΩΒΑ ΔΕΛΦΟΙ  εκδρομή  διαδρομή  18/10/2015: https://youtu.be/etfdDBjGF8U .-
~***ΔΕΛΦΟΙ  18/10/2015   διαδρομή : https://youtu.be/gZYIrSvQvqc .- 
~***ΔΗΜΟΤΙΚΑ  διαδρομή προς Λιδωρίκι  18/10/2015: https://youtu.be/vncTmCd4Fxg .-
~***Δημοτικά τραγούδια διαδρομή προς Λιδωρίκι  18/10/2015
~***ΛΙΔΩΡΙΚΙ  ενημέρωση από Γ.Α.  Δαβίλα  18/10/2015 : : https://youtu.be/_ARXrz-w7UE .-

*** ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-01-2015.html .-                                                                                                 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  02  Οκτωβρίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-02-2015.html .-                 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  02  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/02-2015.html .-                    
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                               
~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03 , 04  και  05  Οκτωβρίου  2015 :http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/03-04-05-2015.html .-                                                                                                                   
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                   
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 05  Οκτωβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                                            
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  06  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-06-2015.html .-                                                                                                       
 ~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 06  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/06-2015.html       .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη  07 Οκτωβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-07-2015.html .-
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  08  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-08-2015.html .-                                                                                                                    
 ~  Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Οκτωβρίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-09-2015.html .-
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/09-2015.html .-
  ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  10  και  11  Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/ .-                                                      
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 10  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-10-2015.html .-
  ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-     
~ ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .-                                          
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 17 , 18  και 19  Οκτωβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/17-18-19-2015.html   
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-19-2015.html .-                                                                                                               
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  20  Οκτωβρίου  2015 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-20-2015.html .-                                                                                                            
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ASRFARA  NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/asrfara-news-21-2015.html .-    
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-                                                                                                              
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  22 Οκτωβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html  .-
~                                                                                                                                                                                                                                     
 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4385  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2603 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2606 video. -                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9580   βίντεο   .-

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4564 / 540 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 529 / 882 -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.321   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   521 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  470. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 84 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                      

~
   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
***  ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
*** 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου