Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015

Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  05  Ιανουαρίου  2015  : '
ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ  ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  σε όλους τους εορτάζοντας !!!

 
***  Πολυλίμνιο: Μελέτη για τη διαπλάτυνση του δρόμου          
           
Την απευθείας ανάθεση της μελέτης με τίτλο «Βελτίωση - διαπλάτυνση του αγροτικού δρόμου Χαραυγή - Πολυλίμνιο» αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μεσσήνης.
Πρόκειται για τη διαπλάτυνση του σχετικού δρόμου, μήκους 900 μέτρων, που θα διευκολύνει την πρόσβαση στο Πολυλίμνιο.
Η προεκτιμώμενη δαπάνη εκπόνησης της μελέτης ανέρχεται σε 1.864,07 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%.
Για την εκπόνηση της μελέτης δήλωσε αδυναμία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης  και, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, η ανάθεση της μελέτης θα γίνει ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος. 

*** Στην Καλαμάτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος (βίντεο και φωτογραφίες)         
      
 
  
Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 η προεκλογική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο γεμάτο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Στην ομιλία του έκανε πολλές φορές αναφορά στη Μεσσηνία που χαρακτήρισε ευλογημένο τόπο, ακόμα δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τέλος ζήτησε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το «πεζικό» όπως το χαρακτήρισε να δώσει το δικό του αγώνα για την παράταξη.
Η επίσκεψη στην Καλαμάτα ξεκίνησε με επίσκεψη στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας όπου Ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο για το έργο και τις δραστηριότητες της τοπικής εκκλησίας  και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο  για τη δράση της Μητρόπολης.Συζήτησαν, ακόμα, για θέματα της επικαιρότητας αλλά και για το μέλλον της πατρίδας μας, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων. Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στον κ. Βενιζέλο υγεία και κάθε επιτυχία στο έργο του.
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας όπου υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Παναγιώτη Νίκα ενώ μετά βρέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο.
  Στο «Θάρρος» της Τρίτης αναλυτικό ρεπορτάζ
Η ομιλία του Ε. Βενιζέλου.
Η χρονιά αρχίζει έντονα, γιατί ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια ,τα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν είχαμε μια κρίσιμη προεκλογική εκστρατεία μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Θα ανταπεξέλθουμε όμως και σε αυτή την πρόκληση.
Ο χρόνος έχει πυκνώσει, κάθε μέρα ισοδυναμεί με πολλούς μήνες. Η χώρα γράφει ιστορία, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μοίρα της. Τα ερωτήματα είναι ερωτήματα υπαρξιακά, δεν αφορούν την επόμενη Βουλή ή την επόμενη τετραετία, αφορούν την εθνική στρατηγική, τον προσανατολισμό του έθνους για τις επόμενες δεκαετίες.
Και χαίρομαι γιατί η παρουσία σας εδώ σήμερα δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, έχει ρίζες.
Ο Γραμματέας μνημόνευσε προηγουμένως τρία σημαντικά πρόσωπα, τρεις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης: Το Γιάννη Αλευρά, το Γιάννη Χαραλαμπόπουλο και το Γιώργο Γεννηματά. Μας παρακολουθούν όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι και η Μελίνα που είχε συνδεθεί με την πόλη της Καλαμάτας και πολλοί άλλοι. Και κυρίως μας παρακολουθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Θέλω κι εγώ να χαιρετήσω την παρουσία του αγαπητού και παμπάλαιου φίλου μου, του Σταύρου Μπένου που δεν ήταν μόνον ιστορικός Δήμαρχος της Καλαμάτας, δεν είναι μόνο ο άνθρωπος που έβαλε τη σφραγίδα του στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, δεν είναι μόνο το επώνυμο αγωνιστικό στέλεχος της παράταξης, αλλά για μένα είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι ένα κομμάτι από τα παιδικά και τα νεανικά μου χρόνια, γιατί συνυπήρξαμε στη Θεσσαλονίκη.
Χαίρομαι για την παρουσία όλων των γενεών της παράταξης εδώ σήμερα, των παλαιότερων, των δοκιμασμένων στους αγώνες, αλλά και των νεώτερων που δίνουν προοπτική στην παράταξη και χαίρομαι γιατί έχουμε τα νιάτα μαζί μας εδώ στην Καλαμάτα.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ νωρίτερα και τον Μητροπολίτη και το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο κι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προβλήματα της πόλης και της περιοχής. Έχω παρακολουθήσει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια από διάφορες υπουργικές θέσεις την αναπτυξιακή αγωνία αλλά και τον δυναμισμό της πόλης και της περιοχής.
Ο τόπος είναι ευλογημένος, έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά φτιάχνουν τόπο. Η Καλαμάτα, το είπαμε τώρα στο δημοτικό μέγαρο, είναι μια πόλη αισιόδοξη και αυτή η αισιοδοξία πρέπει να γίνει εθνικό σύνθημα. Αυτή την αισιοδοξία πάνε να μας τη στερήσουν, τώρα που έχουμε ως πατρίδα, ως έθνος όλες τις δυνατότητες να την κάνουμε πραγματικά το δικό μας έμβλημα, τη δική μας σημαία.
Γιατί ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια, υποβάλλονται σε θυσίες, υφίστανται μια σκληρή πολιτική λιτότητας, αυτό όμως γίνεται για να διασφαλίσουμε μείζονα αγαθά.
Αυτό είναι κάτι πολύ κακό, πάρα πολύ δύσκολο, δυσβάσταχτο για πολλούς συμπατριώτες μας, γιατί είναι πραγματικά βάρβαρο να νοιώθεις ότι σου κόβονται οι προοπτικές και οι ελπίδες ότι μειώνεται η σύνταξή σου, ότι μειώνεται το εισόδημά σου, ότι έχεις παιδί με προσόντα που είναι στην ανεργία.
Αλλά αυτό που διαφυλάξαμε είναι όλο το υπόλοιπο, κάτι το οποίο θα είχαμε χάσει σαν άμμο μέσα από τα χέρια μας ,αν δεν είχαμε ακολουθήσει την υπεύθυνη πολιτική, την πολιτική της οικονομικής προσαρμογής και είχαμε αφεθεί να παρακολουθούμε άβουλοι και μοιραίοι την ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας.
Όμως, φίλες και φίλοι, καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να συγκρίνεις από τη μια μεριά το βίωμα της κρίσης, το βίωμα της λιτότητας, το βίωμα των περιορισμών και των θυσιών κι από την άλλη μεριά ένα επιχείρημα που λέει ´´αν δεν κάναμε αυτό θα είχαμε υποστεί κάτι πολλές φορές χειρότερο, μία εθνική ταπείνωση. Την καταστροφή όχι μόνον της εθνικής οικονομίας, αλλά την καταστροφή των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της εθνικής ισχύος της χώρας. Με συνέπειες όχι μόνον αναπτυξιακές, κοινωνικές, πολιτικές, αλλά με συνέπειες εθνικές που αφορούν την υπόσταση του τόπου, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας ´´.
Δεν το καταλαβαίνουν αυτό εύκολα οι συμπολίτες μας, που ταλαιπωρούνται και που αναγκάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια να ακολουθήσουν μια αντίστροφη πορεία.
Επί δεκαετίες ολόκληρες χάρη στο ΠΑΣΟΚ, χάρη στον Αντρέα Παπανδρέου, χάρη στα μεγάλα συνθήματα της αλλαγής, εμείς ήμασταν που δώσαμε στον Έλληνα τη βεβαιότητα πως κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά, από το καλό στο καλύτερο.
Εμείς ήμασταν που πήραμε τους ανθρώπους τους ταπεινωμένους λόγω του εμφυλίου πολέμου από το περιθώριο της δημόσιας ζωής και τους φέραμε στο επίκεντρο, μέσα από τις πολιτικές της εθνικής συμφιλίωσης.
Εμείς ήμασταν που πήραμε τον μη προνομιούχο και τον κάναμε πρωταγωνιστή της πολιτικής μας.
Εμείς ήμασταν που στηρίξαμε τον μικρομεσαίο.
Εμείς ήμασταν που φροντίσαμε τον Έλληνα αγρότη, που δώσαμε φωνή και δύναμη στη νεολαία, που αποκαταστήσαμε την ισότητα των φύλων και δώσαμε στη γυναίκα μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.
Αυτά έχουν ξεχαστεί όμως, είχε μείνει η μνήμη της προόδου. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να χρειαστεί να επανεξετάσουμε συνολικά την πορεία του τόπου, γιατί από ένα σημείο και μετά η ανάπτυξη ,η πρόοδος ,η ευημερία δεν είχε θεμέλια.
Υπήρχε μια φούσκα μέσα στο φαινόμενο αυτό. Η φούσκα των τριπλών ελλειμμάτων. Γιατί είχαμε έλλειμμα δημοσιονομικό, είχαμε έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, στο ισοζύγιο των οικονομικών συναλλαγών μας με το εξωτερικό και είχαμε φυσικά και μια τρίτη πολύ χειρότερη αδυναμία, την πλήρη αδυναμία να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, να το διατηρήσουμε βιώσιμο, να κρατήσουμε τις σχέσεις μας με τις αγορές και άρα την ανεξαρτησία μας.
Γιατί ,κατά έναν περίεργο τρόπο ,η εθνική κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία, δε δοκιμάζεται μόνον με την εξωτερική πολιτική, με την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη διαφύλαξης της ακεραιότητας του έθνους, αλλά δοκιμάζεται στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από το ερώτημα αν γίνεσαι αποδεκτό κράτος από τις αγορές ή αν είσαι ένας παρίας έξω από τις αγορές και οι αγορές μπορούν να σε χορέψουν πραγματικά στο ταψί ,όπως θέλουν.
Η Ελλάδα δυστυχώς είχε βρεθεί εκτεθειμένη, ανήμπορη, με την πλάτη στον τοίχο, είχε βρεθεί σε μία κατάσταση αδυναμίας, πραγματικής χρεοκοπίας την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.
Και έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε μέσα από πολιτικές αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν πάρα πολύ απλό λόγο, γιατί διαφορετικά δεν υπήρχε η δυνατότητα δανειοδότησης, δεν υπήρχε η δυνατότητα να συνεχιστεί η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν υπήρχε πρόσβαση στις αγορές.
Ναι, ζητήσαμε πολιτική βοήθεια και μας την έδωσε την πολιτική βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά μας την έδωσε με όρους, με όρους που είναι πολιτικοί, που είναι και ιδεολογικοί ακόμη, γιατί στην Ευρώπη κυριαρχούν αντιλήψεις που είναι συντηρητικές πολιτικά και νεοφιλελεύθερες οικονομικά. Γιατί υπάρχει ένα κυρίαρχο μοντέλο, το οποίο το στηρίζουν οι λαοί, το στηρίζουν τα Κοινοβούλια, γιατί έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένες Κυβερνήσεις.
Αλλά έπρεπε να πάρουμε ένα δάνειο, ένα δάνειο καλό, ένα δάνειο φτηνό, με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, να χρηματοδοτήσουμε το χρέος, να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, γιατί είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 25 δισεκατομμύρια, έλειπαν 25 δισεκατομμύρια από το ταμείο της χρονιάς, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτά που απαιτούνται για τα χρέη προηγούμενων γενεών.
Και φυσικά οι όροι αυτοί είναι όροι που κάνουν τις κοινωνικές να αντιδρούν. Ποιος θέλει να κάνει δημοσιονομική προσαρμογή για να περάσει από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα, μέσα σε πέντε χρόνια; Τι πιο εύκολο, τι πιο ωραίο να το κάνεις αυτό σε 20 χρόνια; Αλλά πρέπει κάποιος να σε δανείζει πολύ περισσότερα λεφτά.
Γιατί όταν παράγεις ελλείμματα διογκώνεις το χρέος κι έχεις ανάγκη από πολύ περισσότερα λεφτά που κάποιος πρέπει να σου δώσει. Οι αγορές δε σου τα δίνουν, θα σου τα δώσουν οι εταίροι σου, αλλά οι εταίροι σου έχουν κι αυτοί τη Βουλή τους, το λαό τους, τις πολιτικές τους διαδικασίες, τις εθνικές τους στρατηγικές.
Βεβαίως εάν διαλέγαμε μόνοι μας μια δημοσιονομική προσαρμογή ,δε θα διαλέγαμε μια ταχύρυθμη, βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή σε σχεδόν τέσσερα χρόνια, με τόσο φιλόδοξους στόχους. Θα διαλέγαμε μια πιο άνετη και κατανεμημένη στο χρόνο προσαρμογή, αλλά δεν μπορούσαμε δυστυχώς να τη χρηματοδοτήσουμε μόνοι και έπρεπε να συμβιβαστούμε στους όρους.
Και βεβαίως υπάρχουν πολλοί που έχουν άλλες αντιλήψεις, πιο προοδευτικές, σοσιαλδημοκρατικές, αλλά έχουν περιορισμένη επιρροή στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε χώρες με ισχυρές σοσιαλιστικές Κυβερνήσεις ,όπως η Γαλλία, όπως η Ιταλία, να αποδέχονται τους ίδιους όρους, γιατί δεν έχουν άλλη δυνατότητα, γιατί αυτοί είναι οι συσχετισμοί.
Και παρά τα προβλήματα, παρά τις αντιφάσεις, δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από το ευρωπαϊκό για τη χώρα μας, δεν υπάρχει καμιά καλύτερη ισχυρότερη περιφερειακή οικονομία, δεν υπάρχει άλλη περιοχή του κόσμου τόσο πολιτισμένη, τόσο δημοκρατική, τόσο ανοιχτή, τόσο προοδευτική, τόσο φιλική για τους πολίτες. Η Ευρώπη είναι αυτή.
Και ταυτόχρονα έπρεπε να εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλαγών, για ένα καλύτερο κράτος, για ένα σύγχρονο ,ευρωπαϊκό, κανονικό κράτος, για μια ανοιχτή οικονομία, για μια ανταγωνιστική αγορά που δίνει δουλειές, που δίνει ευκαιρίες, που ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις και για απασχόληση.
Αλλά βλέπετε, όταν ταυτοχρόνως εφαρμόζεις περιοριστική πολιτική και δυσκολεύεις τον κόσμο ,δεν είναι εύκολο να του ζητάς να σε στηρίξει γενναιόδωρα στις μεταρρυθμιστικές σου πρωτοβουλίες, γιατί ο κόσμος φοβάται, αντιδρά.
Ακόμη και όσοι αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις, καταλαβαίνουν πόση μεγάλη σημασία έχει να νοικοκυρέψεις το κράτος, να μειώσεις τις σπατάλες, αποδέχονται τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για τους άλλους, αλλά πάρα πολύ δύσκολα για όσα αφορούν τον εαυτό τους.
Κι εμείς ως ΠΑΣΟΚ εξ αρχής -για να λέμε την αλήθεια και να ασκούμε κριτική στον εαυτό μας πριν ασκήσουμε κριτική στους άλλους -είχαμε διαπαιδαγωγήσει το ίδιο το κοινωνικό μας ακροατήριο, τη βάση μας, τους ανθρώπους μας, με αυτή την αντίληψη. Με την αντίληψη της συνεχούς προόδου, με την αντίληψη των παροχών, με την αντίληψη ενός κράτους που «επιτρέπει» σε πάρα πολλούς να οικοδομούν την οικονομική τους δραστηριότητα όχι σε σχέση με τους κανόνες της αγοράς, αλλά σε σχέση με διαδικασίες και κριτήρια πολιτικά.
Και πολλοί από αυτούς που σχετίζονται με το κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναζήτησαν αλλού αυτή τη συνήθεια, αυτό το χαμένο παράδεισο. Αναζήτησαν το χαμένο παράδεισο της μεταπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ κατά βάση, ως όχημα διαμαρτυρίας. Ενώ καταγγέλλουν τη μεταπολίτευση, ενώ καταγγέλλουν τα κόμματα της μεταπολίτευσης, ταυτόχρονα διεκδικούν την αναβίωση των χειρότερων όψεων της Μεταπολίτευσης.
Αυτό είναι μια αντίφαση και το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το κόστος. Και αναμφίβολα έχουμε μεγάλη ευθύνη, αλλά δεν έχουμε μόνον εμείς ευθύνη. Δεν κυβερνήσαμε μόνον εμείς, δεν κυβερνήσαμε μόνοι μας. Δεν έχει ποτέ όλη την εξουσία το πολιτικό σύστημα, υπάρχουν πολλοί θεσμοί, υπάρχουν πολλές εστίες εξουσίας κάθε φορά.
Η Αντιπολίτευση παίζει πολύ συγκεκριμένο ρόλο, το συνδικαλιστικό κίνημα, η Αυτοδιοίκηση, η δικαστική εξουσία, η διανόηση, ο επιχειρηματικός κόσμος, όλοι ζούμε μέσα σε έναν τόπο, μέσα σε ένα έθνος, όλοι έχουμε μια κοινή πατρίδα.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ένα βάρος δυσανάλογο μόνο του, δε ζήτησε τη βοήθεια και τη συμμετοχή που έπρεπε, δε μοιράστηκε το κόστος κι από ένα σημείο και μετά ,που άρχισαν οι προσχωρήσεις στη δική μας στρατηγική ,εμείς πληρώναμε πάντα πολύ μεγαλύτερο κόστος, παρότι είχε γίνει αποδεκτή η στρατηγική μας ως εθνική στρατηγική.
Καταλαβαίνω ,φίλες και φίλοι ,έναν πολίτη που λέει “όταν ψήφισα το 2009 δε μου είχατε πει την αλήθεια, άλλα βρήκα μπροστά μου το 2010″. Όμως το 2012 κάναμε δυο εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και τότε οι πολίτες κλήθηκαν δυο φορές να ψηφίσουν γνωρίζοντας τα πάντα. Γνωρίζοντας το βάθος και το μέγεθος της κρίσης, γνωρίζοντας ποια είναι η υπεύθυνη και ασφαλής στρατηγική. Και έκαναν επιλογές. Απέρριψαν την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία και με ισχυρή πλειοψηφία που ξεπερνά το 47%, με μια συντριπτική πλειοψηφία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, επέλεξαν τις πολιτικές δυνάμεις της υπεύθυνης ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Έτσι κυβερνάμε τον τόπο από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα. Όχι ερήμην του λαού, αλλά με εντολή του λαού. Και το 2012 το ΠΑΣΟΚ είπε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και για την κατάσταση της οικονομίας και για τις πολιτικές δυνατότητες.
Είναι εντυπωσιακό ότι 2,5 χρόνια μετά το πλαίσιο είναι πάντα το ίδιο, γιατί μας λείπει το κρίσιμο τελευταίο βήμα για να βγούμε από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, για να αλλάξουμε σελίδα . Για να περάσουμε σε μια νέα φάση, ριζικά διαφορετική που είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή, γιατί αυτό είναι ένας τακτικός ευρωπαϊκός μηχανισμός. Δεν είναι ένας μηχανισμός έκτακτων συνθηκών. Είναι κάτι που προβλέπεται για όλες τις χώρες μέσα από τις φυσιολογικές ευρωπαϊκές διεργασίες. Η διαφορά είναι καθοριστική.
Αλλά πολιτικά το μεγάλο ερώτημα που τίθεται μια που φτάσαμε σε πρόωρες εκλογές, δεν μπορέσαμε να συναινέσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τελικά η διαπραγμάτευση έμεινε στο παρά πέντε ,επειδή δεν είχαμε πολιτική σταθερότητα και δεν είχαμε την ικανότητα να διαβεβαιώσουμε τους εταίρους μας και τις αγορές ότι είμαστε σοβαροί και έχουμε συνέπεια και συνέχεια στη στρατηγική μας.
Αφού φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, πρέπει να πούμε καθαρά τι είναι αυτό που θα συμβεί τώρα, ποιο είναι το δίλημμα και ποια είναι η απάντηση.
Νομίζουν πολλοί ότι παρακολουθούμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με ομάδες μεσαίου μεγέθους και το ερώτημα είναι ποιος θα βγει πρώτος, ποιος θα είναι ο νικητής, ποιος θα πάρει το bonus των 50 εδρών, αν θα είναι πρώτη η Ν.Δ. ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ή το αντίστροφο και ότι αυτό είναι το διακύβευμα, το στοίχημα. Από αυτό κρίνεται η μοίρα του τόπου.
Μεγάλο λάθος. Το ερώτημα ποιος θα είναι πρώτος σε μεσαία επίπεδα, το δίλημμα που συνδέεται με αυτή την τεχνική μεσαία πόλωση, δεν δίνει απάντηση στο πραγματικό θέμα της χώρας. Το πραγματικό θέμα της χώρας είναι πώς υπό τις παρούσες συνθήκες, με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή, με το χρόνο να τελειώνει, γιατί πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι 28 Φεβρουαρίου, η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και θα εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη ασφαλή εθνική στρατηγική.
Πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος έχει το ποιος θα είναι αυτός που θα έχει την τρίτη εντολή και την ικανότητα να λειτουργήσει ως εγγυητής και ρυθμιστής. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη.
Δεν συμβιβαζόμαστε με την τρίτη θέση. Δεν είναι αυτό η μοίρα της παράταξης, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μείνουμε πιστοί στην εθνική μας ευθύνη. Το σύνθημά μας είναι κρατάμε ψηλά την ευθύνη.
Κρατάμε ψηλά την ευθύνη σημαίνει κρατάμε ψηλά τη χώρα , κρατάμε ψηλά την οικονομία, κρατάμε ψηλά την προοπτική του μέλλοντος και επειδή φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και έχουμε πληρώσει το κόστος και έχουμε ταπεινωθεί, έχουμε ακρωτηριαστεί, έχουμε συκοφαντηθεί, έχουμε ακούσει χυδαιότητες, ψέματα, δικαιούμαστε να πούμε: ακούστε μας.
Δικαιούμαστε να πούμε «βρίστε, ακόμη και καταψηφίστε, αλλά ακούστε αυτό που σας λέμε από την εμπειρία μας, το βίωμά μας και την ευθύνη μας για τον τόπο». Κι αυτό είναι η απλή αλήθεια: πως υπάρχει μόνο μια εθνική στρατηγική, ή μόνο ένα Σχέδιο Α, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει Σχέδιο Β.
Αυτό πρέπει να το ολοκληρώσουμε και αυτό μπορεί να το επιβάλει και να το εγγυηθεί μια δύναμη που το πιστεύει, μια δύναμη που έχει δώσει μάχες σκληρές και έχει πονέσει γι΄ αυτό.
  Άρα αφού δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, αφού η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και δεν μπορεί να είμαστε ακυβέρνητη, αφού δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερες εκλογές εκβιασμού και πόλωσης, γιατί δεν μπορούμε να δαπανήσουμε το Φεβρουάριο σε εκλογές – πρέπει να διαπραγματευτούμε και να τελειώνουμε μέχρι 28 Φεβρουαρίου για να λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί και ιδίως οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις καταθέσεις, για τη ρευστότητα, για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, για τους ανέργους, για τους αγρότες – η λύση είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Με τις δημοκρατικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έστω με καθυστέρηση είναι έτοιμες να αναλάβουν το βάρος που αναλογεί στην εκλογική τους δύναμη και να συντελέσουν στο να ολοκληρωθεί αυτή η τεράστια προσπάθεια.
Τα ίδια λέγαμε το 2012. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι. Και εν πάση περιπτώσει εάν δεν μπορούν να συμπράξουν ή δεν θέλουν όλες οι δυνάμεις, αυτές που είναι πραγματικά υπεύθυνες, αυτές που είναι πραγματικά ευρωπαϊκές, αυτές που είναι πραγματικά δημοκρατικές, αυτές που έχουν πράγματι συνείδηση ευθύνης.
Εχει πολύ μεγάλη σημασία βέβαια το πρόσημο, η κατεύθυνση που πρέπει να είναι προοδευτική. Κι αυτό για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Αλλά προοδευτικό είναι το σταθερό, το ασφαλές, αυτό που αυξάνει την πίτα, αυτό που παράγει, αυτό που ανασυγκροτεί την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, αυτό που δίνει ευκαιρίες επενδύσεων και απασχόλησης. Γιατί εάν δεν έχεις μια πίτα εθνικού πλεονάσματος δεν μπορείς και να τη μοιράσεις.
Κι εμείς εγγυόμαστε και τον εθνικό προσανατολισμό μέσα από αυτή την προγραμματική συμφωνία.
Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν άλλοι που διεκδικούν το ρόλο αυτό; Βεβαίως και υπάρχουν. Αλλά υπήρχε και η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 που ζήτησε εντολή για λύση και απεδείχθη μετά ότι είναι ένας παράγοντας αντιφάσεων, αντινομιών και αστάθειας. Δεν άντεξε, δεν μπόρεσε, δεν ήθελε, πάντως δεν έμεινε μέσα στο σχήμα της ευθύνης. Και ακολούθησε μια διαδρομή, μια καμπύλη εντυπωσιακή που οδηγήθηκε τελικά στο αδιέξοδο. Την εκμηδένιση.
Για το ΠΑΣΟΚ του 2012 η ΔΗΜΑΡ ήταν το νέο προϊόν τότε. Το πιο συμπαθητικό, το πιο προοδευτικό, το πιο αθώο. Αλλά είδαμε ποιοι έμειναν να στηρίζουν μια χώρα σε κρίση και περιδίνηση και ποιοι λάκισαν. Κι αυτό το παράδειγμα της παλιάς ΔΗΜΑΡ, δεν το αναφέρω επειδή έχει κάποια υπόσταση εκλογική, πολιτική τώρα το σχήμα αυτό, αλλά γιατί είναι διδακτικού χαρακτήρα η ιστορία σε σχέση με άλλα σχήματα που διεκδικούν το ρόλο τον εγγυητικό, τον ρυθμιστικό.
Δεν αρκεί να λες θέλω ένα ρόλο. Πρέπει να έχεις τα εχέγγυα τα ιστορικά, τα πολιτικά, τα προγραμματικά και αυτά τα έχει μόνο το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη.
Προσέξτε όμως, το ΠΑΣΟΚ που δεν θα παρασυρθεί σε καμία εσωστρέφεια. Το ΠΑΣΟΚ που, όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου ,ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται. Δεν λέμε είναι ένα το ΠΑΣΟΚ, όπως λέγανε παλιά οι φίλοι μας του ΚΚΕ, αλλά είναι μια η δημοκρατική παράταξη με το ήθος της, με τη συνέπειά
της .Και η ενότητα δεν είναι λόγος υποκριτικός, δεν είναι ρητορική. Είναι επώδυνη πράξη την κρίσιμη στιγμή.
Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε αυτή τη μάχη που είναι η μάχη η άμεση για τη διαπραγμάτευση, για την έξοδο από το μνημόνιο, για τη νέα φάση. Αλλά η νέα φάση έχει μέσα και τη διαπραγμάτευση για το χρέος που την έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και πρέπει να την ολοκληρώσουμε με ευεργετικές επιπτώσεις για τον πολίτη, για την πραγματική οικονομία. Και έχει μέσα και το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Η Μεσσηνία είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα για την εφαρμογή του νέου μοντέλου ανάπτυξης και για το τι σημαίνουν ενδογενείς πόροι. Γιατί πού θα βρεις τους πόρους της ανάπτυξης: Στη γη σου και στους ανθρώπους σου .Και η γη είναι το τοπίο, ο πολιτισμός, η θάλασσα, τα βουνά, οι αρχαιολογικοί χώροι, ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο σεβασμός των μνημείων, ο τουρισμός, ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, τα δίκτυα, οι μεταφορές, οι υποδομές, η πρωτογενής παραγωγή, η βιομηχανία τροφίμων.
Ενδογενής πόρος είναι οι άνθρωποι, το μυαλό τους, τα χέρια τους, η δουλειά τους, η σκέψη τους, η γνώση τους, η καινοτομία, η έμπνευση, η επιχειρηματικότητα, το ρίσκο που επιτρέπει να κατακτήσεις τη θέση που σου αξίζει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο.
Είπα το πρωί μιλώντας στην Τρίπολη, ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια πολύ συγκεκριμένη πλατφόρμα εθνικής συνεργασίας, εγγυάται έξι θεμελιώδη σημεία:
Την πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία, υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας εθνικής ενότητας. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να σχηματιστεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης
Την οικονομική σταθερότητα. Δεν παίζουμε με τα κεκτημένα και με τις θυσίες. Δεν προκαλούμε τη μοίρα μας. Δεν προκαλούμε πιστωτικό γεγονός. Λύνουμε τα θέματα της χρηματοδότησης, των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους άλλους θεσμούς.
Εγγυόμαστε τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα με την διαχείριση του χρέους, η οποία τώρα μας επιτρέπει να κουρεύουμε και να ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος με τα κόκκινα δάνεια, με τα στεγαστικά δάνεια, με τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τώρα παίρνουν απάντηση όσοι ρωτούσαν τι με νοιάζει εμένα τι γίνεται με το δημόσιο χρέος. Αλλά αυτό αφορά το ιδιωτικό χρέος. Γιατί εάν δεν βρεις μια οργανωμένη λύση, όταν δεν πληρώνει ο δανειολήπτης, πρέπει να πληρώσει ο καταθέτης, που δεν φταίει. Εάν δεν πληρώσει ο καταθέτης πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος. Το σύστημα είναι κλειστό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Εδώ βρέθηκε ο άλλος τρόπος μέσα από την διαχείριση που κάναμε και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό να το προστατεύσουμε.
Εγγυόμαστε τη θεσμική σταθερότητα. Δημοκρατία, δικαιώματα, κράτος δικαίου, όχι ρεβανσισμός, συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή, όχι μόνο κομματικός πρόεδρος.
Αναθεώρηση του Συντάγματος με 180 ψήφους όταν θα γίνει η κατάθεση των νέων διατάξεων. Και βέβαια κατάργηση του bonus. Άλλος εκλογικός νόμος που μας γλιτώνει από την τεχνητή πόλωση.
Το πέμπτο σημείο είναι η εθνική σταθερότητα γιατί είμαστε εν μέσω κρίσεων στην εξωτερική και αμυντική πολιτική μας, στο Κυπριακό, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μέχρι τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Και το έκτο είναι αυτό που ήδη το είπαμε, το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, η προοπτική των παιδιών μας.
Με ρώτησαν το πρωί γιατί να σας ψηφίσει ένας άνεργος; Γιατί ο άνεργος είναι που θέλει σταθερότητα. Ο άνεργος θέλει επενδύσεις. Ο άνεργος θέλει δουλειά. Αυτός που έχει λεφτά έξω και έχει αφήσει τις ζημίες του στην Ελλάδα, περιμένει να καταστραφεί η Ελλάδα να πάει στην κατοχική δραχμή και να την αγοράσει φθηνά με τα ευρώ που έχει βγάλει έξω. Ο μεσαίος, ο φτωχός, είναι αυτός που ενδιαφέρεται για το κράτος, για την εθνική οικονομία, για την κρατική πολιτική.
Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να πούμε την αλήθεια. Αλλά ,όπως λέω πάντα, η σχέση δημοκρατίας και αλήθειας είναι πολύ περίεργη, γιατί ο κόσμος λέει θέλω την αλήθεια. Του λες την αλήθεια, δεν του αρέσει η αλήθεια και ψηφίζει το ψέμα.
Δεν αρκεί να λες την αλήθεια, πρέπει να ακούς την αλήθεια. Μα, θα σου πει ο κάθε πολίτης ´´με είχες φλομώσει στα ψέματα επί δεκαετίες. Έτσι έμαθα. Έμαθα στην δημαγωγία, στην ανευθυνότητα, τις εύκολες υποσχέσεις´´ .Ναι. Και έχουμε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Αλλά από ένα σημείο και μετά υπάρχει μια κόκκινη γραμμή. Αυτό μπορεί να το πεις άντε μέχρι το 2009, αλλά δεν μπορεί να το πεις για το 2012 και σίγουρα δεν μπορείς να του το πεις για το 2015. Αυτή είναι η μεγάλη ιστορική τομή.
Η αλλαγή στη σχέση δημοκρατίας, αλήθειας, ευθύνης. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να κρατήσουμε ,φίλες και φίλοι όλοι μαζί ψηλά την ευθύνη, δηλαδή το μέλλον. Αυτή η μάχη, όπως όλες οι κρίσιμες εκλογικές μάχες θα κριθεί από το πεζικό. Στο έδαφος.
Ό,τι κι αν πούμε στα μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο, σημασία έχει η προσωπική επαφή, ο αγώνας των υποψηφίων μας, των στελεχών μας, ο αγώνας των πολιτών. Εσείς είστε οι εκπρόσωποι της παράταξης. Οι εκφραστές της. Τα στελέχη, οι φίλοι, τα μέλη, οι ενεργοί και οι υπεύθυνοι πολίτες.
Εσείς πάρτε αυτή την υπόθεση τις επόμενες 20 μέρες στα χέρια σας, κρατήστε ψηλά την ευθύνη για την πατρίδα, για την παράταξη, για το μέλλον. Να διαψεύσουμε κάθε μάντη κακών, γιατί έχουμε ιστορική υποχρέωση να το πετύχουμε αυτό και θα το πετύχουμε γιατί σας έχουμε μαζί μας. Είστε εσείς οι εγγυητές της δική μας πορείας.
Αν εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το έθνος, εάν εμείς θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο στις εξελίξεις και να χαράξουμε τη στρατηγική της πατρίδας, εσείς είστε οι εγγυητές της δικής μας ύπαρξης και της δική μας πορείας.
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό και δίνει τη μάχη για την πατρίδα, για τον τόπο.
Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν μεγάλο μέρος από την ομιλία του κ. Βενιζέλου.   Video: 
 Καλαμάτα- Βενιζέλος 1   : http://youtu.be/pG6feBl5p9g .-

Είσοδος Ε. Βενιζέλου Καλαμάτα 4.1.2015  : http://youtu.be/iY_Hhkqa5sE .-

Ομιλία Βενιζέλος  : http://youtu.be/O-qCLsJ_5fg  .-

Ομιλία Βενιζέλου Καλαμάτα 1   : http://youtu.be/Kx_UHOF7u3c .-

Ομιλία Βενιζέλου Καλαμάτα 2  : http://youtu.be/FEhgwcT_umI .-
 

***  Ενεργοποιείται και στη Μεσσηνία το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 

Τους λόγους που καθιστούν αναγκαίο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τα «μέτωπα» τα οποία θα αντιπαλέψει, ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην παρουσίαση της Διακήρυξης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο Μουσείο Μπενάκη το Σάββατο το απόγευμα.Τόνισε ότι ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν και αρχή είναι οι αξίες μας. Το «Κίνημα» εμπνέεται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας και φιλοδοξεί να σφυρηλατήσει και να εκφράσει πολιτικά μια κοινωνική συμμαχία που είναι ταυτοχρόνως Συμμαχία Δικαιοσύνης και Δημιουργίας, βάσει των αξιών και των αρχών μας. Υπογράμμισε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συγκροτεί μέτωπο απέναντι σε όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, παρασιτούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι στην αντίληψη της συντήρησης, δεξιάς και αριστερής, αλλά και σε όσους ταυτίστηκαν μαζί της και τόνισε ότι συγκροτείται μέτωπο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό εδώ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτό παράγει.Προανήγγειλε τέλος ανοικτό ιδρυτικό Συνέδριο, σύντομα μετά τις εκλογές στο οποίο θα αποφασιστούν τα πάντα. Από το οριστικό όνομα και το σύμβολο του Κινήματός έως την περαιτέρω επεξεργασία των πολιτικών θέσεων, των στρατηγικών επιλογών και συμμαχιών και την εκλογή οργάνων, ανοίγοντας το δρόμο για την εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Τα πάντα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, σε μια λογική αυτό-οργάνωσης και οριζόντιας κινητοποίησης. Όλα συμμετοχικά, όλα κινηματικά, όλα από τη βάση.Ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει, οι αξίες μας καλούν πάλι. Πάμε».Συντονιστής του Κινήματος στη Μεσσηνία είναι ο Σταύρος Στραβόλαιμος. - 

*** Η αυτοδυναμία, οι ημερομηνίες, τα πιθανά παράδοξα που ακολουθούν μετά τις εκλογές         
           
Μία από τις πιο αβέβαιες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών μπορεί να αποδειχθεί η αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Οχι μόνον γιατί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. να μειώνεται, γεννώντας αισιοδοξία στους «γαλάζιους» που ισχυρίζονται ότι μπορούν να επιτύχουν ακόμη και την ανατροπή των προβλέψεων. Αλλά γιατί ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να περιμένουμε ώς τα ξημερώματα της επομένης για να δούμε αν θα έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Είτε μόνος του είτε με κάποιο κόμμα που θα προσφερθεί ως εταίρος. Μπορεί μάλιστα να ηχεί οξύμωρο, αλλά κομβική σημασία σε αυτό πιθανότατα θα διαδραματίσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι οποίοι, σημειωτέον, αν δεν μπουν στη Βουλή, θα πριμοδοτήσουν άθελά τους τον ΣΥΡΙΖΑ!
Επειδή ευλόγως μπορεί να μπερδευτήκατε, χρήσιμο είναι σήμερα να θυμηθούμε πώς λειτουργεί το παράδοξο εκλογικό μας σύστημα, να δούμε τι μας περιμένει μέχρι την 25η Ιανουαρίου και κυρίως τα σενάρια της επόμενης μέρας.
• Η αυτοδυναμία και τι θα την καθορίσει σε αυτές τις εκλογές
Ο εκλογικός νόμος μπορεί μεν να χαρίζει 50 έδρες στον νικητή ακόμη κι αν κερδίσει τον δεύτερο με μόνο μία ψήφο διαφορά, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι το βράδυ των εκλογών ποιο είναι το ποσοστό που δίνει την αυτοδυναμία. Και τούτο διότι ο περιβόητος πήχυς που εξασφαλίζει τις 151 έδρες εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνον από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα πολύ μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή (αυτά που θα λάβουν κάτω του 3%). Για να το πούμε απλά. Οσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών αυτών κομμάτων, τόσο ο πήχυς της αυτοδυναμίας υποχωρεί από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει και ακόμη πιο κάτω, αν τα λοιπά κόμματα αθροίσουν π.χ. πάνω από 11%.
Η παρατήρηση αυτή δεν γίνεται τυχαία. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, που υπήρχε αντίστοιχη πόλωση με τη σημερινή, τα λοιπά κόμματα περιορίστηκαν αθροιστικά στο 6%, συγκρατώντας τον πήχυ της αυτοδυναμίας στο 38%. Οι εκλογολόγοι εκτιμούν ότι αντίστοιχο ποσοστό θα συγκεντρώσουν και σε αυτές τις εκλογές τα μικρότερα κόμματα (ΛΑΟΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ενωση Κεντρώων κ.λπ.), αλλά κάνουν μια πολύ σημαντική επισήμανση: όπως λένε χαρακτηριστικά, αν οι ΑΝΕΛ μείνουν οριακά εκτός Βουλής (π.χ. με 2,9%) και συμβεί αντίστοιχο ατύχημα με το νεοσύστατο κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου ή ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ευ. Βενιζέλου, το συνολικό ποσοστό των «λοιπών» μπορεί να εκτιναχθεί αρκετά πάνω από το 10%. Και σε μια τέτοια περίπτωση, όπως φαίνεται και στον πίνακα, η αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με ποσοστό της τάξεως του 35% ή και χαμηλότερο.
Σε όσους ηχεί εξωπραγματικό το εν λόγω σενάριο, αρκεί μια υπόμνηση. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές του Μαΐου, παρά την οξύτατη πόλωση, το 17% του εκλογικού σώματος επέλεξε να διαμαρτυρηθεί ψηφίζοντας «σουρεαλιστικά» κόμματα, όπως η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», το «Παναθηναϊκό Κίνημα», το «Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα» κ.λπ. Οι εκλογολόγοι δηλώνουν σχεδόν σίγουροι ότι τούτο δεν θα επαναληφθεί στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Αλλά η υπόμνηση γίνεται γιατί ακόμη και τον Μάιο του 2012 υπήρξε τεράστιο ποσοστό πολιτών (19%) που ψήφισαν κόμματα τα οποία δεν μπήκαν στη Βουλή, αποτέλεσμα που έριξε τότε τον πήχυ της αυτοδυναμίας στο 32,8%!
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να συγκρατήσει κανείς είναι ότι στις 25 Ιανουαρίου τον πήχυ της αυτοδυναμίας θα τον καθορίσει το ενδεχόμενο κάποια από τα μικρότερα κόμματα που είναι σήμερα στη Βουλή (ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Χ.Α., ΚΚΕ) ή που διεκδικούν με αξιώσεις να μπουν στο κοινοβούλιο («Ποτάμι», κόμμα ΓΑΠ) να μην πιάσουν το 3%. Αν τούτο συμβεί, ουδείς μπορεί να φανταστεί πόσο θα υποχωρήσει ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Η ΔΗΜΑΡ δεν αναφέρθηκε, καθώς όλοι οι δημοσκόποι προεξοφλούν ότι θα είναι στα «λοιπά κόμματα».
• Οι κρίσιμες ημερομηνίες, το ντιμπέιτ, οι δημοσκοπήσεις
Με την προκήρυξη των εκλογών, ήδη στους υποψήφιους βουλευτές επιτρέπεται μόνον μία εμφάνιση σε κάθε πανελλαδικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κανάλι και από δύο στα τοπικά. Μέχρι την άλλη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, τα κόμματα υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν όλους τους υποψηφίους, ακόμη και αυτούς που θα εκλεγούν στα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα παρακολουθήσουμε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, καθώς η Ν.Δ., όπως και το 2012, δεν έχει αποδεχθεί τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι όμως η πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές που θα μαθαίνουμε μέχρι τέλους τις δημοσκοπήσεις. Και τούτο διότι με τον νέο νόμο επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προ των εκλογών.
 Τι θα γίνει αν ο νικητής δεν έχει αυτοδυναμία
Αυτό που έχουμε ξαναζήσει τον Μάιο του 2012. Ο κ. Κάρ. Παπούλιας θα καλέσει τον επικεφαλής του πρώτου κόμματος στις 26/1 και θα του επιδώσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν ύστερα από τρεις ημέρες αυτή αποδειχθεί άκαρπη, ο κ. Παπούλιας θα δώσει την εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και αν ούτε αυτή τελεσφορήσει, θα τη διαβιβάσει στον επικεφαλής του τρίτου κόμματος (σ.σ. μακάρι για προφανείς λόγους να μην είναι ο ο προφυλακισμένος κ. Ν. Μιχαλολιάκος...). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αδιέξοδο, ο κ. Παπούλιας οφείλει να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και να καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης· αν δεν το κατορθώσει, οφείλει να ορίσει πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα διεξαχθούν το αργότερο σε ένα μήνα (όπως έγινε με τον κ. Π. Πικραμμένο).
• Το παράδοξο της προεδρικής εκλογής
Αν δεν τελεσφορήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης, είναι πιθανό να ζήσουμε κάτι πρωτοφανές, καθώς η νέα Βουλή θα πρέπει να εκλέξει ως γνωστόν και Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε την Τετάρτη, η Βουλή θα συνέλθει ξανά στις 5 Φεβρουαρίου και στις 6 θα συγκροτηθεί σε σώμα (θα εκλέξει τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της). Το Σύνταγμα ορίζει ρητώς ότι, αμέσως μόλις συμβεί τούτο, πρέπει να αρχίσει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ. Αν όμως μέχρι τότε δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, θα προκύψει το συνταγματικά πρωτόγνωρο μια Βουλή που θα τελεί υπό διάλυση να οφείλει να εκλέξει τον διάδοχο του κ. Παπούλια!
Οι περισσότεροι συνταγματολόγοι συμφωνούν πως αν και αυτό φαίνεται παράδοξο, ακόμη και μια θνησιγενής Βουλή οφείλει να εκλέξει ΠτΔ, καθώς αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο διαλύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη νέα αυτή διαδικασία ανάδειξης Προέδρου, το Σύνταγμα επίσης προβλέπει τρεις ψηφοφορίες (ανά πέντε μέρες), αλλά διευκολύνει την εκλογή του. Με αυτά τα δεδομένα (και ανεξαρτήτως αν θα έχουμε μέχρι τότε κυβέρνηση) η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ που απαιτεί 180 ψήφους θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου, η δεύτερη που προβλέπει 151 ψήφους στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ αν χρειασθεί και τρίτη, αυτή θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου και σίγουρα θα αναδείξει Πρόεδρο, καθώς εκλέγεται ο έχων τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής – κάτι που ουδέποτε έχει συμβεί στη νεότερη ελληνική Ιστορία. www.kathimerini.gr -

***  Προς ολοκλήρωση οι εργασίες στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας 

 Προς ολοκλήρωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, βαίνουν οι εργασίες μετασκευής του παλιού Νοσοκομείου Καλαμάτας σε νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου, ενώ απομένουν παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη γεωθερμία, τη θέρμανση και το δροσισμό του νέου Δημαρχείου, σε μια πρωτότυπη – στο ελληνικό περιβάλλον – εφαρμογή της διεθνούς πρακτικής. Αυτή την περίοδο εκτελούνται έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Οι εργασίες προχωρούν χωρίς πρόβλημα συνεπεία της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι συνεχής. Τις τελευταίες ημέρες έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας νέα κατανομή από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΣΑΕ 055 έτους 2014, ύψους 164.314,49 ευρώ για το σκοπό αυτό. Επισημαίνεται ότι όταν μεταστεγασθούν στο νέο Δημαρχείο οι Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα, γρηγορότερα και φθηνότερα. Επίσης, καθώς ο Δήμος θα αδειάσει χώρους στο Διοικητήριο, θα είναι δυνατόν να τους καταλάβουν δημόσιες υπηρεσίες (για παράδειγμα, Κτηματική Υπηρεσία, Διεύθυνση Δασών, Διεύθυνση Μεταφορών), για τη στέγαση των οποίων τώρα καταβάλλεται ενοίκιο, επομένως θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. - 

***  Βομβάρδισαν ελληνικό πλοίο! Νεκρός Έλληνας ναυτικός         
           
Δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας, δέχθηκε επίθεση σε λιμάνι της Λιβύης από πολεμικό αεροσκάφος αγνώστων στοιχείων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 29χρονος Έλληνας και ένας αλλοδαπός, μέλη του πληρώματος. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης δύο ακόμα μέλη του πληρώματος αλλοδαποί.
Για το τραγικό περιστατικό το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο.
Το δεξαμενόπλοιο ARAEVO που μετέφερε 12.600 τόνους πετρέλαιο, βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι DERNA Λιβύης, με συνολικά είκοσι έξι 26 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων τρεις Έλληνες και είκοσι τρεις αλλοδαποί (21 Φιλιππινέζοι, 02 Ρουμάνοι).
Για περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών για τις, κατά λόγο αρμοδιότητας, δικές του ενέργειες.  www.newsit.gr .-

*** "Διευθύνσεις" και ονόματα υποψηφίων βουλευτών στη Μεσσηνία

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια στη Μεσσηνία Αγώνας δρόμου μια και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και ήδη οι διεργασίες, εν όψει κλεισίματος των ψηφοδελτίων, είναι πολλές και σε όλα τα επίπεδα-και-στη Μεσσηνία. Άλλωστε, οι προθεσμίες από το υπουργείο Εσωτερικών δεν αφήνουν και πολλά χρονικά περιθώρια.Ν.Δ.
~ Ξεκινώντας από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να θεωρούνται σίγουρα έξι ονόματα, ενώ υπάρχει κινητικότητα για έναν ακόμη υποψήφιο/α, για να κλείσει η λίστα στο νομό. Επικεφαλής θα είναι για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεδομένοι θα πρέπει να θεωρούνται ο απερχόμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ι. Λαμπρόπουλος, ο νυν βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης και ο Μιλτ. Χρυσομάλλης. Προχθές οριστικοποιήθηκε και η υποψηφιότητα του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περ. Μαντά, ύστερα από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Στην πρώτη του επίσημη δήλωση ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών υπερβαίνει τα κόμματα και τα πρόσωπα που τα πλαισιώνουν. Αποτελεί εθνικό ζήτημα για όλους μας. Η μάχη θα είναι σκληρή, αλλά πρέπει να είναι αληθινή. Σε αυτή τη μάχη για την αλήθεια θα είμαι παρών». Έντονη πίεση ασκείται μέχρι την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μ. Οικονομάκου. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά, τις προηγούμενες ημέρες, με την ίδια, θα πρέπει να θεωρείται πλέον σίγουρη η υποψηφιότητά της. Απομένει ένα ακόμη όνομα. Μεταξύ αυτών ακουγόταν του αντιδημάρχου Καλαμάτας, Παν. Γιαννόπουλου. Χθεσινές, πρωινές, πληροφορίες, όμως, έλεγαν ότι μάλλον δε θα είναι υποψήφιος. Να σημειώσουμε ότι πρόταση έγινε και στον αντιδήμαρχο Αν. Καραγιάννη, ο οποίος, όμως, απάντησε αρνητικά.
ΣΥΡΙΖΑ 15 ονόματα υποψηφίων επέλεξε προχθές η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε την πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στο νομό. Στα ονόματα αυτά υπάρχει και η έκπληξη με τον πρώην διαιτητή ποδοσφαίρου, Πέτρο Κωνσταντινέα. Οι υπόλοιποι είναι: Θανάσης Πετράκος, Νίκος Πατσαρίνος, Γιώτα Κοζομπόλη, Κώστας Κουλουμπίνης, Ανδρέας Μανέτας, Ιωάννα Μαραβελή, Στέλλα Μπακολέα, Θανάσης Μπούζας, Ηλίας Μπουντουβάς, Σπύρος Μωρακέας, Δημήτρης Σιψάς, Στάθης Σταματόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας), Παναγιώτης Στέφανος και Έλενα Ψαρρέα.
~ ΠΑΣΟΚ Στο ΠΑΣΟΚ ως σίγουροι υποψήφιοι θα πρέπει να θεωρούνται οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Διονύσης Αλευράς, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος και Γιάννης Πάζιος. Από εκεί και πέρα, ακούγονται τα ονόματα του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής και δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Χριστόπουλου, των Γιώργου Μπακούρου, Γιώργου Κατσούλη και Περικλή Γεωργιόπουλου, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να μετακινηθεί στη Μεσσηνία ο γιος του αείμνηστου Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.
~ Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Στο κόμμα Παπανδρέου οι πληροφορίες αναφέρουν ενεργοποίηση των Γιάννη. Αργυράκη, Δημήτρη Καραΐσκου, Μενέλαου Γερονικολού, Ελένης Φίλιου, ενώ ακούγονται τα ονόματα του ναυτιλιακού πράκτορα Γ. Μπούχαλη, του Τ. Αποστολόπουλου και του Στ. Στραβόλαιμου.
~ Ποτάμι Οι πληροφορίες από το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη θέλουν ως πρώτους υποψηφίους στη Μεσσηνία τον ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, τον επιχειρηματία Γιώργο Γιαννακέα και το δημοσιογράφο Νίκο Νικητέα.
~ ΚΚΕ Στο ΚΚΕ τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα, καθώς το ψηφοδέλτιο έχει «κλειδώσει», με το δικηγόρο Αντώνη Κατσά, τον καθηγητή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρη Πετρόπουλο, αλλά και στελέχη του κόμματος σε νομαρχιακό επίπεδο. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -

***  Επιδοτούμενα σεμινάρια από ΕΤΑΠ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων μέσω του ΛΑΕΚ 

Τρία σεμινάρια πρόκειται να υλοποιήσει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου. Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων στo πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές Επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ1-25) έτους 2014». Και τα τρία έχουν διάρκεια 40 ωρών, όπως και τον ίδιο αριθμό καταρτιζόμενων. Το πρώτο αφορά στην «Προώθηση πωλήσεων-δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία». Διοργανώνεται από τη Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας. Θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο έχει ως θέμα το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο». Διοργανώνεται από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας και όπως και το πρώτο, θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Το τρίτο διοργανώνεται από το Σύλλογο Επαγγελματιών Λογιστών Ν. Μεσσηνίας και έχει ως θέμα «Δημόσιες σχέσεις- Εξυπηρέτηση πελατών». Θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου. Τα σεμινάρια είναι επιδοτούμενα. Πληροφορίες δίνονται από τα τηλέφωνα 2721024174 και 2721084849. - 

***  Ελλάς, το μεγαλείο σου… (φωτογραφία)           
 
Ο ορισμός του οδηγού Έλληνα σε όλο του το μεγαλείο. Η φωτογραφία είναι από την πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει καταλυθεί κάθε έννοια Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και το κακό διογκώνεται, διότι δεν υπάρχει και κανένας αρμόδιος να επιβάλει κάποιο πρόστιμο...   Α.Π. 

***  Έρευνες σε δεύτερη γιάφκα του Χριστόδουλου Ξηρού στο Λουτράκι
Επί τόπου η Αντιτρομοκρατική
Έρευνες σε δεύτερη γιάφκα του Χριστόδουλου Ξηρού στο Λουτράκι
Σε εξέλιξη είναι τη Δευτέρα αστυνομικές έρευνες στην Περαχώρα Λουτρακίου, σε σπίτι που είχε νοικιαστεί με τα στοιχεία της πλαστής γυναικείας αστυνομικής ταυτότητας που βρέθηκε στη γιάφκα του Χριστόδουλου Ξηρού στην Ανάβυσσο και δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό έρευνα σπίτι έχει βρεθεί τάπερ με εκρηκτικά και για τον λόγο αυτό οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής, σε συνεργασία με τα ΤΕΕΜ, λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις για το ενδεχόμενο η κατοικία να είναι παγιδευμένη.
Στην περιοχή βρέθηκαν και δύο κλεμμένα οχήματα, ένα τζιπ και ένα βαν, που επίσης εξετάζονται.
Παράλληλα, η Αστυνομία αναζητά τα ίχνη τόσο της γυναίκας-συνεργού του Ξηρού, όσο και ενός άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ηλικίας περίπου 30 ετών, καθώς και άγνωστου ακόμη αριθμού συνεργών τους.
Όπως προκύπτει, τον περασμένο Σεπτέμβριο περιήλθαν στην Αντιτρομοκρατική πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άντρας που προσομοίαζε με τον Χριστόδουλο Ξηρό διέμενε και σύχναζε στην ευρύτερη περιοχή Νέας Μάκρης, Μαραθώνα και Κερατέας Αναβύσσου Αττικής.
Διαπιστώθηκε ότι το σπίτι της Αναβύσσου ενοικιάστηκε από άντρα με το όνομα Θεοχάρης, ηλικίας περίπου 30 ετών, που έφερε δύο τατουάζ. Αυτός δήλωσε παντρεμένος και εμφανίστηκε στο ραντεβού με τον ιδιοκτήτη, τον περασμένο Μάιο, ντυμένος με στολή υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέροντάς του ότι έχει αποσπαστεί στη φρουρά συνοδείας των πλωτών μηχανημάτων ανεφοδιασμού των πετρελαιοφόρων γνωστού επιχειρηματία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κατάθεση του ιδιοκτήτη προκύπτει ότι, κατά δήλωση του «Θεοχάρη», στη μονοκατοικία των 60 τετραγωνικών, που μισθώθηκε προς 250 ευρώ τον μήνα, θα διέμενε προσωρινά γνωστό του άτομο ονόματι Νίκος, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες συντήρησης. Ο ιδιοκτήτης αναγνώρισε τον Χριστόδουλο Ξηρό με απόλυτη βεβαιότητα ως τον «Νίκο», τον «επιστάτη» του σπιτιού.
Με βάση άλλη κατάθεση, γείτονας είχε συναντήσει τον «Νίκο» πέρυσι το καλοκαίρι τυχαία στον δρόμο, να επιβαίνει σε ποδήλατο, συνοδευόμενος από γυναίκα που επέβαινε σε άλλο ποδήλατο.
Σημαντική είναι και η κατάθεση αστυνομικού που συμμετείχε στη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, όπου δεν κάνει καμία αναφορά σε σκηνοθετημένο τροχαίο ατύχημα. Οπως καταθέτει, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 του ανατέθηκε η διενέργεια ερευνών στις περιοχές Νέας Μάκρης, Μαραθώνα και Αναβύσσου, όπου κατά πληροφορίες διέμενε και σύχναζε άτομο που προσομοίαζε στον Χριστόδουλο Ξηρό. Στις 3 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει ο αστυνομικός, για πρώτη φορά εντοπίστηκε ο Ξηρός και την ίδια ημέρα το μεσημέρι επιβιβάστηκε στο ποδήλατο και κατευθύνθηκε προς την οδό Μουσών.
Αντιλαμβανόμενοι οι αστυνομικοί ότι ο εν λόγω άντρας είχε εξέλθει από τη μονοκατοικία που επιτηρούσαν διακριτικά, αποφάσισαν να τον ελέγξουν. Τον κάλεσαν να υποβληθεί στη διαδικασία νομίμου αστυνομικού ελέγχου, αφού προηγουμένως του δήλωσαν την αστυνομική τους ιδιότητα.
Τότε ο Ξηρός -πάντα σύμφωνα με όσα καταθέτει ο συγκεκριμένος αστυνομικός- χωρίς να αντιδράσει ακινητοποίησε το ποδήλατό του. Οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν και σε άμεση οπτική επαφή πλέον μαζί του τον αναγνώρισαν με βεβαιότητα.
Ο ρόλος της 22χρονης φοιτήτριας
Aγγελική σύμφωνα με πληροφορίες είναι το μικρό όνομα της 22χρονης συνεργάτιδας του Χριστόδουλου Ξηρού που φέρεται να είχε νοικιάσει τη γιάφκα που βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πέραχωρα, κοντά στο Λουτράκι.
Από κάμερες παρακολούθησης η 22χρονη έχει ταυτοποιηθεί να κινείται σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής και στην Ανάβυσσο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είχε γνωριστεί το καλοκαίρι στην Ικαρία με τον Χριστόδουλο Ξηρό.
Εκτός από την ενοικίαση των σπιτιών, η νεαρή γυναίκα φαίνεται πως είχε και ρόλο ταχυδρόμου του Ξηρού, καθώς μετέφερε μηνύματα σε μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στις φυλακές Κορυδαλλού.
Την Δευτέρα, σύμφωνα με το Mega, ο πατέρας της βλέποντας τη φωτογραφία της στην τηλεόραση πήγε στην αστυνομία και δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης του.  Newsroom ΔΟΛ
 
***  Νέο κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, χιόνια και στην Αττική
Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός  www.skaikairos.gr  .- 
Νέο κύμα κακοκαιρίας σε όλη τη χώρα, χιόνια και στην Αττική
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, τα επόμενα 24ωρα, με χιονοπτώσεις και στην Αττική.
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, χιονοπτώσεις ιδιαιτέρα έντονες θα εκδηλωθούν από σήμερα, Δευτέρα, τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους την Τρίτη, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα ασθενήσουν.
Στην Αττική σήμερα, Δευτέρα, θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα), την Τρίτη θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης σταδιακά θα ασθενήσουν.
Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 (-25) ως μείον 10 (-10) βαθμούς κελσίου).
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου απαιτείται, να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Αττική
Η Χρυσούλα Πέτρου, προϊσταμένη του τμήματος πρόγνωσης της ΕΜΥ, δήλωσε ότι «βρέχει σε όλη την Αττική και στα γύρω ορεινά χιονίζει, ενώ από το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές και από αύριο και σε πεδινές. Μάλιστα, μετά το μεσημέρι, αύριο, μπορεί να χιονίσει και μέσα στην Αθήνα».
ο καιρός  από το in.gr  :  http://weather.in.gr/?city=auhna .-
Ήδη, στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, διακοπές της κυκλοφορίας, λόγω χιονοπτώσεων-παγετού, καταγράφονται στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το 21ο χλμ (τελεφερίκ) έως το καζίνο, στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης-Ν. Μάκρης από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης «414» έως τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου, στην Επαρχιακή Οδό Ελευσίνας- Δερβενοχωρίων από το ύψος του οικισμού ΤΙΤΑΝ-Μάνδρας έως και τα Σκούρτα Θήβας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Βιλλίων, καθώς και στη Λεωφόρο Χασιάς-Δερβενοχωρίων από το ύψος της Μονής Κλειστών.
Πού χρειάζονται αλυσίδες
Στην Αττική, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στη Λεωφόρο Διονύσου (από τον αριθμό 20) στον Διόνυσο στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το 3ο χλμ στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας, στην περιοχή των Βιλλίων και στην Περιφερειακή Οδό Βαρυμπόμπης-Κατσιμιδίου από το ύψος της ταβέρνας «Θέα».
Από τις 11 το πρωί της Δευτέρας απαγορεύτηκε προσωρινά η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών από το 3ο χλμ στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας.
Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας εξαιτίας του παγετού που επικρατεί.
Στο νομό Πέλλας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στο Δημοτικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας, συμπεριλαμβανομένης της επαρχιακής οδού Άρνισσας - Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρας, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Ενοτήτων Αριδαίας και Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας από την Τ.Κ. Φουστάνης έως τα όρια με το Νομό Κιλκίς και στην επαρχιακή Οδό Κερασιάς - Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας».
Στο νομό Χαλκιδικής η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (Αρναία - Ταξιάρχης) και την επαρχιακή οδό Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.
Στο νομό Κιλκίς απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας-Μεγ. Λιβαδιών.
Στο νομό Ημαθίας απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην δημοτική οδό Νάουσας - Τρία Πέντε Πηγάδια από 10o χλμ. έως 17ο χλμ. (χ/κ), την επαρχιακή οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου από 10ο χλμ. έως 14ο χλμ., και τη δημοτική οδό Νάουσας - Σελίου από 10ο χλμ. έως 17ο χλμ. (χ/κ).
Στην Εγνατία οδό, καθώς και στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) από το 6ο έως 25ο χλμ., την επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 20ό-30ό χλμ., την επαρχιακή οδό Αμυνταίου-Νυμφαίου από 18ο έως 21ο χλμ. και την επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο -28ο χλμ.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Άρτας, από 38ο-61ο χλμ. θέση «Τύμπανος» και την επαρχιακή οδό Μουζακίου-Στεφανιάδας, από 10ο - 22ο χλμ. θέση «Αγ. Νικόλαος».
Στον νομό Λάρισας αλυσίδες απαιτούνται στις επαρχιακές Γόννων-Καλλιπεύκης, από 10ο-22ο χλμ, Ελάφους-Σκλήθρου, δημοτικού διαμερίσματος Καλλιπεύκης, με όρια νομό Πιερίας, στο ύψος Παλαιού Παντελεήμονα.
Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης υδάτων, διακόπηκε η συγκοινωνία στις διαβάσεις των ποταμών, Ποντικόρεμα-Λισσός, στο ύψος Αρριανών, Έβρενου-Ιασίου-Αετοκορυφή-Διώνη και Στρύμης-Λοφαρίου.
Η σφοδρή χιονόπτωση στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και ήδη με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης από το 32ο έως το 25ο χλμ, καθώς και στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης από το 42ο έως το 49ο χλμ.
Επιπλέον, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και Λεβίδι - Νεμέα, ενώ με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στην ορεινή Κορινθία, στην ορεινή Γορτυνία, στην ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην ορεινή Λακωνία κι Αργολίδα.
Αναλυτική πρόγνωση 
Την Τρίτη, στα ανατολικά και τα νότια θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις, και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά τόπους ισχυρός.
Την Τετάρτη, στην ανατολική και νότια χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο.
Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων στις βορειότερες περιοχές από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια.
Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Την Πέμπτη, στα ανατολικά και νότια θα παρατηρηθούν τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη και θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως κατά τη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός κατά τόπους ισχυρός κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις την Παρασκευή. Την Παρασκευή και το Σάββατο, η  θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί.
Μέτρα για τους αστέγους
Άλλη μία θερμαινόμενη αίθουσα άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το ψύχος καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Έτσι, από τη Δευτέρα εκτός από τις δύο θερμαινόμενες αίθουσες που λειτουργούν στα γραφεία της δημοτικής κοινότητας στον Κολωνό (210-5157553) και στη Λέσχη Φιλίας στην Γκράβα, ανοίγει και τρίτη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του Αγίου Παύλου, (Μαμούρη 22 κ Δύμης, Σταθμός Λαρίσσης, 210 - 8223946) δυναμικότητας έως και 20 ατόμων.
Στον Πειραιά ο Ξενώνας Αστέγων του δήμου Πειραιά «Η Ανακούφιση», δέχεται για φιλοξενία τους άστεγους της πόλης. Ο ξενώνας βρίσκεται στην Ομηρίδου Σκυλίτση 19 και το τηλέφωνο πληροφοριών 210-4133187.
Επίσης το Γυμναστήριο «Παναγιώτης Σαλπέας», θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα υποδέχεται τους άστεγους της πόλης, εφόσον έχουν καλυφθεί οι θέσεις στο Ξενώνα Αστέγων. Το Γυμναστήριο βρίσκεται στην Ακτή Ξαβερίου 1. Τηλέφωνο πληροφοριών 210-4282231 και 237.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***
 

*** Αθλητική Επικαιρότητα  :


   *** Το πρόγραμμα (σ.σ. όλοι οι αγώνες  )  :
Σούπερ Λιγκ... 2015 .........στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
ΣΑΒΒΑΤΟ 3/1/2015
~ Βέροια - Παναιτωλικός    1-3 , (0-1) .- ^
 (15:00, Δημ. Στάδιο Βέροιας)
Τα  γκολ: 27΄Κάπελ , 54΄ και 63΄Βιγιαφάνες, 88΄Καλτσάς .-
Διαιτητές: Γεώργιος Δασκαλόπουλος, Χρήστος Ακρίβος, Γεώργιος Πασχάλης
Κάρτες : Γοδόϊ ,
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΒΕΡΟΙΑ (Γκρανέρο): Καντιμοίρης, Όστοϊτς, Τσιάμης, Καλί, Αμαραντίδης, Μπεν, Μπατιόν, Ντουμίτρου, Μάντζεκ, Καλτσάς, Κάμπορα (Παυλίδης).
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Χάβος): Ράφαελ, Μπεχαράνο, Κούσας, Ετζενγκέλε, Μαρτίνες, Γοδόι (Κουτρουμάνος), Φωτάκης, Μαρτίνες, Βιγιαφάνες (Μύγας), Κάπελ, Άλβες (Βασιλείου).
Οι πάγκοι:
ΒΕΡΟΙΑ: Τζινάρ, Εσπάρθα, Καταλά, Παυλίδης, Μπαργκάν, Άρτσε, Βεργώνης.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Στεφανάκος, Κουτρομάνος, Μαλεζάς, Παπουτσογιαννόπουλος, Βασιλείου, Μύγας, Κωνσταντινόπουλος.
Βίντεο από αγώνα  :
~**ΒΕΡΟΙΑ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1ο  Ημιχρ  0-1  γκολ Κάμπελ 17η  αγων  3/1/2015:
http://youtu.be/YZFrk-eKyHY
,.- ~**ΒΕΡΟΙΑ  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-3  2ο  γκολ 17η αγων   3/1/2015 : http://youtu.be/LfIKC_LWWNE .-
~**ΒΕΡΟΙΑ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-3  3ο  γκολ 3/1/2015 17η αγων : http://youtu.be/37YCa2PDPWs .-
~**ΒΕΡΟΙΑ- ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-3   γκολ Καλτσά  17η  αγων  3/1/2015 : http://youtu.be/kZT3M84VGk0 .-


~Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης   1-0 , (0-0) .- ^ (17:15, ΕΑΚ Κέρκυρας)
Τα  γκολ :  48΄ Ναγιάρ ,
 Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών).
Βοηθοί: Απτόσογλου (Αθηνών), Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας).
Κάρτες : Γκόμες ,Μπαράλες , Μάσα  ,
Oι ενδεκάδες:
ΚΕΡΚΥΡΑ (Γρηγορίου): Σετκούς, Βενέτης, Γκόμες, Ντιμιτρόφσκι, Ντιόγκο, Ναχάρ, Ανδρεόπουλος (Ρόχας), Κόντος, Χαβίτο, Καϊκούτ (Μαρκόφσκι) , Ζορμπάς (Κρητικός).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Βεργέτης): Κοτίτσκι, Λούι, Σανκαρέ, Τσοκάνης (Μανούφο) , Ζησόπουλος, Κουρμπέλης (Μπακασέτας), Τιε Μπι (Ρόλε) , Μάσα, Φερνάντες, Γιαννιώτας, Μπαράλες.
Οι πάγκοι:
ΚΕΡΚΥΡΑ: Κουτζαβασίλης, Κρητικός, Μαρκόβσκι, Παρασκευαΐδης, Ρόχας, Σάντσες, Σιόντης.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: Θεοδωρόπουλος, Μουνάφο, Παντελιάδης, Παπαχρήστος, Μπακασέτας, Μούκαμ, Ρόλε.
Βίντεο από αγώνα :
~**ΚΕΡΚΥΡΑ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τριπ 1-0 δηλώσεις γκολ 3/1/2015 17η αγων  : http://youtu.be/-wrrh_SU9vU .-

~ ΠΑΟΚ - Πανιώνιος   3-2, (2-2).-
(19:30, Τούμπα)
Τα  γκολ :2΄ Γιάννου , 8΄ Βίτορ , 9΄πεν. Κολοβός , 30΄Μαντούρο , 72΄πεν. Αθανασιάδης ,
Διαιτητές : Δελφάκης , Αναστόπουλος , Πετρόπουλος ,
Κάρτες: Κολοβός , Τασουλής , Ράτς , Παπαδόπουλος ,Μαντούρο  ,Σκόδρας , κόκκινη  Ιμπαγάσα (2 κίτρινες),
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Α. Αναστασιάδης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Βίτορ, Κίτσιου, Ρατς, Τζανδάρης( Γκολάσα), Κάτσε, Μαντούρο, Περέιρα(Σαββίδης), Σαλπιγγίδης(Παπαδόπουλος), Αθανασιάδης
Πανιώνιος (Μ. Ουζουνίδης): Παπαδόπουλος, Τασουλής(Μασούρας), Παντίδος, Οικονόμου, Ιμπαγάσα, Μπουμάλ, Κολοβός, Αργυρόπουλος(Ρισβάνης) , Σιώπης (Φούντας), Μητρόπουλος, Γιάννου
Στον πάγκο των γηπεδούχων οι: Γιακουμής, Σαββίδης, Σπυρόπουλος, Παπαδόπουλος, Πόζογλου, Ποζατζίδης, Γκολάσα
Αναπληρωματικοί για τον Πανιώνιο οι: Γιαννακόπουλος, Πάνος, Μπούζας, Φούντας, Γκέζος, Μασούρας, Ρισβάνης
Βίντεο με γκολ από αγώνα :
~**ΠΑΟΚ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ τα 2 από τα 3  γκολ Α΄ΗΜΙΧΡ 1-2 3/1/2015 17η αγων:
http://youtu.be/DL6uUJcx32I
~**ΠΑΟΚ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Α΄ ΉΜΙΧΡ   2-2  τα  4  γκολ 3/1/2015  17η αγων :
http://youtu.be/GVwOG8TlWhA .-
  ~**ΠΑΟΚ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  στο Α΄ΗΜΙΧ, ισοφ  Μαντούρο  2-2   3/1/2015 :
http://youtu.be/LgN194vEA_0 .-

~** ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-2  δηλώσεις  και τα γκόλ 3/1/2015 17η αγων : 
http://youtu.be/QXht8-9bPWw .-
~**ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-2 3ο γκολ πεν Αθανασιάδη  3/1/2015 17η αγων : http://youtu.be/TkFRe1wEr9E .-
  
***  ΚΥΡΙΑΚΗ 4/1/2015
 ~ Ολυμπιακός - Πλατανιάς   2-1 (1-0) .-^
(15:00, «Γεώργιος Καραϊσκάκης»)
 Τα  γκολ : 17΄Εντιγκα , 50΄  Αγκιλέρα  ,73΄ Μήτρογλου ,
Διαιτητές :
Διαιτητής: Γιώργος Κύζας (Δράμας)
Βοηθοί: Δημήτρης Γκάγκας (Λάρισας), Χρυσούλα Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής)
Κάρτες :Μπεριάν , Ιτούα , Κουλιμπαλί ,
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Αυλωνίτης, Σιόβας, Μασουακού, Εντινγκά, Μανιάτης, Φορτούνης(Ντουρμάζ), Ντομίνγκεζ, Μήτρογλου (Διαμαντάκος), Μπενίτες (Ντοσεβί).
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Χριστόπουλος): Ολιμπά, Κουλιμπαλί, Μιλούνοβιτς (Μενδρινός), Μπανανά, Τσουράκης(Φιγκέϊρα), Ιτούα, Μαχαμάτ, Μπεριάν, Τόρες, Δημήτρης, Νούνες.
Οι πάγκοι:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγερι, Βούρος, Μπουχαλάκης, Κασάμι, Ντουρμάζ, Ντοσεβί, Διαμαντάκος.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Κοκκαλάς, Μενδρινός, Αποστολόπουλος, Ζαραδούκας, Γιακουμάκης, Γουνδουλάκης, Φιγκέιρα.
  Video Από αγώνα και τα γκολ
~**ΟΣΦΠ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 2-1  δηλώσεις γκολ  17η  αγων  4/1/2015 : http://youtu.be/TV-4034yaAM .-

~ Ατρόμητος - Καλλονή   0-0 , (0-0) .- 
(17:15, Δημ. Στάδιο Περιστερίου)
Τα γκολ :
Διαιτητές :Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ο Λιαχούδης με βοηθούς τους Ευθυμιάδη και Ποντίκη. Τέταρτος θα είναι ο Σπάθας.
 Λιαχούδης , Ευθυμιάδης , Ποντίκης ,
Κάρτες :
Ατρόμητος (Ρικάρντο Σα Πίντο): Γκορμπούνοφ, Πίτου Γκαρσία, Κούρος, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπρίτο, Κιβρακίδης, Δημούτσος, Ουμπίδες, Ναπολεόνι, Παπάζογλου.
Καλλονή (Γιάννης Ματζουράκης): Χογκ, Αναστασιάδης, Καλτσάς, Αντέγιο, Τσαμπούρης, Πιπίνης, Χωριανόπουλος, Κεϊτά, Μίνγκας, Μπαρέρα, Χουάνμα .
Στον πάγκο των γηπεδούχων κάθονται οι: Μπάρκας, Κατσουράνης, Τάτος, Αγκουαζί, Νάστος, Καραμάνος, Γεωργίου.
  Βίντεο από αγώνα  : 
~**ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΚΑΛΟΝΗ 0-0  17η  αγων  4/1/2015 : http://youtu.be/3WLmoymIRho ,

~ Λεβαδειακός - Εργοτέλης  1-1 , (1-1).- ^ (17:15, Δημ. Στάδιο Λιβαδειάς)
Τα  γκολ: 7΄Σοτέλο , 10΄Γιουσούφ ,
Διαιτητές :
Κάρτες: Στογιάνοβιτς , Ρέντζα ,
Η ενδεκάδα του Λεβαδειακού: Σηφάκης, Σκέμπης, Κώτσιος, Γεωργιάδης, Ζίτο, Βούκσεβιτς, Τόμας, Σοτέλο, Αρμίτσε, Μιλοσάβλιεβ, Κονέ.
Ο πάγκος του Σάββα Παντελίδη: Στρατηλάτης, Παππάς, Μάγκας, Γιακουμάκης, Νικολακάκης, Γκόμεζ, Μπορνταγκαράι.
Η ενδεκάδα του Εργοτέλη: Καβουσάκης, Τζανακάκης, Φιντέλεφ, Γκέντσογλου, Λυκογιάννης, Κοζορώνης, Χαντί, Καζναφέρης, Ρέντζας, Γιουσούφ, Στογιάνοβιτς
Ο πάγκος του Γιάννη Ταουσιάνη: Σαράνοφ, Πίτσος, Κούτρης, Μπογκντάνοφ, Μπαμ Μπαμ, Μπουρσέλης, Παμλίδης.
Βίντεο με γκολ από αγώνα  :
~**ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  1-1  στο α΄ημιχρ  1-1 τα  γκολ 4/1/2015  17η αγων  :  http://youtu.be/y1b5cQG_0Fk .-

Συνεχίζεται τη Δευτέρα στις 15:00 το ΠΑΣ - Παναθηναϊκός
~ ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός    , (0-0) .- (διακοπή 0-0 στο 30')
 (19:30, Στάδιο «Οι Ζωσιμάδες»)
~ Στο 15΄περίπου του αγώνα , διακοπή αγώνα για 10΄λόγο ομίχλης .-
~ Ο  Παναθηναϊκός είχε ζητήσει ο αγώνας να αρχίσει νωρίτερα ...αλλά ..
~ Ο  Αγώνας μετά από μιά ώρα  ξανάρχισε  και μετά από 5΄λεπτά διακόπηκε οριστικά  ... Η Σούπερ Λίγκα  θα  αποφασίσει ...πότε θα  ξαναγίνει ...
Τα  γκολ :
 Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Αρετόπουλος (Τρικάλων), με βοηθούς τους Φραγκιαδάκη (Δωδεκανήσου), Μερκενίδη (Μακεδονίας) και 4ο τον Μαντάκη (Ημαθίας)
Κάρτες :
Η 11άδα του ΠΑΣ:  Βελλίδης, Στρούνα, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Ναδάλες, Τσουκαλάς, Χαρίσης, Τσάβες, Ακόστα, Κοροβέσης, Ίλιτς
Η 11άδα του Παναθηναϊκού:  Στιλ,  Μπούρμπος,  Ταυλαρίδης, Τριανταφυλλόπουλος,  Χουχούμης, Λαγός, Ζέκα, Μπούι, Ατζαγκούν, Ντίνας, Καρέλης
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Σωτηρίου, Μπέριος, Ηλιάδης, Σκόνδρας, Σαπαλίδης, Γιάκος, Μανιάς ,
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους: Κοτσόλης, Σπυρόπουλος, Κουτρουμπής, Κλωναρίδης, Μπεργκ, Δώνης, Πράνιτς
~** Μια μέρα μετά τη διακοπή, δηλαδή τη Δευτέρα στις 15:00 αποφάσισαν ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναθηναϊκός να διεξαχθεί η συνέχεια του μεταξύ τους αγώνα, ο οποίος διεκόπη το βράδυ της Κυριακής λόγω έντονης ομίχλης στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων».
~ Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων συμφώνησαν και έστειλαν το σχετικό αίτημα στη Σούπερ Λιγκ, η οποία το επικύρωσε.
~ Έτσι λοιπόν η σέντρα του ματς θα γίνει από το 40', ενώ θα κρατηθούν 19 λεπτά καθυστερήσεις στο πρώτο ημίχρονο. Οι αντίπαλοι θα παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο με τις ίδιες ενδεκάδες που ξεκίνησαν την Κυριακή.
~*  Η ανακοίνωση της Σούπερ Λιγκ:«Ανακοινώνεται ότι ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 15:00, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων ''Οι Ζωσιμάδες''».


~ ΟΦΗ - Νίκη Βόλου ματαιώθηκε  3-0 α.α. -

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/1/2015

Ξάνθη - Πανθρακικός (19:30, "SKODA Ξάνθη Arena")

 ***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες) 1. ΠΑΟΚ 37
2. Ολυμπιακός 36
3. Παναθηναϊκός 29 -15αγ.
4. Αστέρας Τρίπολης 28
5. Παναιτωλικός 27
6. Βέροια 25
7. Ξάνθη 24 -15αγ.
8. Ατρόμητος 24
9. ΠΑΣ Γιάννινα 23 -15αγ.
10. Καλλονή 22
11. Κέρκυρα 21
12. Πλατανιάς Χανίων 18
13. ΟΦΗ 17
14. Πανιώνιος 15
. Λεβαδειακός 15
16. Πανθρακικός 12 -15αγ.
17. Εργοτέλης 11
18. Νίκη Βόλου 7

*** ~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28/12/2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/12/28122014.html ,
~ Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/12/29-2014.html ,
~  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  30  Δεκεμβρίου  2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/30-2014.html .-
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31 Δεκεμβρίου  2014  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/31-2014.html .-
 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-

Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-

~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
  
~ http://oreini-ileia.blogspot.ca/2010/11/1821.html ,


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3953   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2284    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 291   video.- 
Σύνολον                                                   8528    βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2723

   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258       337  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    741.–  
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   292 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,447/414/27  , 19,1  χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου