Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδρομή  διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή  14/09/2014  ,
Δευτέρα  15 Σεπτεμβρίου  2014 :

 
 
 
 
 
 
 
Φωτογραφίες  από ημερήσιες  διαδρομές στη Μάνη
Μάνη 
Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που καλύπτει τη χερσόνησο του Ταϋγέτου. Γεωγραφικά η κυρίως Μάνη ή "Μέσα Μάνη", όπως ονομάζεται τοπικά, ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Βικιπαίδεια
Με μια ματιά
~ Ο Δήμος Λεύκτρου βρίσκεται επάνω στο μεσαίο ακρωτήριο της Πελοποννήσου ,είναι τμήμα της Μεσσηνιακής Μάνης και αποτελείται από 19 Δ. Διαμερίσματα με πρωτεύουσα την Καρδαμύλη και έχει πληθυσμό 6000 κατοίκους.
~ Το φυσικό κάλλος της περιοχής ,η ιστορία της ,η παράδοσή της ,η αγωνιστικότητα και η ανδρεία που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της στις δύσκολες περιπέτειες του Έθνους μας ανά τους αιώνες ,την βάζουν δίπλα στις άλλες περιοχές σύμβολα της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ήπειρος, η Μακεδονία και οι λοιπές περιοχές της πατρίδας μας.
~ Οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι ,αμμώδεις με πεντακάθαρα νερά είναι , τα Ριτσά ,το Καλαμίτσι, ο Φονέας, τα Καμίνια, η Καλόγρια, η Στούπα, και ο Πλατύς Αμμος ή Πανταζή.
Υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία λίγο δυσπρόσιτα για τους μοναχικούς επισκέπτες.
~ Ο επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα και εντυπωσιάζεται από την γρήγορη εναλλαγή των τοπίων της περιοχής.
~ Απόκρημνα βράχια, σπηλιές και φαράγγια ,δένουν με τον ελαιώνα ,τις γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια, τα νησάκια και τις γλυφάδες. Ιδιαίτερο χαρακτήρα δίνουν στην περιοχή το κάστρο της Στούπας, τα ορυχεία του Καζαντζάκη στη Πραστοβά, τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης, το νησάκι της Καρδαμύλης, τα καλντερίμια , οι παρόδιες κρήνες, τα γεφύρια και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στα χωριά.
~  Χρώματα και αρώματα από ποικίλα αγριολούλουδα και βότανα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές.
~  Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό μεσογειακό με ήπιο Χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια.
~    Προσφέρεται για όλο τον χρόνο σαν τουριστικός προορισμός.

 ΤΑ  ΧΩΡΙΑ  ΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΝΗΣ  :
ΣΤΟΥΠΑ  ,  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ   , ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   , TΡΑΧΗΛΑ , ΠΡΟΣΗΛΙΟ  ,ΤΣΕΡΙΑ , ΚΑΛΥΒΕΣ  ,ΠΡΟΑΣΤΕΙΟ  .ΕΞΩΧΩΡΙ  ,ΠΥΡΓΟΣ ,   ΚΑΣΤΑΝΙΑ  ,ΣΑΙΔΟΝΑ  , ΡΙΓΚΛΙΑ , ΠΛΑΤΣΑ , ΝΟΜΙΤΣΙ  ,ΘΑΛΑΜΕΣ  , ΜΗΛΙΑ  ,ΚΑΡΥΟΒΟΥΝΙ ,  ΛΑΓΚΑΔΑ , ΑΓ. ΝΙΚΩΝΑΣ .-

*** Δήμος Δυτικής Μάνης
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης με έδρα την Καρδαμύλη, είναι δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αβίας και Λεύκτρου και αποτελείται από 27 Τοπικές Κοινότητες.
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης βρίσκεται στη Δυτική πλευρά της οροσειράς του Ταϋγέτου, η οποία καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Αρχίζει λίγο έξω από την Καλαμάτα και τελειώνει στα όρια της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Νίκωνα. Ο πληθυσμός του νέου Δήμου είναι 7.280 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή 2011, ενώ καλύπτει γεωγραφικά μια έκταση 402.809 στρεμμάτων.
Η οικονομία του νέου Δήμου βασίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή με σημαντικότερες καλλιέργειες αυτές της ελιάς. Βασίζεται, επίσης, στην κτηνοτροφία, στις οικοδομικές εργασίες καθώς και κατά ένα μεγάλο μέρος στον τουρισμό, λόγω κλιματικών συνθηκών, φυσικού κάλους και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δημοτική Ενότητα Αβίας Η Δημοτική Ενότητα Αβίας περιλαμβάνει τις εξής Τοπικές Κοινότητες:
Αβία, Αλτομιρά, Δολοί, Κάμπο, Κέντρο, Πηγάδια, Σταυροπήγιο, Σωτηριάνικα
Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου Η Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου περιλαμβάνει τις εξής Τοπικές Κοινότητες:
Καρδαμύλη, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Νίκωνα, Εξωχώρι, Θαλάμες, Καρυοβούνι, Καστανέα, Λαγκάδα, Μηλέα, Νεοχώρι, Νομιτσή, Πλάτσα, Προάστιο, Προσήλιο, Πύργο Καλαμών, Ρίγκλια, Σαϊδόνα, Τραχήλα, Τσέρια

***Πρόσβαση Από Αθήνα
Με δικό σας Ι.Χ. Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στη Δυτική Μάνη εάν ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου - Τριπόλεως και στη συνέχεια ακολουθήσετε τη διαδρομή Τρίπολη – Μεγαλόπολη - Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, από τον παραλιακό δρόμο της πόλης, ακολουθείτε τη σήμανση προς Καρδαμύλη.
Με ΚΤΕΛ Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια προς τη Δυτική Μάνη. Από Πάτρα
Με δικό σας Ι.Χ. Από την Πάτρα μπορείτε να φτάσετε στη Δυτική Μάνη εάν ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου και στη συνέχεια το δρόμο προς Αμαλιάδα. Πριν φθάσετε στην Κυπαρισσία, στρίβετε στο Καλό Νερό με κατεύθυνση προς Καλαμάτα. Αφού φτάσετε στην Καλαμάτα, από τον παραλιακό δρόμο της πόλης, ακολουθείτε τη σήμανση προς Καρδαμύλη.
Με ΚΤΕΛ Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Πάτρα προς την Καλαμάτα. Στη συνέχεια από την Καλαμάτα εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς τη Δυτική Μάνη.
→ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ Από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη Μπορείτε να ταξιδέψετε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Αθήνα, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» - Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» - Ηράκλειο Κρήτης προς το Κρατικό Αεροδρόμιο της Καλαμάτας και από εκεί με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να μεταβείτε στη Δυτική Μάνη.
→ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ
Από Κρήτη. Μία φορά την εβδομάδα εκτελείται η σύνδεση Καλαμάτα –Ρέθυμνο και αντίστροφα. Από το λιμάνι , μπορείτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να μεταβείτε στη Δυτική Μάνη.

***  ΗΜΕΡΗΣΙΑ  εκδρομή  -  διαδρομή  στην Μεσσηνιακή  και Λακωνική  ΜΑΝΗ Κυριακή  14/09/2014Πρόγραμμα: {Ώρα  αναχώρησης  07.30 π.μ. ...ώρα  επιστροφής 22.00  μ.μ. }-(Με  πούλμαν  Αφοί Δαβίλλα τούρς με σύνολο  54  άτομα ).
ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Μεσσήνη - Καλαμάτα - Μικρή Μαντίνεια - Σωτηριάνικα - ΚΑΜΠΟΣ - Προσήλιο - ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ - Προάστιο -ΣΤΟΥΠΑ - ΑΓΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ - Πηγή - Πλάτσα - Νομιτσί - ΘΑΛΑΜΕΣ - Λαγκάδα - Άγιος Νίκωνας - Νέο  Οίτυλο - Λιμένι - ΑΡΕΟΠΟΛΗ - Καλός - Πύργος Διρού - ΣΠΗΛΑΙΑ  ΔΙΡΟΥ -Τσόπακος - Κοίτα - ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ,.. - Χειμάρα- Λουκάδικα  -ΚΟΤΡΩΝΑΣ -...- Σκούταρι - Ν. Μαυροθέα - Μαυροβούνι - ΓΥΘΕΙΟ - Αγιές - Χάνια - Τραπεζαντή - Αμύκλες - ΣΠΑΡΤΗ - Μαγούλα - Τρύπη - ΤΑΫΓΕΤΟΣ - Αρτεμίσια - ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΑΡΦΑΡΑ .-


***  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης είναι δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 510,5 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 13.005 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου ορίστηκε το Γύθειο και ιστορική έδρα η Αρεόπολη

*** Δημοτική ενότητα Ανατολικής Μάνης :
~ Τοπική Κοινότητα Δρυμού Λακωνίας , η Αργιλιά , ο Δρυμός .
~ Τοπική Κοινότητα Έξω Νυμφίου Λακωνίας , η Αλύπα ,το Έξω Νύμφιο , η Μέσα Χώρα .
~Τοπική Κοινότητα Κοκκάλας Λακωνίας , ο Άγιος Νικόλαος , η Κοκκάλα , οι Ολυμπιές , τα Παχιάνικα , η Σπίρα ..-
~Τοπική Κοινότητα Κότρωνα Λακωνίας , η Γονέα ,  ο Κότρωνας , τα Λουκάδικα , τα Ριγανόχωρα , τα Σκαλτσοτιάνικα , το Φλομοχώρι , η Χαλικιά Βάττα .-
~Τοπική Κοινότητα Λαγίας Λακωνίας ,  ο Άγιος Κυπριανός , το Ακρογιάλιο , το Αχίλλειο , τα Διμαρίστικα , η Καινούργια Χώρα , τα Κοκκινόγεια , τα Κορογονιάνικα , η Λάγια , το Μαρμάρι , το Πάλιρος , το Πόρτο Κάγιο , ο Προφήτης Ηλίας ,.-
~Τοπική Κοινότητα Πυρρίχου Λακωνίας ,  ο Πύρριχος , η Χιμάρα .-
~ Δημοτική ενότητα Γυθείου , ο Άγιος Κωνσταντίνος , η Βουτρούβη , το Γύθειο , τα Γυριστά , η Λίμνη , τα Μαρούλια , ο Πασσαβάς , το Πριτσιώτικο , η Σελινίτσα .-
~ Τοπική Κοινότητα Αγίου Βασιλείου Λακωνίας ,   ο Άγιος Βασίλειος  , ο Άγιος Ευστράτιος , η Μοναχή Συκιά .-
Τοπική Κοινότητα Αιγιών Λακωνίας ,  οι Αιγίες , η Μαλλιαρή Συκιά , τα Σύνορα ,.-
~ Τοπική Κοινότητα Δροσοπηγής Λακωνίας ,  η Δροσοπηγή , η Ελαία .-
~ Τοπική Κοινότητα Καλυβίων Λακωνίας  ,
Τοπική Κοινότητα Καρβελά Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Καρυουπόλεως Λακωνίας , 
~ Τοπική Κοινότητα Κονακίων Λακωνίας  ,
~ Τοπική Κοινότητα Κρήνης Λακωνίας  ,
~ Τοπική Κοινότητα Λυγερέα Λακωνίας  ,
~ Τοπική Κοινότητα Μαραθέας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Μυρσίνης Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Πλατάνου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Σκαμνακίου ,
~ Τοπική Κοινότητα Σκουταρίου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Χωσιαρίου ,
~ Δημοτική ενότητα Οιτύλου ,
~ Τοπική Κοινότητα Αλίκων Λακωνίας  ,
~ Τοπική Κοινότητα Άνω Μπουλαριών Λακωνίας ,m
~ Τοπική Κοινότητα Αρεοπόλεως Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Βάθειας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Βάχου Λακωνίας,
~ Τοπική Κοινότητα Γέρμας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Γερολιμένος Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Δρυάλου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Καρέας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Κελεφά ,
Τοπική Κοινότητα Κοίτας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Κούνου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Κρυονερίου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Μίνας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Νέου Οιτύλου ,m
~ Τοπική Κοινότητα Οιτύλου Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Πύργου Διρού Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Τσικκαλιών Λακωνίας ,
Δημοτική ενότητα Σμύνους,
~Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου Λακωνίας,
~ Τοπική Κοινότητα Αρχοντικού Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Καστανιάς Λακωνίας ,
~  Τοπική Κοινότητα Κόκκινων Λουριών ,
~ Τοπική Κοινότητα Μελίσσης Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Μελιτίνης Λακωνίας,
~ Τοπική Κοινότητα Παλαιόβρυσης,
~ Τοπική Κοινότητα Πετρίνας Λακωνίας ,
~ Τοπική Κοινότητα Προσηλίου Λακωνίας,
~ Τοπική Κοινότητα Σελεγουδίου ,

 
 ***  Βίντεο  από  διαδρομές  στην Μάνη  :
  ~**ΑΝΕΚΔΟΤΑ από διαδρομές - εκδρομή , Κυριακή του ΣΤΑΥΡΟΥ  14/09/2014 : http://youtu.be/PJEMQK9wkJo ,
 
~** ΑΝΕΚΔΟΤΑ  εκδρομή 14/09/2014 : http://youtu.be/9lgW9DIen2s ,

~** Ανέκδοτα  από εκδρομή 14/09/2014 : http://youtu.be/u-WvomAC-Bc ,

~** Γερολιμένας  Μάνης  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/9Of6dRLkdP8 ,
    
ΛΙΜΕΝΙ - ΟΙΤΥΛΟ (ΕΞΩ ΜΑΝΗ)  Η αξία της πέτρας
Μαζί με τις πέτρες που πάνω τους έχει ξεραθεί το αλάτι της θάλασσας ή έχει στάξει το λάδι της ελιάς αποφάσισαν να ζήσουν οι Μανιάτες και το 'χουν για καμάρι τους. Ανυπάκουοι, απότομοι στη συμπεριφορά, σκληροί στον χαρακτήρα και με βλέμμα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, οι ιδιοκτήτες της πέτρας, άνθρωποι κι αυτοί με κουσούρια και αδυναμίες, έμαθαν στη στέρηση, στον πόνο και στον νου τους είχαν πάντα τον πόλεμο!
1el85d.jpg (41915 bytes)Μαζί θα ξεκινήσουμε για μια πολύ μικρή σε μήκος διαδρομή, όχι στη Μέσα Μάνη, αλλά στην Έξω. Στο κομμάτι εκείνο που συνδέει την «πρωτεύουσα» Αρεόπολη με την Καλαμάτα. Θα ακολουθήσουμε τον ασφάλτινο δρόμο για μερικά χιλιόμετρα, ανακαλύπτοντας τελικά πως ετούτη η διαδρομή στο σύνολό της είναι από τις πιο εντυπωσιακές στην Ελλάδα ολόκληρη!
Το Λιμένι εντυπωσιάζει με τη γραφικότητά του και τη διατήρηση των μανιάτικων χαρακτηριστικών στην αρχιτεκτονική.
1el85e.jpg (40832 bytes)Η Έξω μεριά της Μάνης μπορεί να μοιράζεται ανάμεσα στους Νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, στην ουσία τους όμως οι κάτοικοι των χωριών και των «αόρατων» οικισμών γνωρίζουν πως είναι Λακεδαίμονες, μπορεί και Δωριείς, αλλά Μανιάτες σίγουρα! Ο δρόμος από την Αρεόπολη κατηφορίζει αποκαλύπτοντας πανοραμικά τον όρμο που βρίσκονται τρεις ανεξάρτητοι οικισμοί. Το Λιμένι, το Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι. Παρά τη μικρή τους απόσταση δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να ενοποιήσουμε τα «σημάδια» του κόλπου. Το Λιμένι ήταν το επίνειο της Αρεόπολης και κατά συνέπεια το λιμάνι της οικογένειας Μαυρομιχάλη. Το παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη έχει αναστηλωθεί και ο τετραώροφος πύργος του υψώνεται επιθετικά στο τοπίο. Ετούτος ο οικισμός παραμένει γραφικός και όμορφος. Δίχως πολλές παρεμβάσεις μοιάζει σαν ζωγραφιά όταν τον κοιτάς από ψηλά. Δίπλα του στο κέντρο του κόλπου βρίσκεται το Νέο Οίτυλο που γεννήθηκε στον 20ό αιώνα και αναπτύσσεται τουριστικά, προσφέροντας κατάλυμα στους ταξιδιώτες. Παραγκωνισμένο στη βόρεια πλευρά φαίνεται το Καραβοστάσι, αλλά η σημερινή του εικόνα σε ξεγελάει. Ετούτος οι οικισμός σαν λιμάνι του Οιτύλου έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και οι βουτηχτάδες λένε πως αρκετοί δωρικοί κίονες ξεπροβάλλουν ακόμα στον βυθό. Μια από τις μη επίσημες ονομασίες του ήταν «Μικρό Αλγέρι», αφού εδώ έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πάντως σε ετούτο τον όρμο έκαναν απόβαση τα πλοία στην ατυχή επανάσταση Ορλώφ στα 1770.
1el85f.jpg (32504 bytes)Στο «Πέτρινο» καφενείο-παντοπωλείο της κ. Ευανθίας, στον Άγιο Νίκωνα, αξίζει να σταματήσετε
Εξαιρετικά καλοστημένο είναι και το χωριό Οίτυλο πολύ πιο ψηλά. Πριν να περάσει η «Τσίμοβα» (η σημερινή Αρεόπολη) στο προσκήνιομ εθεωρείτο «πρωτεύουσα» της Μάνης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το Οίτυλο (ή Βοίτυλο) αναφέρεται από τον Όμηρο διότι έστειλε πλοία στον πόλεμο της Τροίας, τον Στράβωνα, τον γεωγράφο Πτολεμαίο και φυσικά τον περιηγητή Παυσανία. Διόλου τυχαίο επίσης δεν είναι ότι απέναντι από το σημερινό χωριό ξεπροβάλλουν τα ερείπια ενός από τα πιο σημαντικά κάστρα της Πελοποννήσου. Το κάστρο της Κελεφάς, υπόδειγμα τουρκικής οχυρωματικής, λένε πως χτίστηκε στα 1670. Όποιος το κατείχε μαζί με τα αντίστοιχα του Πασσαβά, του Πόρτο Κάγιο και της Ζαρνάτας είχε τον έλεγχο όλης της χερσονήσου.

~**ΛΙΜΕΝΙ ΟΙΤΥΛΟ Μάνης  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/_zxhkYMRs8E ,
 
***  Κότρωνας, πέτρα και φως  , 
~**    Στην καρδιά της Ανατολικής (Προσηλιακής) Μάνης,
σε όμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία, βρίσκεται ο Κότρωνας, χωριό που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο μικρό μόλο του δένουν βάρκες και καΐκια. Πάνω από τον Kότρωνα υψώνεται ο Σαγγιάς, συνέχεια του Tαΰγετου προς νότον.   
~ Aπό την περιοχή του Kότρωνα έως το ακρωτήρι Tαίναρο, νότιο άκρο της Πελοποννήσου, είναι χτισμένα τα χωριά και οι μικροί οικισμοί της Προσηλιακής (Mέσα) Mάνης, ξεχωριστά αρχιτεκτονικά σύνολα με πύργους, πυργόσπιτα και παλαιές εκκλησίες, όπου κυρίαρχα χαρακτηριστικά είναι η πέτρα και το φως.
~ Στον Κότρωνα μάς υποδέχθηκε, όπως και παλαιότερα, η καλή μας φίλη Μαίρη Παναγάκου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχειακής μονάδας και εστιατορίου, άριστη γνώστρια των μυστικών της ελληνικής μαγειρικής. Η αγάπη της για την παραδοσιακή κουζίνα, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης, εξακολουθεί να λειτουργεί ως πηγή εμπνεύσεως για τη Μαίρη Παναγάκου, που προσφέρει στους πελάτες-φίλους της υπέροχες γεύσεις και πρωτότυπες μαγειρικές δημιουργίες, όπως τα μπαρμπούνια σαβόρο με σάλτσα γλυκό νεράντζι, που θαυμάσαμε την ημέρα της επίσκεψής μας.
~ Ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των γαστριμαργικών απολαύσεων προσφέρει στους επισκέπτες και το εστιατόριο "Εν πλω", στην παραλία του Κότρωνα. Στο αποκατεστημένο πυργόσπιτο του 1870 λειτουργεί, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Παναγάκου, ένας χώρος υψηλής αισθητικής, όπου προσφέρονται μεζέδες και φαγητά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο το παραδοσιακό και το σύγχρονο, ικανοποιώντας απόλυτα κάθε ουρανίσκο.
 
   ~** ΚΟΤΡΩΝΑΣ  ΜΑΝΗΣ  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/3hITJ2K3OpI ,  
ΓΥΘΕΙΟ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ :
~ Γύη Θεών
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νησιωτική αύρα, ποικιλία επιλογών είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης της αποκαλούμενης κάποτε και Γύης Θεών (Γύ-θειον). Ο θεός Απόλλων φιλονίκησε εδώ με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, δίνοντας στον τόπο τη σημερινή του ονομασία. Το Γύθειο αποτελούσε το επίνειο της αρχαίας Σπάρτης και σύντομα εξελίχθηκε στο κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας.     ` 
Στα βόρεια της σημερινής πόλης και πάνω στο λόφο, τα ερείπια της ακρόπολης μαρτυρούν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα χαλάσματα ρωμαϊκών κτισμάτων παραπέμπουν στην περίοδο ακμής του Γυθείου κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους όταν και ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων.
Το αμφιθεατρικό ξάπλωμα της πόλης σε ορεινό όγκο και θαλασσινά νερά συνάμα, της προσδίδει μία αίγλη πελαγίτικη στην οποία συνδράμει το γραφικό σύνολο των δίπατων και τρίπατων νεοκλασικών, και του λιμανιού με τα καΐκια του ντόπιου αλιευτικού συλλόγου που φροντίζει να υπάρχει πάντοτε φρέσκο ψάρι στα τραπέζια των πολλών ουζερί δίπλα πλάι κύμα. Το Γύθειο είναι οργανωμένο τουριστικό κέντρο με γραφείο του Ε.Ο.Τ., σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακά ανακαινισμένα ξενοδοχεία και ξενώνες, κάμπινγκ, και βραβευμένες με «γαλάζιες σημαίες» παραλίες, σε μερικές από τις οποίες οι χελώνες καρέτα–καρέτα έρχονται για να γεννήσουν. Στις παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας αλλά και να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ, όπως το σέρφινγκ χάρη στους ευνοϊκούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Στο νησάκι «Κρανάη» στη νότια άκρη της πόλης του Γυθείου μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστορικό-εθνολογικό μουσείο που στεγάζεται στον πύργο Τζαννετάκη (1829) και να ατενίσετε το πέλαγο από τον μαρμάρινο οκταγωνικό φάρο (1872). Ο Παυσανίας στα Λακωνικά του αναφέρει «... δ νσος Κρανάη πρόκειται Γυθίου, κα μηρος λέξανδρον ρπάσαντα λένην νταθα φη συγγενέσθαι ο πρτον …» (Παυσανίας, Λακωνικά, 22). Εν ολίγοις, ο Πάρης διανυκτέρευσε σε αυτό τη νησάκι με την Ωραία Ελένη πριν από το ταξίδι τους για την Τροία.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε την ατζέντα της επίσκεψής σας στο Γύθειο με πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως τα «Μαραθονήσεια» από τα μέσα Ιουλίου και για ένα μήνα με μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, και αθλοπαιδιές, την μεγάλη εμποροπανήγυρη από τις 14 Σεπτεμβρίου και για 8 ημέρες, και  τη «Γιορτή της Μαρίδας», στις 30 Σεπτεμβρίου.
 ~**ΓΥΘΕΙΟ   αφήγηση   14/09/2014 : http://youtu.be/UpPe08biWmQ ,

~**  ΚΟΤΡΩΝΑΣ  Ανατ.  Μάνης  διαδρομή  14/09/2014: ttp://youtu.be/il1-HbrIdIk ,

~** Κότρωνας  Ανατολ   Μάνης  διαδρομή  14/09/2014: http://youtu.be/NrCQUkFg5tI ,

Λουκάδικα: Σήμερα τα Λουκάδικα, οικισμός και αυτά του Δημοτικού Διαμερίσματος Κότρωνα, είναι περισσότερο γνωστά από τα στενέματα του κεντρικού δρόμου, μέσα στο χωριό, τις επικίνδυνες στροφές (λόγος που ...αποφεύγουν την Ανατολική Μάνη μεγάλα λεωφορεία και επισκέπτες, μεγάλα φορτηγά και νταλίκες κ.λπ.)! Λίγοι υποψιάζονται την ιστορία τους που χάνεται στην αχλύ του παρελθόντος. Τα Λουκάδικα δεσπόζουν χτισμένα πάνω στο λόφο, στα χωριά της περιοχής. Αληθινό κόσμημα της παράδοσης σε περίοπτη θέση και με προνομιακή θέα.   
louk01.JPG (41109 bytes)Εδώ ήταν κάποτε η ακρόπολη της γειτονικής, αρχαίας Τευθρώνης. της ονομαστής αυτής πόλεως των Ελευθερολακώνων και εδώ η αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του ντόπιου ελληνισμού «εκφράστηκε» με το μεταγενέστερο Βυζαντινό Κάστρο - Φρούριο. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί τα ερείπια του κάστρου, όλα αυτά τα σπαράγματα του ηρωικού παρελθόντος που κείνται αιώνες τώρα στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία. Αρχαία περιτειχίσματα του κάστρου, υπολείμματα βυζαντινής οχύρωσης, γκρεμισμένος πολεμόπυργος του Γολά, θεμέλια απομεινάρια παλαιών κτιρίων...άξια θαυμασμού, αλλά και προβληματισμού για την τύχη των θησαυρών του τόπου μας.
Στα Λουκάδια όπως και σε πολλά άλλα χωριά της Μάνης εντοπίζονται εύκολα και οι ογκώδεις βάσεις, των μεγαλιθικών οικιών - κτιρίων άλλων εποχών. Σε τέτοιες βάσεις είναι και σήμερα χτισμένες οι νεώτερες οικίες και τα παραδοσιακά πυργόσπιτα που κοσμούν το χωριό και αποδεικνύουν μοναδικά την αδιάκοπη κατοίκησή του.   
Οι εκκλησίες των Λουκαδίκων είναι επίσης πολλές και αξιομνημόνευτες. Και πρώτα ο Αϊ-Γιώργης ο πολεμιστής, χτισμένος πάνω στο κάστρο, αντέχει τις ακραίες δοκιμασίες των καιρικών φαινομένων και πάντα όρθιος προστατεύει το χωριό. Ανατολικά η Παναγία η Σπηλαιώτισσα, ερειπωμένη, μέσα σε φυσική κοιλότητα· στο βάθος αυτής της σπηλιάς υπάρχει στενή στοά που λένε πως καταλήγει κάπου στην Τευθρώνη. Ακόμη θα αναφέρουμε την Παναγία της ρούγας, τον Άγιο Θεόδωρο -στον οποίο είναι εντοιχισμένα διάφορα αρχαία, προχριστιανικά, πέτρινα μέλη. Στα βόρεια του χωριού υπάρχει, ερειπωμένος, χτισμένος ξερολιθιά, ο Αϊ-Νίκως, ξεχασμένος και αλειτούργητος χρόνια. Εδώ ίσως οι Λουκαδιώτες συνάντησαν τον ιεραπόστολο, εκχριστιανιστή της Μάνης, πριν χίλια χρόνια, και αφιέρωσαν στη Μνήμη του το ταπεινό ξωκκλήσι.
Τελειώνοντας με τα μνημεία του χωριού να αναφέρουμε το «δέντρο» του Αϊ-Λια, την υπεραιωνόβια βελανιδιά, όπου όπως θρυλείται εδώ, κάτω απ' τον ίσκιο της, έσμιγαν οι αγωνιστές της προσηλιακής Μάνης, Τευθρώνης και Λαγίας, πριν εξορμήσουν κατά του Τούρκου δυνάστη, αλλά και οι εμπόλεμοι στις μεγάλες οικογενειακές έριδες της Μάνης   
loukadika1.jpg (51478 bytes)Από τα Λουκάδικα καταγόταν και ο Κανναβός, ένας μεγάλος πολέμαρχος κατά των Τούρκων - τα κατορθώματά του στη θάλασσα έμειναν παροιμιώδη, αφού πρώτος στόχος του ήταν τα καράβια της τούρκικης παντιέρας...
Τα Λουκάδικα μας είναι γνωστά και από το πολυσήμαντο στιχούργημα (περίπου 1800) του Νικήτα Νηφάκη:
«...Λουκάδικα και Κάβαλος Χειμάρα και Σκουτάρι,
ετούτα λάμπουν στα λοιπά, χωριά σαν το φεγγάρι...»
Δεν έχει όμως πλήρως διαλευκανθεί η ετυμολογία του ονόματος του χωριού. Τα Λουκάδικα αναφέρονται στα χρονικά του St. Magno το 1463, σε έγγραφο του 1618 ως καστροοικισμός και γύρω στα 1700 καταγράφεται ως «χωρίο Λουκάδες».
louk02.JPG (31166 bytes)Τα Λουκάδικα σήμερα έχουν λίγους μόνιμους κατοίκους (περί τους 30) που ασχολούνται με κτηνοτροφία και ελαιοκαλλιέργειες, το καλοκαίρι όμως πολλαπλασιάζονται, αφού καταφθάνουν όλοι οι καταγόμενοι από το χωριό. Οι ξενιτεμένοι Λουκαδιώτες έχουν συστήσει δραστήριο Σύλλογο με έδρα την Αθήνα, κι από εδώ κατάγεται ο γνωστός φιλόλογος - ιστορικός - συγγραφέας Σαράντος Καργάκος. Το χωριό υδρεύεται από γεώτρηση του γειτονικού Κότρωνα, προβλήματα παρουσιάζονται κατά τους θερινούς μήνες.
Τα Λουκάδικα περιμένουν βέβαια το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της Πολιτείας, αλλά και την ανάδειξη και προβολή της κληρονομιάς τους κι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρήσιμο θα 'ναι να υλοποιηθεί και ο παρακαμπτήριος δρόμος που θα διευκολύνει τα μέγιστα τους προσηλιακούς Μανιάτες και τους πολλούς επισκέπτες της περιοχής. Πρόνοια επίσης πρέπει να υπάρξει και στα όσα αφορούν την ανέγερση νέων οικιών - να μην ξεφεύγουν από το παραδοσιακό, πέτρινο χρώμα που τόσο ωραίο έχει κρατηθεί στους αιώνες και καθιστά αξιοθαύμαστο -και αρχιτεκτονικά- το χωριό.
(Για το παρόν κείμενο χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από το Ημερολόγιο του Συλλόγου Λουκαδιωτών, 1989,- κείμενο Δημ. Κ. Μανωλάκου)
Γ.Π. ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
~**  Λουκάδικο Μάνης  14/09/2014 : http://youtu.be/ytqAIe-O1hk ,

~**Σπήλαια  Διρου  Πύργου Μάνης  14/09/2014 Διαδρομή : http://youtu.be/m2wbPJLGeWI ,
   
~**   ΣΚΟΥΤΑΡΙ  Μάνης  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/v6ivnVOcb7Q ,

~** Κότρωνας Μάνης  για  φαγητό  14/09/2014 : http://youtu.be/tMSTUNk9q3c ,
   
 Αρεόπολη: Η άγρια ομορφιά της Μάνης
Στο κέντρο της Λακωνικής Μάνης, με μέτωπο στον Μεσσηνιακό κόλπο δεσπόζει η Αρεόπολη. Απέχει 72 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, το μέρος που ξέσπασε η φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 καλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει την άγρια ομορφιά της.
Στην Αρεόπολη θα δει κανείς δίπλα στην ελληνική σημαία να ανεμίζει η επαναστατική σημαία των Μανιατών με τον γαλανό σταυρό σε λευκό φόντο και τα δύο ρητά που μαρτυρούν το χαρακτήρα της περιοχής. Ταν ή επί τας, η φράση με την οποία έστελναν οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες τους γιούς τους στη μάχη και Νίκη ή Θάνατος, το σύνθημα των Μανιατών πολεμιστών κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας του 1821. Οι άνθρωποι της Αρεόπολης καμωμένοι από την πέτρα, τον ήλιο και τη θάλασσα, σκληροί σε θέματα αρχών αλλά και φιλόξενοι, περιμένουν τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά για να του δείξουν όσα η περιοχή τους επιφυλάσσει.
Ο ιστορικός οικισμός της Αρεόπολης που διατήρησε την ανεξαρτησία του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έχει κριθεί διατηρητέος και διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής, με τα ημιοχυρά πέτρινα κτίσματα, τα στενά δρομάκια και την πυκνή δόμηση.
Στον οπτικό ορίζοντα της πόλης ξεχωρίζει ένα πολυώροφο καμπαναριό. Είναι το εντυπωσιακό καμπαναριό  της εκκλησίας των Ταξιαρχών που χρονολογείται στο 1836 και αποτελεί σήμα κατατεθέν ολόκληρης της πόλης. Μπροστά στην εκκλησία απλώνεται μία μικρή πλατεία με τεράστια ιστορία. Είναι η πλατεία που, όπως μας μαρτυρεί ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, «την 17ην Μαρτίου οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων». Ανάμεσα στις πέτρες της πλατείας κάποιος προσεκτικός παρατηρητής θα προσέξει μία παράξενη πέτρα με τρύπα στη μέση. Είναι η τρύπα που κάρφωσαν τη σημαία του Αγώνα και είναι το μοναδικό κομμάτι της πλατείας το οποίο δεν έχει υποστεί παρέμβαση από τις 17 Μαρτίου 1821.
Περπατώντας μέσα στα στενά πέτρινα σοκάκια της Αρεόπολης μεταφέρεται κανείς χρόνια πίσω, τότε που οι ιδέες για την έναρξη της επαναστάσεως κινούνταν με απίστευτη ταχύτητα. Φιλόξενες γυναίκες θα χαιρετήσουν τους επισκέπτες ενώ υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να απολαύσει κανείς έναν καφέ και έναν χυμό.
Σε κοντινή απόσταση από την Αρεόπολη βρίσκεται το Λιμένι. Το επίνειο της Αρεόπολης αποτελεί έναν από τους ωραιότερους οικισμούς της Μάνης. Τα γαλαζοπράσινα νερά, τα λυγερόκορμα κυπαρίσσια και τα σπίτια που είναι σκαρφαλωμένα στους απόκρημνους βράχους δίνουν στο Λιμένι μία σπάνια ομορφιά που όμοια της δεν υπάρχει στη Μεσόγειο.
Στο δρόμο από την Αρεόπολη προς το Λιμένι αξίζει κανείς να σταθεί στο Παλάτι των Μαυρομιχαλαίων που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
~** ΑΡΕΟΠΟΛΗ Μάνης  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/o-tzttuwReQ,

~** Μαυροβούνι Γυθείου Μάνης  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/7A-eZk5Wh-Q ,
   

Καρδαμύλη - Μεσσηνιακή Μάνη
Η κουκλίστικη πολιτεία με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις κεραμιδένιες στέγες, σ’ έναν απάνεμο κόλπο στα πόδια του Ταΰγετου, απέναντι από το καταπράσινο νησάκι Μερόπη ή Αμυγδαλόνησος, έχει εξελιχθεί στο πιο σοφιστικέ θέρετρο της Μεσσηνίας. Η γοητευτική παλιά πόλη με τους αναστηλωμένους πύργους, οι βοτσαλωτοί κολπίσκοι με τις ελιές και τα κυπαρίσσια, τα πετρόχτιστα χωριά του Ταΰγετου μαγνητίζουν τους φυσιολάτρες και τους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους ( κυρίως Άγγλους, αλλά και Γερμανούς και Βορειοευρωπαίους ), που έχουν κάνει την όμορφη αυτή πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης στέκι τους. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με προσωπικότητα, ταβέρνες σε λιόφυτες αυλές με θέα στη θάλασσα, κουλτουριάρικα μαγαζιά, ατμοσφαιρικά μπαράκια κι ένα μεγάλο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών συνθέτουν μια μικρή όαση καλού γούστου σ’ ένα θέρετρο όπου η τουριστική ανάπτυξη δεν προσβάλλει την ήρεμη γοητεία του μεσογειακού τοπίου.
~**ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ  αφήγηση  14/09/2014 : http://youtu.be/kSvwQF8XfkE ,
 
 Απλωμένος στο μυχό του ομώνυμου όρμου με τα γαλαζοπράσινα νερά, ο ξακουστός Γερολιμένας είναι ένας από τους πλέον γοητευτικούς οικισμούς της Δυτικής (Σκιερής) Μάνης.Το ξεχωριστό μανιάτικο ανάγλυφο, τα παραδοσιακά εστιατόρια, τα καφέ και τα τουριστικά καταλύματα προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου.Τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του Γερολιμένα είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη ακρογιαλιά.Κοντά στο Γερολιμένα βρίσκονται τα χωριά Κάτω Μπουλαριοί και Άνω  Μπουλαριοί, με πύργους και πυργόσπιτα. Την επίσης γειτονική Οχιά στολίζουν πύργοι και πυργόσπιτα, ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Νικολάου και το δισυπόστατο εκκλησάκι των Αγίων Πέτρου και Παύλου - Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένο με αρχαίο οικοδομικό υλικό.Μακρύτερα, στην ευρύτερη περιοχή του Γερολιμένα, βρίσκεται το Σταυρί, οικισμός της Δυτικής Μάνης με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, πύργους και πυργόσπιτα. Πολλά είναι και εδώ τα εκκλησιαστικά μνημεία που χρήζουν αναφοράς, με σπουδαιότερο τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγήτριας (Οδηγήτριας), κοντά στον οικισμό της Αγίας Κυριακής. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε επιβλητική ορθοπλαγιά και έχει όμορφη θέα στο ακρωτήρι Τηγάνι, όπου σώζονται λείψανα του κάστρου της Μεγάλης Μαΐνης.

~**Γερολιμένας  φεύγοντας 14/09/2014 :http://youtu.be/_pY3rLjOH2E ,

~**ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ Ανατολικής Μάνης  14/09/2014 : http://youtu.be/Uei8PTEseqw ,



 
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =  http://www.youtube.com/stamos01 ,        3647     video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas   http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2047     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2077   video.- 
Σύνολον                                                        7771    βίντεο   .-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-    
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,


 










*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    643.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   228 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/












http://bromobrysi.blogspot.gr/2014_03_01_archive.html ,
~*  https://www.facebook.com/groups/1457837701152462/   ,  ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ  Μέλη  ,
~** https://www.facebook.com/groups/501422786670498/  , Αμφικτυονία-Amphictyonic League Ελληνισμού .-
 ~* http://www.siatista.info/ .- ΣΙΑΤΙΣΤΑ .-
~ https://www.facebook.com/groups/adieksodosnews/ , Αγγελος Πολύζος  .-
~ https://www.facebook.com/ancientmessini , Αρχαία  Μεσσήνη ….
~ https://www.facebook.com/groups/758309067562640/  Αγρίνιο Ενημέρωσης .-                                  

                    











~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .- 
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.-  
~


***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :

**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-~
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 

 *** ΟΚΤΑΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ  ΣΙΚΕΛΙΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΟΤΙΑ  ΙΤΑΛΙΑ - ΚΑΛΑΒΡΙΑ - ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ  ΑΠΟΥΛΙΑΣ ....  Πλήρης  Ιστορικός και Αρχαιολογικός γύρος της ΣΙΚΕΛΙΑΣ , .....  Αλμπερομπέλλο .  Ρέτζια  , Μεσσίνα ,  Ακράγαντας  , Σελινούντα ,  Σεγκέστα ,  Παλέρμο , Μονρεάλε  , Κεφαλού , Αίτνα , ΚατάνιαΣυρακούσες , Ορτυγία  , Ταορμίνα  , Μεταπόντιο , Τάραντο , Λέτσε  , Στερνάτια  και  Καλημέρα  .-
       ~ Καλαμάτα - Πάτρα - Μπάρι  Ιταλίας .

~ Μπάρι - -Αλπερομπέλλο - Ρέτζιο .-
~ Ρέτζιο - Μεσσίνα - Ακράγαντας -Σελινούντα - Σεγκέστα - Παλέρμο .-
~ Παλέρμο - Μονρεάλε - Κεφαλού - Αίτνα - Κατάνια .-
~ Συρακούσες - Ορτυγία (νησίδα) -Ταορμίνα (θέατρο Γκρέκο) - Κατάνια .-
~ Κατάνια - Μεταπόντιο - Τάραντο - Λέτσε .-
~ Λέτσε - Στερνάτια - Καλημέρα - Μπάρι .-
~ ΜΠΑΡΙ -ΠΑΤΡΑ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ .-


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου