Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Σεπτεμβρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014   :


*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

*** Ένα ξεχωριστό ταξιδιωτικό βίντεο της Aegean για την Καλαμάτα         
   
Από χθες υπάρχει ένα βίντεο της αεροπορικής εταιρίας Aegean, το βίντεο ξεκινά από το Ντίσελντορφ και καταλήγει στην πόλη μας όπου κάνει μια σύντομη περιήγηση στην Καλαμάτα.
Δείτε πιο κάτω το όμορφο βίντεο.
 
 
***  Πλούσια η «λεία» της Αστυνομίας τον Αύγουστο στην Πελοπόννησο         
           
Πεντακόσια εξήντα τρία άτομα συνελήφθησαν στους 5 νομούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου κατά το μήνα Αύγουστο για διάφορα αδικήματα.
  563 συλλήψεις
Ειδικότερα, συνελήφθησαν:
7 για ανθρωποκτονία
2 για ληστεία (και απόπειρες)
70 για κλοπή (και απόπειρες)
42 για ναρκωτικά
145 για παράβαση νόμου περί αλλοδαπών
10 για παράβαση νόμου περί όπλων
3 για παράβαση περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας
12 για κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων
8 για λαθρεμπόριο
5 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο
2 για απάτη
5 για αρπαγή
1 για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
17 για πλαστογραφία
23 για Γ.Ο.Κ.
33 για Κ.Ο.Κ.
12 για ενδοοικογενειακή βία
46 για καταδιωκτικά έγγραφα
120 για διάφορα άλλα αδικήματα (κατ’ έγκληση διωκόμενα, Υγειονομικού Κανονισμού κ.λπ.).
Οι αστυνομικές υπηρεσίες τον Αύγουστο εξιχνίασαν 2 ανθρωποκτονίες, 2 ληστείες, 112 υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, 32 υποθέσεις ναρκωτικών, 13 υποθέσεις για όπλα, 1 υπόθεση για παράβαση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, 8 υποθέσεις λαθρεμπορίου, 3 υποθέσεις πλαστογραφίας, 2 υποθέσεις απάτης και 3 υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
Από τις υποθέσεις αυτές, κατασχέθηκαν συνολικά: 9,3 κιλά χασίς, ηρωίνη 3,2 γραμμαρίων, 567 δενδρύλλια κάνναβης, 6 ναρκωτικά χάπια, 3,5 γραμμάρια σπόρων κάνναβης, 4 τσιγαριλίκια, 6 ζυγαριές, 1 τριβείο, 10 κυνηγετικά όπλα, άλλα όπλα και πυρομαχικά, 1.355,2 ευρώ, 101 πλαστά χαρτονομίσματα και κίβδηλα νομίσματα διαφόρων τύπων, 7 κινητά τηλέφωνα, 3 οχήματα, 1.000 μέτρα καλωδίων ρεύματος, προϊόντα παράνομου υπαίθριου εμπορίου και πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, εργαλείων, μηχανημάτων, μεταλλικών αντικειμένων κ.ά.
  Μεσσηνία
Εξαρθρώθηκαν:
-Μία εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες. Εξιχνιάστηκαν 14 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Συνελήφθησαν 4 Αλβανοί, όλοι μέλη της εγκληματικής ομάδας.
-Άλλη μία εγκληματική ομάδα, που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα. Εξιχνιάστηκαν συνολικά 19 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών. Συνελήφθησαν 2 Αλβανοί και 1 Πακιστανός, όλοι μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη ένα (1) άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας.

***   Η διαστημική πύλη θα γλυτώσει το αεροδρόμιο Καλαμάτας από το ΤΑΙΠΕΔ;         
   
Ως το Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση των περιφερειακών αερολιμένων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που παρουσίασε «tovima.gr».
Ως γνωστόν, σε αυτά, αλλά ως «δεύτερη επιλογή», περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Κατά το δημοσίευμα, πλην απρόοπτου, στις 30 Σεπτεμβρίου κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών για την παραχώρηση επιλεγμένων περιφερειακών αερολιμένων.
  Αναπληρωματικό
Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, στο διαγωνισμό συμμετέχουν ισχυρά επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν όλα τα τεχνικά, νομικά και οικονομικά προαπαιτούμενα. «Όλα θα κριθούν στο τίμημα» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι η διαδικασία δεν αναμένεται -υπό φυσιολογικές συνθήκες- να πάρει πάνω από ένα μήνα.
Βέβαια, όπως παραδέχονται, ο διαγωνισμός έχει πάει πίσω λόγω των αιτημάτων των υποψηφίων για παράταση, καθώς ζητούσαν χρόνο για να «δουλέψουν» τις προσφορές τους.
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές για 40+10 χρόνια σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου και Καβάλας. Στην εναλλακτική επιλογή αυτής της ομάδας περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Νέας Αγχιάλου και Καλαμάτας.
Στη διαδικασία συμμετέχουν η γαλλική Aeroport De La Cote d'Azur, η κοινοπραξία J&P Αβαξ - Zurich Airport, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η κοινοπραξία Fraport - Όμιλος Κοπελούζου, η σύμπραξη Vinci - ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η κοινοπραξία Corporacion America - ΜΕΤΚΑ και ο Όμιλος Advent.
  Αρνητική η Περιφέρεια
Πάντως, για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έχει δηλώσει πως δε συμφωνεί με την ιδιωτικοποίησή του.
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει η εξαγγελία περί δημιουργίας στο αεροδρόμιο Καλαμάτας της διαστημικής πύλης, την οποία έχει ανακοινώσει ο καθηγητής Διαστημικής, Περικλής Παπαδόπουλος. Εκτιμάται ότι μια τέτοια προοπτική θα «γλυτώσει» το αεροδρόμιο Καλαμάτας από την πρόθεση παραχώρησης.
 
 ***   Η Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας απαγόρευσε βάπτιση          
          
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Λαντζουνάτο η απαγόρευση από τη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας τέλεσης γάμων και βαπτίσεων στην κεντρική εκκλησία του χωριού, καθώς χαρακτηρίζεται πλέον ως εξωκλήσι.
Πρόσφατα απαγορεύτηκε η τέλεση βάπτισης και οικογένεια και προσκεκλημένοι αναγκάστηκαν να μεταβούν στο χωριό Σελλά, τουλάχιστον μισή ώρα απόσταση, για να τελέσουν το μυστήριο. Μάλιστα, μπροστά στην ανυποχώρητη στάση της συγκεκριμένης Μητρόπολης, όταν στις 12 Αυγούστου ο μητροπολίτης επισκέφθηκε το Λαντζουνάτο, οι κάτοικοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν να μπουν στην εκκλησία όπου λειτούργησε.
Πάντως, είχε δημιουργηθεί παρόμοιο ζήτημα και στο παρελθόν με τη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, όταν απαγορεύτηκε η τέλεση βάπτισης στην περιοχή του κάμπου «Παπαδούς» του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.
Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας έχει επιβάλει την απαγόρευση με το αιτιολογικό ότι υπάρχει σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην τελούνται μυστήρια σε ξωκλήσια. Ωστόσο, η απαγόρευση φαίνεται πως βρίσκεται στην ευχέρεια κάθε Μητρόπολης, καθώς δεν έχει παντού εφαρμογή.
  «Είναι ένα κόσμημα»
Μιλώντας στο «Θάρρος» η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαντζουναταίων «Το Κάστρο», Τούλα Κωνσταντοπούλου – Σπυρίδου, τόνισε ότι η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, με πολλές αναμνήσεις για τους παλιούς: «Τώρα, μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εκεί ούτε γάμους ούτε βάπτιση, λόγω της Ιεράς Συνόδου. Είναι δυνατόν, έπειτα από τόσα χρόνια, να θέλουμε να γυρίσουμε στο  χωριό μας, να παντρέψουμε τα παιδιά μας, να βαπτίσουμε τα εγγόνια μας και να μας λένε ότι πρέπει να πάμε σε άλλο χωριό; Η κεντρική εκκλησία του χωριού μας, ο Άγιος Νικόλαος, είναι ένα κόσμημα. Η κολυμπήθρα είναι τόσο παλιά, που στην περιοχή δεν πρέπει να υπάρχει άλλη. Με συνεισφορές κατοίκων και φίλων, με συμμετοχή του Συλλόγου από εκδηλώσεις, έχουμε φτιάξει πολλά πράγματα στην εκκλησία, γιατί τη θέλουμε ζωντανό κύτταρο στην περιοχή. Και τώρα μας λένε ότι πρέπει να πηγαίνουμε στου Σελλά, τρία τέταρτα απόσταση; Κάναμε βάπτιση πριν από λίγες ημέρες και 300 άτομα πηγαινοερχόμασταν. Το χωριό έχει τώρα 15-16 μόνιμους κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι γεμίζει. Θέλουν να μας διώξουν όλους; Οι ίδιοι οι ιερείς μάς διώχνουν από την εκκλησία. Όταν δε μας επιτρέπουν  βάπτιση και γάμο, είναι σαν να μας διώχνουν από το χωριό. Και δεν επιτρέπεται ούτε και στα άλλα ξωκλήσια της περιοχής, όπως η Παναγίτσα και ο Άγιος Αθανάσιος. Στην Αθήνα, όμως, πώς η Ιερά Σύνοδος το επιτρέπει και γίνονται παντού μυστήρια;».
  «Γιατί μόνο αυτή η Μητρόπολη;»
Τα ίδια επισήμανε και ο ταμίας του Συλλόγου, Βασίλης Αδαμόπουλος. Όπως σημείωσε, στις 17 Αυγούστου είχε προγραμματισθεί να γίνει βάπτιση: «Μας απαγόρευσαν να την κάνουμε, γιατί ξαφνικά, έπειτα από 200 χρόνια, το χωριό μας, λέει, είναι συνοικισμός και δεν μπορούμε να κάνουμε βάπτιση. Επί Τουρκοκρατίας, η Παναγίτσα ήταν η μόνη εκκλησία που υπήρχε στην περιοχή και όλα τα χωριά μαζεύονταν εδώ. Αυτό γίνεται και στο πανηγύρι, κάθε χρόνο προς τιμήν της», είπε ο κ. Αδαμόπουλος.
Γι’ αυτό και η αντίδραση των κατοίκων στις 12 Αυγούστου, όταν ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας επισκέφθηκε το χωριό για να λειτουργήσει την εκκλησία. Οι κάτοικοι, όταν έμαθαν για την επίσκεψη, συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία και ζήτησαν από το μητροπολίτη να επανεξετάσει την απόφασή του. Όμως, αυτός ήταν κάθετος και οι κάτοικοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν μπήκαν καθόλου στην εκκλησία.
«Θα καταλάβαινα αυτή την απόφαση, αν υπήρχε προτροπή τα μεγάλα χωριά να λειτουργούν στα μικρά χωριά. Αλλά τώρα δεν την καταλαβαίνω. Όλοι έχουμε βάλει το χέρι στην τσέπη για να φτιάξουμε κάτι στην εκκλησία αυτή, να τη συντηρούμε και να είναι το διαμάντι της περιοχής μας. Αν, δε, γίνει και ένα μυστήριο, τι θα γίνει;», κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.
Την απορία του, γιατί η Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας εφαρμόζει αυτή την απαγόρευση, εξέφρασε στο «Θάρρος» και ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος από το Λαντζουνάτο: «Υπάρχει μια εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου που απαγορεύει γάμους και βαπτίσεις σε εξωκλήσια, παρεκκλήσια, και ιδιωτικούς ναούς. Όμως, όλες οι υπόλοιπες Μητροπόλεις δεν την εφαρμόζουν. Δεν καταλαβαίνω την καθολική απαγόρευση που εξέδωσε η δική μας Μητρόπολη. Ο προηγούμενος μητροπολίτης δεν την είχε εφαρμόσει».  Της Βίκυς Βετουλάκη

***   Έλεγχοι σε καταστήματα για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους         
           
Ο έλεγχος σε καταστήματα για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους ήταν ο ένας από τους στόχους αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Κατά τη διάρκειά της έγιναν έλεγχοι σε 115 άτομα, εκ των οποίων 84 ήταν ημεδαποί και 31 αλλοδαποί, καθώς και σε 75 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 25 άτομα, από τα οποία 15 ήταν ημεδαποί και 10 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 8 άτομα. Ειδικότερα, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για καταδικαστικά έγγραφα, ένας ημεδαπός για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού, ένας τσιγγάνος για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τρεις αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
Επίσης, συνελήφθη ένας ημεδαπός, για προσφορά οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους, σε κατάστημα της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που έκανε η Ασφάλεια σε καταστήματα κατέλαβε δύο 16χρονους να καταναλώνουν αλκοόλ. Ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθη και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος.
Επιπλέον, κατά την επιχείρηση βεβαιώθηκαν 34 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, καθώς και τέσσερις λοιπές παραβάσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

***   Τι νοικιάζεται;           

Επί της Αριστομένους βρίσκονται τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και η μεγάλη ταμπέλα στο μπαλκόνι. Προφανώς ενοικιάζεται το διαμέρισμα και το «ενοικιαστήριο» τοποθετήθηκε πάνω στην ταμπέλα.
Επειδή σίγουρα δεν ενοικιάζεται η ΔΗΜΑΡ, δε σκέφθηκε ο ιδιοκτήτης να τοποθετήσει το «ενοικιαστήριο» σε άλλη θέση;    Ω. 

***  37χρονος αποφάσισε να κάνει το Νίντζα και κατέληξε με χειροπέδες
 
 Συνελήφθη χθες το βράδυ, στην Κυπαρισσία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ένας (1) 37χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Μολδαβίας, γιατί κατείχε ένα (1) ένα σπαθί τύπου «Νίντζα», με μήκος λάμας -50- εκατοστών, το οποίο κατασχέθηκε. - 

  *** Κυριαρχούν οι γυναίκες στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας
 Ορίστηκαν οι νέοι αντιδήμαρχοι Ολοκληρώθηκαν μετά από τις 3,5 ώρες οι δημαιρεσίες για το Δήμο Καλαμάτας.
Πρόεδρος θα είναι η Μαρία Οικονομάκου, αντιπρόεδρος η Μαρία Βεργινάδη ενώ γραμματέας ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Στη συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν ψηφοφορία για να εκλέξουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αλλά και της ΠΕΔ, στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση ανάμεσα στην παράταξη του Θεόδωρου Μπρεδήμα και του Μανώλη Μάκαρη για τα άτομα που θα πρότεινε η κάθε παράταξη.
Μετά από διαμαρτυρίες και συσκέψεις τις επιτροπές θα αποτελούν οι εξής:
Οικονομική Επιτροπή: Φάβας Γεώργιος, Μπούχαλης Δημήτρης, Μπουζιάνης Παύλος, Πολίτης Δημήτρης, Ηλίοπουλος Θανάσης, Μπεχράκης Σταμάτης, Φαββατάς Δημήτριος και Νιάρχος Αναστάσιος.
  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: Δημόπουλος Δημήτριος, Καραγιάννης Ανδρέας, Ντίντα Παναγιώτα, Βεργόπουλος Δημήτρης, Μαρινάκης Σαράντος, Μάκαρης Μανώλης, Αντωνόπουλος Μιχάλης και Χριστόπουλος Γιάννης.
  ΠΕΔ: Βασιλόπουλος Αθανάσιος, Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Καραγιάννης Ανδρέας, Μαρινάκης Σαράντος, Μπασακίδης Νίκος, Μπούχαλης Δημήτρης, Μάκαρης Μανώλης, Μπεχράκης Σταμάτης, Οικονομάκος Δημήτρης,             Χριστόπουλος Γιάννης και Αντωνόπουλος Μιχάλης.
  Στο τέλος ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε τους Αντιδημάρχους που έχουν ως εξής:
Προγραμματισμού και ανάπτυξης: Βεργόπουλος Δημήτρης
Οικονομικών: Μπούχαλης Δημήτρης
Καθαριότητας: Βασιλόπουλος Αθανάσιος
Υποδομών: Καραγιάννης Ανδρέας
Συντήρησης: Μαρινάκης Σαράντος
Υγείας: Γιαννόπουλος Παναγιώτης.

 ***   Το νέο Προεδρείο και οι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Πύλου- Νέστορος
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Πύλου, η προβλεπόμενη, πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την εκλογή του προεδρείου αυτού αλλά και τη συγκρότηση και εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και των εκπροσώπων του Δήμου Πύλου – Νέστορος στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ).
  Κατόπιν ψηφοφορίας, νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Θεόδωρος Χαραμαράς. Για τη θέση του Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Δημήτρης Σιψάς και για τη θέση του Γραμματέα ο κ. Γεώργιος Κόκκινος.
  Έπειτα ακολούθησε ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Εκεί, προτάθηκαν και εξελέγησαν οι εξής:
  Τακτικά Μέλη Οικονομικής Επιτροπής
Ιωάννης Ρούσος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Περικλής Κοντογόνης (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Πελαγία Λεφτάκη-Αρβανίτη (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Νικόλαος Καραμπάτσος (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
Ηλίας Κανάκης (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
  Αναπληρωματικά Μέλη Οικονομικής Επιτροπής
Ιωάννης Σαρδέλης (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Θεόδωρος Αγγελόπουλος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Νικόλαος Βάγγαλης (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Δημήτριος Καραμπάτσος (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
Παναγιώτης Μπλανάς (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
  Τακτικά Μέλη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Λεωνίδας Γαϊτάνης (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Νικόλαος Βάγγαλης (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Γεώργιος Μπαχούμας (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Δημήτριος Σιψάς (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
Γεώργιος Ζεργιώτης (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
  Αναπληρωματικά Μέλη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Λαμπρινή Πετροπούλου (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Αδάμ Βασιλογιαννακόπουλος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Ιωάννης Ρούσος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Σωτήριος Σπυρόπουλος (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
Σοφία Αποστολοπούλου (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
  Τακτικά Μέλη Π.Ε.Δ.
Γεώργιος Μπαχούμας (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Περικλής Κοντογόνης (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Νικόλαος Καραμπάτσος (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
Ηλίας Κανάκης (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
  Αναπληρωματικά Μέλη Π.Ε.Δ.
Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Ιωάννης Ρούσος (Σύμβουλος Πλειοψηφίας)
Δημήτριος Καραμπάτσος (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
Σοφία Αποστολοπούλου (Σύμβουλος Μειοψηφίας)
  Στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν για τη συγκρότηση σε σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πύλου-Νέστορος, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τα ονόματα των αντιδημάρχων που αναλαμβάνουν καθήκοντα έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2017. Τα πρόσωπα που ορίστηκαν ως αντιδήμαρχοι είναι:
  Παναγιώτης Πετρόπουλος-Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικής και Κοινωνικής Μέριμνας, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Υπεύθυνος κατά τόπο για τη Δημοτική Ενότητα Νέστορος.
Παναγιώτης Δαρσακλής- Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρόεδρος Ποιότητας Ζωής και Υπεύθυνος κατά τόπο για τη Δημοτική Ενότητα Χιλιοχωρίων
 Λεωνίδας ΓαΪτάνης – Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προστασίας του Δημότη
 Ιωάννης Σαρδέλης – Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Υπεύθυνος κατά τόπο για τη Δημοτική Ενότητα Πύλου
 Ιωάννης Ρούσος – Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Συντήρησης Υποδομών, Υπεύθυνος κατά τόπο για τη Δημοτική Ενότητα Μεθώνης
 Πελαγία Λεφτάκη-Αρβανίτη – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υπεύθυνη κατά τόπο για τη Δημοτική Ενότητα Κορώνης
 Τέλος, ως Εντεταλμένοι Σύμβουλοι ορίστηκαν οι εξής:
  Μαρία Αντωνοπούλου- θέματα Δημοτικής Ενότητας Παπαφλέσσα
Γεώργιος Μπαχούμας - Γραφείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
 Μετά το πέρας της εκλογής, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, απευθυνόμενος στους Δημοτικούς Συμβούλους, τους ευχαρίστησε για το πνεύμα συναίνεσης που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ευχήθηκε αυτό το κλίμα ενότητας και συνεργασίας να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου για το καλό του τόπου.

***  Και ο Δήμος Μεσσήνης έβγαλε προεδρείο
   Και στη Μεσσήνη έγιναν σήμερα οι δημαιρεσίες και μετά από ψηφοφορία προέκυψε η ανάδειξη του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης επιλέχθηκε  ο Ηλίας Πατσιώτης, αντιπρόεδρος ο Μένης Αδαμόπουλος και γραμματέας ο Αλέξανδρος Τσοπανάκης.
Πρόεδρος του Δ.Σ. Μεσσήνης ο Ηλίας Πατσιώτης.
~* Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014
κ.Πατσιώτη,
σας Εύχομαι Θερμά Συγχαρητήρια,
Καλή και Δημιουργική Θητεία,για τη Θέση Ευθύνης του Προέδρου - Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΑΡΧ...ΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Dimos Messinis
Ν.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
~ ''Στο Δήμο Μεσσήνης πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι δημαιρεσίες και έγινε μετά από ψηφοφορία η ανάδειξη του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόεδρος του Δ.Σ. Μεσσήνης είναι πλέον ο Ηλίας Πατσιώτης, αντιπρόεδρος (από την μειζ. μειοψηφία) ο Μένης Αδαμόπουλος και γραμματέας (από την πλειοψηφία) ο Αλέξανδρος Τσοπανάκης.
Τις  επόμενες ημέρες, ο Δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των Αντιδημάρχων.'' 

***  Oι χορωδίες στην παλιά Καλαμάτα που άφησαν εποχή … (φωτογραφίες)
 
 
  Ο φωτογραφικός φακός συνεχίζει την ξενάγηση στην παλιά μας Καλαμάτα, κυρίως με φωτογραφίες άγνωστες (ή και γνωστές), που ζωντανεύουν σημαντικές ιστορικές πτυχές του περασμένου αιώνα. Συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε στους αγαπητούς αναγνώστες απ’ το προηγούμενο δημοσίευμα, συνεχίζει και σήμερα την ιστορία των χορωδιών και των μουσικών εκδηλώσεων, που άφησαν στην πόλη μας μια αξέχαστη νοσταλγική εποχή. Το 1938 δημιουργήθηκε η πρώτη Φιλαρμονική στην πόλη μας, επί δημαρχίας Χρήστου Κουμάντου. Αποτελείτο από 23 εκτελεστές πνευστών μουσικών οργάνων και ήσαν όλοι νεαρά ταλέντα όπως δείχνει και η ένθετη φωτογραφία. Μία άλλη αξιόλογη χορωδιακή παρουσία, σημείωσε και η περίφημη χορωδία του Αγίου Νικολάου με μαέστρο τον αξέχαστο Σπήλιο Γκόνο (Βιομήχανο μεταξωτών). Υπήρξε κι αυτό ένα εκλεκτό επιτελείο καλήφωνων εκτελεστών, που για 26 χρόνια (1929-1955) πρόσφερε στο Καλαματιανό κοινό εκλεκτή εκκλησιαστική υμνωδία, αλλά και διάφορες συναυλίες που αφορούσαν τα πολιτιστικά μας δρώμενα. Το 1946 εμφανίστηκε για πρώτη φορά με μικτή χορωδία στην περιφορά του επιταφίου, και άφησε εποχή η απόδοσή της. Οι κοπέλες που πλαισίωναν την χορωδία, μόνο σε δημόσιες εμφανίσεις, ήταν: η Έφη Μπράχου, η Τζιτζίκα Γαρίδη, η Αύρα Καίσαρη, η Χαρίκλεια Πετροπούλου, η Πιπίτσα Κούση, η Μαρίκα Κρασακοπούλου, η Μαρία Παρασκευοπούλου, η Άννα Σπ. Παπαδοπούλου, η Κοραλία Αλεξίου, οι αδελφές Πόλα και Λιλή Ναθαναήλ, η Πόπη Σταθοπούλου, η Μαριάνα Σταθούλη, η Ελενίτσα Ζερβή, η Σόνια Οικονομοπούλου, η Ειρήνη Δρούγα και η Καίτη Μπράχου (βλέπε φωτό 1946). Το 1951 στον κινηματογράφο «Έσπερο» έδωσε συναυλία στις εκδηλώσεις για τον Ρήγα Φεραίο, στις 23 Μαρτίου 1955, συναυλία υπαίθρια προς τιμήν των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, το 1952 συναυλία – μνημόσυνο για το συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη Γιάννη Ντάβο. Η χορωδία αυτή είχε και άλλες δραστηριότητες, όπως: επισκέψεις σε σανατόριο «Ο Προφήτης Ηλίας», Άσυλο Ανιάτων, Ορφανοτροφείο, «Αλεξανδράκειο» Γηροκομείο, κ.ά. χορωδιακές εμφανίσεις σε ναούς Σπάρτης, Τρίπολης, Ζακύνθου, Κέρκυρας, κ.ά. Η χορωδιακή ιστορία του τόπου μας υπήρξε εξαιρετικά αξιόλογη γενικότερα. Ο γράφων το παρόν θυμήθηκε να σφύζει η πόλη μας από χορωδιακά συγκροτήματα. Επί Μητροπολίτη Δασκαλάκη, το 1960, υπήρχαν επτά χορωδίες. Κάθε εκκλησία στο κέντρο της πόλης είχε και χορωδία. Παράλληλα, δεν έλειπαν οι μουσικο – χορωδιακές εκδηλώσεις απ’ τα συγκροτήματα: Ορφέας – ΕΜΟΚ – Ακρίτας και Φίλους της Μουσικής, με κάποια εξαίρεση βέβαια στον «Ορφέα», ο οποίος έχει σημειώσει μέχρι σήμερα τις πιο πολλές συναυλίες, δίσκους μουσικής, εκδήλωση του μεγάλου Σαββάτου στο Ναό Ταξιαρχών, κ.ά. Η ιστορία της χορωδιακής μουσικής της Καλαμάτας, ήταν και είναι, ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορικής μας πόλης, που θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να καλύψει όλες της τις λεπτομέρειες. Για την ιστορία της πόλης Βασίλης Ι. Μανιάτης - 
 
*** Η Μεσσηνία δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα»          
  
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Μια αγγλική παροιμία υποστηρίζει ότι «δεν μπορείς να μάθεις σ’ ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα». Πολύ περισσότερο, δε, να ξεπεράσεις ανικανότητες, ολιγωρίες, ωχαδερφισμό και κακές νοοτροπίες χρόνων.
Μια ομάδα ανθρώπων, όμως, εδώ και καιρό έχει βαλθεί να αποτελέσει εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Ο λόγος για το Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), ο οποίος προσπαθεί να συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από την παραγωγή ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» και να διαμορφώσει μια συνολική πρόταση υπέρ του νομού, η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και θα ζητά – προς το καλύτερο- την τροποποίηση των σε ισχύ προδιαγραφών του προϊόντος.
Σε αδρές γραμμές, η θέση των ανθρώπων του ΣΥΜΕΠΟΠ είναι ότι το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» θα πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να συσκευάζεται εντός των ορίων της Μεσσηνίας. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα του δώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία, αλλά και να αλλάξει η τυπολογία του.
Έπειτα από ένα διάστημα συζητήσεων, στο οποίο – δυστυχώς- δε συμμετείχε το σύνολο των φορέων και φυσικών προσώπων που έχουν έννομο συμφέρον, η ομάδα προχώρησε προχθές το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου σε ανοικτή διαβούλευση, ώστε να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα, να παρουσιαστούν οι έως τώρα προτάσεις-προδιαγραφές και να ανταλλαχθούν απόψεις για την ελιά Καλαμάτας, το όνομα της οποίας έχει τα περισσότερα «χτυπήματα», όταν πληκτρολογήσεις «Καλαμάτα» σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Τύφλα να έχουν τα κρουαζιερόπλοια του κ. Νίκα!
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα που βελτιώνουν και τεκμηριώνουν την πρόταση, όπως η εποχή συγκομιδής να ορίζεται από το βαθμό ωριμότητας του καρπού και όχι την περίοδο που θα μαζευτούν οι ελιές ή η οργανοληπτική περιγραφή του προϊόντος.
Υπήρξαν και πολλές αντιρρήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής κάποιων τροποποιήσεων. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ισορροπίας μεταξύ των πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα και των προδιαγραφών που θα διαφοροποιούν το προϊόν ποιοτικά, όπως ανέφερε η κυρία Αρχοντάκη, στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Η φύση μιας διαβούλευσης, όμως, πάντα εμπεριέχει χάος, τοποθετήσεις εκτός θέματος και κριτική του… καναπέ. Έγιναν παρεμβάσεις από ανθρώπους οι οποίοι είτε δε συμμετείχαν στη μέχρι σήμερα διαδικασία είτε από τις θέσεις που κατείχαν επί χρόνια, σε καρέκλες αποφάσεων και χάραξης πολιτικής για το προϊόν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Πράγματι, τα γέρικα σκυλιά δεν μπορούν να μάθουν νέα κόλπα…
Ευχάριστη συγκυρία στην προσπάθεια του Συλλόγου είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου με τη δημιουργία Ομάδας Γευσιγνωσίας για την επιτραπέζια ελιά. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο από μέλη της Ομάδας Εργασίας για τη γευσιγνωστική ανάλυση επιτραπέζιας ελιάς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Council).
Αυτό αναφέρθηκε από το δρα Βασίλη Δημόπουλο, επιστημονικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου, κατά την παρέμβασή του στη διαβούλευση.
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η προσπάθεια του Συλλόγου αποτελεί, ίσως, τη μοναδική και τελευταία ευκαιρία για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα» να βρει τη θέση που του αξίζει τοπικά και να αποκατασταθεί διεθνώς.
 
***  Κώστας Μενούνος: Ο μετεωρολόγος της Καλαμάτας         
          
Ο λόγος της καθημερινής πρόγνωσης είναι για να ενημερωθεί ο κόσμος και να προγραμματίσει ανάλογα τις δουλειές του
 Ο περισσότερος κόσμος έχει ένα χόμπι για να περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Αυτό συνήθως γίνεται για την προσωπική ευχαρίστηση του καθενός.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Μενούνος, ένας νέος που το 2009 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πρόγνωση του καιρού. Κάθε απόγευμα, ανεξαρτήτως ημέρας, μελετά στοιχεία, στατιστικά, αλλά και δεδομένα, και κάνει τη δική του πρόγνωση για τον καιρό της επόμενης ημέρας στην Καλαμάτα.
Επίσης, στην πόλη και σε πιο μακρινά σημεία έχει τοποθετήσει κάμερες- μετεωρολογικούς σταθμούς, που τον βοηθούν στη συγκέντρωση χρήσιμων στοιχείων.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για αυτή την ασχολία:
  -Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την πρόγνωση του καιρού;
Από μικρό με μαγνήτιζαν τα φυσικά φαινόμενα, κυρίως η βροχή και οι καταιγίδες. Το 2009, ψάχνοντας για περισσότερες γνώσεις, «έπεσα» στο www.meteoclub.gr, μια μετεωρολογική κοινότητα που μου πρόσφερε ό,τι αναζητούσα. Μελετώντας κάποια βιβλία και με τη βοήθεια των παιδιών από το meteoclub, άρχισα να πειραματίζομαι με προγνώσεις και να τις λέω σε φίλους. Βλέποντας ότι τα πάω καλά και με την παρότρυνση άλλων ερασιτεχνών μετεωρολόγων του club, στα τέλη του 2011 άρχισα να δημοσιεύω δοκιμαστικά την καθημερινή αυριανή πρόγνωση, που τελικά καθιερώθηκε.
  -Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να κάνει αυτή την πρόγνωση και τι γνώσεις πρέπει να έχει;
Για να βγει μια πρόγνωση πρέπει να υπάρχει γνώση ανάλυσης του χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων, των χαρτών με τα ευρωπαϊκά μοντέλα και τα περιοχικά, χαρτών ανέμου και υγρασίας. Επίσης, σε τοπική πρόγνωση μεγάλο ρόλο παίζει η γνώση της περιοχής και πώς συμπεριφέρεται, ανάλογα με τις κάθε συνθήκες, κάτι το οποίο είναι μοναδικό για κάθε μέρος.
Ο βαθμός δυσκολίας, κυρίως όταν τα μετεωρολογικά μοντέλα δε συμφωνούν μεταξύ τους, είναι μεγάλος, ακόμα και για έναν επαγγελματία μετεωρολόγο, πολύ περισσότερο για έναν ερασιτέχνη.
  -Καθημερινά κάνεις την αυριανή πρόγνωση και τη δημοσιοποιείς. Ο λόγος;
Ο λόγος της καθημερινής πρόγνωσης είναι για να ενημερωθεί ο κόσμος και να προγραμματίσει ανάλογα τις δουλειές του. Επίσης, να ενημερωθεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ώστε να αποφύγει να κινδυνέψει ο ίδιος και η περιουσία του.
Την πρόγνωση θα τη βρείτε στη σελίδα http://kalamata.meteoclub.gr στο κάτω μέρος, πάνω από τις δορυφορικές εικόνες.
  -Στα κανάλια αλλά και σε πολλά site βλέπουμε πρόβλεψη για περισσότερες ημέρες, εσύ γιατί δεν το κάνεις;
Ο λόγος που δε βγάζω μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι διότι ο καιρός είναι ευμετάβλητος. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα καιρικά μοντέλα ανανεώνονται 4 φορές τη μέρα, κάθε 6 ώρες. Ενημερώνω, όμως, αναφέροντας την τάση του καιρού.
  -Τελικά, ο καιρός μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα;
Μια απλή μετακίνηση ενός βαρομετρικού υψηλού ή χαμηλού, μια αλλαγή στη διεύθυνση του ανέμου, μπορεί να αλλάξει όλους τους υπολογισμούς.
  -Μέχρι σήμερα στην πόλη συνεργάζεται με κάποιες υπηρεσίες που τους αφορά ο καιρός;
Συνεργάζομαι με το Δήμο Καλαμάτας, την Πολιτική Προστασία Καλαμάτας και Μεσσηνίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ανταλλάσω δεδομένα με μετεωρολόγους σε άλλες πόλεις για σύγκριση και ερμηνεία φαινομένων.
  -Πώς ήταν το φετινό καλοκαίρι;
Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά ήπιο και δροσερό, με τη μέση θερμοκρασία σε νορμάλ έως χαμηλές τιμές και κάποιες μικρές και λίγες θερμοκρασιακές εξάρσεις. Μέση θερμοκρασία Ιουνίου 24.5c, Ιουλίου 26.7c, Αυγούστου 28.0c.
Όσον αφορά στον υετό, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν αρκετά πάνω από το μέσο όρο, αντίθετα ο Αύγουστος ήταν αρκετά άνυδρος και πολύ κάτω από το μέσο όρο.
  -Έχεις τοποθετήσει σταθμούς και κάμερες σε διάφορα σημεία της πόλης και του νομού, είναι μεγάλο το κόστος;
Η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών και καμερών έχει γίνει σε συνεργασία με άλλους ερασιτέχνες μετεωρολόγους, όπως τον Γιάννη Καραμήτσο, που έχει τοποθετήσει τους περισσότερους σταθμούς και κάμερες στο δίκτυο της Μεσσηνίας. Επίσης, έχει βοηθήσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο με την τοποθέτηση κάποιων σταθμών. Το κόστος αγοράς των σταθμών είναι υψηλό, γιατί είναι επαγγελματικοί και είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά στις κάμερες, οι usb είναι πιο χαμηλού κόστους, αλλά χρειάζονται υπολογιστή για να λειτουργήσουν. Οι IP είναι πιο ακριβές, αλλά έχουν καλύτερη εικόνα και τρέχουν απευθείας σε σύνδεση με ένα router.
  -Πες μας λίγα λόγια για το δίκτυο της Μεσσηνίας.
Το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της Μεσσηνίας αποτελείται από 16 σταθμούς σε όλη την επικράτειά της, οι οποίοι τοποθετήθηκαν είτε από ιδιώτες είτε από το ΕΑΑ. Επίσης, αποτελείται από πολλές κάμερες που βοηθούν στη μελέτη του καιρού. Οι 3 μετεωρολογικοί σταθμοί της Καλαμάτας είναι ο http://kalamata.meteoclub.gr που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ο www.weather-messinia.gr/weather που βρίσκεται στο Νησάκι και ο http://penteli.meteo.gr/stations/kalamata που βρίσκεται στο Λιμάνι της Καλαμάτας, στο ΝΟΚ.
  -Μίλησέ μας για την ιστοσελίδα που βάζει τις προγνώσεις σου και τι δίκτυο είναι αυτό.
Το www.meteoclub.gr είναι μια πανελλήνια κοινότητα ερασιτεχνών μετεωρολόγων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, την αγάπη τους για τον καιρό. Η ιστοσελίδα προσφέρει καιρικές προγνώσεις για πολλές περιοχές της Ελλάδας, live δεδομένα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, Live Chat για άμεση καιρική ενημέρωση και ανάλυση, καθώς, επίσης, εργαλεία με δορυφορικές εικόνες, χάρτες και ανιχνευτές κεραυνών, εγκυκλοπαιδικά μετεωρολογικά θέματα και θέματα μετεοτεχνολογίας, καιρικά και timelapse video.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Προσδοκίες & απαιτήσεις από τη νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας          
          
Τι περιμένουν και τι ζητούν από
τη νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας να τεθεί σε προτεραιότητα ζητούν από τη νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων στην Κυπαρισσία.
Βεβαίως, όπως επισημαίνουν, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις για υποδομές στην περιοχή, οι οποίες θα καλυτερεύσουν τη ζωή των κατοίκων και θα προσελκύσουν κόσμο, για να υπάρχει και τουριστική ανάπτυξη, που ακόμα παραμένει ζητούμενο.
Καθαριότητα, δρόμοι, φωτισμός, αναπλάσεις, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που κάνουν τραγική την καθημερινότητα και η επίλυσή τους καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
  Γεωργία Χριστοδούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, “Apollo Resort Art Hotel”: «Τα προβλήματα στο Δήμο μας, που άπτονται του Τουρισμού, είναι πολλά και, δυστυχώς, άλυτα τα τελευταία χρόνια! Αλλά ας περιοριστώ στην πόλη της Κυπαρισσίας,  ώστε να “περιορίσουμε τον όγκο τους” (ας μου επιτραπεί η έκφραση…).
Είναι πραγματικά τόσα τα προβλήματα, που επιβάλλεται πολύ σύντομα μια συνάντηση με το νέο Δ.Σ. του Δήμου μας, ώστε να τα εκθέσουμε (ακόμη μια φορά) και να ζητήσουμε δεσμεύσεις για την επίλυσή τους.
Το κύριο μέλημα, κατά τη γνώμη μου, της νέας Δημοτικής Αρχής για την πόλη της Κυπαρισσίας είναι η καθαριότητα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με την οικογενειακή μας επιχείρηση, το θέμα της αντιμετώπισης των σκουπιδιών ήταν σε ημερήσια βάση πρώτο, και άλυτο βεβαίως. Κάθε καλοκαίρι, κυρίως, οι συνάδελφοί μου και εγώ γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και κατηγοριών από τους επισκέπτες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ, βέβαια, συγκαταλέγεται και η οδοποιία, ο επαρκής φωτισμός κ.τ.λ.
Η κατάσταση του ημιτελούς λιμανιού, η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών γι’ αυτό, η αξιοποίησή του (ακόμα αναρωτιέμαι γιατί δεν προέβη η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε αναζήτηση της διαδικασίας αδειοδότησης λειτουργίας υδατοδρομίου στο λιμάνι μας), αλλά και η ανάπλαση του χώρου γύρω από το λιμάνι, επίσης, είναι το αμέσως επόμενο ζήτημα για το οποίο περιμένουμε δράση.
Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που μας κάνουν οι επισκέπτες είναι πού έχουμε περατζάδα. Aπάντηση, βέβαια, δε δίνουμε, ενώ σχεδόν πάντα εκείνοι αποχωρούν με την έκφραση “κρίμα, φαίνεστε εγκαταλελειμμένοι”.
Η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, που αποτέλεσε ένεση για εμάς στις περιόδους χαμηλής κίνησης, με την επισκεψιμότητα που δεχτήκαμε από αθλητικές ομάδες. Μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Κάστρο, Λαογραφικό Μουσείο, κτήριο Εθνικής Τράπεζας), τόνωση των πολιτιστικών δρωμένων και στήριξη των δράσεων των συλλόγων των επαγγελματιών μέσα από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, ολοκλήρωση του τεχνητού υφάλου, ανάδειξη του ορεινού κάλλους της περιοχής μας, είναι μερικά ακόμα ζητήματα που περιμένουν λύσεις και απαντήσεις.
Κατά καιρούς, κάποια έχουν ειπωθεί ή, μάλλον, χιλιοειπωθει… Αυτή τη φορά δεν πρέπει να χαθεί καμία ευκαιρία αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δε ζητάμε κάποια από τα προαναφερθέντα, αλλά τα ζητάμε όλα, γιατί έτσι και αλλιώς μας τα υποσχέθηκαν. Εν τέλει, ας μας ανταποδοθούν αυτά που πληρώνουμε τόσα χρόνια. Όπως και να ’χει, πάντως, θα είμαστε υπεύθυνοι όλοι για όλα».
  Ανδρέας Κίζηλης, πρόεδρος Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας: «Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας θα ήθελε να συνεργαστεί και με τη νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να λυθούν κάποια καθημερινά προβλήματα της Άνω Πόλης.
Τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του για την επίλυσή τους. Το κυκλοφοριακό είναι ένα πολύ έντονο πρόβλημα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως και η έλλειψη προσωπικού του Δήμου για την καθημερινή καθαριότητα της Άνω Πόλης και των περιφερειακών της δρόμων.
Επίσης, η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ασχοληθεί με την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Κάστρου, των καλντεριμιών, την επισκευή των δρόμων, την ανάδειξη του Λαογραφικού Μουσείου. Να τονιστεί ότι ήδη ο Σύλλογος έχει καταθέσει αίτηση για παραχώρηση του ισογείου χώρου του “Λαογραφικού Μουσείου”, προκειμένου να λειτουργήσει με εκθέματα που του έχουν παραχωρήσει μέλη και φίλοι του. Τη φύλαξη και τη λειτουργία του θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Σύλλογος, προκειμένου κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν άλλον έναν λόγο να επισκεφτούν την Άνω Πόλη.
Ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Άνω Πόλης, πρόσφατα τοποθέτησε διπλούς κάδους απορριμμάτων, καθρέπτες για την αποφυγή ατυχημάτων, πινακίδες πληροφοριακού χαρακτήρα, αντικατάστησε όλα τα παγκάκια που βρίσκονται στο Ηρώο από σιδερένια σε παραδοσιακό ξύλο. Τοποθετήθηκε και ένα φανάρι αναλαμπών με φωτοβολταϊκή μονάδα, έτσι ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί για μείωση ταχύτητας. Όλα τα παραπάνω έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Τριφυλίας.
Ο Σύλλογος προσπαθεί να προσφέρει τη βοήθειά του στο έργο του Δήμου με όποιο τρόπο μπορεί και ζητάει από το Δήμο να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις του, που ήδη έχουν κατατεθεί, σε θέματα που αφορούν στην καθαριότητα, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό (καλντεριμιών, Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος,  Δεξαμενής και πλατείας Άνω Πόλης)».
  Δαμιανός Ροϊλός, Ψαροταβέρνα “Ρεμέντζο” στο λιμάνι Κυπαρισσίας: «Η καθημερινότητα στην πόλη μας είναι τραγική και πάρα πολλά τα προβλήματα. Οι δρόμοι είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο, τα σκουπίδια σωρωμένα και κάνουν πάρτυ τα αδέσποτα και τα ζωύφια. Έχει εγκαταλειφθεί από το Δήμο η Κυπαρισσία και δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Γι’ αυτό η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να προσέξει την πόλη, που είναι και η έδρα του Δήμου, μην το ξεχνάμε αυτό. Το παραλιακό μέτωπο είναι και αυτό εγκαταλελειμμένο. Η κατάσταση στην Αποβάθρα και το λιμάνι είναι απελπιστική. Μπάζα, σκουπίδια, βρωμιές στο χώρο του λιμανιού. Αν θέλουμε να έχουμε τουριστική ανάπτυξη και οι επισκέπτες της πόλης να μη φεύγουν έχοντας στο νου τους εικόνες απαράδεκτες, αλλά τις ομορφιές της πόλης και της περιοχής, ο Δήμος χρειάζεται να μεριμνήσει για την καθημερινότητα και να βελτιώσει τις υποδομές.
Επίσης, υστερούμε σε προβολή και προώθηση της περιοχής και πρέπει να αναδειχθούν οι παραλίες, αλλά και τα ιστορικά μνημεία, όπως και τα χωριά μας με τον ορεινό όγκο, τη Νέδα, τους καταρράκτες στα ποτάμια μας. Να γίνουν διαδρομές περιπάτου στα βουνά μας, ποδηλατόδρομοι παραλιακά, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά όπως προανέφερα, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καθημερινότητα, για να αλλάξει η σημερινή τραγική κατάσταση. Και επιτέλους, να γίνει η αποκατάσταση στο λιμάνι. Έχουμε ακούσει τόσες εξαγγελίες, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Για το λιμάνι υπάρχουν ευθύνες. Να αναζητηθούν και να αποδοθούν».
  Νίκος Μπούκαλης, “Mojo café” στην κεντρική πλατεία: «Η Κυπαρισσία είναι πολύ όμορφη πόλη, συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει καταστήματα και επιχειρήσεις για να προσελκύσει κόσμο και έρχεται πολύς κόσμος. Έχει και προβλήματα, που χρειάζονται λύσεις. Η καθαριότητα, οι δρόμοι, ο φωτισμός, οι αναπλάσεις στην πλατεία και άλλους χώρους πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη νέα Δημοτική Αρχή με οργάνωση και συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου.
Πρέπει να γίνει μια αφύπνιση επαγγελματιών και Δήμου και να είναι ένα, με καλή συνεργασία και καθημερινή επαφή. Βεβαίως, πρέπει και οι επαγγελματίες να οργανωθούμε. Όλοι μαζί να διεκδικούμε, να προτείνουμε, να προσέχουμε κι εμείς τις επιχειρήσεις μας και τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ο Δήμος που πρέπει να ζητάμε, πρέπει κι εμείς να κάνουμε πράγματα. Εμείς ακούμε τα παράπονα του κόσμου και τις διαμαρτυρίες του για τα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, και στις δικές μας πλάτες πέφτει το βάρος με τα φορολογικά μέτρα και τα χαράτσια. Προσπαθούμε όσο μπορούμε, ο καθένας στο επάγγελμά του και στην επιχείρησή του, να κάνουμε το καλύτερο. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή είναι αρμόδια για να βρίσκει προγράμματα και να υλοποιεί έργα για το καλό της πόλης και όλου του Δήμου. Να ξεκινήσει με τα μικρά, καθημερινά, τα οποία όμως επειδή δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, μεγαλώνουν και είναι σοβαρά προβλήματα. Ελπίζω σε στενή συνεργασία επαγγελματιών και Δήμου».

***  Πολύχρωμες πινελιές στο γκρι της πόλης (φωτογραφίες) '
 Φωτο: Στασινός Μουτσούλας
Στην περιοχή της Ράχης, οι βουκαμβίλιες σφιχταγκαλιασμένες με το φοίνικα Επί της Παπατσώνη το πράσινο «φρουρεί» την είσοδο
Στη Νικηταρά ο κισσός κάλυψε τη μονοκατοικία πρασινίζοντας τον τόπο…
Στη Ναυαρίνου η βουκαμβίλια και οι τριανταφυλλιές επί της υποδοχής…
Στα προσφυγικά, στη Δυτική Παραλία, η αυλή παραπέμπει σε άλλες εποχές - 

***  Αναστάσιος Τσώνης: «Μόνο με αξιολόγηση και αξιοκρατία για το ελληνικό πανεπιστήμιο»         
  
Από τη Φοινικούντα στις ΗΠΑ και από εκεί στην παγκόσμια καταξίωση
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 «Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις κάποιον Μεσσήνιο», συνηθίζαμε να λέμε παλαιότερα. Μπορεί να φαντάζει υπερβολικό, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχύει. Μάλιστα, δεν είναι μόνο η διασπορά που μας κάνει γνωστούς, αλλά και μια σειρά από καταξιωμένους συμπατριώτες που μας δίνουν, αν επιτρέπεται ο όρος, προστιθέμενη αξία. Ο Αναστάσιος Τσώνης είναι μια τέτοια περίπτωση.
Είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Έχει συγγράψει περισσότερες από 120 επιστημονικές μελέτες και έχει εκδώσει οκτώ βιβλία, αλλά ποτέ δεν ξεχνά τις ρίζες του, οι οποίες ξεκινούν από τη Φοινικούντα.
Σήμερα, έπειτα από μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, ο Αναστάσιος Τσώνης θεωρείται από τους κορυφαίους επιστήμονες στα Μαθηματικά στις ΗΠΑ, γνήσιος απόγονος του Ευκλείδη.
Πρόσφατα ο κ. Τσώνης διατύπωσε την άποψη ότι πολλοί πολιτισμοί έχουν ανθήσει και ύστερα έχουν μαραθεί στην τόσο μεγάλη ιστορία της Γης, αφήνοντας πίσω τους τα ίχνη της παλιάς τους δόξας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ξέρουμε τι ήταν εκείνο που προκάλεσε την παρακμή τους, η πτώση ορισμένων όμως εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο.
Από αυτές τις μυστηριώδεις «εξαφανίσεις» καμία ίσως δεν έχει εξάψει τη φαντασία και την περιέργεια όσο εκείνη του Μινωικού Πολιτισμού, ο οποίος «έσβησε» ολοσχερώς από το χάρτη γύρω στο 1200 π.Χ. Κι αυτό, όχι μόνο εδώ, στην Ελλάδα, που υπήρξε ο φυσικός του χώρος, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Κάποιες θεωρίες έχουν διατυπωθεί από Έλληνες και άλλες από ξένους ερευνητές, καμία όμως δεν έχει κατορθώσει - τουλάχιστον προς το παρόν - να επικρατήσει. Άποψη του κ. Τσώνη υποστηρίζει - και με καλά τεκμηριωμένα στοιχεία - ότι ο αφανισμός των Μινωιτών δεν ήρθε από τη «γειτονιά» της Κρήτης, από το ηφαίστειο της Σαντορίνης ή από τους επεκτατικούς Μυκηναίους, όπως θέλουν οι επικρατέστερες εκδοχές, αλλά προκλήθηκε από έναν απρόσμενο εχθρό που έφθασε από πολύ μακριά, από τον Ειρηνικό Ωκεανό: το φαινόμενο που σήμερα ονομάζουμε Ελ Νίνιο.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του ιδίου και των συνεργατών του, το Ελ Νίνιο της εποχής των Μινωιτών ήταν τρεις φορές πιο ισχυρό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα και διαρκούσε περισσότερο από δύο αιώνες. Ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οδήγησε σε παρατεταμένη ξηρασία στην Κρήτη, εξουθενώνοντας τον τοπικό πληθυσμό και οδηγώντας τον σταδιακά στο να εγκαταλείψει το νησί, μεταναστεύοντας είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στην Κύπρο, η οποία, παραδόξως, βρισκόταν έξω από το πεδίο επιρροής του φαινομένου.
  «Επιστροφή στις αρχές
με τις οποίες μεγαλώσαμε»
 Πρόσφατα ο κ. Τσώνης έδωσε μια συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της:
  -Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Έλληνας;
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του 2004. Θυμάμαι ότι αμέσως μετά τους αγώνες του Σίδνεϊ φοβήθηκα ότι δε θα τα καταφέρναμε να σταθούμε στο ίδιο οργανωτικό επίπεδο με τους Αυστραλούς, οι οποίοι έκαναν καταπληκτική δουλειά - αλλά τελικά τους ξεπεράσαμε!
  -Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;
Μου έμαθε να βλέπω τους ανθρώπους με πιο «ανοιχτή» διάθεση.
  -Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;
Την πειθαρχία. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών και πανεπιστημιακών μου χρόνων η έμφαση δινόταν στην αριστεία και την πειθαρχία. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι αυτές οι αξίες χάνονται πια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
  -Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Έλληνες;
Υπερέχουμε στην ιστορία και τα έθιμά μας. Υστερούμε στο ότι ποτέ δε βιώσαμε την Αναγέννηση και στερηθήκαμε την εμπειρία μιας σημαντικής περιόδου που οδήγησε σε «έκρηξη» των τεχνών και των επιστημών. Σε αυτή την... κούρσα μείναμε πίσω και ακόμα υποφέρουμε από αυτό - όπως και από τις συνέπειες του τουρκικού ζυγού των 400 ετών.
  -Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;
Με αξιολόγηση και αξιοκρατία - που ποτέ δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα οι καλύτεροι επιστήμονές μας να βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Όταν το ελληνικό πανεπιστήμιο λειτουργήσει με γνώμονα αυτά τα δύο στοιχεία, μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό. Κι εφόσον, βέβαια, περιοριστούν οι συνεχείς καταλήψεις και απεργίες, που είναι τροχοπέδη στην πρόοδο και την εξέλιξη φοιτητών και καθηγητών.
  -Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι το εξαιρετικό κλίμα μας και χάρη σ’ αυτό τα αγροτικά προϊόντα που παράγουμε είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Επιπλέον, το κλίμα καθιστά την Ελλάδα έναν ονειρικό προορισμό για τους τουρίστες. Πρέπει, λοιπόν, να κεφαλαιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητές μας και να φέρουμε στην αγορά νέες ιδέες για την προώθηση των προϊόντων μας.
  -Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;
Πολύ φοβάμαι ότι εκφράζεται πια σε περιορισμένες εκφάνσεις της ζωής - σε ορισμένους διανοούμενους, συγγραφείς και καλλιτέχνες.
  -Τι ουσιαστικό μπορεί να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;
Την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
  -Τι θα συμβουλεύατε ένα συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;
Να «τελειοποιηθεί» στο επίπεδο τόσο της έρευνας όσο και της διδασκαλίας.
  -Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση - και ποιο είναι;
Δε γνωρίζω ποιο μπορεί να είναι, διότι δε ζω την ελληνική πραγματικότητα στην καθημερινότητά της, όμως ξέρω ποιο θα ήθελα να είναι: η επιστροφή στις αρχές με τις οποίες μεγαλώσαμε, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μας, η τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο των εξελίξεων.
  -Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;
Αγαπώ την Ελλάδα, είναι η ομορφότερη χώρα στον κόσμο και την επισκέπτομαι όσο περισσότερο γίνεται, αλλά η ιδέα μιας μόνιμης επιστροφής δεν είναι στα σχέδιά μου. Η μόνη στιγμή που ίσως το σκεφτώ θα είναι όταν συνταξιοδοτηθώ.
  -Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;
Ελληνικό φαγητό, ελληνική μουσική και βιβλία Ελλήνων συγγραφέων.
  -Ο Έλληνας ήρωάς σας;
Ο Αριστοτέλης, το κορυφαίο πνεύμα όλων των εποχών.
  ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ
 -Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Το λιμανάκι.
  -Το πρόσωπο που νοσταλγώ.
Η Πηνελόπη.
  -Η γεύση που συχνά ανακαλώ.
Της θάλασσας.
  -Η πιο ελληνική μου λέξη.
Κατάλευκο.
  -Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας από την Ελλάδα.
Την ανάμνηση του ελληνικού γαλάζιου.
  ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
 1976: Φεύγει από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές Μαθηματικών στον Καναδά.
  1985: Αποφασίζει να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να εργαστεί στον ακαδημαϊκό χώρο.
  1992: Δημοσιεύει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χάος».
  2007: Γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μιλγουόκι, ενώ η έρευνά του αφορά στη θεωρία του χάους, τη δυναμική του κλίματος και τα πολύπλοκα δίκτυα.

***  Βολές του Δ. Γιαννημάρα κατά του Παν. Μπασάκου          
           
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ (;) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΧΗΛΑ
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  
  Ευθείες βολές, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, αλλά να τον «φωτογραφίζει», εξαπολύει προς το δημοτικό σύμβουλο, Π. Μπασάκο, ο τέως δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρας, μέσω εγγράφου που απέστειλε, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γ. Διδασκάλου.
Αφορμή για το έγγραφο ήταν η ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης σχετικά με τη σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής κατά δημότη από την περιοχή της Τραχήλας, «προκειμένου να προστατευθεί δημόσιος χώρος που είχε καταπατηθεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Ο δημότης προσέφυγε στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Μεσσηνία, καταθέτοντας ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης, με αποτέλεσμα την ακύρωσή της από τον κ. Διδασκάλου. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή (του άρθρου 152), που με ομόφωνη απόφασή της ακύρωσε την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  Ερωτήματα
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, δημιουργούνται μερικά ερωτήματα:
«-Ποιος από το Τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού Μεσσηνίας (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) εισηγήθηκε να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
-Πώς λαμβάνεται τόσο εύκολα μια εισήγηση για ένα δημόσιο χώρο; Ποιος τελικά τον προστατεύει; Ο Δήμος που παίρνει απόφαση για πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, προστατεύοντας το δημόσιο χώρο, όπως ομόφωνα δέχεται η Επιτροπή του άρθρου 152, ή ο εισηγητής του Τμήματος Διοικητικού – Οικονομικού Μεσσηνίας, που λέει ότι ο Δήμος προσπάθησε να χαρακτηρίσει το χώρο ως δημόσιο;
-Μπορεί να έχει κάποια σχέση το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του Διοικητικού – Οικονομικού Μεσσηνίας και ο παρέχων τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου 2014 στο Δήμο Δυτικής Μάνης και είχε ως υποψήφιο τοπικό σύμβουλο στο συνδυασμό του στην Τοπική Κοινότητα Τραχήλας το συγκεκριμένο δημότη κατά του οποίου είχε συνταχθεί το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (το ονοματεπώνυμο του οποίου αναφέρεται ευκρινώς στο έγγραφο), του οποίου η ένσταση έγινε δεκτή για να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, που με την απόφασή του προσπάθησε να προστατεύσει δημόσιο χώρο από την καταπάτησή του από το δημότη;».
  Υπόνοιες
Αν και τα ερωτήματα σταματούν, ο επίλογος του εγγράφου έχει τη δική του σημασία: «Για εμάς, κύριε Γενικέ, που δώσαμε όρκο πίστης στην πατρίδα και σε ό,τι της ανήκει, είναι θέμα τιμής να ξέρουμε αν υπάρχει υπεύθυνος για το συγκεκριμένο θέμα κι αν υπάρχουν παιχνίδια συναλλαγής, γι’ αυτό και περιμένουμε την απάντησή σας».  
 
***  Διακοπή ρεύματος αύριο σε περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης
 
Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των περιοχών Δ.Δ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ – ΒΙΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – εκατέρωθεν ΛΕΚΚΑ – ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ – ΦΡΕΝΤΖΟΥ – ΔΗΜ. ΣΦΑΓΕΙΩΝ – ΜΠΑΚΟΛΙΑ – ΒΕΚΚΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΡΥΔΙΑΣ – ΠΟΛ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ – ΣΤΡΑΤ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ και CARREFOUR – LIDL – ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΥ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΤΡΑΣ – ΑΓΙΑΝΝΗ – ΣΤΑΘΜΟΥ ΟΣΕ της πόλης ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 9.9.2014, ημέρα ΤΡΙΤΗ και από ώρα 08.30 έως 09.00 και 14.00 έως 14.30. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ. Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Καλαμάτα 5-9-2014 ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - 

*** Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην ΕΟ Καλαμάτας-Tρίπολης
 
  Αυτοκίνητο ΙΧ εξετράπει της πορείας του την Κυριακή το πρωί στην Εθνική Οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, στο 150ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Τρίπολη (στη μεγάλη ευθεία πριν την Τρίπολη). Το αυτοκίνητο οδηγούσε μία γυναίκα, ενώ επιβαίνοντες ήταν και τα δύο μεγάλα παιδιά της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες την οδηγό την πήρε ο ύπνος και το αυτοκίνητο προσέκρουσε πάνω στα προστατευτικά στηθαία της Εθνικής οδού. Το ΙΧ λόγω της υγραεριοκίνησης που είχε έπιασε φωτιά από την πρόσκρουση, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να υποστούν εγκαύματα. Ευτυχώς τα εγκαύματα ήταν ελαφρά και δε συνέβη κάτι πιο σοβαρό, ώστε να υπάρξουν θύματα. arcadiaportal.gr - 

***  Υποτροφίες στον αγροτουρισμό σε Ιταλία και Πορτογαλία          
          
Από τον Οργανισμό Νεολαίας Κ.Α.ΝΕ.  
  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Τρεις υποτροφίες πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, διάρκειας τριών εβδομάδων, στον τομέα του αγροτουρισμού, προσφέρει ο  Οργανισμός Νεολαίας, Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων  (Κ.Α.ΝΕ.). Οι υποτροφίες αφορούν στην Ιταλία και την Πορτογαλία.
Η ευκαιρία δίνεται μέσω του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας, Leonardo da Vinci - PLM (People in Labor Market), με τίτλο "Practica! Advance your Skills in Agritourism! (PASA!)".
Οι υποτροφίες απευθύνονται κυρίως σε:
-Άτομα που βρίσκονται ήδη στην αγορά εργασίας ή σε άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών και έχουν ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα του τουρισμού ή του αγροτουρισμού
-Αποφοίτους τουριστικών σπουδών
-Αποφοίτους των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών του τομέα «Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον» με ειδίκευση στις «Αγροτουριστικές επιχειρήσεις και γεωργικές βιομηχανίες» ή αποφοίτους σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σχετικούς κλάδους.
Θα δοθεί προτεραιότητα σε νέους της Μεσσηνίας και σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα και ένα γράμμα πρόθεσης στα αγγλικά, στο email: info@ngokane.org, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου.
  ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ
 Πορτογαλία
Η θέση στην Πορτογαλία είναι για το διάστημα από 22 Σεπτεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου. Απαραίτητες γλώσσες: πορτογαλικά ή ισπανικά ή γαλλικά.
Οργανισμός υποδοχής: “Quinta dos Trevos” (ιστοσελίδα:www.quintadostrevos.com).
Πρόκειται για μια μικρή αγροτουριστική μονάδα, σε αγροτική και απομονωμένη περιοχή. Ο εκπαιδευόμενος θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία σε όλες τις δραστηριότητες μιας μικρής αγροτουριστικής μονάδας (κρατήσεις, καθαρισμός δωματίων, περιποίηση περιβάλλοντος χώρου, υλοποίηση εργαστηρίων και δραστηριοτήτων αγροτουρισμού κ.τ.λ.).
Καθώς ο οργανισμός υποδοχής είναι μια μικρή οικογενειακή αγροτουριστική επιχείρηση, τα καθήκοντα των καταρτιζομένων θα συνδέονται με όλες τις πτυχές της διοίκησης και της καθημερινής εργασίας της επιχείρησης, ακριβώς όπως και για τους ιδιοκτήτες. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις πτυχές που αφορούν στον αγροτουρισμό και να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα της εργασίας στον τομέα αυτό.
Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν το σύστημα κρατήσεων, μεθόδους υποδοχής πελατών, τακτοποίηση και καθαρισμός των δωματίων, εργασία στον κήπο, παρακολούθηση εργαστηρίων, αγορά υλικών και παραδοσιακών εδεσμάτων για τους πελάτες (ψωμί, τοπικά αρτύματα…) και την ανταλλαγή ιδεών για τη βελτίωση της λειτουργίας του περιβάλλοντος της επιχείρησης.
  Ιταλία
Οι δύο θέσεις στην Ιταλία είναι για το διάστημα Νοέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015. Απαραίτητες γλώσσες: αγγλικά ή ιταλικά.
Υπάρχουν δύο οργανισμοί υποδοχής.
Το Terra d’Orto onlus (ιστοσελίδα:  http://www.terradortoonlus.org), που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που «γεννήθηκε» από το Casa Santa Rosa, ένα θρησκευτικό ινστιτούτο για την κοινωνική και φυσική αποκατάσταση νέων με ειδικές ανάγκες. Διαχειρίζεται μία πράσινη έκταση μέσα στην ιδιοκτησία του Casa Santa Rosa, και υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες, όπως:
-Θεραπεία μέσω φυσικής καλλιέργειας για άτομα με ειδικές ανάγκες
-Έναν κοινό κοινοτικό κήπο για τις οικογένειες που ζουν στην περιοχή
-Μέρες αποκομιδής, σε συνεργασία με επισκέπτες
-Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με γαϊδουράκια για άτομα με ειδικές ανάγκες
-Δραστηριότητες αγροτουρισμού για επισκέπτες και τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες
-Καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά (συμπεριλαμβανομένων παιδιών με ειδικές ανάγκες) με δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
To Terra υλοποιεί δραστηριότητες στον τομέα του κοινωνικού αγροτουρισμού και φυσικής καλλιέργειας και θεραπείας με ζώα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται στην καντίνα του οργανισμού και καταναλώνεται από τους επισκέπτες και τις οικογένειες των επωφελουμένων. Στόχος τους είναι να επεκτείνουν την «αγορά» και να αυξήσουν την παραγωγή, δουλεύοντας πάνω στη δημιουργία ομάδων αγοραστικής υποστήριξης (στα Ιταλικά GAS: Gruppi di Acquisto Solidali) και να πουλάνε προϊόντα και έξω από τη φάρμα.
Σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον θα εργαστεί ο καταρτιζόμενος, με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά και με βάση τις ανάγκες και το πρόγραμμα του οργανισμού, στηρίζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Θα μπορούσε να εμπλακεί στη φροντίδα του κήπου και των καλλιεργειών, των ζώων, των εγκαταστάσεων, της κατασκήνωσης, καθώς και σε εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες με τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους.
Ακόμα, τα καθήκοντα του καταρτιζομένου περιλαμβάνουν το να συμβάλει, μαζί με το προσωπικό, στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής κοινωνικού μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων που καλλιεργούν οι επισκέπτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες στον κήπο, με τελικό στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αυτό-απασχόλησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ο δεύτερος οργανισμός υποδοχής είναι το Casale della Mandria (ιστοσελίδα: http://www.casaledellamandria.it).
To Casale della Mandria είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια μίας βίλας από τη ρωμαϊκή εποχή. Από το 1603 αποτέλεσε κατοικία οικογενειών ευγενών, ενώ το 1999 ο τωρινός ιδιοκτήτης την αγόρασε και την ανακαίνισε. Η φάρμα δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια των οποίων αγροτικά προϊόντα μεταμορφώνονται σε έργα γαστρονομικής τέχνης.
Γλυπτά και πίνακες αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα για να ολοκληρωθεί η εικόνα του συνθήματος «Τρώτε με αγάπη».
Το αγροτόσπιτο και το εστιατόριο χρησιμοποιούν ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, προωθώντας τυπικά προϊόντα της περιοχής και την τοπική κουζίνα (Ιταλίας και Ρώμης), όπως σιτάρι, ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα.
Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και η ποιότητα είναι το βασικό στοιχείο σε όλες τις δραστηριότητες. Το αγροτόσπιτο παράγει πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο και όσα δεν παράγονται άμεσα εκεί, συγκεντρώνονται από τους ιδιοκτήτες από τοπικούς παραγωγούς.
Ο ξενώνας έχει περισσότερα από 20 δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας 40 ατόμων. Ο ιδιοκτήτης είναι γνωστός γλύπτης και οργανωτής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, οπότε από καιρό σε καιρό ο ξενώνας φιλοξενεί και καλλιτέχνες.
Ο εκπαιδευόμενος θα υποστηρίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της αγροτουριστικής μονάδας σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως υποδοχή τουριστών, τακτοποίηση του ξενώνα (καθαρισμός δωματίων, προετοιμασία), οργάνωση συναντήσεων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, βοήθεια στο εστιατόριο (κουζίνα, σέρβις), καθώς και εργασία στη φάρμα και φροντίδα των ζώων και των εξωτερικών χώρων.
  Ο οργανισμός αποστολής Κ.Α.ΝΕ.
Η Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων - ΚΑΝΕ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας Νεολαίας με έδρα την Καλαμάτα. Από την ίδρυσή της (2008) μέχρι σήμερα, συμμετέχει, υλοποιεί και προωθεί μαθησιακές δραστηριότητες σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπως σεμινάρια κατάρτισης, σεμινάρια και συναντήσεις εκπροσώπων του τομέα της νεολαίας, ανταλλαγές νέων, πρωτοβουλίες νέων, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας υποτροφίες συμμετοχής σε εκατοντάδες νέους της τοπικής κοινωνίας.
Σκοποί του οργανισμού είναι η προσφορά ευκαιριών προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νέων, καθώς και η αναγνώριση του επαγγέλματος του youth worker (διοργανωτή κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους), η αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης και η ανάπτυξη του τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα.
Πέραν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ιδιωτικών ή Ευρωπαϊκών), η Κ.Α.ΝΕ έχει δημιουργήσει 2 οριζόντιες αυτοχρηματοδοτούμενες δομές νεολαίας: Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και ανάπτυξη των νέων της περιοχής.
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την κα Φωτεινή Αράπη στο fotini@ngokane.org, αναφέροντας στον τίτλο του e-mail «Για το πρόγραμμα Leonardo».
 
***  Θα απομακρυνθούν τα αυθαίρετα βράχια από το «Αρτάκι» Κορώνης; (φωτογραφίες)         
  
 
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥΣ 
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Στη θέση τους, αν και «φαγωμένα» από τα καιρικά στοιχεία, παραμένουν τα αυθαίρετα κατασκευάσματα επί χώρου αιγιαλού στην παραλία «Αρτάκι» Κορώνης, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από την έκδοση του σχετικού πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων, κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού, παραλίας και θάλασσας.
Ήταν 5 Απριλίου του 2012, όταν συντάχθηκε το σχετικό πρωτόκολλο από την Κτηματική Υπηρεσία. Σε αυτό αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως από τις 13 Ιανουαρίου 2012 είχε ζητηθεί από το Δήμο Πύλου – Νέστορος να εκθέσει τις απόψεις του και να αποσύρει τις κατασκευές, τις οποίες ο ίδιος φέρεται να κατασκεύασε, από την παραλία «Αρτάκι», χωρίς να τις έχει απομακρύνει.
  Πρωτόκολλο κατεδάφισης
Με βάση το πρωτόκολλο, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος θα έπρεπε «να κατεδαφίσει, να άρει ή να απομακρύνει τα πάσης φύσης αυθαίρετα κατασκευάσματα επί χώρου αιγιαλού στην παραλία “Αρτάκι”, τα οποία συνίστανται σε διαμόρφωση χώρου αιγιαλού», σε διάστημα ενός μηνός από την κοινοποίησή του.
Επίσης, ότι αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, η κατεδάφιση, άρση, απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών από το συγκεκριμένο χώρο θα γίνει με ευθύνη του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου (της σημερινής Αποκεντρωμένης Διοίκησης) και από συνεργείο της, και η σχετική δαπάνη κατεδάφισης θα καταλογιστεί σε βάρος του προαναφερόμενου (του Δήμου Πύλου- Νέστορος).
Σημειώνεται, τέλος, ότι «κατά του παρόντος δεν επιτρέπεται αίτηση προσωρινής ρύθμισης της διακατοχής ή αίτηση αναστολής εκτέλεσης της κατεδάφισης, ενώπιον οποιουδήποτε διοικητικού ή πολιτικού δικαστηρίου ή αρχής».
Στην έκθεση αυτοψίας – τεχνική έκθεση που συνοδεύει το πρωτόκολλο, αναφέρεται πως η αυτοψία έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 μετά από σήμα της Λιμενικής Αρχής Κορώνης, που αναφερόταν «σε επεμβάσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, συνιστάμενες σε απόθεση ογκολίθων προς αντιδιαβρωτική προστασία και απόθεση υλικών δημιουργίας βατότητας, στην παραλία “Αρτάκι” της Κορώνης».
Από την αυτοψία προέκυψε ότι «επί χώρου αμμώδους αιγιαλού έχει κατασκευαστεί δι’ αποθέσεως βωξιτικής υφής αμμοχώματος, οδική προσπέλαση επί συνολικού μήκους 83 μέτρων, πλάτους 3 έως 3,5 μέτρων […]». Επίσης, ότι «σε τμήμα μήκους 26 μέτρων της εν λόγω κατασκευής προς το μέρος της θάλασσας και σε επαφή με την έξω πλευρά του οδοστρώματος, έχουν αποτεθεί γραμμικώς ογκόλιθοι» και πως «σε τμήμα 46 μέτρων σε επαφή προς τους εξώστες τριών συνεχόμενων κατοικιών της περιοχής έχει τοποθετηθεί σειρά ογκολίθων, επί της στέψης των οποίων έχει αποτεθεί αμμόχωμα, με τρόπο ώστε να δημιουργείται αφενός φράγμα αντιδιαβρωτικής προστασίας των οικιών, αφετέρου δε οδική προσπέλαση πεζών προς τον επέκεινα αιγιαλό, μήκους 46 και πλάτους 1.50 μέτρων[…]».
Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Γ. Βλάχος, «στην παραλιακή περιοχή Αρτάκι Κορώνης υφίστανται, κατά την κρίση μου, ζητήματα ασφαλούς προσπέλασης δια του αιγιαλού προς τις εκεί παραλιακές κατοικίες, στις περιπτώσεις έντονης θαλασσοταραχής, ως και ζητήματα κινδύνου διαβρώσεων. Εν τούτοις, τα ως άνω (κατασκευάσματα) έχουν κατασκευαστεί εκτός όρων και προϋποθέσεων και, ως εκ τούτου, τυγχάνουν κατεδαφιστέα».
  Ο Ι. Ζουζούνης
Τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής μάς μετέφερε ο πρώην τοπικός σύμβουλος Κορώνης, Ι. Ζουζούνης. Όπως είπε, προ διετίας η Δημοτική Αρχή, μέσω του δημάρχου Δ. Καφαντάρη, καταφέρθηκε εναντίον Κορωναίων, πως δεν αφήνουν να προχωρήσει το έργο.
Πρόσθεσε πως ενώ επιχείρησε να μιλήσει τηλεφωνικά με το βουλευτή Θαν. Πετράκο, προκειμένου να συναντηθούν και να του εκθέσει την κατάσταση, θεωρώντας ότι τον ενδιαφέρει λόγω εντοπιότητας το θέμα, η συνάντηση δε στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθεί.
Κατά την άποψη του κ. Ζουζούνη, το θέμα έχει μία και μόνο λύση: την ολοκλήρωση της κατασκευής του λιμανιού της Κορώνης (β΄φάση), μιας και μόνο έτσι, με την επιμήκυνση του λιμενοβραχίονα, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα, αφού θα προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό η Κορώνη και, κατά συνέπεια, το «Αρτάκι». Επίσης, να διαπιστωθεί αν αρμόζει, από περιβαλλοντικής πλευράς, η κατασκευή ενός πεζοδρομίου, που θα καθιστά ευχερέστερη την πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους.
Σημείωσε, δε, ότι τα έργα που έχουν κατασκευαστεί εκεί, έχουν αλλοιώσει τη φυσική μορφή της παραλίας, που πλέον δε χρησιμοποιείται ούτε από τους λουόμενους ούτε και από τους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υφίστανται οικονομική ζημία.
«Θεωρώ», υπογράμμισε, «ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να διατηρηθεί η παραλία, όπως ήταν», ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες μπορεί να είναι οι ενέργειες των συνδυασμών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση», Ηλίας Κανάκης, ως παράδειγμα ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη Δημοτική Αρχή Πύλου – Νέστορος, αντιδιαστέλλοντάς το με το λιμενικό έργο στον «Άγιο Νικόλαο» Βασιλιτσίου. 
Κατά πληροφορίες μας, έχει κινηθεί και νομική διαδικασία από κάτοικο της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθεί ό,τι έχει τοποθετηθεί. 

***
 
** ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  29  Αυγούστου  2014    : http://snsstamoskal.blogspot.com/2014/08/29-2014.html  , .-
~ Αθλητικό Σ/Κύριακο 30 και 31 Αυγούστου 2014   :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/08/30-31-2014.html .-                 
~Το αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  30  Αυγούστου 2014    : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/08/30-2014.html .-  
~ Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Αυγούστου  2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/08/31-2014.html ,.- 

  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :
**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-

Πηγή: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
 

1 σχόλιο:

  1. ~** Η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη .- Τζών Φιτζέραλντ Κέννετυ .-
    *** Είχα ανάγκη να υπάρχεις . Να βρώ ν΄ακουμπίσω κάπου τη λύπη μου .Σε καιρούς όπου όλα, πρόσωπα , αισθήματα, ιδέες , ήταν ρευστά , χρειαζόμουν μια πέτρα στερεή ν΄ακουμπίσω το χαρτί μου . ....(ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ).-
    ~* Η σωστή κατανόηση του εαυτού σου , θα προσφέρει αρκετή χειραγωγία , για να εννοήσεις τον Θεό . Μ. Βασίλειος
    ~* Το καθάρισμα της ψυχής , είναι η περιφρόνηση των ηδονών που προέρχονται από τις αισθήσεις .- Μ. Βασίλειος .
    ~* Πρόσεχε τον εαυτό σου !!! και μην προσκολληθείς στα θνητά , σαν σε αιώνια , ούτε να περιφρονήσεις τα αιώνια σαν περαστικά . Μ. Βασίλειος .
    ~* Να μην ονειρεύεσαι τα ανύπαρκτα , αλλά να οικονομείς τα παρόντα για το κοινό συμφέρον Επίσης ο Μ. Βασίλειος .-
    ~**"Οσο εσυ προσευχεσαι μ ολη σου την ψυχή για εκείνον που σε συκοφάντησε τόσο και ο Θεος πληροφορεί για την αθωοτητα σου οσους σκανδαλιστηκαν εξαιτίας της συκοφαντίας ....."
    ~ Η ειρήνη είναι η μητέρα όλων των αγαθών και η προϋπόθεση κάθε χαράς .- Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
    ~ Πολλούς δρόμους μας έδωσε ο Θεός για να πετύχουμε την σωτηρία μας , αρκεί μόνον να μη γινόμαστε αδιάφοροι .- Αγ. Ιωάν. ο Χρυσόστομος .-
    ~ προσκυνούμεν Πατέρα , Υιόν και Άγιον Πνεύμα ,. φρονούντες ότι οι μεν ιδιότητες είναι χωριστές , η δε Θεότης μία .- Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος .-
    ~ Η ομορφιά και η τάξη της φύσης μας διδάσκουν , ότι υπάρχει Θεός και ότι αυτός δημιούργησε και κυβερνά τα σύμπαντα .- Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή