Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας

Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05  Απριλίου  2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή  Αγίου Πέτρου Αρκαδίας  :
Εκκλησία Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής Αγίου Πέτρου Κυνουρίας Ν. Αρκαδίας
Παρασκευή  05-04-2-13 .
Βρίσκεται χτισμένη πάνω στον οδικό άξονα Άστρους – Αγιάννη - Αγίου Πέτρου, περίπου τρία χιλιόμετρα πριν από τον Άγιο Πέτρο και σε υψόμετρο 950 μέτρων. Κοντά στο μοναστήρι αντικρίζουμε ένα αμιγές δάσος από δενδρόκεδρο μοναδικό όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η μονή Μαλεβής είναι γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ίδρυσή της ανάγεται στα 1616, επί της Τουρκοκρατίας όμως υπέστη πολλές καταστροφές και στα 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας, που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητών. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αποτελεί έργο του 1360, κατά την παράδοση.
Στην Ι.Μ. Μαλκεβή Αρκαδίας  5/4/2013
 


 

 




 
 ** Μια  ομάδα  50  ατόμων  φίλων και γνωστών  (Χρισστιανών) από την περιοχή  Μελιγαλά στης  15.00 ώρα εκδράμαμεν από  Μελιγαλά , γιά να παρακολουθήσουμε την Ακολουθία  των Γ΄ Χαιρετισμών μας στη Υπεραγία Θεοτόκο  , στην Ι.Μονή Παγαγίας Μαλεβή Κυνουρίας Αγίου Πέτρου Αρκαδίας , διαβαίνοντας από Μελιγαλά Τρίπολη , Τεγέα , Δραγούνι , ΄Μεσοράχη , Καστρί Κυνουρίας , γιά να  βρεθούμε  εντός Ιερού Ναού Παναγίας Μαλεβής στης  17,30 ώρα , όπου  μέχρι της 18,30  παρακολουθήσαμε  με πολύ κατάνοιξη την Ακολουθεία των Χαιρετισμών ...!

 


Βίντεο από Γ΄ Χαιρετισμούς στην Παναγία Μαλεβή Κυνουρίας  05-04-2013 :
683 Χαιρετισμοί Παναγία Μαλεβή 2013 :
http://youtu.be/gF6eDf3-aY8 ,


*** Ακολουθούν  μιά σειρά  από  Βίντεο από την  εκδρομή - Διαδρομή Από Μελιγαλά  στην Ι.Μονή Παναγίας Μαλεβής Κυνουρίας , Αγίου Πέτρου Αρκαδίας

682 Παναγία Μαλεβή Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή  05/04/2013 :
http://youtu.be/o-EyG9UMVmc  ,

Αναρτήσεις  Βίντεο  σε εξέληξη .... :
681 Ακολουθία  Γ΄ Χαιρετισμών στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αρκαδίας  5/4/2013 :

*** 
Άγιος Πέτρος

Άγιος ΠέτροςΟ Άγιος Πέτρος είναι γραφικό κεφαλοχώρι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα. Aπέχει 34 χιλ. από την Τρίπολη, 30 χιλ. από το Άστρος και 8 χιλ. από το Καστρί. Βρίσκεται σε πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο. Η περιοχή είναι κατάφυτη, καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αχλαδιές, πλατάνια, μηλιές, βελανιδιές και πουρνάρια. Είναι παραδοσιακός οικισμός, έχει 1300 κατοίκους περίπου και βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. Στα ανατολικά του περνάει ο ποταμός Τάνος, ο "Ταναός" κατά τον Παυσανία. Στα ανατολικά απλώνεται μια ξερή πετρώδης περιοχή, με θάμνους και κέδρους, το "Ξεροκάμπι", όπου υπάρχουν καλύβια των τσοπάνηδων.
Στη γραφική και με ωραία θέα κεντρική πλατεία δεσπόζει η επιβλητική μητροπολιτική εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ογκώδης βασιλική με τρούλο μεγάλης διαμέτρου (1900). Γύρω της μαγαζιά, ταβέρνες και καφενεία. Το σημαντικότερο μνημείο είναι ο "Πύργος του Αγά" (ή Τρικαλιότη) του 18ου αιώνα. Είναι οχυρή κατοικία, με δύο ορόφους και κατώϊ, πολεμίστρες στις γωνίες και ζεματίστρα πάνω από την είσοδο. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει θολωτή κρήνη  κοντά στην πλατεία με εντοιχισμένη επιγραφή 1769. Στο εξωτερικό τόξο του θόλου οι πελεκητές πέτρες φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση και απομίμηση κιόνων που κρατούν τον εσωτερικό θόλο.
Άλλα αξιοθέτα είναι το Δημοτικό Σχολείο, κτίσμα του 1920, (το οποίο λέγεται ότι είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού), το γεφύρι στο "βύθουλα της Άννας", πετρόκτιστο στενόμακρο γεφύρι του Τάνου και αρκετές θολωτές πετρόχτιστες βρύσες (του "Κατσή" (1764), του "Κεραστά (1764)", του Καράμπελα (1746), του Αγιοργιού και της "Μπρούσκας". Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν το "Ταπητουργείο" (που παλαιότερα λειτούργησε σαν ταπητουργείο, ξυλουργείο και βιοτεχνία εσωρούχων), τα πυργόσπιτα του "Κοίνη", του "Κοντάκη", του "Κασουρή", της "Φρύναινας", του "Παπανικολάου", του "Μούσχουρου" (στην τιλιά της Παναγίας), όπως και τα σπίτι του "Κουλούρη" (με μαρμάρινα μπαλκόνια και ορθομαρμάρωση), του "Μαρκαντέ", της "Νούτσου", και του "Ντίνια" στον οικισμό Μουγέϊκα.          Άγιος ΠέτροςΣύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες το χωριό φαίνεται να ιδρύθηκε το 1435. Το 1687 ορίστηκε από τους Βενετσιάνους σαν πρωτεύουσα της επαρχίας του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα το χωριό μνημονεύεται και στο Χρονικό του Μορέως, όπου αναφέρεται ότι τότε εκατοικείτο από Τσάκωνες. Από τα μέσα του 18ου αιώνα άρχισε στην περιοχή σημαντική δράση των κλεφταρματωλών. Το 1775 οι τοπικοί κλεφτοκαπετάνιοι Γιάννης Καράμπελας και Αντωνάκης Αλεβίζος αντιστάθηκαν στους Τουρκαλβανούς. Το 1786 έγινε η μάχη της Μαλεβής μεταξύ των Τούρκών και Ελλήνων με επικεφαλής τους καπεταναίους Ζαχαριά και Θανάση Καράμπελα. Η συμβολή του Αγίου Πέτρου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ήταν σημαντική. Το 1821 ο Αναγνώστης Κοντάκης επικεφαλής 48 Αγιοπετριτών, εκύρηξε την επανάσταση στα Δολιανά. Πολλοί Αγιοπετρίτες αγωνιστές έλαβαν μέρος στις μάχες στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και στα Βέρβενα, όπως και στην πολιορκία και άλωση της Τρίπολης. Το διάστημα 1825-1826 το χωριό καταστράφηκε μερικά από τις επιδρομές των ορδών του Ιμπραήμ. Σημαντική ήταν επίσης και η συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση κατά την Ιταλο-Γερμανική κατοχή. Το 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 48 άμαχοι κάτοικοι.
Η τοπική οικονομία σήμερα βασίζεται στην ξυλουργία, σιδηρουργία, εμπόριο υλικών οικοδομής και ξύλευσης, λίγα κτηνοτροφικά και στις μισθωτές υπηρεσίες. Παλαιότερα ανθούσε η ανθρακοποιία και για το λόγο αυτό οι Αγιοπετρίτες αποκαλούνταν "καρβουνιάριδες".
Ο Άγιος Πέτρος παρουσιάζει όλο το χρόνο αρκετή τουριστική κίνηση, στην οποία συνεισφέρουν κατά ένα μεγάλο μέρος οι προσκηνητές της Μονής Μαλεβής όπως και οι ορειβάτες-περιπατητές του Πάρνωνα. Στο χωριό λειτουργούν ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία.
Λόγω της θέσης του στον Πάρνωνα ο Άγιος Πέτρος προσφέρει αρκετές αξιόλογες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στους λάτρεις της φύσης. Υπάρχουν μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του Πάρνωνα και στο ορειβατικό του καταφύγιο. Η ανάβαση στη ψηλότερη κορυφή Μεγάλη Τούρλα διαρκεί 2.50 περίπου ώρες. Aπό εδώ περνάει επίσης και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Κοντινότερες διαδρομές είναι στα "Σκαμνάκια", στην "Τιλιά της Παναγίας", και στα ξωκκλήσια του 16ου αιώνα, στον Αη-Γιώργη και στον Άγιο Νικόλα, που είναι χωμένα στο καστανόδασος.
Tα πανηγύρια που γίνονται στην περιοχή είναι του Αγίου Νείλου (7 Μαϊου), των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου), της Παναγίας (15 Αυγούστου) και της "Μαλεβής" (23 Αυγούστου). Επίσης την Κυριακή της Τυρινής γίνεται μικρό καρναβάλι με ένα χαρακτηριστικό τοπικό έθιμο, την "γκαμήλα" που κυνηγά τους περαστικούς. Πρόκειται για ξύλινο μεγάλο σκεπαστό σαμάρι που μεταφέρουν από κάτω δύο άτομα που κρατούν ένα προεξέχον ξύλο με το κρανίο ενός μουλαριού του οποίου η γνάθος ανοιγοκλείνει.
5 χιλ. από τον Άγιο Πέτρο στο δρόμο που οδηγεί στο Άστρος, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής.   Ο επαρχιακός δρόμος από εδώ συνεχίζει κατηφορίζοντας προς το Άστρος. Στη διαδρομή περνάμε από τα χωριά (άνω) Μελιγού και Άγιο Ιωάννη, όπως και  κοντά από το μεσαιωνικό Κάστρο της Ωριάς και το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς.
694  Άγιος Πέτρος Ν.  Αρκαδίας  αφήγηση γιά την κωμόπολη στην διαδρομή μας  2013 : http://youtu.be/-tiLxNH04EU ,

673 ΑΓΙΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ Αρκαδίας 05/04/2013 :
http://youtu.be/mr1Co0TLBf0 ,
 

Μονή Παναγίας Μαλεβής

Μονή Μαλεβής
 
Μονή Μαλεβής

Σε απόσταση  44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο προς Άστρος  βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι  η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκηνητών. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου.

Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στη Μονή είναι το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής. Η μονή στη σημερινή της θέση χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821. Πέντε χιλ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο που οδηγεί στο Άστρος, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής. Γύρω στα 1600, στην προηγούμενη θέση της μονής (Πουρνάρια), είχε μονάσει ο Όσιος Νείλος, κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης μαζί με το θείο του Μακάριο πριν φύγουν για το Άγιον Όρος.
Προεπαναστατικά το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο των κλεφταρματολών. Ανάμεσά τους ήταν και ο καπετάνιος Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης. Το 1786 πριν το Πάσχα σε επισόδειο ληστείας κατά του Τούρκου Αλή Σουλτάμπαση, οι Τούρκοι αποφάσισαν να καταστρέψουν τη Μονή. Η πρώτη τους όμως επίθεση αποκρούστηκε από τους άνδρες του Ζαχαριά και τους στοίχισε πολλές απώλειες. Λίγο αργότερα οι Τούρκοι, με συνεργασία του προεστού του Αγίου Πέτρου Κουτσόπαππα, επανήλθαν και βρίσκοντας ανυπεράσπιστη τη Μονή την κατέστρεψαν. Το Νοέμβριο του 1786 ο Ζαχαριάς έπιασε τον Κουτσόπαππα, του οποίου ας σημειωθεί ήταν υπηρέτης πριν από 5 χρόνια, αλλά τον άφησε ελεύθερο αφού τον ανάγκασε να καταβάλει 1500 γρόσια.
Από το 1802 μέχρι το 1805 η Μονή ανοικοδομήθηκε με εργασία και δαπάνες των κατοίκων της περιοχής. Κατά την επανάσταση χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο και σαν στρατόπεδο. Το 1825 καταστράφηκε μερικά από τον Ιμπραήμ που κατά τη διάβασή του εκεί συνάντησε αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση ανακαινίστηκε.
Το καθολικό της Μονής είναι μικρός μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός μέ τρούλο και περιέχει την εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται ότι είναι έργο του 1360. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και πλήθη προσκυνητών συρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν.
Στον περίβολο της μονής έχει κτιστεί νέος επιβλητικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Δίπλα από τη μονή βρίσκεται η όμορφη μικρή εκκλησία του Οσίου Νείλου. Το συγκρότημα  της μονής περιλαμβάνει επίσης μεγάλη νεόδμητη πτέρυγα με ξενώνες και άλλους βοηθητικούς χώρους.
667  Ι.Μ. Μαλεβή Κυνουρίας , Αγίου  Πέτρου αφήγηση 2013:
http://youtu.be/0zWnMzki9y8   

674 Παναγία Μαλεβή  στην διαδρομή μας  πλησιάζοντας 2013:http://youtu.be/EOeYadG70s4 ,


_Ιερά Μονή της Παναγίας Μαλεβής στη Βόρεια Κυνουρία
Φωτογραφία της Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής στην Βόρεια Κυνουρία του
Ν. Αρκαδίας  κοντά  στην όμορφη κωμόπολη του Αγίου Πέτρου ..
672 ΚΑΣΤΡΙ  Κυνουρίας  Αρκαδίας στην διαδρομή μας  2013:
http://youtu.be/NlPqjKLZnkM  ,
  
668 Μεσοράχη Αρκαδίας πηγαίνοντας γιά Ι.Μονή  5/4/2013:
http://youtu.be/zI0WVkd64rI   ,

***
 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 .-
~*http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-
 **ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 :
 * http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
*
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημερωσης Τρίτη 02 Απριλίου 2013.-
*
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02Απριλίου 2013 .-
*
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-                                                                                   
*  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγειας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-  


717   Έτοιμη γιά  γέννα  η  γάτας  μας  06-04- 2013¨: http://youtu.be/_5vzthdt7ls ,

715  Φροντίδα γάτας στο πρώτο της  παιδί μετά γέννα  2013: http://youtu.be/R0drda0OhZ0 ,

716  Φροντίδα γάτας στο πρώτο της  παιδί  2013¨: http://youtu.be/B_t1WWcomjw ,

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου